Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 766
  • 774
  •   1
Отговори
# 615
снимките са стари
надвечер ще покажа как изглежда сега
, цъфна късно на пролет и има много повеч елилалво на долните литчета

аз мислех че е виолацея беллина, защото ако си спомняте като се организирахме за едни орхидеи правех едни преводи от английски. тогава ми се стори че тази прилича много на виолацея беллина. ама ей го на .

ето го тази година

става въпрос за едно и също мое цвете!
как се променя цвета в зависимост от това кога се изхранват пъпките- фантастика- повече светлина повече цвят- така излиза. пролетен цъфтеж - обилие на цветове, а есенен цъфтеж повече пастелност и деликатност...

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 19:37 от _re_ge

# 616
Здравейте отново от мен. Или най-добре казано добър вечер.
Аз съвсем деликатно да попитам и вас за мнение. Ето снимчица без светкавица на корените в момента и аз си мисля че е време да я полея! Вие как мислите???

Разбира се има още две-три коренчета които са все още по-тъмно зеленички на цвят, но се колебая какво да правя. Rolling Eyes newsm78

_re_ge  орхидеята ти е с страхотни цветове и по времето на двата периода. ^w^

Последна редакция: вт, 04 авг 2015, 23:49 от DaniChan

# 617
Даничан.
Без да гледам корените ми кажи кога обикновено поливаш и по какъв начин. Къде стои цветето и в кашпа ли е.

За фалчетата аз имам следното правило - ако се двоумиш дали да поливаш изчакай още 3-4 дена.

# 618
  • Ænima/Albuquerque
Нали нямаш леген за 20 цветя  Joy

Нямам.  hahaha

# 619
Ами на мен сега ще ми е първото поливане. Досега не съм го правила и мисля че за това се притеснявам. Купих си я на 24 миналия месец. Иначе си е само в прозрачната саксийка и съм и сложила отдолу една пластмасова подложка за цветята, която се използва за да не седи така на масата направо. Орхидеята е в средата на стаята на средно вискоа маса.

# 620
  • Вестерос
Според мен е за поливане, но ре ге да каже  Embarassed

# 621
  • София
Добро утро момичета! Hug  
На тази орхидейка, преди два месеца и окапа и последният цвят.И отогава нищо. Листата и корените са и твърди и зелени. Старият цветнонос и той е здрав, и е  дълъг някъде около 25см. Какво да я правя? Да го отрежа ли, newsm78  да го оставя ли... newsm78  Иска ми се, да и дам някъква насока, за да изкара нови цветноноси. Сега гледам е поникнало нещо (на първата снимка) Дали е цветнонос? Давайте съвети!

# 622
  • Ænima/Albuquerque
Коренче е. Само по себе си, това е добре.

# 623
Мами,да ви питам как успявате да се справитр с праха по листата?Никога не съм къпала орхидеийте и се чудя....за сега с влажно памуче ги попиствам но все пак си остава нещо.

# 624
  • София
Галя,  ние също не ги къпем  Mr. Green
Или памуче натопено в лимонов сок (от жив лимон, не от онзи измисления) или натопено в прясно мляко.
Лимоновия сок може да бъде и разреден с вода.

Пробвала съм ги и двата, на мен лично повече ми харесва резултата от почистването с мляко.

# 625
  • Вестерос
Това с памучето за чистене на запрашаването по листата ли се прави?

# 626
Ами на мен сега ще ми е първото поливане. Досега не съм го правила и мисля че за това се притеснявам. Купих си я на 24 миналия месец. Иначе си е само в прозрачната саксийка и съм и сложила отдолу една пластмасова подложка за цветята, която се използва за да не седи така на масата направо. Орхидеята е в средата на стаята на средно вискоа маса.

Даничан
има няколко наична на поливане на фалчетата но ако искаш моят съвет най-практичен е този с потапяне. На въпроса защо тоговарям веднага;
1. Така става по трайно омокряне на корите
2. Няма вода в подложната чинийка която впостудените мезеци може да свърши лоша ислуга и на цветето и на евентуален цветонос.
3 с такова поливане периода на поливане се удължава толкова че в бъдеще да имаш възможност да отсъстваш з апо месец и повече без да се налага някой да ти полива цветето.

Какво правиш - намираш съдче такова, че да може да побере саксийката на орхидеята. слагаш вътре саксийката на орхидейката и внимателно започваш да сипваш върху корите престояла поне 24 часа вода. Казвам внимателно защото гледаш да не попадне вода в пазвите на листата или сърцевината на растението. ако попадне там вода с клечка за уши я попиваш. Наливаш толкова водя че да се напълно 2/3 от саксията/съдчето където тя стои . Оставяш за 2-3 часа. Изваждаш и оставяш на умивалника да се отцеди за 10-15 минути. Връщаш обратно където е. Следващият път се оглеждаш за поливане след 15-18 дена.

Мами,да ви питам как успявате да се справитр с праха по листата?Никога не съм къпала орхидеийте и се чудя....за сега с влажно памуче ги попиствам но все пак си остава нещо.

аз чистя с онези парфюмираните мокри кърпички  в пакет от по 10-15. една кърпичк ами стига за 5-6 фалчета. Опитвала съм с мляко но ме притеснява че млякото е сладко и бих провокирала поява ма листни въшки. Не че е вярно но параноята ме гони.  ooooh!

# 627
Благоря ви,ще пробвам и двата варианта.

# 628
  • София
Аз досега съм чистила листата само с прясно мляко и стават много бляскави.  Heart Eyes
Даже се чудя дали мога да го приложа и на други стайни растения (ще ми се да дам малко блясък на няколко антуриума и еедна шефлера)  Как мислите, дали мога да ом навредя е

# 629
Мммм, бърсането на листата на орхидеите ми е любимо занимание с тях Crazy . Правя го веднъж месечно и само с вода. Не знам защо досега не съм пробвала с лимонов сок или мляко. Ще. Иначе съм виждала разни спрейове за листа, ама хайде да не ги глезя чак толкова Laughing .

PS. svetlanka,
Много ми хареса "живия лимон" - представих си как го гониш из кухнята за сока Joy
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт