Отговори
# 45
На мястото на бащата и аз щях да искам съдействие от съда, само не знам защо са отсъдили 3 пъти седмично месо, а не са обърнали внимание на продуктите от животински произход като цяло. Обикновено децата не обичат месо, нито могат да го дъвчат, нито пък им харесва на вкус, прояждат в пубертета, когато гладът за протеин си казва думата. По-важно е било да се обърне внимание на маслото, млечните продукти и яйцата, без които нито едно дете не може да порасне, както трябва. А сега спокойно може да яде зелени смутита и солети от елда + 3 пъти седмично месо и храненето отново ще е лошо.
Да, странно. Но, предполагам, че съдът си е сложил някакви граници, докъде да се намесва.
Явно бащата ще поеме грижата за останалото. newsm78

# 46
  • Ямбол
Децата не са собственост на родителите си и не са опитно поле за болни мозъци. Държавата има пълно право и е длъжна да се намеси.
Тук имаше една такава тема, в която майка пита какво да прави за детската градина, понеже детето ѝ било вегетарианче. Е, оказа се, че има доста деца в България, подложени на такова отношение от малоумните си родители.
Ето я темата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=793621.0

# 47
Децата не са собственост на родителите си и не са опитно поле за болни мозъци.
Абсолютно вярно. Но те не са собственост и на държавата. Веднъж допусната намесата ѝ в такъв аспект, би отворила кутията на Пандора и не е ясно дали вредите няма да са повече от ползите.

# 48
  • Куциндрел
Явно бащата не е могъл да се справи с проблема по друг начин и се е обърнал към съда.
Дано веганството при детето да не е било през всичките му 12 години.

# 49
  • Ямбол
Децата не са собственост на родителите си и не са опитно поле за болни мозъци.
Абсолютно вярно. Но те не са собственост и на държавата. Веднъж допусната намесата ѝ в такъв аспект, би отворила кутията на Пандора и не е ясно дали вредите няма да са повече от ползите.
Не са, но държавата е длъжна да ги защити, когато те са в беда и под заплаха. А в случая на психично болна майка това си е огромна заплаха за здравето и живота на детето.

# 50
  • Пазете Гор
Аз намирам веганския хранителен режим за силно ограничаващ, меко казано. Не знам как се отразява на телата, но заема огромно място в душите на занимаващите се с него. И повечето от тях, за да осигурят това място, почват да забравят разни много по-важни неща.

Та подкрепям смисъла на съдебното решение, най-общо.

Но има нещо, за което съм скептик: по света хората вършат маса неправилни неща - ядат много и всичко, по-окатите четат глупости и им вярват, по-оперените водят безразборен полов живот (ех!), други си падат по по-редичкото безсапунено миене и изобщо - беди бол.

Могат ли институции да се намесват навсякъде? Ако почнат да се намесват - винаги ли ще е за хубаво? Винаги ли ще са на "правилната" страна?

Това е абстрактният въпрос, вехополагащият. Наблюденията ми сочат, че често нужна, в някои случаи  намесата на държава, църква, форум, съд - влошава нещата.

Нека да го кажа по друг начин - може ли да се приеме без известна доза скепсис, че държава, в която екземпляри като Жорж, Бареков, Волен, Баракова, Камен Влахов, ДП и прочие специфични фенотипове, са в позиция да определят правила, има капацитет и моралното право да ми дава наклон как да храня децата си?

# 51
  • Ямбол
В случая бащата не е бил съгласен с начина на хранене и се е обърнал към държавата да разреши спора, който явно сам не е успял.

# 52
В случая бащата не е бил съгласен с начина на хранене и се е обърнал към държавата да разреши спора, който явно сам не е успял.
Добре, нека само заради идеята да си представим, че основните позиции в държавната власт и съда са заети от малоумни вегани и те осъждат мръвкоядците да спрат да дават животинска храна на децата си. Трябва ли държавата да има такава власт, да се меси в семействата до такава степен?

# 53
  • Ямбол
Все едно да ме питаш, ако съдията е пушач, може ли да разреши на майката да учи детето си да пуши.

# 54
Все едно да ме питаш, ако съдията е пушач, може ли да разреши на майката да учи детето си да пуши.
Не, съдията пушач е наясно, че пушенето е вредно. Той го прави за кеф, а не защото е убеден в неговата полезност. Така че той такова разрешение няма да даде. Докато веганите са фанатично убедени, че именно техният режим на хранене е най-полезен, а хранещите се с животински продукти наливат отрови в телата си.

# 55
  • Ямбол
Не съм в тази професия и може да прозвуча лаишки, но сидията не решава еднолично. Най-вероятно се позовава на експертни мнения и дава своето независимо  решение.

# 56
Не съм в тази професия и може да прозвуча лаишки, но сидията не решава еднолично. Най-вероятно се позовава на експертни мнения и дава своето независимо  решение.
И аз съм лаик. Но наистина не ми харесва идеята държавата да се меси до такава степен в личния живот на хората. Много може да се злоупотреби с това. Но, от друга страна, трябва и да се направи нещо, за да се ограничат злоупотребяващите и неглижиращите децата си родители.

# 57
  • София
Принудителното веганство на малолетни не е "личен живот", а престъпление. Жалко, че все още не го третират като такова, а се самосезират едва при настъпила смърт.

# 58
Принудителното веганство на малолетни не е "личен живот", а престъпление.
И аз смятам така, но това е само лично мнение, а то не е достатъчно основание, за да се превърне в обществена норма или закон.

# 59
  • София
Куркума, колко хубаво си го казал...!! И аз мисля същото, но нямам такъв дар слово...
Точно онзи ден си говорехме с мъжа ми по темата за суровоядство, веганство и т.н. Разказах му какво съм чела за сериозните вреди, нанесени от родители-фанатици на децата им, и първосигналната му реакция беше: да им се отнемат децата!
Но мен тази опция сериозно ме плаши, наистина... Много нюанси има животът, кой ще се наеме да отсее при кои случаи намесата ще е от полза и при кои ще е страхотна грешка?Все си представям някакви антиутопии, в които за "няма нищо" се разделят семейства и всички страдат...Не знам кой е правилният път; струва ми се, че някак трябва да се търси златната среда, намесата и мерките да се прилагат в семейната среда под контрол отвън, ако е нужно...

Общи условия

Активация на акаунт