Отговори
# 60
Куркума, колко хубаво си го казал...!! И аз мисля същото, но нямам такъв дар слово...
Точно онзи ден си говорехме с мъжа ми по темата за суровоядство, веганство и т.н. Разказах му какво съм чела за сериозните вреди, нанесени от родители-фанатици на децата им, и първосигналната му реакция беше: да им се отнемат децата!
Но мен тази опция сериозно ме плаши, наистина... Много нюанси има животът, кой ще се наеме да отсее при кои случаи намесата ще е от полза и при кои ще е страхотна грешка?Все си представям някакви антиутопии, в които за "няма нищо" се разделят семейства и всички страдат...Не знам кой е правилният път; струва ми се, че някак трябва да се търси златната среда, намесата и мерките да се прилагат в семейната среда под контрол отвън, ако е нужно...
Точно това имам предвид. И накрая ще опрем до въпроса "Кой пази пазачите?"

# 61
Не съм в тази професия и може да прозвуча лаишки, но сидията не решава еднолично. Най-вероятно се позовава на експертни мнения и дава своето независимо  решение.

Именно, защото се предполага, че съдията не е "експерт в здравословното хранене" се изслушва мнението и становището на специалисти в тази сфера.
В този случай, според лекарите, подобно хранене лишава детския организъм от необходими вещества и вреди на правилното му развитие.

# 62

Историята, разказана в тези линкове, е различна от предадената.

Става дума не за веганизъм, а за макробиотична диета (екстремна форма на веганизъм).  Самата майка уточнява, че веганизмът е нещо различно и не иска да я наричат веган.  Майката е хранела детето предимно с варен ориз.  Бащата, от друга страна, през уикендите го прехранвал с МкДоналдс, а бабата го тъпчела с наденици и сирене, което пък водело до болки в корема.

Съдът е постановил майката да дава месо на детето поне веднъж в седмицата, а бащата - не повече от два пъти през уикенда.  Иначе казано, наложил е ограничение и на двамата.

Проблемът в случая не е бил веганизмът сам по себе си, а еднообразното, небалансирано и неправилно хранене.

Последна редакция: пт, 05 юни 2015, 04:04 от Justem.7

# 63
Как мислите - удачно ли е държавата да "казва" как да храните детето си?

Родителите са на различни мнения, лапето само не може се оправя, все някой трябва да разреши този им спор.

Лекарите експерти са казали, кое как. Чичо Доктор винаги знае.  Mr. Green

# 64
  • София
Става дума не за веганизъм, а за макробиотична диета (екстремна форма на веганизъм).  Самата майка уточнява, че веганизмът е нещо различно и не иска да я наричат веган.  Майката е хранела детето предимно с варен ориз.  Бащата, от друга страна, през уикендите го прехранвал с МкДоналдс, а бабата го тъпчела с наденици и сирене, което пък водело до болки в корема.
Божеее, какви неща имало по света. А нещастното дете излиза, че е тъпкано безразборно от всеки, който до добара.

# 65
  • София
Детето все пак е на 12 години, чак за тъпчене надали може да се говори. Wink
Явно другата страна се е мъчела да компенсира (според собствените си разбирания) недоимъчното хранене при майката.

# 66
  • София
Детето все пак е на 12 години, чак за тъпчене надали може да се говори. Wink
Явно другата страна се е мъчела да компенсира (според собствените си разбирания) недоимъчното хранене при майката.
Детето сега е на 12 години, а предполагам, че драмата се е развивала отдавна.
И надали е приятно да седиш някалко дни при майка, която ти дава да ядеш разни треволяци, или каквото там предлага нейния режим, а после татко ти да те води в Макдоналдс, където ядеш смлени копита и очи...  

# 67
Държавата се намесва в решенията на хората и то най-нахално от много време, не този случай е повод да се замислим за това, което отдавна се е случило. Това, че са разпоредили детето да яде месо, не е нищо, би могло да бъде отнето от семейството му за негово добро, преклено лесно е се отнемат деца в днешно време.
И в България от 2-3 години усилено се опитват да прокарат такъв гаден закон, който дава безкрайни правомощия на социалните служби, а той пък ще повлачи след себе си детското правосъдие и деца ще могат да се отнемат, защото са карани от родителите да си оправят леглата.

# 68
Извинявам се предварително, ако тук не е мястото на темата, но определено ще ми е интересно да чуя мнения по нея.
Баща завежда иск срещу бившата си съпруга, затова че тя "подлага" детето им на вегански режим на хранене. Резултатът - съдът постановява: в менюто на детето трябва да присъства поне три пъти седмично месо. Според лекарите, които са изразили становище в съдебното заседание, веганският режим на хранене не е подходящ за детския организъм.

Удачно е, ако застрашават здравето му с глупостите си.

# 69
Извинявам се предварително, ако тук не е мястото на темата, но определено ще ми е интересно да чуя мнения по нея.
Баща завежда иск срещу бившата си съпруга, затова че тя "подлага" детето им на вегански режим на хранене. Резултатът - съдът постановява: в менюто на детето трябва да присъства поне три пъти седмично месо. Според лекарите, които са изразили становище в съдебното заседание, веганският режим на хранене не е подходящ за детския организъм.

Удачно е, ако застрашават здравето му с глупостите си.
Добре, има майки, които са всяко кихане дават антибиотик. Това определено не е добре за здравето на детето. Да се намеси ли съдът?

# 70
  • Ямбол
....
Добре, има майки, които са всяко кихане дават антибиотик. Това определено не е добре за здравето на детето. Да се намеси ли съдът?
Ако намериш независима лекарска комисия, която единодушно да потвърди, че с приема на антибиотик при ОРЗ се застрашава животът или се нанасят необратими здравословни последици, то тогава - да, трябва.

# 71
Майките не могат да дават АБ, който не е изписан от лекар, така че ако трябва да се намесва съд, то е заради решението на лекаря.

# 72
  • София
Мислиш ли? Защото аз мисля, че има лекари, които още след "Добър ден" ти дават рецептата с антибиотика. Попаднах на такава преди време и набързо й показах червен картон.
Янечек ме изпревари.

# 73
Намесата на държавата понякога може и да е в повече, но в случая, съдът (който е една от властите), защитава правата на детето.
Отнемането на деца от родителите им трябва да има, когато са доказани застрашаващи живота и здравето им обстоятелства.

Все пак като граждани на държавата се нуждаем от нейната защита и това е една от функциите и. Как да се реагира в случаите на тормоз над дете? За съжаление, статистиката показва, че повечето случаи на насилие над деца са осъществени от близките им. Ако държавата в лицето на социалните служби и съда не могат да се намесят, то кой тогава?

# 74
...
 И накрая ще опрем до въпроса "Кой пази пазачите?"

За съжаление това е другата крайност и наистина не се знае докъде може да се стигне
От една страна е добре да има грижа от страна на държавата за децата и да ги предпазва от недобросъвестни родители, от друга това може да вземе страшни и изродени размери

Общи условия

Активация на акаунт