Отговори
# 60
Тази тема ме забавляваше още от началото с непринудената си простоватост, но това как гларусът си забил ноктите и отлетял с пакета месо... ме мотивира да пиша.
За 60 години съзнателен живот, голяма част прекарана в Бургас, не съм виждала гларус да пикира и да грабва с нокти като орел. Обикновено грабват, но с клюн, защото крачетата им са с ципи между пръстите и просто няма как грабването с нокти да се случи. Страхотни летци са, но поради ципите едва ходят, камо ли да грабват с нокти.
Иначе гларусите са големи крадци и наистина са мощни, агресивни и опасни птици. Случвало ми се е преди години, като бях млада и глупава, да ми откраднат риба от балкона. Гларус ми е крал стъклено пепелниче от прозореца - сигурно му се е сторило интересно и блестящо. Много време го гледах (пепелничето) на покрива на съседната къща и се ядосвах. Последната ми случка с нахален гларус беше преди няколко седмици. Понеже съм вече стара и глупава, оставих на прозореца пакет кайма да се доразмрази, докато режа зеленчуците, и един гларус пристигна с явното намерение да си похапне от моята кайма. Реагирах бързо и не можа да натопи клюн, но нахалникът отлетя едва когато почти щях да го хвана за гърлото.

# 61
  • Добрич
И според теб как ми отмъкна пакета гларуса от балкона?
Или сигурно ще е било орел в жилищния ни квартал..... не знам...

# 62
Няма как да е било с нокти.

Това е за плуване, а не за грабване.

# 63
И според теб как ми отмъкна пакета гларуса от балкона?
Или сигурно ще е било орел в жилищния ни квартал..... не знам...

С човката си грабят гларусите. Чайките също.

# 64
Абе незнам чайки ли са, гларуси ли са, раждат ли, мътят ли, но се чудя, не спят ли тия гадове някога? Цяяяло лято, денонощно крякане, направоо са ужасни.. :/ красиви са, ама хич не ги обичам

# 65
Понеже наскоро и аз се чудих по темата, наблюдавайки чайки в Созопол, се разрових и намерих:
Чайка и гларус е едно и също. Просто има различни видове чайки по нашето крайбрежие. Жълтоклюна (или жълтокрака, забравих - тази с ясно определена граница между сиво и бяло оперение и с жълт клюн), средиземноморска... Подозирам,че последната е тази, която е само сиво, черно и бяло, леко мръсновато напръскана.

Наистина крадат, Guess Who има най-голям опит Simple Smile Затова и не съм оставяла нищо на балкона, докато живеех на морето.
Сега на плажа видях как се взимат неща - ние ги хранихме със сина с бисквити. Бяхме на сравнително безлюдна част от плажа. Използваха си въздушните течения и от три метра се гмурват - наистина е като пикиране - и взимат с клюн.

# 66
От 4 години съм във Варна и ми е направило впечатление че във варна само са такива гиганти и нахалитети. Ходихме скоро на Дълбока, там са толкова по малки и най вече не чак така досадни, чак да им се радваш.

Страшно гнусни са тези нашите, веднъж видях един да се опита да изяде един плъх ама огромен повърна го няклко пъти и накрая пробва от към главата и излетя със стърчаща от човката му опашка🤮

Един ден ни се беше изакало върху колата. След като преседя няколко дни. Боята започна да се рони. Кви разтворители ядът тея бе.

Така и до колкото научих от тази тема. То си е семейство чайки и нашите дразнители са сребърни чайки още наречени Гларуси.

Благодаря за темата, беше ми полезна!

Тези дни говорехме с понати как се нарича малкото на чайка - чайче
и така не разбрах мъжкото чай ли е или чайник

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 07:56 от KeriganAm

# 67
  • Пловдив
Не са мъжко и женско от един вид. Само петелът и кокошката са така с различни имена. Wink

Цитат
малкото на чайка - чайче
Е ми да, както женският елен е еленка. Wink

Последна редакция: ср, 12 юни 2024, 23:31 от Магдена

# 68
Здрасти,

Мисля, че разбрах какво питате, затова ще ви дам цялата информация, която имам и знам относно гларусите.

Гларусите са под-вид на семейство чайки и се водят с още едно имр наречено сребриста жълтокрака чайка. Те са най-големия екземпляр от всички видове чайки и са 2ите най-умни птици след гарваните.
Кафяво-черните на петна гларуси са бебета, раждат се така и изглеждат по този начин до 4та им година, когато оперението пада и стават сиво-бели. Ако се загледаш, очите на малките са черни, клюна и краката им също, но след като сменят оперението си и навършат 5 години, тогава ореола около очите им става оранжев, цвета на очитеним става светъл и изцяло се изменя, както и клюна и краката стават жилти с лек оранжев връх. При навършване на 5 години, гларусите стават полово зрели и започват първото си гнездене. Снасят между 1 и 3 яйца, които изглеждат на цвят сиво-зелени с черни точки.
Относно гларусите като пол - има и мъжки и женски. Мъжките са по-едри с по-дълъг и гърбат клюн, докато женските са по-дребни и с по-малък клюн, не толкова издължен.

Гларусите са моногамни и са с 1 партньор до края на живота си, гнездят 1 път годишно между месеците Март и Юни, а живота им средно достига между 36 и 50 годишна възраст, ако не бъдат убити.

Надавам се съм помогнала по въпроса!
Лек ден. Simple Smile

# 69
Благодаря, Деси!
Много интересно!

# 70
  • София /Абсурдистан
Много интересно Simple Smile Аз виждам гларуси в София. Как и защо са дошли, не знам, но се срещат. Харесвам ги, хубави птици са.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 21:51 от The Iron Lady

Общи условия

Активация на акаунт