Доколко имаме право да се караме на чуждо дете?

• 16 339
  • 223
  •   1
Отговори
# 75
Ами то остана и да го похвалим. Намирам  за нормално да се покаже и на него, и на родителите му, че това не е правилно. А сладки приказки с тон на "здрасти, как си" не показват с нищо, че направеното е нещо по-различно от обичайните игри.
Разбира се има значение начина, по който се прави, без обидни думи и физически контакт.

# 76
  • в очите на дъщеря ми
Ееее, не съм ли ви описвала фазите на дразнението, през които преминава човек от ранната си възраст до пенсионната такава?  Laughing
Маминките с прохждащи бебоци са ми любимките. Само като се сетя каква патка съм била по времето, когато си мислех, че щом  рожбето ми се учи на ходи, всички сте му длъжни, и ми иде да си побия главата в асфалта
Joy Joy и на мен....ама сподели за фазите, че явно съм пропуснала...

# 77
  • София
Не исках да влизам в защита на детето си. Не знам вие какво разбирате под осъзнаване на вина на 5 г дете,но за мен факта , че беше слязла веднага от колелото и беше клекнала долу на земята до камиончето ми беше достъчно,че не е безразлична към случилото се и осъзнава грешката си. Това не й е първия досег с малки деца и винаги ги е пазила,не е проявявала агресия към тях.
Само ще кажа,че сутринта с моето отваряне на очите,тя ми каза какво е сънувала. Как си играе и понеже не била играела както трябва играта, другите я биели през лицето.
Имаше доста крайни изказвания и за мен ,и за нея без поне малко да ни познавате или да знаете как я възпитавам. От накратко разказана история детето и аз бяхме характеризирани доста обстойно.
Зададох конкретен въпрос,получих анализ на нас двете какви сме.

# 78
Анализите бяха принципни, не точно за теб и детето ти. Обсъдиха се ужасно много ситуации и случки, освен твоята, така че не всичко се отнасяше до теб.   Peace

# 79
Анализите бяха принципни, не точно за теб и детето ти. Обсъдиха се ужасно много ситуации и случки, освен твоята, така че не всичко се отнасяше до теб.   Peace

Peace
Аз отговорих, поставяйки дъщеря ми на мястото на детето. Нямам нищо против да й се скарат, въпреки че също е кротка и неагресивна. Но след такава забележка следващия път ще бъде и внимателна.

# 80
Имам право да се карам на всеки, който застрашава безопасността на детето ми. Дали е на 5 или 50 - няма значение. Ако видя адекватна и навременна реакция от страна на придружаващия родител - ще си премълча и даже великодушно ще се опитам да омаловажа ситуацията. Ако някой тръгне обаче /вместо да си скара строго на отрочето, да ми се извини и да накара и детето си да сe извини/, да ми обяснява че били деца и не било искало... Twisted Evil Да, изводите ми за възпитанието и моралните устои на родителя и детето няма да са никак ласкави и ще се почувствам длъжна да ги споделя.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 17:12 от Rima77

# 81
  • София
Аз бих направила забележка, бих обяснила спокойно или по-строго. Но чак да крещя или ннещо физическо-не.
Е, ако видя някаква крна ситуация може и да ги поразхвърлям  Laughing Но това го пазя за крайни случаи, когато и самите деца употребяват физическа сила.
На парада за Гергьовден заведохме племенникът ми. Той е по-буен и като видя толкова хора се екзалтира и започна да се върти и да се смее. Някаква жена се ядоса и го срита  Tired  Малко ми оставаше да я сритам и аз, но съм по-възпитана   Crossing Arms  Вместо просто да му направи забележка или да каже на нас реши да го рита.

# 82
Когато миналата година две по-големи от 5-6 години деца минаха с колелетата си точно там, където имаше струпване на бебоци, едното от тях блъсна с колелото си 2-годишната ми дъщеря и и сцепи главата, не само, че не се скарах, но и не се появи никакъв родител на виновното дете.
Бях в ужас, заради шуртящата от главата на детето ми кръв, заобиколиха ме хора, предлагащи помощ, но не и въпросният родител на детето, което е достатъчно голямо, за да съобрази, че не е редно да кара колело там, където играят по-малки деца.
Да, виновното дете изглеждаше притеснено, но от какво ли? Дали се тревожеше за моето дете или се тревожеше за себе си, че ще му се скарат, ще г накажат и т.н.? Няма как да знам  Thinking
От тогава се карам, карам се наред, когато е застрашена сигурността на детето ми. Карам се и когато се упражнява насилие. Сори, ама това са проблеми с обществена значимост - да формираш съобразителност и отговорност от подрастващите и да санкционираш насилието.  Peace

# 83
И аз се карам. Карам се на люлеещите се силно, когато пред люлките щъкат бебета. Карам се колоездачите, които карат като кьорави, карам се на тези, които мятат камъни и размахват пръчки. Защото фаталното става за секунди.

# 84
Ми, ще му се карат. Така е в живота. Дори и без да иска, като е направило беля ще му се карат.
Няма как майка му да ходи след него все да му съчувства и  защитава цял живот.

Ако аз съм на мястото на мамата пуснала темата, ще се извинявам сто пъти и ще предложа да поправим  счупената количка-играчката или да купим нова.

Та, може да му е една-единствена на другото детенце и да си няма друга. Майката, ако няма възможност и това е единствената му играчка на едногодишното детенце, как няма да врещи, ако е стояла гладна, за да му я купи.
 Свят шарен. Но потърпевшо е другото дете. Е, майка му малко е действала пресилено, но такъв е бил моментът, така е преживявала нещата.

На наше много близко семейство детенцето е малко по-специално. Когато се занимавам с него и съм с него на площадка и за миг не откъсвам поглед от него, до него съм. Случвало се е, по-голямо дете с дървена сабя да го удря в гръб, като си мисли, че никой не го вижда. Повишавала съм тон, и съм се карала на  чуждото дете, питала съм   - къде са неговите майка и баща.

Последна редакция: нд, 31 май 2015, 18:20 от Анонимен

# 85
Ми ще му се карат. Така е в живота. Дори и без да иска, като е направило беля ще му се карат...

Именно. И големите като бутнат някого с колата без да искат пак им се "карат", колкото и да се извиняват  Joy

# 86
Карам се на люлеещите се силно, когато пред люлките щъкат бебета.
Не съм съгласна. Бебетата нямат място около люлките и родителите им изобщо не трябва да ги допускат там. Моето дете скоро излезе от бебешкия период и все още не се люлее силно, но няма да му забранявам да се качва на люлките когато има бебета, нито пък съм изисквала от родителите на големичките да го правят когато ние с бебетата сме в парка. И големите и малките имат право да ползват уредите според възрастта си, а ролята на родителя е да пази неговото да не попадне в опасната зона. Тук всички се познаваме и пазим децата си взаимно, но общо взето повечето живеем с мисълта, че сме имали бебета ( и се съобразяваме с тях ) и че и нашите ще пораснат и трябва да сме толерантни с по големите. Те няма къде да играят освен в парка. Е, има и кофти периоди, особено лятото когато селото се напълни с туристи, които буквално ни изхвърлят от парковете, има и по буйни деца от постоянно живеещите, с които се води непрекъсната война, но драмите са рядкост, а още по голяма радкост са тъпите родителски реакции.

# 87
Карам се на люлеещите се силно, когато пред люлките щъкат бебета.
Не съм съгласна. Бебетата нямат място около люлките и родителите им изобщо не трябва да ги допускат там. Моето дете скоро излезе от бебешкия период и все още не се люлее силно, но няма да му забранявам да се качва на люлките когато има бебета, нито пък съм изисквала от родителите на големичките да го правят когато ние с бебетата сме в парка. И големите и малките имат право да ползват уредите според възрастта си, а ролята на родителя е да пази неговото да не попадне в опасната зона. Тук всички се познаваме и пазим децата си взаимно, но общо взето повечето живеем с мисълта, че сме имали бебета ( и се съобразяваме с тях ) и че и нашите ще пораснат и трябва да сме толерантни с по големите. Те няма къде да играят освен в парка. Е, има и кофти периоди, особено лятото когато селото се напълни с туристи, които буквално ни изхвърлят от парковете, има и по буйни деца от постоянно живеещите, с които се води непрекъсната война, но драмите са рядкост, а още по голяма радкост са тъпите родителски реакции.
Съгласна съм, но аз съм страхлива и не мога да гледам и да чакам.

# 88
И аз съм страхлива, а и моята е екстремна, та има очи и на з..а. Това да седна с някой на пейка да си клюкарим - никакъв шанс.

# 89
Инцидентът с моето дете се случи, докато бях на 2 крачки от него ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт