Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 799
  • 774
  •   1
Отговори
# 360
Точно с такива кори на Деа пресаждах онзи ден. Но хич не бях запомнила марката, само опаковката. Подкрепям, че са хубави. Ако 1,3л отговаря на пакет около25х25см, то цената е около 3лв.  Peace

Камелия, Дани, прекрасни орхидеи  Heart Eyes Добре, че скоро ще си имам друга занимавка, та не мога още сега да се затичам да си купя някоя  Blush

# 361
След като така логично ме опровергаваш не мога да предположа какъв им е бил проблемът на моите фалчета. Единственото, което се променяше, беше мястото им, но не и начинът, по който се грижех за тях. Местили са се от източен на западен прозорец и обратно, на места без течения и без пряка слънчева светлина и въпреки това няколко цветоноса са си заминавали при тези премествания. Мистерия Simple Smile

Моят пакет струваше 2 лева, и аз много харесах този субстрат, орхидеите и те го одобряват.

Поведението на някои фалчетата е странно но така или иначе понякога си искат усвояване с обстановката. Като свикнат как ги гледаш ( място, поливане режим )  и са дашни на цъфтеж. Имам такива които се усвояваха няколко години докато цъфнат , а най-упоритото 7 години. Цветето до него цъфти а то НЕ - еми характер! Но тази година реши да с епробва- дано разбре че не е страшно!

Имам приятелка  която си ги гледа в хола навътре с шори -ден/нощ. Не цъфтяха 2-3 години . Обмислихме с нея проблема и решихме да сменяме условията. тъй като мястото не ставаше да се сменя решихме да разреди поливането. Цъфнаха. а като цъфнат веднъж вече е лесно - сякаш усещат че няма нищо страшно ...

мерси отново много за инфото з акорите.
Пак запитвам- някой да е виждал такива във Варна?

# 362
_re_ge, благодаря ти много за отделеното време да ми обясниш изчерпателно  newsm20 Без да искам съм избрала подходящо място за дендробиума Simple Smile Всички орхидеи съм ги настанила в кухнята, където сутрин до към 10:30 - 11:00 е огрято от слънцето (цветята не са на пряка светлина, просто в стаята е супер светло).
Изчетох и всичко, което сте написали за корите и ще се опитам да си намеря от тези, които сте показали.
Днес с ужас установих, че една от орхидеите ми е нападната от някакво паяче. Свалих я от мястото, където стои и гледам целите листа в паяжина, повдигнах едно листо и случайно попаднах на паячето. Веднага го премахнах  Whistling Ще прочета сега каква информация сте дали за вредителите и мисля да третирам всички орхидеи с някакъв препарат. Дано се справя, че искам да си ги гледам дълго време. Мисля да си почистя и листата, както бяхте казали с лимонов сок или мляко.
Забравих да кажа относно орхидеите в Кауфланд - вече втора седмица попадам на орхидеи по 9,99 в магазина във Владиславово, Варна - имаше огромно количество бели, цикламени и 1-2 червени видях.
Приятна вечер на всички и още веднъж ви благодаря за информацията   bouquet

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 22:49 от valeria_vn

# 363
Намесвам се втемата за корите не съм писала от отдавна, имам какво да покажа ама като седна на компютър. За корите аз съм много доволна от тези на ДЕА само и единствено кори има в плика, един стига за саксия две зависи  колко е голямо разстението. Иначе във фейсбук има едно момче което продава само кори, но трябва дирекно с него на лични. Ако искате контакт ще дам инфо.

Такива кори на ДЕА някой да е виждал във Варна?
Много моля за координатите на момчето за корите.
Аз купувах кори от няколко места във Варна но са млади тънки и остри. Преди 5-6  години купувах от Велико Търново ( по път за Сф)  те бяха чудни само малко по-едри но ги режех с ножица за пиле. От тогава не съм виждала такива хубави кори.

Момчето се казва Иван Кръстеняков и е от Варна. Името му е на български в феисбук. А корите на ДЕА съм ги срещала в много сайтове които работят с доставка.
В София борсата в обеля предлага доставка чрез куриер както на цветя така и на кори а преди няколко дни пуснаха и свагум.

# 364
  • Русе
_re_ge, поздравления от мен за търпението! Hug
Момичета, много хубави нови орхидеи си имате!  bouquet
Аз не устоях на тази нежно лилава прелест в Кауфланд Heart Eyes

И още една новичка от преди десетина дни

# 365
  • София
Здравей те момичета! Много,хубави и полезни неща сте споделили. Аз ще ходя, за кори в сряда, че тогава имам път на там. Но не смятам да ги присаждам новите, докъто не им увехнат цветовете. Аз имам чувството, че щом ги махна от оригиналната саксия, си отиват. Преди малко видях в един скъпарски бутик. орхидеи посадени в аквариум от рибки, най обикновен. Много ми хареса идеята. Седеше много красиво. После като се прибера,ще потърся в мазето, мисля,че имах един. newsm78
Ето такъв. Дали е добра идея newsm78

Скрит текст:

*sve* с две цветноноси ли са, тези от Кауфланд. Много са хубави.

# 366
  • София
_re_ge, тези кори в синия плик ги купувах от Бриколаж. И на мен ми харесаха тези на ДЕА - много добре изглеждат.

Аз съм много разочарована днес - в нашия  Кауфланд имаше само бели и чисто лилави фалчета. И най-накрая отидох до прословутата борса. Първо е навряна на кучето в ... и минаваш през един арматурен двор, за да стигнеш до нея. Трябваше два пъти да питам работещите там, за да се ориентирам ама да кажем, че на мен ми е сбъркана ориентацията и проблемът си е мой. Имаше много, ужасно много орхидеи. И не си купих нищо.  Crossing Arms
Имаше цяла стена с ванди  и повечето изглеждаха окаяно. Имаше обаче прекрасни камбрии.
Това, което най-много ме подразни обаче е, че никъде нямаше цени. За всяко едно цвете трябва да ходиш и да питаш цената. Като борсата е доста голяма, тоест ако си отишъл в далечния край си взимаш саксийката и я носиш до търговеца/собственика/продавача или който е там, питаш за цената, и той след кратък размисъл (явно преценявайки те колко си платежоспособен) ти казва цената. Ще пропусна, благодаря. Цени видях единствено на три орхидеи - две каскадни (по 12 лева) е едно полу-мини (пак толкова).
Та толкова, загубиха ме като клиент.

sve, честито! Много са красиви и двете  Heart Eyes

Ками, а къде ще ти се оттича водата като поливаш?

# 367
  • София
Светланка, в Кауфланд София ще има зареждане в четвъртък - 9,99 лв.  Wink

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 19:35 от Тaня67

# 368
Камелия, аз с един подобен експеримент си загубих минито. Не бих препоръчала аквариум на човек, освен ако не е голям специалист по орхидеите. Обаче се замислих, ако монтираш орхидея на кора или корк(което аз не знам как става точно и не го мога), можеш да сложих кората в аквариума, ще изглежда много красиво и не би трябвало да има проблем с оттичането. Може на дъното на аквариума да се сложат речни камъчета например, за да може орхидеята ако иска да си рови в тях и да си пие водичка. Това ми хрумва като идея, ако ти измислиш нещо друго снимай и покажи Simple Smile

Све, страхотни са! Розовата е много нежна, а петнистите винаги са ми били на сърце!

Аз днес цял ден водих битка със себе си и загубих hahaha - ще се ходи за орхидеи, няма как...

# 369
Може на дъното на аквариума да се сложат речни камъчета например, за да може орхидеята ако иска да си рови в тях и да си пие водичка.

много вероятно е водата да зеленяса Sad

# 370
Може на дъното на аквариума да се сложат речни камъчета например, за да може орхидеята ако иска да си рови в тях и да си пие водичка.

много вероятно е водата да зеленяса Sad

Хм....вероятно е, но ако се слага по съвсем малко и се чака да се изпари преди да се сложи пак може и да се получи. И все пак ще си иска чистене от време на време.

# 371
  • София
И аз днес предприех пътешествието "Открий борса за цветя". Познавам сравнително добре района, но си беше приключение. Първата изненада дойде от ремонта на "Сливница". Почти за 20 минути изминах участък от 500 м и то в най-голямата жега. Пристигам в района и решавам да оставя колата на пракинга на ХИТ, защото его къде е на картата. Да, ама не. То на картата е точно означено, но входът е от съвсем друг край. Ако някой иска да отиде до борсата ако идва от "Околовръстния път и свие по"Сливница", след това да свие в ляво на светофара преди  Хит, покрай складовете на Нестли. И след 200 метра в ляво има бензиностанция на Петрол и след това е портала на арматурния двор. Кара се от портала направо и се достига до оранжерията, която е в дясно.
Реших да разнообразя и си взех 2 ароматни орхидеи - едно фалче  за 10 лв с 2 цветоноса и 1 бяла катлея за 8 лв. Преди това им бях погледнала цените на фб страницата и имах горе долу идея колко струват. Но не бях сигурна и на място питах собственика вероятно. Даде ми същите цени като на страницата. току що ги сравних за по-голяма достоверност.
Катлеята - https://www.facebook.com/borsazacvetia/photos/a.894761790588364. … ype=1&theater
https://www.facebook.com/borsazacvetia/photos/a.894761790588364. … ype=1&theater

# 372
Светланка благодаря, ще видя на нашия бриколаЖ За тези кори с италианско име.

Аз трябва да решавам какво да правя с дендр-фала и енциклията - идвете вече изпълзяват от саксията, корените им са навън.дендр-фала даже пусна дъщерна булбучка на върна на една стара сбръчкана булба.
Някакви виждания на някой по- опитен?

Добра цветна експедиция са реализирали повечето  от вас!!!'

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 22:02 от _re_ge

# 373
  • София
Светланка благодаря, ще видя на нашия бриколаЖ За тези кори с италианско име.

Аз трябва да решавам какво да правя с дендр-фала и енциклията - идвете вече изпълзяват от саксията, корените им са навън.дендр-фала даже пусна дъщерна булбучка на върна на една стара сбръчкана булба.
Някакви виждания на някой по- опитен?

Миналата година решихме, че ще пооформим малко дендрите, защото имаше много съсухрени стари булби и много нови. Резултатът - едната орхидея вече я няма, другата едва се съвзе. Ако искаш сменяй саксията с по-голяма, но не пипай булбите.

Като споменахте за ароматни орхидеи, да ви кажа, че от зигито мирише цялата стая. Simple Smile

# 374
  • София
Светланка, в Кауфланд София ще има зареждане в сряда - 9,99 лв.  Wink

Благодаря, там съм  Mr. Green

А какво ще рече да "пооформим"? Разделихте ги или ги рязахте?
Майка ми си купи преди няколко месеца един бял, със страхотни едри булби, нацъфтял. И преди две седмици отивам и какво да водя - отрязала всичките стари до долу - решила жената, че така трябва, за да растели новите ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт