Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 808
  • 774
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, и аз съм фен на орхидеите Simple Smile Поради липса на място и системно неразбирателство между мен и тях имам само 8 фалчета. Бяха 9, но си правих едни експерименти с единственото ми мини и останах без него.

Ето ги на снимчици:
Скрит текст:

И ето тук е единствената ми засега цъфнала красавица:
Скрит текст:

Мокри са, защото преди малко ги пръснах с вода - да си кажа Simple Smile Изглеждат малко изстрадали, защото преди няколко седмици детето събори целия цветарник на земята, а той стоеше с проходилката между рафтчетата и гледаше шашнато заради трясъка. Направо ми разби сърцето, а орхидеите дадоха жертва няколко листа и две цветчета от цъфналата. Засега няма признаци някоя да е пострадала твърде много.

Винаги съм взимала преоценени фалчета, така че не ги знам как цъфтят. Имам ги от няколко години и от опита ми с тях мога да направя няколко извода: първо, фалчетата наистина са непретенциозни и стига да не боледуват и да не се допускат някои груби грешки - преосветяване(тоест, да ги пече лятното слънце пряко) и преполиване, те са склонни да живеят и да ни радват при големи вариации в условията. Но! Трябва да свикнат с тях. Няколко години ги гледах на източен прозорец, за да не ги преосветявам лятото, а зимата ги местех на западен прозорец, защото затваряхме стаята им и тя ставаше твърде студена дори за фалчета. И съответно нито една не цъфна. Фалчетата мразят, ама много мразят, смяна на условията. Сега от една година са ми на този прозорец - западен е, на пътя на слънцето има прозрачно, но плътно перде и не са изгорели вече второ лято, а дори едната орхидейка цъфна. Много ме радва, цъфти ми от април Simple Smile

Четох, че като избиват цветоносите те са плоски на върха, докато корените са остри и кръгли. Знам, че цветонос не може да излезе по-ниско. Не успях да засека (все още) как изглежда цветонос като излиза, но коренчетата наистина са кръглички.

Кори си взимам от един магазин на Димитър Петков в София, разкошни са - само кори, проветриви са, корените пощуряват в тях.

# 346
Месечинке
Пропускам да ти благодаря за подкрепата  в случая с засегнатите и обидените.
В Интернет има океан от инфо за всяко нещо,но наистина иска ровене. ПИТАМ -ОТГОВОРЕТЕ е най- бързия вариант,  но това не става така лесно. За да ви отговори някой трябва да отдели от личното си време. А когато някои основни неща се преживят многократно започваш да се чудиш какво правиш освен да повтаряш и потретваш основни моменти във въденето на орхидеи.Ако някой се чувства че му губим времето е по-добре да търси форуми тип SOS. Нищо лично към никой!

# 347
На Кауфланд възраждане Варна фалчета по 9.99.
Проявих героизъм в наши дни. Имаше една божествена бяла изпъстрена с фосфорициращо розови дребни чертички, но устоях.Сега цяла вечер ще мисля за нея.

# 348
  • София
Проявих героизъм в наши дни. Имаше една божествена бяла изпъстрена с фосфорициращо розови дребни чертички, но устоях.Сега цяла вечер ще мисля за нея.

Joy Joy Joy Сега и ние ще си мислим какво сме изпуснали.

# 349

Joy Joy Joy Сега и ние ще си мислим какво сме изпуснали.

Само да отбележа, че промоциите на Кауфланд във Варна не са със същите дати както в повечето магазини в страната. Забелязах, че от утре при нас орхидеите са на акция по 9,99.

# 350
  • София
Скрит текст:
Здравейте, и аз съм фен на орхидеите Simple Smile Поради липса на място и системно неразбирателство между мен и тях имам само 8 фалчета. Бяха 9, но си правих едни експерименти с единственото ми мини и останах без него.

Ето ги на снимчици:
Скрит текст:

И ето тук е единствената ми засега цъфнала красавица:
Скрит текст:

Мокри са, защото преди малко ги пръснах с вода - да си кажа Simple Smile Изглеждат малко изстрадали, защото преди няколко седмици детето събори целия цветарник на земята, а той стоеше с проходилката между рафтчетата и гледаше шашнато заради трясъка. Направо ми разби сърцето, а орхидеите дадоха жертва няколко листа и две цветчета от цъфналата. Засега няма признаци някоя да е пострадала твърде много.

Винаги съм взимала преоценени фалчета, така че не ги знам как цъфтят. Имам ги от няколко години и от опита ми с тях мога да направя няколко извода: първо, фалчетата наистина са непретенциозни и стига да не боледуват и да не се допускат някои груби грешки - преосветяване(тоест, да ги пече лятното слънце пряко) и преполиване, те са склонни да живеят и да ни радват при големи вариации в условията. Но! Трябва да свикнат с тях. Няколко години ги гледах на източен прозорец, за да не ги преосветявам лятото, а зимата ги местех на западен прозорец, защото затваряхме стаята им и тя ставаше твърде студена дори за фалчета. И съответно нито една не цъфна. Фалчетата мразят, ама много мразят, смяна на условията. Сега от една година са ми на този прозорец - западен е, на пътя на слънцето има прозрачно, но плътно перде и не са изгорели вече второ лято, а дори едната орхидейка цъфна. Много ме радва, цъфти ми от април Simple Smile

Четох, че като избиват цветоносите те са плоски на върха, докато корените са остри и кръгли. Знам, че цветонос не може да излезе по-ниско. Не успях да засека (все още) как изглежда цветонос като излиза, но коренчетата наистина са кръглички.
Кори си взимам от един магазин на Димитър Петков в София, разкошни са - само кори, проветриви са, корените пощуряват в тях.

Здравейте момичета! Благодаря ви за отговорите, но мисля тази орхидея, да я придася в нови кори, и да я оставя,да видя какво ще стане. Ако не-ще  да я изхвърля. Бях днес, сутринта  на пазара Димитър Петков(София) и в един от магазините,имаше промоция на орхидеи-два броя за 5лв. #Crazy Малко поувяхнали цветовете, но иначе нищо им няма! Корените и листата, са им зелени и твърди!Аз си взех много хубави, с цветове- бяли.Която дружка  е от София,ако иска да отиде. Имаше много орхидейки!
danny_p били ми казала от кой по-точно магазин ги купуваш корите! Благодаря!

# 351
Оххх, сега ще си сънувам тези орхидеи от пазара! Утре може да скоча да ги погледна, кой е магазина?

А този, от който взимам корите, е (май)единственият магазин, който не се намира на самият пазар (в средата между двете улици там), ами отстрани. Тоест се пада нещо като срещу пазара Simple Smile (как обяснявам обаче...) лесно се вижда, защото има купища цветя, нареждат ги на стелажи отстрани и заемат почти целия тротоар.

Аз преглеждам темата във флауърснет за видови фаленопсиси и само се плюнча.... ама не съм дорасла, да ми цъфнат всичките хибридни фалчета и тогава може да рискувам с някой по-непретенциозен видов.

А за промоцията в кауфланд - аз моите ги взимам от практикер, даже днес очаквам една нова. Била бяла, за 6 лв от преоценените. Мм имаше път към практикер и си поръчах....не издържах значи Simple Smile

# 352
  • София
danny_p Hug
Сетих кой е магазина, където продават корите. В него продават и кашпи, саксии и др.Така ли е?
А орхидеите ги купих-обяснявам!
Като вървиш от Симеон, към Питотска по пазара с цветните сергии, завиваш на ляво, на първата пресечка.  От едната страна(лявата) имаш, продавачите на цветя от бусовете, а ти гледаш дясно. Има един магазин, от пред има стелажи с цветя, и като влезеш навътре е много голям. Две зали. Там ги купих. Имаше и навън и вътре!

Ето ги, двете се събраха в една кашпа. За сега няма да ги пипам.Така да си седят.. Само тази черна кашпа, да не им се отрази зле newsm78 newsm78 В нея имаше една друга, орхидея която след почти три години, изведнъж изсъхна. Май нещо я преполях тогава.

А пък тази, и нея я бях отписала, а тя, изненадващо взе че цъфна. Joy Joy Joy

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 19:30 от kamelia741

# 353
Така на пръв поглед не се сещам кой е магазина, но ще следвам инструкциите, трябва да го намеря. В магазина за корите наистина имат и кашпи и саксии, там имат и доста хубава пръст също така.

Орхидейките изглеждат чудно, обикновено тези, които спасявам, са много по-злощастни на вид. Със сигурност ще си намеря и аз Simple Smile За кашпата - не би трябвало да имат против, но аз избягвам да ги слагам в кашпи, защото не им виждам корените, а и те не могат да фотосинтезират в тъмното. Но не им е чак такъв проблем, ще изкарат въздушни.

# 354
  • София
danny_p
Аз не съм ги насадила трайно в кашпата. Те са си в оригиналните прозрачни саксии. само ги вместих, двете там.На светло са, близо до източен прозорец, не ги пече слънцето директно, а само сутрин по един час.Успех,утре на пазара.Само да кажа, че в магазина продават и рязан цвят, и саксии. Няма как да не го намериш. Пред него винаги има много хора, защото е, с  най ефтина стока на пазара!После пиши какво стана.

# 355
  • София
Снимайте после корите да ги видим  Praynig
Камелия, честити орхита  Hug И аз разбрах преди малко, че пускат орхита утре в нашия Кауфланд. ММ ми каза. Даже ми каза да съм отидела по-раничко да не се свършели хубавите разцветки  Mr. Green
Дано да имам време да вместя и онази борса, че така и не стигнах до там.
Сега погледнах моите кори, защо съм решила че едните са гръцки идея си нямам.

Скрит текст:

Това са ето тези сините, Bellefiori (това естествено е едната трета от плика, без пръстта):
А това е Компото:

# 356
Камелия, ако беше засадила фалчетата в кашпата надали щяха да оцелеят Simple Smile И аз така те разбрах, че си сложила саксийките двете в кашпата.

Имам останали кори от последните, които си купих. Ето ги:
Скрит текст:

Мм ми донесе новата орхидея - разкошна е! И изглежда в прекрасно състояние, въпреки че е преоценена. Има няколко корена, които могат да се махнат, но няма да я бутам докато цъфти. И без това стресът от преместването й е достатъчен. Ето и снимчици:

Цветовете са много сладки и дребни, може би около два сантиметра. Красавица ми е!

# 357
Фалчетата мразят, ама много мразят, смяна на условията.

Много съжалявам но с това не мога да се съглася и мога да го опровергая.
Имаме апартамент 86 квадрата с две северни и две южни стаи и фалчетата ми обикалят цялата къща на всяко поливане ( значи на всеки 20 дена лятото и 45 дена зимата ) защото при бройка над 100 никога не мога да запомня кое къде е било  за момента. Така че това, което е седяло на библиотеката в хола на следващия път с еоказва на стилажа в спалнята, а другото на хладилника в кухнята.

съответно мога да обощя така: Фалчетата са непретенциозни към условията до момента до който не дойде есента/пролетта. тогава искат да са на място което им осигурява температурни разлики, дори не става въпрос за много одбра осветеност - там нещата се регулират с поливане - по-малко светлина- по-рядко поливане . Има ли температурни разлики- има цветоноси. момента  в който трябва да се позиционират на място БЕЗ студени въздушни течения и БЕЗ пряка слънчева светлина е когато започнат да оформят  пъпки ( по това време цветоноса вече е 30-40 см - етров ) . Тогава и трябва да сте много внимателно с полиането- пъпките лесно капят от преохлаждане  Цъфнат ли и веднъж първите 4-5 пъпки- може да бъде преместено на съсвсем различно място на което може д аму се любувате. Примерно кухненска маса!

П.С.

Благодаря за снимките на Деа от Гамма. Имат ли поръчки по интернет обаче   ... и нямат цени .... Ще ме светне ли някой колко струва едно такова пакетче от 1,3 литра. Много ми харесаха!

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 22:11 от _re_ge

# 358
След като така логично ме опровергаваш не мога да предположа какъв им е бил проблемът на моите фалчета. Единственото, което се променяше, беше мястото им, но не и начинът, по който се грижех за тях. Местили са се от източен на западен прозорец и обратно, на места без течения и без пряка слънчева светлина и въпреки това няколко цветоноса са си заминавали при тези премествания. Мистерия Simple Smile

Моят пакет струваше 2 лева, и аз много харесах този субстрат, орхидеите и те го одобряват.

# 359
Имам и още един въпрос - купих си дендробиум фаленопсис и до колкото разбирам от дадената от вас информация се отглежда като обикновен фаленопсис  newsm78 моля да ми кажете ако има нещо по особено, което не е споменато в информацията  Praynig.

сега по-подробно за днедр-фала.
Разбира се Таня ще ти каже че се гледа елементарно защото при нея и бамбукова пръчка ще цъфне и ще върже , но аАЗ като човек който е прилагал усилия да накара дендр-фал да цъфне след като не е цъфтял две години а е бил само на марулки  - ще ти кажа че си има тънкости.

той залага цветоноси като фаловете- есента и пролетта- да това е общо.
Обаче за разлика от фалчетата които през лятото могат да стоят на сянка да почиват и да пускат листа и корени, дендр-фала иска през лятото максимална осветеност. Явно това много качествено нараства и изхранва новите булбички. Докато моят дендр-фал лятото беше гледан като фалаченопсис въобще не ме оптразяваше с цъфтеж. После се замислих сна думите на Таня че при нея стоят буквално на прозорец и цъфтят обилно и реших да сменя тактиката. КАто дойде лятото и стана подходящо за первази го изтъпаних на крайната точка на северочизточен перваз. Такъв че даже да го огрява някъде до 11 часа. Беше експеримент .Стана му много горещо и даже леко пожълтя , дръпнах го една идея настрани така че да го огрява до към 10:00 часа. Нещата се стабилизираха. Да обаче до тогава го поливах кат фалчетата - на 20 дена лятото с накисване - обаче това на перваза го накара д апросъхва нещадно а булбите да се бръчкват. тогава излислих режим да го поливам с потапяне на 10 дена. Сбръчкват се булбите т.е. имлеко асушаване но тов аму хареса. Нарасна като трева. А едва при първите температурни разлики есента пусна няколко цветоноса. Като с епоявиха цветоносите и се застудя го сложих при фалчетат и разредих поливането заедно с фалчетата. Така той си цъфна и от тогава в този режим ми цъфти трета година.

Занчи лятото го гледам според описанието по-горе.  а зимата ( вече цъфнал!) като фалче с рядко поливане на 35-40 дена.

Светланка
и корите Беллефиори са перфектни
- толкова са едри- таман като за ванди. но никъде не ги намерим в интернет!

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 22:14 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт