Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 847
  • 774
  •   1
Отговори
# 255
Venci_03
Орхидеята видимо е в сфагнум . Корените са видимо зелени и ми изглеждат ок. Разбира се първото ми предположение беше загниване в средата , но щом има вътрешни листенца бих предположила застояване на вода в пазвите на старите листа или загниване на листата в основата на стъблото 9 това по предположително. Въпросът ми е с накисване ли поливате и до къде стига водата. Както и так от където са се отткуснали листат има ли жълто , черно, нагнило.
Цветоносите са чудесни но опадването на листата е притеснително.
ако може още няколко снимки на розетката и около нея.

# 256
И аз ги заглеждам, имат много изгодни оферти. А каква е цената на доставката, някой запознат ли е?
Доставката е с Еконт - техните тарифи вижте, зависи от разстоянието и теглото на пратката.   bouquet
Може ли да споделите от къде поръчвате?
Доставката с Еконт не се тарифира според разстоянието,  а според теглото и НП.

# 257
Здравейте момичета!
Аз вече 3 пъти си поръчвам от въпросната борса за цветя и също съм доволна. Доставката до Варна ми излиза около 6-7лв. Имат наистина красиви цветя, но явно има доста напористи ловци на орхидеи и изкупуват красавиците много бързо.
Това е една от последните, които си купих от там
http://prikachi.com/images.php?images/472/8190472z.jpg
а този дендробиум
http://prikachi.com/images.php?images/473/8190473K.jpg
newsm78 до колкото разбрах от вашата информация в началото се гледа като фалчетата ? Може ли някой да ми потвърди правилно ли съм прочела  Rolling Eyes Благодаря ви !!
А това са друга част от цъфналите фалчета, които си купих от борсата
http://prikachi.com/images.php?images/480/8190480s.jpg

Съжалявам, че снимките са с линкове. Бих се радвала, ако някой ми помогне като ми обясни как да ги направя видими тук във форума, както го правите вие.

# 258

# 259
  • София
Предполагам от тук:
https://www.facebook.com/pages/%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0-%D … 714361732?fref=ts
Поне така разбрах аз. Ако е от там, гледам че се подвизават на Димитър Петков и може да се разходя в събота до там да хвърля око на фалчетата.  Grinning

Спомням си, че когато попаднах съвсем случайно на темата (и все още нямах нито една орхидея) си мислех "Абе тия луди ли са, за какво пристрастяване говорят... пък тези Таня и Реге.. е не! Това е лудост някаква тяхното!"  Joy
Е... не мина много време от тогава и се усещам, че съм способна да купувам орхидеи всеки ден.  Grinning Засега успявам да се сдържам все още и затова бройката вкъщи не е внушителна, нооо...  усещам, че и аз ставам от "тия лудите".   bouquet

valeria_vn, при публикуването на отговор в настройките над кутийката за писане имаш различни квадратчета с опции. На втория ред второто (картинка) служи за директно визуализиране на снимки от линкове. Цъкаш на него и слагаш линка между скобите. Simple Smile

# 260
И аз ги заглеждам, имат много изгодни оферти. А каква е цената на доставката, някой запознат ли е?
Доставката е с Еконт - техните тарифи вижте, зависи от разстоянието и теглото на пратката.   bouquet
Доставката с Еконт не се тарифира според разстоянието,  а според теглото и НП.
https://www.facebook.com/borsazacvetia?fref=ts
това е страницата във ФБ

# 261
Аз вероятно съм разглезена но на мен специално орхидеите не  ми се сториха еФтини а фалчетата които са по 5 лева не са възрастни растения  а са силно форсирани младоци затова и на такава цена. Цимбидиумите могат да се намерят много по -евтино, както и зигита тук са по 13 -15 лева- стига да свариш . Вандите даже не коментирам, тази която там е 90 лева мъжът ми ми купи за 35 на цветния пазар на чаталжда . Другата лилавата ванда с ваза я беше взел за 60 лева ( на сйта са 130 лв!) . Микосвете прецъфтели са нож с две остриета. Пафиопедилум в нашия форум само двама сме карали да цъфти аз и Таня (!!! тя е спец, но за сега е само тя ) и то моят на втория цъфтеж се спомина.Опитах с още един- същата работа. А цъфналите са по 25 лева- и тука са толкова та да рискувам с доставка . Така че купуваш черна котка в тъмна стая. ако въобще я има. Верно съм от варна - град голям, внос отвсякъде както и големи борси за цветя. Може би ако само нещо много екзотично ми се хареса там да ми трепне сърцето. но така общо взето аз оставам равнодушна.

# 262

Сега чета за ванилиите и гледам само дребни цветова, а чета и това:
За да цъфне трябва да направи определен метраж затова се заредете с търпение и й осигурете достатъчно място. Като цяло се смята, че е трудно да се стигне до цъфтеж в домашни условия.
И ми се иска да попитам някой отглежда ли такива орхидеи и на цветарката ли да вярвам или на Гугъл?
И да ви благодаря, разбира се!  Hug

От колко време искам да отговоря на това и все забравям.
По спомен  трябваше 15 метра да направи, на кокосов стълб за да цъфне!!!!!. общо взето повечето казват че се получава една средна хубост лиана. Чета често в флауърснет. инфо ами май никой не я е накарал да цъфне. освен това често пристигат по поръчка в лошо състояние - малко корени лоша кондиция и давай да реанимираш.
обичам орхидеи но лиана в проекция не мисля че бих си взела.
Това е като с цимбидиума. Имам си един прибран от боклука, никога няма да цъфне а ми е жалко да го хвърлям.

# 263
продължавам в ретроспекция към борсата
вижте тази ванда

цветът е страхотен, уникален  но огледайте самото растения- с тези черни петна колко мислите че ще преживее?

и още
чета пост от 29.11-
пафиопедилум 19 лева и снимка.
Под снимката нов надписа- 29 лева. Това според вас коректно ли е? коя е цената. Чета по нататък. Тез пафове ги имат от 10 дена преди това. Почват да вехнат , почват д аим свалят цената.  ooooh!

Последна редакция: вт, 23 юни 2015, 21:51 от _re_ge

# 264
_re_ge Би ли споделила, ако не те притеснявам , от къде от Варна купувате орхидеи, че изопщо не съм наясно къде да търся тук (а в Кауфланд, Бриколаж, Практикер все едни и същи обикновени разцветки виждам), а мъжа ми се ядосва като поръчвам по Интернет - цитирам "няма ли толкова във Варна магазини и борси, че се ядосваш че не можеш да купиш уникални от нета  #Cussing out". Извинявам се още веднъж, ако те притеснявам и благодаря за отговора   bouquet

# 265
  • Вестерос
В морската градина, около Делфинариума съм виждала нещо като борса  newsm78

# 266
  • Sofia
Re_ge, благодаря за ванилиите!  Hug
Подозирах, че жената в цветарския магазин лъже безогледно, но сега вече съм сигурна! Да е жива и здрава да си гледа 30-сантиметровите ванилии и по 6 месеца да й цъфтят!  Laughing

# 267
Благодаря на всички за линковете за Фб .

# 268
_re_ge Би ли споделила, ако не те притеснявам , от къде от Варна купувате орхидеи, че изопщо не съм наясно къде да търся тук (а в Кауфланд, Бриколаж, Практикер все едни и същи обикновени разцветки виждам), а мъжа ми се ядосва като поръчвам по Интернет - цитирам "няма ли толкова във Варна магазини и борси, че се ядосваш че не можеш да купиш уникални от нета  #Cussing out". Извинявам се още веднъж, ако те притеснявам и благодаря за отговора   bouquet

Въобще не ме притесняваш
ще ги систематизирам и ще пиша.
Както и ценово опресенено спрямо последните ми покупки.

В морската градина, около Делфинариума съм виждала нещо като борса  newsm78

това е "Мимоза" градински център.
Навремето само при тях се намираха орхидеи ( преди 7-8 години ) . Имат собствен внос от холандия затова това което имат те не винаги се среща на други места. от там са ми първите орхидеи фалчета, както и енциклията ми и лудезията. Пафовете ми бяха от там и не бяха скъи по 15-18 лева.Последните 3-4 години предлагат много повече  градински цветя и саксии и кашпи, изкуствени цветя декорации  и много по-малко стайни цветя. А стайните цветя са доста скъпи. И орхидеите .При последната ми визита там вандите бяха по 120 лева ( без цвят) а фалчетата на цени 25 до 70лв.

видях нова мода на фалчета- 3-4 растения в голяма саксия и всяко цъфти така че получават от 6-8 цветоноса. Аз лично не харесах идеят от практична гледна точка. Няма я компактността на цветето- това скопище е огромно като размер- къде да го сложиш като прецъфти . Освен това  другата година може да цъфне само една или да цъфтят по различно време.

за мен вече Мимозата не е опция в търсененто на орхидеи . Лично мнение обаче.

# 269
  • Вестерос
Мерси за мнението, аз даже не знаех какво е , просто се сетих , че съм минавала от там и на магазин приличаше Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт