Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 69 733
  • 774
  •   1
Отговори
# 660
корени са

# 661
Да,корени са  Peace

# 662
  • Варна - Черна гора
Здравейте,
на една от орхидеите ми (все фалчета) се е появило петно, което според мен е загниване.
Забелязах го тази сутрин.
Скрит текст:

Имам усещането, че трябва да изрежа до здраво, ако вече не е много късно. Май фалчето ще се спомине.
Какво ще ме посъветвате?

# 663
Сбъркан е фокусът - фокусиран е задният план и растенията отзад добре се виждат, а орхито не, но ако е загниване - режи и мажи с чист спирт.

# 664
  • Вестерос
Двете ми долни листа почнаха да омекват, а е поливана скоро  Thinking да се тревожа ли.?На пипане са по-мекички и леко като спаружени ги виждам, а не гладки и дебели  Confused

# 665
Да не е преполята?Най добре е да сложиш снимка на растението и корените.Според мен иле е преполята или е засушена  Peace

# 666
_ilka_ ,
За съжаление на мен ми прилича точно на гниене на розетката, но нека и другите да кажат.

Тифани,
При мен такова омекване и сбръчкване на листата винаги е било признак за проблеми с корените Rolling Eyes . Дано при теб не е от това.

Онцидиумът ми цъфна изцяло:

Много са му мили цветчетата - дребни в сравнение с тези на фалчетата, трепкат от лекото течение. Сладур!

# 667
  • София
Двете ми долни листа почнаха да омекват, а е поливана скоро  Thinking да се тревожа ли.?На пипане са по-мекички и леко като спаружени ги виждам, а не гладки и дебели  Confused

Провери дали между корените не са оставили топка сфагнум.

_ilka_, и на мен ми прилича на загнила розетка. Sad

Impala, прекрасен е!

# 668
  • Варна - Черна гора
Беше загнило второто по младост листо (ако мога така да се изразя).  Когато поливам много внимавам да не попадне вода между листата. Бях чела, че води до загниване. Сега го видях  Sad
Ето още снимки, сега са фокусирани. Сутринта бързах за работа и не са станали добри.
Скрит текст:
изрязах три листа и по съвет на sinergon2 намазах с чист спирт. Опитах се да намажа и там от където е излязъл цветоноса. Дано да я спася. Само не знам, от къде ще изкара листа  Thinking
Скрит текст:
Дали да не набрашня и с топсин?
Корените са доста светли. Сега да я натопя ли във вода или не?

# 669
Отпиши я,загнила розетка  Tired

# 670
  • Sofia

Скрит текст:

Не ми се е налагало да режа, но все някога ще ми се случи и на мен.
Така ли се прави рязането на гнило или се отстраняват листата ?

# 671
  • Варна - Черна гора
За първи път режа орхидея. Може и да не е правилно по този начин. Аз се опитах да премахна всичко загнило.

# 672
  • Вестерос
За преполиването не знам,  преместихме се на друго място и сега стои на западен прозорец, има щори, но е по-светло от преди и забелязах, че така й станаха 2 листа и се загледах, че корените и са посивели и помислих, че е за поливане и я киснах пак- онзи път дето я забравих за 3 часа  Embarassed Оправиха се листата. Сега гледам пак са така. Значи, 2 листа са, най-долните. Не са видимо сбръчкани, а на пипане ги усещам не толкова гладки като другите, някак по-меки.Да не им е дошло времето? Най-долното предната седмица пожълтя постепенно и си падна. Отделно й расте листенце новичко. Бая голямо станало към 6,7 см. Сякаш и другите са пораснали. В момента има общо 6 листа.

# 673
_ilka_ ,
Фалчетата имат способността да ни изненадват с упоритостта си. Стискам му палци на твоето.
Върни се малко назад в темата - наскоро имаше такъв случай и ценни съвети колко време да се третира със спирта.

Тифани,
Аз досега да съм извадила, за да проверя корените. Ама това съм аз - "бута" ме отвътре да ги разбутвам Mr. Green , ако нещо не ми се виждат добре. Някои новопридобити фалчета са истински скрити лимонки и се старая да пресека евентуалните проблеми овреме. Старите не съм пипала с години Innocent .

Зигопеталумът ми прецъфтя и започна да развива някакви неща:
Скрит текст:
Общо девет такива зелении са, нямам търпение да видя какво ще се случи.
Засега съм се спряла на отглеждането на по-хладно отколкото фаленопсисите.

# 674
Няма смисъл да е връща
аз съм тук
пиша какво да се направи

и така.

страхотно си се псравила с рязанет, ставаш за хирург  !

1. при загнила розетка- аз съм мазала със спирт обикновен но не 80-90 градуса а 40-60. Не ракия обаче.
Мазах по два пъти на ден загнилото място. дори не съм посипвала с топсин защото нямах но ако имаш можеш да го направиш.

2. Цветоноса е заминал той също гние остави го така.

3. след 2-3 дена като приключиш с мазането ще тинаправи впечатление че сържевината е вдървен,а нека това не те плаши- даже е добре значи гниенето е спряло. ако остане поне едно листо хубаво, ако не остане карай.

4. от там преминаваш на нов етап на поливане- няма листа не изпрява активно. поливането да става двойно по-рядко с потапяне , като потапянето е на 1/2 от саксията.  ако поливаш отгоре или оросяваш забрави- от това все такива изгнили истории се получават .

сравнително- аз такива болнички поливам лятото веднъж на 20-30 дена - зимата веднъж на 30-45. Представяш си за какво става въпрос. Трябва съвсем добре всичко да е просъхнало преди следващото поливане.

съветвам да сепреосмисли наична на поливане и оросяването ако с еправи такова. Или да с еподсушава или въобще по-добре без него.

чакаме кейки!

Импала

това са новите псевдобулбички които ще цъфтят другата година.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 19:18 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт