Математически турнири - 33

• 106 968
  • 727
  •   1
Отговори
# 195
  • най-шареното място
Това с многото учители и аз съм склонна да го приема като Onna-bugeista. Че по ми е лесно това да приема.
Много са си, но ако там са училищните, школските и родител, не е така страшно, а По-скоро супер изчерпателно. Отделно може да е сменен клас/училище и автоматично се добавя един учител в училище.

# 196
  • София
Въпреки голямото ми желание дъщеря ми да учи в СМГ в периода 5-7 клас няма да я запиша на курсове дори и в 4-ти клас. Ще я оставя да се подготвя сама със сборници и моя помощ. Мисля си (може и да не съм права), че ако не успее да влезе в СМГ разчитайки на себе си, то просто не е за там. И ако съм я записала на курс, с чиято помощ влезе в СМГ, то би й била нужна помощ и след 5-ти клас, какъвто стрес и претоварване не бих й причинила.
В никакъв случай не мисля, че приетите деца посещавали курсове не са за СМГ. Просто някои родители са се презастраховали.

Бих казала, че това е грешен подход. На курсовете децата научават методи за решаване и подходи, до които е много трудно да стигнат сами, решавайки от сборници. Това почти гарантира изоставане на твоето дете спрямо подготвящите се и то не непременно, защото няма заложби, а защото просто не е подготвено. Това пък може да доведе до отчаяние и създаване на негативно отношение към математиката, защото усещането да се състезаваш със специално готвени деца е много гадно.
За мен правилната линия на поведение е да се запишете на курс в 3 клас без да насилвате нещата и да нахъсвате и принуждавате детето. Кажете му просто, че го записвате на курс, където ще му показват интересни неща, а не бебешки задачи като в училище (ако задачите в училище не ви се струват бебешки и лесни може би наистина не сте за курс). И тогава ще се види дали детето усвоява с лекота, дали ходи с удоволствие, или пък му е мъка и тормоз. Ако се справя на курса без тикане и насилване ще се справя и после в СМГ.
Това е и моето мнение, както и беше моят подход. (за дете 2003-та)
С малкия (2008-ма) още не съм решила, защото и обстоятелствата стават по-тежки от година на година. Но вероятно все пак ще действам по същия начин.

# 197
Това с многото учители и аз съм склонна да го приема като Onna-bugeista. Че по ми е лесно това да приема.
Много са си, но ако там са училищните, школските и родител, не е така страшно, а По-скоро супер изчерпателно. Отделно може да е сменен клас/училище и автоматично се добавя един учител в училище.
Информацията за третокласника е публична. Няма проблем да я цитирам.
"  Негови учители са г-жа Надя Кръстева, г-жа Стела Дойчинова, г-жа Анелия Гочева, г-жа Невена Събева и г-н Ивайло Кортезов."
Справката кой къде и какво преподава - още по-лесна.

# 198
  • най-шареното място
Мерси, Дидева. Изоставаме Simple Smile

# 199
От ходенето на състезания в първи клас по моето дете преценявам, че е добре, защото трупа опит и усет за това какво реално се случва. Тъкмо до 4-ти клас ще отпаднат грешки като недочитане на условието, преправяне на вярна задача в грешна защото г-жата /квестора/ каза да го направя преди да изляза, бързане да излезе защото другите деца излизат без да са решени всички задачи, черновата е в главата и няма нужда от проверка на решението, условието е прекалено дълго, затова ще го прочета донякъде а тя задачата се подразбира и с половин условие, пише 10 виждам 20 и решавам задачата с 20 и съм я решил вярно какво като отговора не съвпада с отговора който щях да получа, ако бях видял че пише 10 и др. подобни. Тъкмо сега почва да осъзнава какво точно е явяването на състезание / изпит.
Нямах намерение да ходи на школа във 2 клас. За мен е рано, но това че всички останали деца ще я посещават ме кара да се чувствам несигурна в преценката си.

# 200
От ходенето на състезания в първи клас по моето дете преценявам, че е добре, защото трупа опит и усет за това какво реално се случва. Тъкмо до 4-ти клас ще отпаднат грешки като недочитане на условието, преправяне на вярна задача в грешна защото г-жата /квестора/ каза да го направя преди да изляза, бързане да излезе защото другите деца излизат без да са решени всички задачи, черновата е в главата и няма нужда от проверка на решението, условието е прекалено дълго, затова ще го прочета донякъде а тя задачата се подразбира и с половин условие, пише 10 виждам 20 и решавам задачата с 20 и съм я решил вярно какво като отговора не съвпада с отговора който щях да получа, ако бях видял че пише 10 и др. подобни. Тъкмо сега почва да осъзнава какво точно е явяването на състезание / изпит.
Нямах намерение да ходи на школа във 2 клас. За мен е рано, но това че всички останали деца ще я посещават ме кара да се чувствам несигурна в преценката си.

+1
Само, че аз смятам да ходи на школа, още от тази година, първи клас. Знае си всичко за първи клас, но нямам намерение да го записвам в по-горен клас, точно защото предпочитам да разшири хоризонта.

Мислех тук да го записвам:
http://www.childrens-academy-bg.com/index.php?page=ceni-promo
че ми е удобно, но в една друга тема, 2-3 мнения прочетох, на невпечатлени родители.

Моят опит е, че децата си свикват с определено натоварване и много добре им се отразява.

Скрит текст:
Какво имам предвид? Моят син, /както и аз като дете/, дори и ваканцията си решава задачи, пише и чете, всеки ден. Вече му е навик.
 Някой писа, че от както детето му получило награда теблет, не оставя таблета, аз нямам подобен проблем. Таблет и комп се получават след т.н. изработване. Знам, майка-терористка съм Mr. Green На масата си му стоят ежедневно тетрадките/ не са 1 и 2, защото искам различни видове задачи не само по математика, но и по бълг/, той си знае, иска ли 30мин. игри на комп, трябва да си реши отбелязаните неща. Има ли грешки или грозно писане, давам допълнително Mr. Greenне се зачитат.
Имам няколко познати, които бяха възмутени от методите ми, но въпреки това са ги приложили на децата си, скоро едната беше във възторг. Щерка и като се събудела, директно си искала порциите задачи и писане, вече не мрънкала и си знаела, че таблет няма даром.

Таблет разрешавам неограничено само, ако се играе шах. И там ще се наложи май скоро да налагам вето, защото колкото повече играе толкова повече иска, като дрогиран е с този шах.

# 201

Звучи логично, обаче изпускаш един малък детайл - това, за овладяването на което на едно дете на 7 години му трябват 2-3 години, на едно дете на 10 му стигат няколко месеца. Т.е. дете в 3 клас ще се научи на всичко изброено с едно казване или с явяване на 1-2 състезания.

# 202
Зависи от детето, Черна станция, т.е. какъв характер, темперамент и т.н. има.

# 203
а моя малкия е втора група на детската градина и наесен твърдо го записвам в школа! особено важно е за мен като родител да не изпитвам чувството, че изоставаме спрямо останалите деца, а ако с течение на времето развием усещането, че сме уникални и гениални ще е просто чудесно! за мен е доста важно детето да свиква с натоварването, а не да си губи времето с игри, камиончета, пъзели и др. подобни, отклоняващи го от неговата заветна цел и мечта - да влезе в МГ...

като започнем да се развиваме толкова рано смятам, че ще успеем успешно да му втълпим, че математиката е задължение и ще избием всякакви погрешни мисли, че математиката може и да е забавление; особенно важно е това е да се случи във възможно най-ранна възраст, преди да са дошли малко по-сложните задачи, че току-виж на детето вземе да му хареса да си напъва мозъка и търси решение... друго си е от малко да го приучим да папагалства няколко прости модела и да си мислим, че сме върха...

и между другото - малката започна да се явява на състезания през втория срок на 3-ти клас, решаваше предишни години и аз й помагах когато ми поиска помощ; изкара школа в 4-ти клас и влезе в заветната (за много като гледам) МГ... справя се доста добре и там с математиката, за разлика от децата намиращи се в МГ поради родителските амбиции...

поредния спам в темата, модератора спокойно да трие Simple Smile ако не - може да прекръстим темата на "болни родителски амбиции"...

Последна редакция: вт, 07 юли 2015, 09:21 от Rumen_s

# 204
  • В офиса
За мен приемливите извънкласни форми за малки деца са тези в училището, или в квартала на детето. Или такива, които са семейни. Децата и без друго прекарват прекалено малко време общувайки със семейството си, за да им се отнемат още няколко часа от това време в развозване и чакане. На тях, и на всички останали членове на семейството. Та някаква драма в непосещаването на курсове аз не виждам. Чак пък да е задължително за прием в СМГ, не знам, не мисля. Все си мисля, че ако детето не може да влезе в СМГ без курсове, мястото му не е там. И като не знае някой метод, какво толкова, важното е като му се покаже този метод, колко бързо го схваща. Моите деца на курсове не ходят. Не са топ математици, но не са и посредствени. Да не градим митове за математическите курсове.

# 205
Ами аз не знам дали искам детето ми да учи в МГ , нищо, че аз съм завършила такова, но се радвам, че има интерес към математиката.

На мнение съм, че математиката и шаха развиват определен тип мислене, които доста помагат  в живота.

Смятам, че децата, колкото по-рано имат изградени навици за учене, толкова по-добре.

Скрит текст:
Децата в днешно време са толкова презадоволени, че постоянно  се чува, това ми е тъпо, другото скучно. Последното е, защото децата са оставени на разни произволни игри, филмчета и таблети да се забавляват, за да имат родителите лично време и отрочетата не им досаждат.

# 206
  • най-шареното място
За мен пък е непонятно "заработването". Това е метод, който работи докато има пръчка/морков.
На мен ми е интересно детето само да сяда и да си учи каквото му е интересно.
Вярно е, че децата лесно свикват с натоварване. Но е вярно и че това има последствия. Даже вкъщи това ми мнение отначало се приемаше скептично докато не се потвърди с историята на познати деца през годините. Мисля като Тинкърбел, че курсовете изкривяват картината. Може да е за добро, но може и да не е. Всяка система трябва да отчита как се развива детео и кое как влияе. Точно на него.

И определено математиката преди първи клас /че и в първи-втори/ е като езикът преди подготвителен клас - леко и стабилно напредва, но после за месеци може да се постигне същото ниво.

# 207
Е, заработването работеше при мен като дете, работи сега и при синът ми, т.е. за моето семейство е добър метод. Разни хора, разни идеали
Отделно чудесно се създават навици в малките деца, които са свикнали да получават всичко на готово, таблети, играчки и т.н. и т.н.

# 208
  • Варна
aniram*, последен коментар и няма да спамя повече. Майката с проблема таблет съм аз. Миналата година синът ми спазваше точно такъв режим и получаваше комп. като награда след решаване на задачи и ред други ангажименти в къщи. Също решаваше задачи за първи клас и му беше скука през тази учебна година. Просто вече е малко по-голям и методите се променят съобразно възрастта, т.е. миналогодишната система, това лято не работи.  Peace
П.С не връчвам таблет за да се отърва от детето, напротив старая се да го занимавам лично за да не посяга към него. Само дето не мога по 24 часа това да правя, че имам още 2 деца и разни съпътстващи грижи.

# 209
tsankova, аз имах предвид, че принципно родителите оставят неограничен и свободен достъп до компа и таблета на децата си, така децата играят повече и повече излишни комп.игри/ за мен, са излишни/.....
Скрит текст:
.хората и децата са различни, при мен работеше до голяма възраст, както и при синът ми продължава да работи. Тази година беше основно с по-малки деца в клас, знаеше всичко /нарочно го оставих отново ПУК, за да си тръгне с набора/, ами не му беше скучно.

Общи условия

Активация на акаунт