Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 839
  • 774
  •   1
Отговори
# 270
Много много красив магазин
дълго време правеха най-красивите нарезни букети от редки цветя - да кажем лалета края на юли!!! имат дори стая хладилник за букетитте.

# 271
  • Вестерос
Сигурно е много красиво вътре, аз покрай него минах и се загледах в оградата и парника  Laughing

# 272
Здравейте, надявам се приемате новодошли Simple Smile

Прочетох цялата последна тема и прегледах и инфото в началото, но не видях това, което търся.

Имам един онцидиум (oncidium), купих си го малко преди миналата коледа. Беше целия нацъфтял, много красив. Разбира се, нямаше ме по празниците и като се върнах беше прецъфтял. Sad От тогава си стои по листенца и нищо не се е променяло по него. Ни цвят, ни листо,  ни дявол. Преди около месец започна да се оформя нова луковичка и излязоха 2 листенца. Та, тъп въпрос може би - от основата на новата луковичка дали би излязъл цветонос.....? Много ми се иска да вземе да цъфне Simple Smile Не знам какъв подвид е, но явно е най-често срещаният, ярко жълти рехави цветчета....
И втори въпрос - продадоха ми го в непрозрачна саксия - това чудо не фотосинтезира и през корените, като фаленопсисите, така ли?

Благодаря предварително!

Здравейте пак, дали съм в правилната тема или тук не се обсъждат такива орхидеи?

Благодаря предварително!

# 273
Здравейте пак, дали съм в правилната тема или тук не се обсъждат такива орхидеи?

Благодаря предварително!

Имам какво да напиша ама чакам някой друг да се включи.
п.с. Този онцидиум се казваше Sugar Candy голям красавец!

# 274
Би ли споделила, ако не те притеснявам , от къде от Варна купувате орхидеи, че изопщо не съм наясно къде да търся тук (а в Кауфланд, Бриколаж, Практикер все едни и същи обикновени разцветки виждам), а мъжа ми се ядосва като поръчвам по Интернет - цитирам "няма ли толкова във Варна магазини и борси, че се ядосваш че не можеш да купиш уникални от нета  #Cussing out". Извинявам се още веднъж, ако те притеснявам и благодаря за отговора   bouquet

И така по въпроса за магазините.
Ще го направя на части че няма да мога наведнъж.

1. Най-много орхидеи имам купени от Кауфланд. Кауфланд дето е във възраждане на бул. Република.
Обикновено зареждането е четвъртък. ако се свари първия ден имат страхотно разнообразие от разцветки. От там имам такива окраски каквито не съм виждала друг път  в друг магазин. но да кажем са били само по една такава в количката с цветя. Освен това цените им са много разумни по 13-14 лева, а имам от там каскадни по 25 лева с уникални цветове. Е да ! не са по 9,99 като в другите общи вериги обаче са суперкачествени за мен - стари хубави отгледани растения . от там няма цвете което някога да ми направило проблем с цъфтеж или растеж или болест или мухъл . Освен това в Кауфланд често има зареждане на камбрии по 12 лева , и дендри по 15.

2. Практикер по големите празници - вкарват невероятно количество фалчета, може да се намери какво ли не, но трябва много да се внимава, често растенията са супермалди и боледуват. Цените им са по 10 и се качават до 20-тина лева ако не са на промоция.

3. Бриколаж. От там съм купувала само по празниците като имат зареждане. винаги са ми проблемни. от там за пръв път имам една с изгнил връх - така сме я купили. Цените им варират. На празниците са най ниски но е хубаво да не се купуват застоели орхидеи от там- направо ги съсипват от вода.

4. Баумакс. Заема сериозно място в класацият ами в последно време. Когато имат пресен внос имат невероятно разнообразие на разцветки и форми. Но трябва да се внимава какво се купува. По 10 лева от там орхидеите винаги ми правят проблеми затов атази ценов акатегория даже не я гледам . Имат оферти по 12 лева или 2 за 24 ето те вече са качествени растения.

5. Магазин на ъгъла на края на цветния пазар на чаталджа. Те там си имат собствне внос от холандия. искаш ли цвете за подарък винаги купувай от там. Цветята са невероятно качествени, от там като купя с пъпки, пъпките не капят  а стоят и се отавярт и цъфтят и цъфтежа трае с месеци. Лошото е като внасят внасят само 4-5 разцветки но поняког аима страхотни попадения както форма и цвят. Цените не са ниски- по 20-25 лева. Но отново си струват всяка стотинка и като цвят и като кондиция.

5. борсичка на гърба на чаталджа на улица Сава радулов - от та имам 3-4 цветя купувани и като цена и като качество са много хубави.

6. Магазина за цветя пред Кауфланд до мола. от него купуваме от година някъде. имат и екзотични видове. Цената на фалчетата по 18 лева ( боядисани 35 - не посягайте към тях, собственика твърди че така цъфтели по 3-4 пъти- сини !) , последно купувахме за 8-ми март. ми те прецъфтяха на 16 юни - хем красиви хем пресни- з аменмагазина е отличен избор.

7. Магазин на изхода на Шипка- май Джунгла се казваше. собственика е агроном. Давал ми е страхотни съвети при проблеми. Има и видове орхидеи- камбии ондициуми и други по 12 лева. Фалчетата са от 12 до 25 зависи от свежестта на цветето. Пак съм доволна от там. За 18 лева може д акупиш много прилично цвете.

ето тук има снимки горе долу на всичките ми фалчета. Имам спомен за всяко едно от тях от къде се е появило

https://plus.google.com/u/0/photos/112755161844152358349/albums/ … 64031263534778497

Последна редакция: ср, 24 юни 2015, 23:24 от _re_ge

# 275
  • София
Да добавя, че напоследък в Била много често зареждат орхидеи. По 15 лева са. Понякога зареждането е от камбрии, милтонии и подобни, а понякога са фаленопсиси. В началото на зареждането са много хубави растения, а сред разцветките има и доста интересни. Но след няколко дни се скапват, а дори не ги преоценяват.

Онцидиум съм купувала само веднъж и то преоценен. Не можах да се справя и изсъхна. Така и не го видях цъфнал.

Да се похваля, че имам нови цветоноси, които всеки момент ще цъфнат - зигито и един фаленопис. Шантава работа!  Laughing

# 276
Благодаря ви, момичета!
_re_ge страхотни орхидеи имаш наистина   bouquet особено тези в жълто и оранжево са ми слабост  smile3501 smile3501 както и пелоричестите, които беше показа наскоро (ако видя някъде ще си купя сигурно колкото имат в магазина).
Аз от Кауфланда във Владиславово си купих една с два цветоноса наистина много хубава. Но тук зареждат само стандартни бели и лилави и понякога жълти Sad нещо по уникално не съм виждала до сега никога. От Баумакс преди около месец (когато бяхте писали че има промоция на орхидеи) си купих 2 преоценени - едната за 8лв и то само защото имаше 1-2 точици на няколко цветчета, а другата с 2 цветоноса (нищо и нямаше) за 12лв.
Съпругът ми също започна много да ги харесва орхидеите откакто започнаха да се появяват в дома ни  Mr. Green , но решихме да купуваме само когато намерим в уникални окраски (може би той така си мисли, че ще се случат нещата  dance) и за това питах откъде купувате. Още веднъж благодаря за информацията ще се възползвам непременно.

# 277
  • волно калдъръмче
Най-здравата орхидея си купих от Лидл. Отлична коренова система, беше в саксия, по-голяма от масовите, много листна маса, разклонена и отрупана с цветове. Цена - 16 лв.

# 278
Здравейте, до сега не съм писала тук, но имам проблем с една от орхидеите ми. Имам няколко, купени от Кауфланд и те са си добре, много си ги обичам. Но наскоро ми подариха една, на която не и знам вида. Прилича на кауфландските ми, но с малко по ситни и меки листенца на цвета. На знам как да го опиша. Та на тази същата и пожълтя едното листо. Другите все още са си зелени, но се притеснявам да не съм я разболяла нещо. Въпроса ми е, трябва ли да отрежа това листо или да го оставя. Първо реших, че може да съм я преполяла, но аз всички ги поддържам по един и същи начин.
Вие на колко време поливате вашите орхидеи? Аз ги потапям в леген веднъж на десетина дни.
Освен това ме интересува, след като опадат цветовете, какво да правя. Чувала съм, че се отрязва клончето до един пръст над следващата пъпка.Какво ще ме посъветвате?

# 279
Здравейте момичета!

Имам един въпрос отностно тези белите въшки, които са по орхидеите.

Пробвам да пусна линк към снимка, не зная дали ще се получи.

https://saraidjurriket.files.wordpress.com/2012/03/vinterlss2.jpg

Аз съм в чужбина и тук има само един препарат срещу тях, но нещо не ги изтребва. Страх ме е да увелиза концентрацията да не ги уморя. Мъча се 3/4 месеца с тях, изчезват и после пак се появяват та искам да ви помоля да ми препоръчате нещо ефикасно.
Изолирала съм ги тези заразените та поне спряха да се разпространяват.
Спомням си че някъде тук четох, че ги изтребвате с някакъв препарат (май Акара се казваше или нещо подобно). Спомням си че пишеше нещо че имаше 2 варянта с потапяне и с поливане, но не мога да намеря поста. Или ако имате опит и бихте могли да препоръчате нещо ефикасно ще съм много благодарна.
Син ми ще се прибира в България през лятото и мислех да ми вземе.

# 280
  • София
Татянка(адашке  Laughing), тези влакнести въшки са по-популярни под името памуклийки. Моспилан е много подходящ препарат. Продават го в Мосю Бриколаж (предполагм и другаде) и е миниатюрно прахче, струващо около 1 лв. Но трябва да се пита на щанда им с обслужване. Там са "лекарствата" за растения.  Wink Но да знаеш, че цветовете се повреждат от него. Пръсках само листата, а цветовете всеки ден чистех механично с една пинсета. Много лесно ги премахнах.

# 281
Аз тези памуклийки ги требих с подръчни отрови и не пукнаха, затова накрая миналата година преглеждах орхидеите една по една (двайсетина) и требих зверовете лично, като почиствах с етилов спирт следите от тях. Сега нямат паразити, да чукам на дърво.

Иначе ги добих от Кауфландски и Баумакски орхидеи, защото не гледах. След това видях че някои се продават с паразитите на видно място, ама кой да гледа.

# 282
  • Вестерос
Това Акара за мокриците ставаше ли  newsm78

# 283
  • Sofia
И аз с въпрос. Първата ми орхидея ми подариха преди по-малко от 5 месеца, сега имам 13  Simple Smile и много си ги обичам. Скоро тук се писа за капчиците по цветоноса, че е нещо нормално - лепкави и сладки на вкус са. И аз ги имам, но сега забелязах, че на едно от фалчетата /най-голямото и най-цъфтящо/ долната страна на най-долното му листо /само на него!/ цялото е в същите капчици. Това проблем ли е или също е нормално?

# 284
  • София
И аз с въпрос. Първата ми орхидея ми подариха преди по-малко от 5 месеца, сега имам 13  Simple Smile и много си ги обичам. Скоро тук се писа за капчиците по цветоноса, че е нещо нормално - лепкави и сладки на вкус са. И аз ги имам, но сега забелязах, че на едно от фалчетата /най-голямото и най-цъфтящо/ долната страна на най-долното му листо /само на него!/ цялото е в същите капчици. Това проблем ли е или също е нормално?
Ами май не е много добре, но няма какво да направиш. Аз четох доста по въпроса и преобладаващото мнение е, че това се получава от голяма температурна амплитуда. Няколко от моите орхидеи имат такива капчици по листата отдолу, но нищо не съм им правила и като гледам не им пречи. Четох, че някои ги трият, но после пак си се появяват.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт