Математически турнири - 33

• 107 004
  • 727
  •   1
Отговори
# 225
Моля за някаква информация за АМС в Габрово
Каква по-точно?

# 226
  • Варна
Някой да има задачите?

# 227
International Mathematics Competition - CIMC 2015
EMIC (родени след 1.8.2001)
IWYMIC (родени след 1.8.1998)
27 юли - 1 август - ЧангЧун, Китай

Р Е З У Л Т А Т И

Индивидуални

Отборни

# 228
МОН отряза състезанието на СБНУ от календара на извънучилищните дейности

Информацията засяга не само математическото " Аз и числата", но реших да я пусна тук, понеже не намерих подходяща тема, а не мисля че има смисъл от нова такава, както и защото вероятно представлява интерес за родителите на децата в 1-4 клас.

# 229
Какво ще прави класната на сина ми без тези състезания. Толкова беше горда, че половината клас има максимален резултат на Аз и буквите или числата не помня точно.
При положение, че състезанията са със сложност училищно контролно честно казано не виждам смисъл от тях. Учителите би трябвало да са наясно кое дете как се справя с учебния материал и при желание да го стимулират за постигнатите резултати или да му помогнат да постигне по-добри такива могат да намерят начини и в рамките на класа.

Обаче аз пак искам да повдигна един въпрос от времето на ВМС. Тогава в една задача за първи клас ставаше въпрос за най-малкото естествено число и според авторите на задачата е 1-ца.
Обаче вчера разглеждах книги и помагала в книжарницата и се натъкнах на помагало по математика 1-4 клас в което с големи букви и цифри е посочено, че естествени са всички числа в редицата 0, 1, 2, 3, ..., безкрайност.
Взех му помагалото защото е цветно, много приятно оформено и с негова помощ детето лесно ще усвои таблицата за умножение, превръщането на мерните единици, някои основни понятия свързани с геометрията .., но със страх очаквам въпроса за естествените числа.
Нали по повод онази задача от ВМС детето само стигна до извода, че 0-та не е естествено число, защото задачата беше решима и вярна за авторите с най-малко естествено число 1.
И сега когато прочете в помагалото, че и 0-та е естествено число ще трябва да обяснявам противоречие, но не знам какво да му обясня и също така вече не знам и аз кое е най-малкото естествено число. Моля родителите на по-големите деца да изразят мнение.

# 230
Тъй като не ми се сканира в момента, ще си позволя няколко цитата от помагала и учебници, по които се готвят децата. Липсата на линкове от нета е съвсем умишлена, тъй като идеята не е да спорим за нулата, а да покажем какво се изучава у нас.

" Естествени наричаме числата 1, 2, 3, 4, 5, ...и т. н..."
" Ако пък трябва да изразим с число факта, че няма никакви предмети за броене ( например, че в стаята няма деца), използваме числото 0, което не е естествено число"
  Математическа читанка за 4 клас - Златилов, Тонова, Цветкова, Панделиева, изд. " Труд&Прозорец", 2005, стр. 45

" Няма най-голямо естествено число, а най-малкото естествено число е 1"
Учебник по математика за 5 клас - Аргирова, Ковачева, Иванова, изд. " Азбуки - Просвета", 2006, стр. 4

" Числата, с които броим, се наричат естествени числа. Редицата на естествените числа 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,... е безкрайна"
Учебник по математика за 5 клас - Петкова, Нинова, Тонова, Матакиева, изд. " Просвета", 2006, стр. 4

Имам и още, но засега ще се огранича дотук.

# 231
Благодаря за примерите.
Може би ще опитам да залича нулата от редичката, за да не се объркват понятията на детето. Може би е някакво недоглеждане на авторите.

Благодаря още веднъж за бързия отговор!  bouquet

# 232

Кога ще има излязат някакви резултати от Австралийското кенгуру?

# 233
  • най-шареното място
Есента. Октомври-ноември.

# 234

Кога ще има излязат някакви резултати от Австралийското кенгуру?
Миналата година Габрово и Пловдив са качили резултати на 5 септември, а г-н Кортезов е качил обобщено класиране за страната ден по-късно.

# 235
# 236
От известно време темите от предишни състезания, публикувани в math-bg.com, са празни линкове. Активен е само от последната година, в общия случай от 2011 г. (без значение на конкретното състезание). Вие откъде сваляте теми, че да се пренасоча навреме?

# 237
Оттук например

Това за празните линкове не го разбрах. Пробвах няколко състезания от различни класове и години. Няма проблем.

# 238
  • София
Оттук например

Това за празните линкове не го разбрах. Пробвах няколко състезания от различни класове и години. Няма проблем.
Наистина има места, където има само текст, а няма линкове.
И аз ползвам klasirane.com и съм много доволна.

# 239
Всъщност за пореден път се убеждавам, че никой не чете първото мнение в темата.  Grinning
След линка към предходната тема и календария план има линк точно към сайта, който препоръчваме в момента.

Общи условия

Активация на акаунт