Математически турнири - 33

• 106 357
  • 727
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Нямам представа. Имат ли значение имената? Ако предпочиташ нека са Х, У и Z.

# 166
Нямам представа. Имат ли значение имената? Ако предпочиташ нека са Х, У и Z.
Peaceособено в математическа тема е по-удачно Wink

# 167
  • София
И аз днес звънях, за да питам на каква сметка да преведа парите ...

И аз звънях днес с въпроси, и доколкото разбрах тази седмица ще се занимават със записванията.

някакво раздвижване по темата? при нас засега нищо...

Сега се прибирам и виждам мейл от тях, от днес на обяд е.

# 168
Здрвейте!

До скоро смятах, че е рано за деца до 3 - 4 клас да участват в школи за допълнително обучение по математика или да решава задачи по сборници, но тъй като родителите на другите деца от випуска на моето - първи за втори клас смятат че е необходимо да се започне във втори клас поставям въпроса тук за да "чуя" и форумно мнение, което ще ме ориентира по-добре когато дойде време да реша дали синът ми да посещава школата.
Реално с тези деца от випуска му в неговото училище ще се явява на състезания и по отношение на индивидуалните участия няма да има значение кой как се е готвил, а постигнатите резултати. Обаче за да се явява в отбор, което смятам че е много добра школа за дете на неговата възраст да изгради усещане че принадлежи към някаква група, че има отговорности към нея, че споделената радост е сладка, а неуспеха се понася по-леко когато го споделяш с приятели, ще трябва да е на едно нива на обучение с децата с които би могъл да е в отбор.
А подготовката за евентуално кандидатстване в математическа гимназия след 4 клас, ако останат тези паралелки, кога трябва да започне според вас - родителите на по-големи ученици - 2, 3, 4 клас?

# 169
Тази тема се коментира периодично.
Ако имате време, прочетете  назад. Ако трябва и няколко теми се върнете. Ще видите различни мнения с времето. Освен това ще ви се изяснят доста принципни неща.
Ако детето е подготвено да се състезава индивидуално, то ще е конкурентно и отборно.
Моя син е за 2 клас.
На курс не е записан.
Ще решава преди състезания минали години.

# 170
  • София
Ако детето е подготвено да се състезава индивидуално, то ще е конкурентно и отборно.
Моя син е за 2 клас.
На курс не е записан.
Ще решава преди състезания минали години.
За 2-ри клас това е напълно достатъчно.
Според мен, курсовете могат да е започнат от 3-ти клас. Ако родителя е подготвен и може да обясни някои от "хватките" при решаването на задачите, дори и от 4-ти.

# 171
Въпреки голямото ми желание дъщеря ми да учи в СМГ в периода 5-7 клас няма да я запиша на курсове дори и в 4-ти клас. Ще я оставя да се подготвя сама със сборници и моя помощ. Мисля си (може и да не съм права), че ако не успее да влезе в СМГ разчитайки на себе си, то просто не е за там. И ако съм я записала на курс, с чиято помощ влезе в СМГ, то би й била нужна помощ и след 5-ти клас, какъвто стрес и претоварване не бих й причинила.
В никакъв случай не мисля, че приетите деца посещавали курсове не са за СМГ. Просто някои родители са се презастраховали.

# 172
Въпреки голямото ми желание дъщеря ми да учи в СМГ в периода 5-7 клас няма да я запиша на курсове дори и в 4-ти клас. Ще я оставя да се подготвя сама със сборници и моя помощ. Мисля си (може и да не съм права), че ако не успее да влезе в СМГ разчитайки на себе си, то просто не е за там. И ако съм я записала на курс, с чиято помощ влезе в СМГ, то би й била нужна помощ и след 5-ти клас, какъвто стрес и претоварване не бих й причинила.
В никакъв случай не мисля, че приетите деца посещавали курсове не са за СМГ. Просто някои родители са се презастраховали.

Бих казала, че това е грешен подход. На курсовете децата научават методи за решаване и подходи, до които е много трудно да стигнат сами, решавайки от сборници. Това почти гарантира изоставане на твоето дете спрямо подготвящите се и то не непременно, защото няма заложби, а защото просто не е подготвено. Това пък може да доведе до отчаяние и създаване на негативно отношение към математиката, защото усещането да се състезаваш със специално готвени деца е много гадно.

За мен правилната линия на поведение е да се запишете на курс в 3 клас без да насилвате нещата и да нахъсвате и принуждавате детето. Кажете му просто, че го записвате на курс, където ще му показват интересни неща, а не бебешки задачи като в училище (ако задачите в училище не ви се струват бебешки и лесни може би наистина не сте за курс). И тогава ще се види дали детето усвоява с лекота, дали ходи с удоволствие, или пък му е мъка и тормоз. Ако се справя на курса без тикане и насилване ще се справя и после в СМГ.

# 173

То по тази логика и на шофьорски курсове няма нужда да се ходи... Ако можеше човек сам да се научи да шофира... И в допълнение бих казал, че само курса в СМГ според мен не е достатъчен - трябва и занимания с родител в къщи! Това е моето мнение.

Последна редакция: пн, 06 юли 2015, 10:31 от Steven K

# 174
  • Варна
Изобщо не си права, Черна станция е обяснила защо  Peace. Според мен ако детето проявява интерес към състезания, още от втори клас може да се запише на школа и постепенно да свикне с начина на подготовка и с различните методи за решаване на задачите. Не става въпрос за някакви извънредни натоварвания, а за "тренинг" и трупане на състезателен опит. Категорично смятам, че в 4 клас е късно да се започне школа, ако детето има амбиции за математическа гимназия, а пък самоподготовка вкъщи за кандидатстване е меко казано несериозно /освен ако няма учител по математика в семейството/.

# 175
  • Резерват "Северозапад"
Дъщеря ми се подготвяше сама една година вкъщи за прием в СМГ. Даже бях питала в обособената тема дали има шансове и по кои сборници да се подготвя Laughing. Насоките, които ми дадоха някои съфорумки и съфорумци се оказаха безценни Heart Eyes и вече имам СМГ-ейче в къщи Wink.
Но...много, много трудно навакса пропуснатото спрямо останалите деца, подготвяни на курсове от 3-ти клас. Цялото минало лято учеше задачи, които те са минали в трети клас - методите на решаване изобретяваше сама ooooh!...огромен труд. Четвърти клас вече към втория срок се изравни и задмина голяма част от децата /съдя по предварителния и рейтинг/ и успя да влезе и в СМГ и в 107-мо и в нашата видинска математическа гимназия. Ако имах възможност щях да я запиша от 4-ти клас на курсовете в СМГ, а не сами да се борим с вятърни мелници и сами да откриваме топлата вода Mr. Green.

# 176

То по тази логика и на шофьорски курсове няма нужда да се ходи... Ако можеше човек сам да се научи да шофира... И в допълнение бих казал, че само курса в СМГ според мен не е достатъчен - трябва и занимания с родител в къщи! Това е моето мнение.

Шофьорски курс, както и следване в университет и други подобни са отговорни дейности, от които ти зависи живота и бъдещето. Те не могат да се оставят на самоучение. Не мисля, че матеметиката до четвърти клас е нещо толкова отговорно, че ако не я запиша на курс ще проваля живота ѝ. Както написах, аз също ще ѝ помагам. Тя се занимава активно с математика от първи клас, но с мен и със сборници, т.е. няма натрупани липси. Ако стане-стане, ако не - и нашето училище е достатъчно добро, за да завърши там 7 клас, което по никакъв начин няма да провали живота ѝ.
В крайна сметка е въпрос на личен избор. Изразявам мнение и не мисля да влизам в спор. Курсовете са полезни и хубави, но мисля, че бих могла да обясня математиката (поне тази до 4-ти клас) на дъщеря ми и сама, пък ако тя има математическо мислене ще се справи, ако ли не - здраве да е.

# 177
  • най-шареното място
Това е въпрос на решение на база даденостите - тип дете като организираност, самостоятелност, аналитичност, скорост на въприемане, нестандартност на мисленето; организацията на времето; ресурси за подпомагане - родител, брат/сестра.

Ако могат да се избегнат школите това е добро откъм време и свобода решение. Но без необходимите условия ще пострада качеството. От друга страна някои деца много печелят ако се извадят от калъпа на курсовете.

Щом родителят има време, възможност и желание да замести учител и това не води до отрицателни последствия за отношенията между тях, това е голям шанс. Но се случва рядко. И все пак е изпълнимо до 4-ти клас. Успех!

# 178
  • Бургас
Детето ми ще бъде втори клас. От януари ходеше веднъж седмично за по час и половина на школа по математика.
По мое мнение усвои тънкостите в математическото мислене и вече много бързо съобразява коя задача как да се реши. Изключвам рисувателните, които бяха дадени на Коледното, но те са повече за пространствено мислене. За тях като подготовка според мен са подходящи сборниците "Азбука на мисленето".
За втори клас не знам какво ще надграждат, но ако само ще работят с по-големи числа, основата която е получил не е лоша. Не мисля да го отказвам от школата и следващата година.
И не на последно място - не съм от амбициозните майки на всяка цена - ако детето има възможности ще се пробва за математическа паралелка, ако не - няма да го насилвам. За това смятам да се консултирам с математик.

# 179
Не мисля, че матеметиката до четвърти клас е нещо толкова отговорно, че ако не я запиша на курс ще проваля живота ѝ. .......пък ако тя има математическо мислене ще се справи, ако ли не - здраве да е.

Това вече е съвсем разбираемо - щом не ви пука особено дали ще влезе в СМГ няма нужда да се тормозите (то ако е тормоз пиши я бегала работата де). И никой не говори за проваляне на живот, само казахме всички, че без курсове е много, много по-трудно. И толкоз. На нас спорове също не ни трябват. Ако от самото начало беше писала, че не ви пука нямаше и да се навирам с непоискан съвет, ама ти написа, че много ти се искало да учи в СМГ та затова се натрапих.

Общи условия

Активация на акаунт