НВ-ВМХ, част 90 - за здравословното хранене

  • 46 742
  • 722
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 195
Eva_bg, добре дошла! Много се радвам да те видя и тук!  Hug
Леле, имаш наистина страхотни условия за спазване на режима! Пожелавам ти с него да намериш пътя към по-добро здраве и да се разделиш с излишните кг!
Доколкото съм запозната с принципите на системата -60, мисля, че пак можеш да си ги спазваш, само че на закуска, обяд и вечеря ще ядеш храни според нашия режим.  Wink
Така съм го планирала  Mr. GreenСега отивам и да гледам филми.Момичета, златни сте  Hug

# 661
  • Мнения: 6 425
Ева, при теб е много важно спирането на глутена, а може би и на млечните - заради Хашимото, което е автоимунно заболяване. А иначе НВ-ВМХ е напълно възможно да ти помогне за килограмите, но може би няма да е достатъчно, ако наблягаш на млечни, а се окаже, че те са ти противопоказни - просто като пример го казвам. Глутенът обаче трябва да бъде аут веднъж завинаги, 100% - да няма филия хляб или парче баница, или пък парче пица/торта седмично.

Ето тук повече за автоимунния протокол: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=820353.msg30119134#msg30119134

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 20:14 от Cioccolata

# 662
  • SA
  • Мнения: 3 350
Ева, добре дошла в темата и от мен!
След мъките с гладуванията, които си преживяла, предполагам ще ти се стори песен този начин на хранене.
Аз също като Шоки мисля, че на първо време е добре да опиташ да се храниш напълно безглутеново, а ако може да намалиш и млечните, още по-добре.
При заболявания на щитовидната жлеза не е никак показано да се гладува. Също така, не намалявай крайно и въглехидратите ( кетогенното хранене също не се препоръчва в тези случаи). Добра идея е да хапваш по някой плод.

# 663
  • Мнения: 6 425
Аз да споделя, че започнах да чета The Perfect Health Diet, защото много нашумя и много хора минаха към този начин на хранене след НВ-ВМХ. Още отначало пише, че има и кетогенен вариант за тези, които имат нужда от нисковъглехидратно хранене, но има и по-умереновъглехидратен вариант (палео), който е за повечето хора. Точно той ме хвърля в оркестъра: препоръката е да се консумират 450 грама нишестени храни (без зърнени и бобови, но може картофи, бял ориз) всеки ден. Shocked Към тях се прибавят 220-230 грама плодове плюс всички възможни зеленчуци, които човек може да изконсумира, плюс 220 - 450 грама месо/яйца/риба - това е за всеки ден. Shocked Като проценти препоръката е 20-35% от дневните калории да са от въглехидрати, като се набляга на нишестените, а мазнините да са 50-60%. Белтъчини - 15%. Причината да се набляга на нишестените (най-вече от кореноплодни) е, че това са били основните източници на въглехидрати за хората в палеолита. Този хранителен режим според съпрузите Жамине е идеалният начин на хранене за излекуване на голяма част от съвременните заболявания (или поне за постигане на подобрение). За отслабване също бил оптималният начин. Не знам, ще видим...

Всъщност Пол и Су-Чинг Жамине са имали редица хронични заболявания - той е имал розацея, невропатия и не помня какво още, а тя - ендометриоза, хипотиреоидизъм, алергии плюс други хормонални. От обикновено нисковъглехидратно хранене състоянието им се подобрило, но не напълно, а Пол дори започнал да се чувства по-зле след известно време. Затова продължили да проучват какво може да е оптималното хранене и достигнали до този вариант, с който, по техните думи, се чувстват като на 20.

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 20:31 от Cioccolata

# 664
  • Мнения: 6 425
Хоп, ако под 50 грама въглехидрати не ти понасят, значи просто ги увеличи. Peace Т.е. според мен ако добавиш плодове например, едва ли това ще доведе до напълняване. А калориите как са ти? Да не би да ги държиш много ниски от дълго време? Ако е така, всяко увеличаване на храната ще води до бързо напълняване.

Леми, съжалявам за патилата ти. Hug Вероятно причината е глутенът наистина.

# 665
  • SA
  • Мнения: 3 350
Шоки, аз не съм чела подробно историята на съпрузите Жамине, но възможно е просто здравословните проблеми, които са имали, да са били предимно от автоимунно-алергично естество, а не толкова от метаболитен синдром. Така че, възможно е такива хора да понасят добре и по-големи количества въглехидратни храни и да имат подобрения като изключат глутен, семена, бобови, млечни ( за последните не разбрах дали ги изключват, но допускам). А и като погледнеш, 200 грама плод е една по-голяма ябълка, 400 гр. кореноплодни са 2-3 средни картофа, за сладък картоф- може и да е един, ако е от по-големите.
Мисля, че човек, който има прилична толерантност към въглехидрати, спокойно може да яде описаните количества без това да му се отразява зле. Разбира се, дори и да си имал късмет с такива гени, веднъж стигнал ли си до метаболитен синдром и диабет, ще са нужни по-строги рестрикции.
 

Последна редакция: сб, 04 юли 2015, 21:30 от kameloth

# 666
  • Мнения: 195
Мда, глутенът трябва и ще е аут.Относно млечните не ги консумирам много и често при все, че си квася млякото и става много вкусно.По скоро обичам синьо сирене и извара.На този етап ще съм по внимтелна с тях, защото премахването на глутена си е достатъчно предизвикателство и се притеснявам да не се проваля с гръм и трясък   ако премахна и това Embarassed И при това положение как стои въпроса с чистото масло  Thinking

# 667
  • Мнения: 195
Прочетох автоимунния протокол.Наистина си е доста амбициозно предизвикателство.Явно съм от този тип дето ще правят промените малко по малко.Относно тренировките сега си давам реална сметка, защо ми е прималявало при продължително и особено интервално кардио.Стигала съм и до припадък  ooooh!Боже какви неща съм си причинявала.Пулсът ми при покой е около 90.Ендокриноложката ми каза, че е заради еутирокса и едно  продължително кардио ми идва в повече.

# 668
  • SA
  • Мнения: 3 350
Ева, при автоимунни проблеми наистина има по-различен подход при храненето.
Ти се познаваш най-добре и сама можеш да си решиш как да постъпиш - дали да спреш всички заподозрени за проблемни храни наведнъж, или да ги спираш за известно време една по една и да следиш как ти се отразява това.
За маслото - под форма на ГХИ много хора с автоимунни проблеми го понасят.

# 669
  • Мнения: 195
Гхи съм си правила в домашни условия.Ще трябва пак да си направя.Имам и няколко бурканчета пача мас, която си топихме след като заколихме патките.Имам и кокосово масло, но то не е много подходящо за готвене, защото свързам аромата с десерт.В момента задушавам гъбки с пача мас, чесън и копър и ухае чудесно.Усещам как фамилията леко и неусетно ще се хранят като мен 

# 670
  • Мнения: 6 425
Ева, не трябва да правиш интензивно продължително кардио - то е доста вредно, защото ти повишава кортизола (и не само заради това всъщност). Прави или лежерно кардио - да е сравнимо с бързо ходене пеша, но без прекалено задъхване, или пък прави кратки, интервални кардио тренировки.

Автоимунният протокол наистина е доста амбициозно занятие, макар че понякога се оказва необходимо да се приложи. Индивидуално е. Embarassed

Ками, и аз мисля, че при двамата Жамине не е било въпрос на метаболитен синдром. Но пък бях чела преди време, че и диабетици започват тяхното хранене (по-либералната версия - с по един картоф на вечеря, за да се предотвратяло покачването на захарта нощем newsm78) и си овладяват диабета - или поне така твърдят. Но при всички положения човек с ИР или диабет трябва да внимава дори с така наречените safe starches.

А за млечните мнението на Жамине е, че могат да се консумират умерено/ограничено, ако се понасят и ако са ферментирали, т.е. сирене, кисело мляко, масло, но не прясно мляко.

Още една важна функция на вит. Д - поддържа или дори повишава С-пептида (признак за добрата функция на панкреаса при производството на инсулин): http://www.nature.com/srep/2015/150622/srep10411/full/srep10411.html Това може да има значение например при развитието на диабет тип 1.

И още една - повлиява положително чревния микробиом при инфекции или възпалителни състояния: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26130323/

Последна редакция: нд, 05 юли 2015, 09:37 от Cioccolata

# 671
  • Мнения: 195
Ден първи без глутен.Устоях на палачинките, които правих за децата.Предварително се извинявам ако ставам досадна, но наистина съм развълнувана и искам да успея.За киограмите  така и така си ги смъквам, но искам и здравословно да се подобрят нещата.Кокосовото масло в хладилник ли трябва да се съхранява?

# 672
  • Мнения: 6 425
Кокосовото може спокойно да стои на стайна температура, само имай предвид, че през лятото се втечнява като олио, а през есента отново се стяга.

Можеш да си правиш омлетопалачинки (т.е. дебели) с кокосови стърготини или пък смлени ядки или семки. Аз закусвам с такава през уикендите - 2 яйца и 1-2 с.л. кокосови стърготини, а понякога заменям част от стърготините със смлени семки. Става една дебела палачинка, която обаче е достатъчно гъвкава, че да може да се намаже с нещо подходящо (аз - с тахан) и да се завие. И е много засищаща закуска.

А такава палачинка може да се напълни и с някакво месо на парчета и/или зеленчук - като дюнер.

# 673
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Eva_bg , а към палачинката на Шоки чудесен шоколад става от 1-2 парченца разтопен на котлона черен, разбъркан с малко кокосово мляко/кокосово масло/гхи/краве масло, за да стане по-течен.  Wink

# 674
  • Мнения: 195
Ха познайте дали пък не си купих кокосови стърготини  Mr. GreenТрябва ли малко да се разкиснат с яйцата или бъркам и веднага пека?

Общи условия

Активация на акаунт