Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 851
  • 774
  •   1
Отговори
# 315
А в кой град се намира тази борса?

Цитат
Заповядайте при нас!
Адресът ни е: гр. София, ул "Обелско шосе" 8, близо до метростанция "Сливница"
https://www.facebook.com/borsazacvetia/info?tab=page_info  Wink

Та някой взимал ли си е цветя (онлайн или не) от там и доволен ли е?

# 316
Ами, минитата ми ги подариха преди 2 дни пресъхнали съвсем. Трябваше да ги намокря много добре, за да махна сфагнума. Въпросът е, че тогава, след навлажняване корените си бяха твърдички. И после за 24 часа в мокрия сфагум и хванаха мухъл. Сега съм ги извадила и съхнат, довечера, като се прибера, ще ги върна в сфагнума - корените ще са вече сухи, а сфагнума само леко влажен, не мокър, както вчера. Дано оцелеят!  Praynig

Поначало мокър или сух сфагнум не води до мухлясване.Мухълът означавае има спори които трябва да се трепят.вариантите са два:
1.обработка на корените и сфагнума с препарат за БОЛЕСТИ по растенията. Според описанието пръскане спрямо инкубационният им период.
2.обработка на корените и сфагнума с  много много бледорозов р-р на калиев перманганат.но той гори затова с него трябва да се внимава.

Въобще когато се манипулира с корените те съхнат преди засаждане а след като се засади цветето на се полива 3-4 дена иначе се получава загниване и омекване.

П.с. Само не разбрах за какво беше това вадене от сфагнума и миене. Наистина като се вадят е желателно корените, корите и сфагнума да са добре омокрени иначе се нараняват и загниват.

# 317
Ре_ге, много благодаря, това не го знаех. Ще видя за препарат. Така ли се казва - препарат за болести по растенията? Или има по-конкретно нещо/име? Досега никога не съм третирала растения с каквито и да било препарати и ми е ново.
Благодаря ти пак!

# 318
Препаратите които се предлагат на пазара независимо от марката за два вида: за болести и за вредители. На теб ти трябва за болести - мана, сиво гниене, мухъли плесени. Според мен по добре корените и сфагнума да се обработват отделно. Фалчетата могат и седмица и повече да преседят без кори.притеснявам се че ако има гниене процеса трудно подлежи на прогнози. Стискам палци!!!

# 319
Благодаря много!

Междувременно слязох до един магазин за цветя, точно под офиса ни, оказа се, че нямат препарати против гниене (казаха сиво гниене, както си писала и ти), та ще ходя до някоя агро аптека.

Но пък продължава да ми върви на орхидеи - продавачката ще излиза в дълга отпуска и ми подари Cattleya (не бях чувала, че и такива орхита има), че няма да може да се грижи за нея. Та някак за 5 дни - от 7 орхидеите ми станаха 18! Освен, ако не загубя минитата, де...

Ще пиша какво е станало!

# 320
  • София

Цитат
Заповядайте при нас!
Адресът ни е: гр. София, ул "Обелско шосе" 8, близо до метростанция "Сливница"
https://www.facebook.com/borsazacvetia/info?tab=page_info  Wink

Таня, благодаря!   bouquet

# 321
  • София
Привет,

гледам, че обсъждате борсата за цвета. Откога се каня да мина да видя я видя и все не стигам до там. Вчера видях вандите по 30 лева на страницата им и утре ще взема да се размърдам до там да видя отблизо  Mr. Green
Аз изтребвах памуклиийките с Актарата (други препарати не съм пробвала, затова не мога да коментирам). За мен основното му предимство е варианта с поливането - прониква в растението през кореновата система и гадините спират да се хранят и умират. Може и с пръскане, но памуклийките се крият навътре между листата и не знам колко ефикасно ще е само с пръскане. Иначе убива и мокриците.

И да се оплача, нямаше ме една седмица вкъщи и нещо ми е нагризало дендробиума. Преяло е наполовина стъблото на една от новите булби. По следите ми прилича на гъсеница  newsm78 Прегледах го целия и нищо не намерих. И откъде ще се е взела гадината проклета...цветята ми са вътре.. Направо съм бясна.

# 322
  • Добрич
Излишно беше да питам-много сте учтиви-благодаря!

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 17:09 от laguna_s

# 323
Здравейте Simple Smile На една от орхидеите ми на единия цветонос, който прецъфтя се появи ново растение, което има вече малък цветонос. Бихте ли ме посъветвали какво да направя. http://snimki.be/view.php?id=94735   http://snimki.be/view.php?id=94736

# 324
момичета
на всяка втора страница отговарям именно на този въпрос за дъщерното растение . Ами попрочетете малко попрелистете назад в тази тема поне , тук не е бърза помощ само да се отговаря на едни и същи, постоянни въпроси , става досадно, пиша едни и същи неща като латерна !

# 325
Влизам да се "похваля" с първата уморена от мен орхидея  Tired Загнила розетка и листа, които буквално ми останаха в ръцете. Последвалата инспекция на всичките 9 изглеждащи все още живи даде следния резултат - големите са супер, но 3те минитата....  ooooh! Само леко ги дръпнах и изскочиха от субстрата. Седяха 5 дни така на въздух и днес се заех да ги пресадя (заедно с 3 от голмите). А техния т.нар. "субстрат" беше станал на твърда кална буца в долния край на саксията. Не знам как изобщо са го продавали за орхидеи, а и аз съм си виновна, че не съм гледала по-внимателно  ooooh! Сега си взех хубави кори от пазара на Красно село.

Моля за мнение Ре_ге_ за приложените по-долу снимки и обяснения. Вече ги пресадих, защото нямам възможност да ги реанимирам и да се занимавам с тях в близките месеци. Надявам се след внимателното следене на темата през последните месеци да съм научила нещо и да не е неспасяемо  Mr. Green

Мини 1 -
Скрит текст:
това е най-зле. Има си само един дълъг корен и 4-5 въздушни. Обвих го в сфагнум, който намерих при корените на една от големите, и съвсем леко го обвих с кори, колкото да не се засушава много бързо. Има ли шанс така да пусне нови коренчета?

Мини 2 -
Скрит текст:
интересно развитие на нещата. Опита се да загние преди 7-8 месеца, но после се стабилизира и избиха листа отстрани на розетката. Поне има достатъчно корени.

Мини 3 -
Скрит текст:
явно многогодишно растение. Спука се да изкарва листа последните месеци, но почти всичките му корени си останаха в стария субстрат.

# 326
По мини 1.

точно така се прави!
слага се една идея сфагнум ( не трябва повече - може само шепичка на дъното на прозрачна саксия )  и фалчето да е кекнато отгоре. Чувала съм че под сфагнума слагат едри кори и поливат с вода така че сфагнума постоянно да е овлажнен но при мен води до мухлясване. предпочитам аз на седмица да си го омокрям сама. и така търпение и търпение. сфагнума да е овлажнен но да не плува във вода. и търпение - според мен няма да се чака дълго  до следващо коренче вс епак има три пълноценни- давам  й пълен шанс за оцеляване.

мини две и три ми се виждат съвсем читави. мини 3 е дългогодишно има дълго стъбло. не го режете, имам една приятелка си скъсява стъблата че й пречели а после аз ги реанимирам с месеци защото за тях това е да се махне половината от тялото, особенно ако среза не с еобработи със спирт.

поначало съм писала 300 пъти извинете че с еповтарям но при мен минитата вирят успешно само в сфагнум. от всичките ми опити само едно се е приспособило към кори и то стана полумини увеличи стъблото или листата двойно . всички други в кори съхнат нещадно и се налага двойно по-често поливане - аз не издържах и ги върнах в сфагнум . Затова само от собствен опит и о тмоя гледна точка бих посъветвала сфагнум или кори примесени със сфагнум, но пък ако много обичате да поливате може и само в кори. импровизация може да с епрояви според обстоятелствата. в никой случай корк в субстрата ако го мешате сама - ще просъхва още по-бързо.

П.с.
съжалявам че лагуна си тръгва обидена но критиката беше конструктивна.
Не може на всяка страница да се повтарят едни и същи неща, особенно като е нещо което се пита/обяснява толкова често.

П.С.С
симптомите на загнуването са точно такива. Уж всичко е наред за зелени листа падат като отрязани с нож.
Ренимацията е според състоянието на растението. Наистина се изисква рязане до неизгнило място, зачистване на раната със спирт ( канелата не върши работа вече това го коментират навсякъде ) . може след спирта да с епоръси с въглища- чувала съм за активен  въглен но аз не го правя от мързел.
и после в сфагнум за реанимация. ако оживее
В момента реанимирам така двете си последни ванди. Дали аз ги скопосах дали си дойдоха с гниене при мен не знам но е  страшна работа  -  това яде здраво от растението , не щади нищо и трябва да се реже много нагоре за да се спаси.

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 22:18 от _re_ge

# 327
Ооо, Кристалин, твоите и трите изглеждат по-добре от моите.

Днес ходих до аграрна аптека, обяних случая и ми казаха да взема Топсин, да разтворя в 1 литър вода прах колкото малко грахово зърно и да напръскам с него корените или направо директно да ги овъргалям в прахчето. Аз категорично не посмях директно. Та сега ще видим какво ще стане.

Тоя сфагнум много ме стресира, толкова е хигроскопичен, че имам чувството, че малко да го намокриш и корените на орхито ще станат на каша.  Confused

А, между другото днес прочетох, че при пресаждане може да се посипват корените с канела на прах (такава нормална готварска), защото действала фунгицидно. ЕДИТ: РЕ-ге-тоя ППС не го бях видяла Simple Smile Сори  Embarassed Оттеглям се от канелата! Simple Smile

Тъй че, ако Топсина ме притеснява, ще пробвам с канелата.

(Трябва да си намеря кабела от фотоапарата към компа, че да пусна някакви снимки.)

# 328
Охайо, абе на мен ми се приплака като видях как на едната корените й останаха в стария субстрат. То той не приличаше просто на кори, а на някакъв ужас...  ooooh!
Ре_ге_, благодаря ти  Hug Нямах повече сфагнум, иначе и другите щях да ги покрия. Тя последната многогодишната си е полумини май, като я гледам в шепата ми. Нищо няма да режа от нея, даже не ми е минало през акъла  Crazy Инак не съм станала още про, че да си мешам субстрата, и заради това си бия главата с купешки. А тази прогнилата, за жалост си беше напълно заминала. Нито едно листо не остана и розетката си беше тотал щета.
В заключение - дадохте ми надежда, че ще оцелеят, без да трябва да им бая и да им се моля Hug

# 329
  • София
Добро утро момичета! И аз, много харесвам орхидеи.Имам три броя. Но с едната нещо закъсах.Преди три месеца си я донесох от Кипър. Беше с едни голями и зелени твърди листа,5-6 на брой, нямаше цвят, но корените и бяха зелени и живи. В рзасдника, я бяха приготвили да я изхвърлят, че била без цвят и никой не я купува. Нищо друго и нямаше. Тук в БГ купих субстрат, и прозрачна саксийка, пресадих я. Уж тръгна добре, и след това за два-три дни, всичките листа и пожълтяха и окапаха,както и изсъхна и стеблото.Зелената обвивка на корените, стана като меки тръбички, които на пипане падат. Към момента е в такова състояние.Мисля си, дали да не я извадя от саксията и да поседи малко-половин час примерно, във вода с тор на корени newsm78  Как мислите? Имали надежда да се спаси,или да тръгва, за кофата с боклук?

http://prikachi.com/images/437/8211437k.jpg

http://prikachi.com/images/439/8211439F.jpg

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 08:23 от kamelia741

Общи условия

Активация на акаунт