Север-Юг и проектите на актьорите след него; С Русия в сърцето - 38

• 38 228
  • 729
  •   1
Отговори
# 330
Киара Hug
бяла и добра съм Mr. Green
за спойлера-страхотно казано   bouquet
аз не обичам такава любов, да си толкова зависим от любовта на любимия си и да линееш, когато той не е край теб....
по-нататък тя се променя Peace

Орси   bouquet

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 16:05 от Airra

# 331
За кафето – съгласна съм. Мога обаче след четвъртък другата седмица. Придружавам майка ми всеки ден на физиотерапия и не разполагам с времето си.
Джолева, добре дошла!
Ей, Киара как си я описала Шура. Много ми хареса.
Дива, много обичам това интервю на Мелек Генчоолу.
Днес сте се отворили пак на първата любов, но аз сега трябва да бъда сериозна.
Валя, името Курт си идва през времето натоварено със символика. (Не името на нашия Курт, а името Курт като такова).
За нашия Курт знаем, че, когато се е родил, са му дали това прозвище и ето пълното обяснение за това от самия  него (1 еп.):
Шура: Защо ви наричат вълк?
Сеит: В нашия Крим има поверие, че бебетата, които плачат много, се плашат от виенето на вълците, което се чува отдалече. Само, ако се прибави към името Курт, ще преодолеят този страх.
Ш.: Тогава сте бил много ревливо бебе?
С.: Да, и след известно време гласът ми е започнал да звучи като виене на вълк.
...Гладен съм като вълк. Това си ни е също специален израз. ...
Ш.: Любопитна съм да видя леговището на вълка.
По-нататък ще чуем приказка, в която се разказва за вълка като разпознаващ беззащитните. Петро каза, че Сеит е оцелял във войната, защото е вълк.
Курт през цялото време действа като войн: помагащ, спасяващ, боец,снабдява с оръжие.

Вижда се, че във фонда на турската култура има запазени твърде много познания за вълка. Чрез практиката на именуване детето е сравнявано с вълка, правено е подобно на него и накрая – получава белези като на вълка.  
Не е необходимо и не е вероятно родителите на Сеит да са знаели целия обем древни вярвания и практики (от моя текст днес, който е възстановка на такива от разни времена и места по света) и да очакваме да ни ги разкажат в пълния им обем на нас; те са знаели само отделни фрагменти, достигнали до тяхното време и които чуваме разказани от героите. Това, което научаваме от тези разкази обаче, въпреки и фрагментарно, напълно се вписва в древната картина от вярвания за вълка. Това ми дава основание да приема този смисъл за името на „нашия“ Курт.
(Опростено казано нещо подобно на: те са го нарекли Курт, за да спи (това е обяснението на тяхното поколение), но без да знаят са го орисали да бъде войник. И той е станал такъв.)
Това не означава, че някой трябва да е съгласен с мен. Просто аз така разсъждавам.

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 15:57 от vanja@

# 332
Айра и аз не съм "фен" на такъв тип любов - обсебване един от друг. Просто констатирам какво виждам. Даже си, мисля, че всичко това в един момент също ще стане причина за разминаване между двамата. Силните чувства имат тежки последици, а когато поставиш себе си в толкова голяма и емоционална, и дори физическа (тя все повече се отдалечава от Русия) зависимост няма как да нямаш и определени очаквания от този човек и така да започнете да си тежите и да се обсебвате един друг.  Peace Но това те първа ще го говорим.  Simple Smile

И един поздрав в подкрепа на коментара ми за обсебването, респективно изпепяването в пожара на любовта.  Hug

Скрит текст:

Ваня, благодаря!   bouquet

Орси,  Hug

Скрит текст:
аз тази седмица мога единствено утре след работа, т.е  около 6. Има едно кафене до х-л Рила на Алабин, пада се като в градинка може да седнем там ако искате. Ако, пък, повечето хора не могат сега, може да го отложим за по- следващата седмица (аз другата не съм в София) или си направете плановете като не ме включвате, няма проблем. Въпросът е да се съберат повече хора, а аз като се върна ще организираме пак.  Peace Hug

# 333
Най-после ви настигнах.
Определено мога да кажа, че сериалът ми харесва. Харесва ми любовната история, която се опитват да пресъздадат главните герои.  Simple Smile
Много бързо се развива действието. В първи епизод се запознаха и се влюбиха, Two Hearts във втори се скараха,  newsm61 в трети си консумираха любовта   luvbedи в четвърти се срещнаха след мъчителна раздяла.    loveuuu
Много любим момент ми е, когато се разделиха на гарата и след това Шура реши да скочи и да отиде при Сеит. Очите на Киво пак бяха повече от убедителни и ни показаха какво чувства героят в този момент.
Петро не мога да го трая от сега. Като се сетя Гюней колко ми лазеше по нервите, та не знам и тоя как ще го издържа. Много долен човек. Правилно ли разбрах, че всъщност не Миша, а Петро е предателят?  newsm78
Шура на колко години е?  newsm78
Това между Сеит и нея е някаква магия. За толкова кратко време успяха да изглеждат толкова отдадени един на друг и си личи колко много се обичат.
От сега съм разочарована, че филмът е толкова малко епизоди.  Close Чудно ми е какво ще покажат за толкова кратко време?
Добре, че сте вие, за да разбера, че историята е по действителен случай. Даже и книга си имало. Ех, да можеше да ми попадне в ръцете тази книжка.  Laughing
От сега да си кажа, че изобщо не съжалявам, че се захванах и с този сериал. Отначало бях малко предубедена, защото като цяло не харесвам такива военни филми, но любовта между тези двамата много ми харесва. Доста от актрисите са ми много симпатични също.
Съжалявам, че малко нахвърляно пиша, но понеже ги изгледах кажи речи наведнъж и ми е малко каша в главата. Надявам се вече да се движа наравно с вас, за да съм в час с раздумката.

Виждам и, че в темата има нови попълнения, които досега не съм засичала.  Hug
Благодаря на всички за хубавите коментари, снимки и клипчета.  Heart Eyes

# 334
Колко серии всъщност е сериала

# 335
Колко серии всъщност е сериала

Оригиналните са 21 епизода

# 336

Относно обсебващата любов. Да не забравим, че това все още не е прагматичната епоха в областта на чувствата. А и тя е жена, много млада, крехка, романтична. В зората на своята младост не бях много по-различна от нея. Което не бе хубаво за мен и моята емоционалност, всъщност. Но фактически отраснах сама с книгите. И затова сега не ми се чете. "Ана Каренина" някога я четох 4 пъти. Може и да са прави децата ми, че си позволявам да деградирам. Но от толкова емоции през живота си се уморих. Затова съм съгласна с Киара. Човек трябва да е по-прагматичен.
  Ваня е свободна петък другата седмица. Така че спокойно може да се разберем за понеделник, вторник. Т.е. след 2 седмици. Момичета, правя списък. Всяка да си направи плановете така че да имаме един общ ден свободен след 2 седмици. Може и бира да се пие!!!

# 337
Киара Hug, Шура сляпо се довери на Сеит и на любовта му, вярно е, че беше зависима от него и емоционално и физически, но всъщност не е толкова слаба колкото се представя и може и сама да си стъпи на краката и  да се бори с живота Peace
Мими Hug, привет Simple Smile
Гюней е песен в сравнение с Петро Close
Шура казват, че е на 17 Peace
Сериалът е достатъчно епизоди за да се развие историята, беше замислен за 24 оригинални, но го съкратиха поради нисък рейтинг. В Турция изобщо не го гледаха, според вас каква е била причината?
ако успяваш да гледаш епизодите вечер  ще се движиш с нас Simple Smile
ти в кой град жиееше, май не си ни казвала? Simple Smile
Орси Hug, кажи, че твоите щерки те обвиняват, че деградираш заради турските сериали Wink
уффф и аз много съм деградирала Embarassed Wink

# 338
 Нямам представа защо турците не са гледали сериала, но моето предположение е заради руския привкус на филма.Опитват се да покажат и Първата световна  война и Октомврийската революция макар и схематично,а това е непонятно и безинтересно за масовия зрител.

# 339

Айрич, мннного си права да знайш!
   А комшите не са гледали не толкова заради руският привкус, си мисля аз, а заради това, че няма подслушвания много, рецепти за манджи и въобще истинската аристокрация им идва в повече.  Simple SmileДруго си е да си има султан. Въпреки, че ние си гледаме и него с любопитство към историята им, за обща култура.
  Айрич, Шура "не се прави" на слаба. В един момент на човек му заработва чувството на самосъхранение и природната интелигентност му подсказва как да постъпи.

# 340
Хай, дружки!  Hug Hug Hug
Ох, че хубаво сте писали всички ... благодаря ви!   bouquet
Джоли  Heart Eyes привет, мила! Е, че как няма да те приемем, та ти си си у дома!  Hug
Мимка  Heart Eyes много съм съгласна с теб, и на мен много ми харесва сериала.
Орси  Heart Eyes ама много хубаво си определила защо не се хареса на масовия турски зрител, на интелигенцията се хареса  Peace
Айрич, Киарче  Heart Eyes много сте прави за тази любов. За съжаление аз никога не съм преживявала такава ... никога не съм обичала някой толкова, че да не мога да дишам без него. Казвам за съжаление, защото си струва да изживееш такова нещо, па макар и да си разбиеш сърцето ... малцина са щастливците в този живот имали късмета да изживеят такава любов ... Бях постнала едни много хубави думи за такава любов, не знам дали сте ги чели.
" Не търси съвършенство в любовта, защото ще умреш без любов! Намери и обикни нещо обикновено и го направи съвършено. Има любов, която не забелязваш, защото тя толкова леко докосва студенината на ежедневието, че не би могла да го промени, ако някой не и подаде ръка. Има любов, която те връхлита като торнадо и след нея остават само разбити мечти и остатъци съществуване. Има любов, която чакаш с дни, месеци, години , а тя все не идва и не идва, защото е обречена на несъществуване ... Има любов, която се колебае дали да премине прага на настоящето и понякога го прави , а друг път си остава в бъдещето ... много често завинаги ... Има обаче такава любов, която независимо дали ще се случи или не, променя съзнания, срива стени, върши чудо след чудо ... Тази любов понякога адски боли, а друг път те задъхва от щастие, понякога те води, а друг път е сляпа, понякога те убива, за да те възкреси или да те погуби завинаги. Такава любов не можеш да предизвикаш, нито пък да търсиш или пренебрегнеш. Не можеш да я пропуснеш край себе си незабелязано ... Когато се случи, ти просто знаеш, че това е ТЯ ... знаеш, че животът ти тръгва в нов коловоз ... знаеш, че нищо няма да е както преди ... знаеш, че самият ти никога повече няма да си точно същия ... Това е ИСТИНСКАТА любов ... тази, която остава, дори и да си отиде някой ден - остава в някои от пукнатините на сърцето и напомня за себе си с меланхоличния си ревматизъм. Остава в погледа и влагата в очите, остава в сънищата и спомените - остава едновременно в миналото и бъдещето ... защото само ТЯ умее това ..."
Джеймс Бари
Според мен, когато Шура скочи от влака, Сеит беше щастлив, поне това ни показа Къванч.
Скрит текст:
колкото до кафето ... все си мисля, че е по-добре да се видим някоя неделя, за да можем да се наприказваме спокойно, защото повечето хора са на работа през седмицата. Но, както решите, аз съм на половин ден и ми е добре  Laughing

# 341
Здравейте и благодаря на всички за споделеното!
Ваня, приемам твоите аргументи за името Курт.  Hug
Киара, много ми хареса твоето описание за Шура в ръцете на Сеит.  newsm10
Орси, и аз съм за вихъра на чувствата. Какво спиране и предпазливост на 16 години! Разбирам Шура и защо се отдаде и защо скочи от влака.

Рускините превеждат втората книга на Нермин Безмен от трилогията "С Русия в сърцето". https://vk.com/kurtseyt_official
Слагам в спойлер цитати. Много добре обясняват какво се случва между Сеит и Шура, относно събития, които вече сме видели и бъдещи. Ако някой има проблем с руския, кажете, ще преведа.

Скрит текст:
Как-будто пытаясь изучить его лицо она снова и снова пальцами проводила по его лицу начиная от лба нежно лаская. Сеит впервые за 24 года испытал особенное чувство. Он с удивлением заметил, что может испытывать удовольствие от такой нежной, теплой, спокойной любви. Девушка младше его на 8 лет, которая никогда раньше не знала мужской ласки, чистая, невинная, полная любви, своими ласками дала ему нежности, по которой он годами тосковал и чувствовал ее нехватку до дрожи, как от холода. Она была совсем другой, сильно отличалась от всех женщин, с которыми он был знаком. Теперь, когда их тела привыкли друг к другу, теперь и их губы и руки пытались познать друг друга. Сеит сам себя испугался когда понял, что хочет обладать всем телом и душой той, что лежит в его объятиях. Расцепив объятия он слегка отодвинулся от нее. Нежно поглаживая завитушку, которая упала ей на лоб, он промолвил, пытаясь скрыть своё непреодолимое желание насколько это было возможно:
- Шура, я тебя очень хочу... как никого никогда не хотел. Но я должен быть честен с тобой. Я не могу тебе ничего обещать.
Шура впервые смогла спокойно посмотреть в его блестящие как искры глаза. Ей казалось, что они годами уже вместе. У нее не осталась к нему ни страха, ни смущения. Наоборот, за его самоуверенным, обольстительным взглядом она видела одиночество и грусть и хотела заставить его это одиночество забыть..."

Сеит за първи път в живота си изпита едно особено чувство. Удиви се, че получава удоволствие от такава нежна, топла, спокойна любов. Момиче, по-малко от него с 8 години, не знаеща какво е мъжка ласка, чиста, невинна, изпълнена с любов, му подари нежността, по която беше копнял с години и чиято липса усещаше силно, до тръпки, като от студ.

...

Шура за първи път се осмели да го погледне в блестящите като огън очи. Струваше й се, че от години са заедно. Не изпитваше към него нито страх, нито смущение. Напротив, зад неговия самоуверен, съблазнителен поглед тя видя самота и тъга. Поиска да го накара да забрави тази самота...

Внимание, този цитат е за бъдещи събития
Скрит текст:
" ... Где-то в глубине души он очень хотел обосноваться в Стамбуле, полюбить новую семью и стать любимым, но никак не мог забыть то, что в его жизни чего-то не хватало, он всё время что-то искал. Он вспомнил как дал себе слово когда проводил вечера, в полном одиночестве, без Шуры: он постарается создать новую жизнь со своей молодой женой, попробует, сделает всё, чтобы у него получилось. Он постарается любить ее сильнее и научит ее любить... Но не получалось, не получалось, не получалось. Он вспомнил как в их доме рождались его братишки. Как в их доме в Алуште было празднично по этому поводу! Как мама с папой радовались их появлению на свет! Да и не помнит он, чтоб папа покидал маму когда она рожала. А он, ушел из дома когда родился его первый ребенок. "Наверное, я такой человек - человек расставаний" подумал он. Наверное, ему так суждено всегда расставаться после совместной жизни. Может не создан он для семейной жизни, быть женатым мужчиной - это не его счастье. То, что произошло в общем то, было для него неожиданым, он к этому готов не был, к такому счастью. Если посмотреть, он женат на Мюрвет и ребенок у них уже есть. Но на самом деле является ли она ему женой или незнакомый маленький ребенок? Наверное они никогда не смогут стать одним целым, как он этого хотел. Мюрвет была частью чужой страны. И между ними была невидимая граница, которую она не перешла для того, чтобы быть ближе к мужу....

Окурок обжег его пальцы и прервал мысли. И его жизнь, так же как этот окурок превратиться как нибудь в кучку пепла. От безысходности у него ныла душа. Он ооочень хотел знать, чтобы ему сделать, куда пойти чтобы стать счастливым.....

Может Богом так ему уготовано быть несчастным, когда Бог начертал его судьбу, такое он вынес решение. Может и до конца жизни ничего другого уже и не будет. А не значит ли это, что нужно постараться от жизни получать удовольствие пока жив? В общем то, счастье человека должно быть связано с его близкими любимыми людьми, но в его случае это казалось невозможным.
Он не понимал, какого место его жены в его жизни. Он не знал почему он женился на девушке, которая не может его понять, которая не может разделить с ним ни прошлое и ни будущее. Семья - это не просто проживание в одном доме. А любовь - не должна заключаться только в ревности. Что то должно быть еще в совместном проживании, что то большее. ...."

# 342
  • София
Изпуснах началото. newsm45
Какво стана с Татя????

# 343
Бащата на Сейт е страшен.
Традиционалист до мозъка на костите ,който поставя традициите и своята чест пред щастието на детето си
Виждам сблъсъка на старото и новото но кое ще надделее.
Дали любовта или чувството за родова и религиозна принадлежност насаждани с години
Дали Курт ще успее да се пребори с баща си и да преодолее нещо с което е израснал и което въпреки всичко е част от неговата същност

# 344
Ками  Hug Татя изгуби бебето ...
Джоли , имам чувството, че си го гледала този сериал, много добре усещаш всичко, спомням си, че така беше и с КГ  Peace
Киарче  Hug да ти кажа и аз - много си изпуснала, че не си гледала Кузей Гюней ... невероятен сериал, най-любимият ми!
А на твоя любим Чачи, който е много симпатично момче, наистина, ако му турнат едни мустаци, на какво ли ще прилича, мислила ли си ?  Joy Joy Joy JoyЩото на мен и с мустаци Киво не ми прилича на турчин , сигурно и затова толкова го харесвам  Laughing

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 20:32 от queen_fenka

Общи условия

Активация на акаунт