Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 826
  • 774
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
П.с.
съжалявам че лагуна си тръгва обидена но критиката беше конструктивна.
Не може на всяка страница да се повтарят едни и същи неща, особенно като е нещо което се пита/обяснява толкова често.
Ами съвсем права си според мен. И нищо обидно не видях да си написала, аз дори бих била по-рязка. Тези теми са, за да се четат, а не през 2 поста да се коментират едни и същи неща. Аз като се заинтригувах от орхидеите влязох във Флауърснет, изчетох тема от 150 и кусур страници и чак след това започнах да задавам въпроси. Тук също има предоволно количество информация, само трябва малко да се прочете, а не да се действа на принципа "Чукча писател, а не читател".

По въпроса за минитата - не ми изглеждат зле на мен. Мисля, че ще се оправят.

kamelia741,
не виждам живот тук newsm78 Има ли поне един твърд корен?

# 331
  • София
kamelia741, аз не можах да се ориентирам много от тези снимки, но това, което стърчи ми прилича на цветонос. Извади я да видим корените как са. И ако това, което стърчи наистина е стар цветонос, откъде излиза - отстрани на стъблото или от центъра?

# 332
  • София
Благодаря ви момичета!  bouquet
.svetlanka. Hug
 да това е цветнонос, изъхнал до половината. Сега я извадих от субстрата,и почистих онези, глили тръбички от корените. От долу се показаха, едни корени, жилави,  като по-дебел конец.Това е положението! А сега се налага да излезна. До после!

http://prikachi.com/images/530/8211530k.jpg

http://prikachi.com/images/534/8211534D.jpg

http://prikachi.com/images/528/8211528w.jpg

# 333
Благодаря ви,много за отговорите по моя въпрос.
Другото,което ме тормози сега е защо след като пресадих и наторих орхите ми започнаха да им падат цветовете.На едно място четох,че не се торят,докато цъфтят,на друго пише,че няма проблем да се торят и пресаждат в цъфтеж.Та съм в пълно недоумение от какво е. newsm78
На всяка една(имам 8 орхи) съм подготвила за бебе или поне цветонос,та дано поне една ме зарадва. Praynig
Четох ви и за поръчването от онлайн борса за цветя...миналата седмица поръчах от една и смея да твърдя,е съм много доволна,а и самите орхи бяха на супер цена,а и в страхотно състояние. Peace

# 334
Камелия
Субстрата е много лош,степан без въздух, нищо чудно че е загнила.
А защо виждам отрязани корени до стъблото и то зелени и досега!

# 335
  • София
Другото,което ме тормози сега е защо след като пресадих и наторих орхите ми започнаха да им падат цветовете.На едно място четох,че не се торят,докато цъфтят,на друго пише,че няма проблем да се торят и пресаждат в цъфтеж.Та съм в пълно недоумение от какво е. newsm78

Пресаждането обикновено не влияе (все пак без нужда е по-добре да не се пипа), но торенето ускорява всички процеси, включително прецъфтяването. Тори се докато излезе цветонос и се формират пъпки. След това - чак като прецъфти. Единствено в случаите когато цъфтежът продължава 8-9 месеца, може да се помисли за някакво минимално торене.

# 336
  • Варна
Това ми напомня, че моите не са виждали тор поне от 3-4 години Embarassed

# 337
Здравейте, момичета   bouquet
Искам да попитам тези от вас, които са от Варна, от къде си купувате хубав субстракт, че тези които сте показали в инфото не ги намирам тук, а си купих един от Кауфланд, които нещо не ми харесва - смес от торф и много едри кори е и като поливам всичко се прецаква  #2gunfire #Cussing out
Имам и още един въпрос - купих си дендробиум фаленопсис и до колкото разбирам от дадената от вас информация се отглежда като обикновен фаленопсис  newsm78 моля да ми кажете ако има нещо по особено, което не е споменато в информацията  Praynig.
Благодаря ви предварително!

# 338
Танче
Надето тореше постоянно и казваше че не им влияе. може да зависи от концентрацията на торта разбира се. Затова напомням на всички ДА НЕ ГЛЕДАТ инфото на ектикетите!Аз съм против торененто при вече оформящи се пъпки но хора всякакви!

Аз торя два пъти в годината.
Единият път като видя прораснал цветонос да посрастне на до 10 см на дължина - с оранжев кристалон.
втория път като прецъфти с зелен.
Не виждам обаче особенна полза от торенентоо. Имам цветя за които го пропускам- примерно докато забележа и цветоноса станал 20 см - пропускам торенето. Сякаш няма някакво особенно влияние.

Валерия= ще ти отговоря, само ми трябва малко повече време!
Общо взет няма еднозначен отговор. Аз бях доволна от Компо , но има момичета които казаха че не бил вече хубав.
За дендр-фалаенопсиса също след малко, има си едн амного важна особенност.

# 339
Пресадих ги,понеже ми казаха,че е хубаво след покупката веднага да се пресади,за да се види в какво състояние са корените.И го направих,както и да ги наторя след това.Сега с тези новичките мисля да пропусна пресаждането и торенето,за да не ги сполети същото,защото като ги гледам имат си доста пъпки.Както ви бях показала и наченки на нови коренчета или цветоноси,та не ми се рискува да ги изгубя.
Иначе за торенето ме посъветваха да го правя веднъж в месеца всяка една орха и два пъти в месеца да им мия листенцата с вит.Б. newsm78

# 340
  • София
Ха! Убих гадината дето ми изяде Дендробиума  smile3540 Оказа се гол охлюв, което автоматично отговори на въпроса ми откъде се е взел - бил си е в корите. Някъде седмица след като го купих се пръкна един, но тогава го видях на момента и го ликвидирах. И сега втори почти половин година (може и повече да е) по-късно. И то след като го поливах с Актара. Сега не знам да сменям ли корите или вече няма смисъл.  newsm78

Кори на Компо си купих миналия месец - ами ситни са, нищо общо с тези на снимката от 1ва страница. Преди тях взех от тези другите в розовата опаковка - същата история. Преди тях взех едни гръцки в синя опаковка бяха  - самите кори са едни едри, много ми харесаха, обаче са 1/3 от съдържанието на плика, другото си е торф/пръст/земя, както щете го наречете. И сега си правя мой бъркоч от 3-те плика  Mr. Green

# 341
Намесвам се втемата за корите не съм писала от отдавна, имам какво да покажа ама като седна на компютър. За корите аз съм много доволна от тези на ДЕА само и единствено кори има в плика, един стига за саксия две зависи  колко е голямо разстението. Иначе във фейсбук има едно момче което продава само кори, но трябва дирекно с него на лични. Ако искате контакт ще дам инфо.
Иначе усърдно си разширявам колекцията от фалчета. Чакам две да цъфнат в момента едната от центъра на растеж но да се надяваме да пъсне кейки след време.
Това е от мен като остане време ще кача и снимки

# 342
  • Sofia
Имам 13 орхита и днес преправих бройката  Simple Smile
и един въпрос, свързан с новичката. Възможно ли е да порасне цветонос на по-ниско ниво от вече съществуващ или това е вероятно корен? Твърде мъничко е израстъчето и не му личи още, пък и въпросът ми е принципен?

# 343
  • Варна
Здравейте, момичета, имам над 20 орхидеи...и продължавам да колекционирам Simple Smile
Имам въпрос обаче за тази . Имам чувството, че пропускам нещо в отглеждането и...пресажда ли се, реже ли се?
На една от новите издънки имах 3 пъпки, които обаче изсъхнаха и паднаха... Thinking
Ето още една снимка от друг ъгъл...надявам се да се включите със съвети и предварително благодаря на всеки отговорил  Heart Eyes

# 344
Намесвам се втемата за корите не съм писала от отдавна, имам какво да покажа ама като седна на компютър. За корите аз съм много доволна от тези на ДЕА само и единствено кори има в плика, един стига за саксия две зависи  колко е голямо разстението. Иначе във фейсбук има едно момче което продава само кори, но трябва дирекно с него на лични. Ако искате контакт ще дам инфо.

Такива кори на ДЕА някой да е виждал във Варна?
Много моля за координатите на момчето за корите.
Аз купувах кори от няколко места във Варна но са млади тънки и остри. Преди 5-6  години купувах от Велико Търново ( по път за Сф)  те бяха чудни само малко по-едри но ги режех с ножица за пиле. От тогава не съм виждала такива хубави кори.

Общи условия

Активация на акаунт