Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 836
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
Благодаря, Рошличка!   bouquet
Важното е, че не е болест!  Wink

# 286
Здравейте пак, дали съм в правилната тема или тук не се обсъждат такива орхидеи?

Благодаря предварително!

Имам какво да напиша ама чакам някой друг да се включи.
п.с. Този онцидиум се казваше Sugar Candy голям красавец!

Ре_ге, Благодаря за отзивчивостта! Всяко инфо за тоя приятел би било от полза Simple Smile

# 287
Ами май не е много добре, но няма какво да направиш. Аз четох доста по въпроса и преобладаващото мнение е, че това се получава от голяма температурна амплитуда. Няколко от моите орхидеи имат такива капчици по листата отдолу, но нищо не съм им правила и като гледам не им пречи. Четох, че някои ги трият, но после пак си се появяват.  newsm78

страхотно

Hug Hug Hug

абсолютно правилно.
това с е получава при големи температури разлики, така се "изстисква' гроздовата киселина. Не е добре, при големи количества показва страдание но не е 'опасно за живота'. Излизат навсякъде и по листата и по стъблото и по цветоноса. Привлича листни въшки и други вредители.

# 288

Съпругът ми също започна много да ги харесва орхидеите откакто започнаха да се появяват в дома ни  Mr. Green , но решихме да купуваме само когато намерим в уникални окраски (може би той така си мисли, че ще се случат нещата  dance) и за това питах откъде купувате. Още веднъж благодаря за информацията ще се възползвам непременно.

истината е че всяка орхидея когато я купувам за мен е уникална.
Много голяма част от тях за купувани когато въобще орхидеи се намираха в един два магазина и струваха много пари. дори бяла орхидея да е пак е уникална, - всички са различни.

Погледнете ги - уж всички са бели !

# 289
Здравейте! Нова съм тук, обичам орхидеи и искам да знам колкото може повече за тях. Имам 7 орхидеи, първата ми я подариха преди 4 години, тя умря но от още живите и коренчета изникна бебе и така си остана при мен  Blush Принципно си правя експерименти с тях - стоят на яко южен прозорец, не ги кисна във вода а им наливам много внимателно в саксиите, не ги торя а ги пресаждам като режа смело негодните коренчета. Много благодатни и благодарни растения, цъфтят много добре и държат цвета много дълго. Абе обичам си ги всичките  Hug

П.с. извинявам се, малко дълго стана  Embarassed

# 290
Засрамих се  Blush
_re_ge наистина всички са уникални и невероятно красиви, но  Naughty нали трябва по някакъв начин да се самоубедя да не изкупя всичко, което видя. Още веднъж  newsm20 newsm20 страхотни орхидеи имаш и го доказваш с всяка снимка, за това и те давам за пример на мъжа ми. Поздравления и дълги години още да им се радваш!!!

# 291
Днес се изкуших и си купих две за 13 лв общо, продавачката беше много мила да ми покаже, защо са намалени (обикновено никой не казва, че растението има проблем). Едната расте от розетката,  другата почти няма корени. Все пак се надявам да оцелеят.

# 292
Запис в темата с един красавец, който изцяло цъфна Heart Eyes

# 293
  • София
Здравейте, момичета!
Орхидеята, която купих миналата седмица е решила да пусне още един цветонос.  Hug Явно доста ги торят:

Освен това, виждам, че и останалите й пъпки ще ги бъде - наедряват, а май се образува и още една:
Не знам, обаче дали да се радвам на новия цветонос. Някои от орхидеите, които пуснаха цветоноси преди месец май наистина, както каза Рени, ще се изложат...
Тези, например, мисля че няма да направят повече пъпки (Едната даже е само с една Sad ):

Сега се надявам поне тази да продължи с "пъпкоправенето"  Grinning :

Последна редакция: нд, 28 юни 2015, 11:27 от Рошличка

# 294
Рошличка, не ти се виждат снимките.

# 295
Здравейте, начинаеща съм в отглеждането на орхидеи. Имам проблем с една от орхидеите ми -след като прецъфтя листата и оклюмаха и стоят като извехнали.  А другата ми орхидея изглежда прекрасно, но има по стъблото капчици като роса. Ще бъда благодарна със всякакви съвети!

# 296
Zdraveite! Bih iskala da vi popitam neshto otnosno toreneto na orhideite i bih se radvala da mi otgovorite.:)Imam 2 Falenopsisa i dvata mi precaftqha naskoro. Vaprosat mi e dali da prodaljavam da torq ?? na torat koito si kupih pishe che trqbva da torq ot proletta do esenta na 7 dni , a zimata 1 pat mesechno..da torq li ili ne ???  Thinking Thinking

# 297
Ре_ге, Благодаря за отзивчивостта! Всяко инфо за тоя приятел би било от полза Simple Smile

Сега за онцидиума.
Не се отглежда в прозрачна саксия, корените му не фотосинтезират. Субстрата е дребни парчета кора със сфагнум и въглища.
Обича ярка непряка светлина. Източен перваз.
Поливането е след просъхване което се определя или по тежестта на саксията или със забита бамбукова пръчка, ако потъмнее се изчаква.Полива се с потапяне за 30 мин само на 1/4 до 1/2 саксия. Лятото казват на 5-7 дена зимата на 10-14 но според ситуацията и по преценка. Влажност иска около 40 процента, значи чак опръскване не му трябва. Пък и може от прекалена грижа да се появят загнивания или гъбички.

Цъфтежа зависи от поливането.
Много е важно да се следи моментите на новия растеж в основата на старата псевдобулба ( тук да уточня - дебелите неща се наричат т псевдобулби или булби. ама не са. Резервуари са на вода и хранителни вещества.При фалчетата това е в корените, тук корените са малки и тънки и резервуарите са в булбите. Ако са сбръчкани не значи че са болни) . Докато новият израстък расте поливането трябва да е редовно, но започне ли да се удебелява в основата си (да формира псевдобулба )поливането се спира, булбите( старите булби на растението )  за тези 3-4 седмици се сбручкват но така трябва за това време от основата пониква цветонос (  трябва да поникне - лошо е ако поникне нов израстък а не цветонос. Това значи че растението е изтощено и няма сили на цъфти. Нямало е период на покой!) . Като се уверите че е цветонос възобновявате поливането. Като прецъфти леко намалявате поливането до момента на поява на нов израстък в основата на старата булба .и отново всичко се завърта в цикъл. Цикъла е 6-8 месеца. Ако има повече от една нецъфтяла булба може да има няколко цветоноса.

Тука има малко тънкости как се избира и какво ни продават. Мин 3 булби трябва да има купуването растение. Често са обработвани и форсирани за цъфтеж. Затова са слаби след прецъфтяването и не искат да цъфтят.

Последна редакция: сб, 27 юни 2015, 19:17 от _re_ge

# 298
Синергон, Балерина - чудесни красавици!

Рошличка - нищо не виждам от картинките.

# 299
Здравейте Simple Smile На една от орхидеите ми на единия цветонос, който прецъфтя се появи ново растение, което има вече малък цветонос. Бихте ли ме посъветвали какво да направя. http://snimki.be/view.php?id=94735   http://snimki.be/view.php?id=94736

Общи условия

Активация на акаунт