За 60 години съзнателен живот, голяма част прекарана в Бургас, не съм виждала гларус да пикира и да грабва с нокти като орел. Обикновено грабват, но с клюн, защото крачетата им са с ципи между пръстите и просто няма как грабването с нокти да се случи. Страхотни летци са, но поради ципите едва ходят, камо ли да грабват с нокти.
Иначе гларусите са големи крадци и наистина са мощни, агресивни и опасни птици. Случвало ми се е преди години, като бях млада и глупава, да ми откраднат риба от балкона. Гларус ми е крал стъклено пепелниче от прозореца - сигурно му се е сторило интересно и блестящо. Много време го гледах (пепелничето) на покрива на съседната къща и се ядосвах. Последната ми случка с нахален гларус беше преди няколко седмици. Понеже съм вече стара и глупава, оставих на прозореца пакет кайма да се доразмрази, докато режа зеленчуците, и един гларус пристигна с явното намерение да си похапне от моята кайма. Реагирах бързо и не можа да натопи клюн, но нахалникът отлетя едва когато почти щях да го хвана за гърлото.