Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 770
  • 774
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря  Simple Smile за отговора, поне няма да се тормозя вече какво е.

# 391
Таня, всеки твой пост е оптимистичен, благодаря!   bouquet
Фалчетата ще ги пресаждам, защото саксиите са пълни с нещо странно. Може ли съвет дали от Кауфланд или от Бриколаж да взема кори и какви?

последните дв етри страници се обсъждат кори, места за закупуване и качество. има и снимки!

# 392
Благодаря  Simple Smile за отговора, поне няма да се тормозя вече какво е.

За съжаление сега не е време за цветоноси. Последните цветоноси прорастват някъде до 15-ти юни но след като започнат горещините или минимизират пъпките или спират да се развиват.

# 393
  • Sofia
Много моля за помощ!
Реших да пресадя и зигито, защото миришеше на мухъл и мисля, че постъпих правилно - субстрата беше на голяма буца, степал се, а в корените - топка сфагнум. Имаше изгнили коренчета, но здравите са предостатъчно. Мислех да действам като при фалчетата - изсуших субстрата, коренчетата измих, позачистих и напръсках с фунгицид. Мислех да нощува "по корени" и 3-4 дни изобщо да не поливам - като фалче, но дали е правилно? Нали е влаголюбив, да не го сбръчкам?

# 394
  • Sofia
Питах за корите, защото в момента имам достъп само до магазини, в които няма хвалените кори.  Wink
В крайна сметка купих от фирмата, която е в "черния" списък, но в друга опаковка. Едри са и ми изглеждат добре, но опитът ми е доста оскъден.
От 2-3 дни имам 2 нови цветоноса на милтонията, даже цъфнаха. Но /вероятно от жегите/ са едва по 2-3 см и на двата вторият цвят е заровен в основата на листата - мъчи се да се отвори, но няма накъде... Тъжна картинка...

# 395
Много моля за помощ!
Реших да пресадя и зигито, защото миришеше на мухъл и мисля, че постъпих правилно - субстрата беше на голяма буца, степал се, а в корените - топка сфагнум. Имаше изгнили коренчета, но здравите са предостатъчно. Мислех да действам като при фалчетата - изсуших субстрата, коренчетата измих, позачистих и напръсках с фунгицид. Мислех да нощува "по корени" и 3-4 дни изобщо да не поливам - като фалче, но дали е правилно? Нали е влаголюбив, да не го сбръчкам?

цитирам от флауърснет.инфо

На първо място съветвам да пресадиш веднага в свеж субстрат,като изрежеш всички загинали корени( сухи или изгнили). Какъв субстрат ще използваш е въпрос на личен избор-дали ще е основно кори или ще добавиш кокосови влакна за повече влага,това ще го решиш ти. Зигито трябва да е винаги ЛЕКО влажно,без да подгизва. не поливай веднага след пресаждането-изчакай няколко дни.Пулверизирането е малко специфично - струята трябва да е насочена отдолу нагоре,за да не попада вода между листата. Прегледай всички издънки в дълбочина за загниване (при задържане на вода). Сложи на светло, тори редовно. Парни бани можеш да правиш след като растението се стабилизира,адаптира и видиш че започва да пуска нови корени.

Все тая е в какъв съд ще го сложиш, стига да внимаваш с поливането.

Корените са бели на цвят. В самия си край са зелени - когато цвекето няма нужда от вода. Побелее ли и края на корена - трябва да полееш.

При пресаждането прегледай внимателно корените,защото изсъхналите същоса бели на цвят. Те обаче са "кухи", докато здравите са плътни и твърди.

повече
тук

http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=47&t=1069

# 396
  • Sofia
Благодаря,   bouquet

# 397
Втора орхидея "домашно производство" за тази година  Simple Smile

# 398
  • София
Здравейте,
Може ли да ми кажете каква е тази орхидея? Според мен е милтония, но гадая Simple Smile
Скрит текст:

# 399
  • Sofia
Моята милтония е същата, но... и камбрията - също  Simple Smile

# 400
Моята милтония е същата, но... и камбрията - също  Simple Smile

Не не е милтония - милтонията няма псевдобулби.

ако има подобни булби значи нямате милтония. При нея листата са на розетки.

# 401
  • Sofia
Имах предвид милтониопсис, който тук го продават под името милтония.
http://media.snimka.bg/s1/2070/030384346.jpg?r=0

# 402
Здравейте,
Може ли да ми кажете каква е тази орхидея? Според мен е милтония, но гадая Simple Smile
Скрит текст:

Привет, имам катлея и онцидиум - листата и превдобулбите са идентични, разликата при моите е че на катлеята цветоносът илиза от средата на превдобулбата, а на онцидиума - отстрани. Според мен тази на снимката вероятно е единият от двата вида.

# 403
  • София
Може ли да споделите какво е специфичното при гледането на катлеята и онцидиума. Имам онцидиум, който не цъфти. Едвам успях да го спася. Имам го от година и половина. А наскоро си купих ароматна катлея. Четох, че трудно се гледала и не се полива от ноември до февруари. Но ми се ще някой от темата да сподели. Продадоха ми го в непрозрачна саксия. Трябва ли да го премествам или се гледа в такива?

# 404
Съжалявам, моят онцидиум също не цъфти Sad

И аз питах малко по-назад в темата за това как се гледат, ре_ге беше така добра да сподели.

Непрозрачна саксия е ОК. Поливането е някакво по-сложно, може да потърсиш няколко страници назад в темата как беше обяснено, то и аз трябва май пак да погледна.... Но по спомен - поливаш (рядко, като фаленопсисите) докато расте псевдобулбата, след това като тръгне да излиза цветонос - спираш, мисля, че така беше. Изкарва цветонос само от нова булба, от стара - не. 1 път в годината. Старите булби не се махат, защото цветето ги ползва за резервоарчета. Те сами си се сбръчкват и си заминават. Обича много светлина, струва ми се повече отколкото фаленопсиса.

Нека и други споделят, може да съм неточна в коментарите.

Между другото - моите минита, дето бяха хванали мухъл не оцеляха Sad 4 броя н боклука. Т.е. на практика не точно на боклука - приятелят ми ги остави в градинката пред блока да се самоспасяват сред розите и другите там зеленки. Но корените им са заминали въпреки третирането с препарат Sad

Купих и някакъв субстрат от практикер на Ивесто - не погледнах дали е в хвалените или хулените субстрати в темата. Емиииии - според мен това не става. Аз честно казано никак не разбирам, обаче това чудо като изсъхна и целите кори се покриха в нещо като кристалчета. Не ми се струва като да е на добро....

Общи условия

Активация на акаунт