(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 451
  • 735
  •   1
Отговори
# 510
Един въпрос от серия тъпи - спанакът как се бере? С дръжките, само листата, изскубва ли се? Щото тия добиви, за които пишат сигурно са барабар с корените.  Joy
Ще купя и аз зимен гигант. Щом го хвалите, значи трябва да се проба.
Съвсем информативно - грах втора реколта - каквото поникна, образува шушулки и зрънца, но поникнаха мноооого малко, символично направо.
Засях дайкон и не поникна нито едно. Купих ново пакетче, като този път е Дълга бяла ряпа, а непоникналото беше Дайкон Миновезе. Ще видим след няколко дни дали е успешен вторият опит. Успоредно с ряпата засях марули. Нали уж пазели от земни бълхи.
Имах рукола под доматите, но като реших да пръскам с бордолезов р-р, я преместих при праза. Под доматите руколата беше идеална, а сега при праза е надупчена. Вероятно доматите са пазели руколата,

# 511
  • София/Варна
Skela ами аз го сея есента. Той цяла зима почти не дръпва и изведнъж като се позатопли започва да цъфти. Бъркам нещо, но опитите продължават и ще открия къде е грешката. Иначе не ми е боледувал.

# 512
  • София/Варна
Без да искам го публикувах два пъти.
За това да споделя как върви моята градинка. От 19 юли бера домати, не че са много,но пък са достатъчно за салата. Безколовите ми домати Николина, Трапезица и някакви приличащи на пипер, са станали толкова огромни храсталаци, че скоро няма да мога да минавам покрай тях. Доброто е че имат мноооооого плод, които най-вероятно  ще започнат да зреят чак към средата на август.
Имам още салатки  Wink. И раздавам активно на съседите, че имат леки напъни да пускат цветоноси.
Краставици доволно за сега. Имаше един период от 2 седмици дето масово им съхнеха плодниците, но сега май се оправих.
Зеления боб за разлика от миналата година се представя много зле.

Алис аз бера само листата с част от дръжката де. И цвеклото бера така, с него забравих да се похваля, но тази година има просто промишлено количество. Бланширам и мятам във фризера, че ще позеленеем скоро от толкова зеления.

Последна редакция: пн, 27 юли 2015, 13:25 от Gerundiq

# 513
Герундия, значи правилно съм правила досега.  Heart Eyes
С цвекловите листа се справяме, не остава за зимнина, но пък поне ще се наситим. Ще видим как ще е зеленият фасул, вече има шушулки, но още са средни, не са за бране. ММ обича с повече зрънца, а аз все гледам да е по-млад, та бера нещо средно. Като гледам увивния, мисля, че е по-зле от миналата година. Жегата не му действа добре. Ниските сортове фасул ще оставя за зрял, дано узрее. Втората реколта ще е за зелен, расте още.

# 514
  • София/Варна
При нас предната седмица имаше няколко дни със сутрешни температури 12 градуса. Днес беше цели 15. А през деня си е мор-32-36 градуса на сянка. Доматите ми масово са с опърлени листа и имам един плод със слънчев пригор.

# 515
  • София
Качвам снимка на домати наядени от....плъхове!Видях ги с очите си няколко пъти как стоят на коловете и гризат!Унищожили са всички едроплодни домати-гигант и сега не знам оранжерията ли ще нападат или другата градина!Бясна съм!
Рени, някъде бях чела, че в големите жеги всички твари ядат и кълват каквото им попадне от жажда, а не от глад.
Наслагай съдинки с вода и виж дали няма да помогне.

# 516
  • USA, Steak State
Моите домати ги нападнаха зайци. Sad

# 517
   Преди пет - шест години някакъв звяр ядеше доматите ми на най-долната китка. Направо си личаха зъбите на захапката му. Оказа се мини пинчера на един тираджия. Градината ми е с ограда бодлива тел, а той го разхожда без повод.

# 518

Рени, някъде бях чела, че в големите жеги всички твари ядат и кълват каквото им попадне от жажда, а не от глад.
Наслагай съдинки с вода и виж дали няма да помогне.

Това ми мина през ума, но мисля, че за птици го бях чела, а то сигурно за всички твари важи.

# 519
Кога трябва да отрежа чубрицата?Гледам че прецъфтява.

# 520
jozemoarinio можеш да я береш вече.Бере се като нацъфти хубаво,тогава е силата на миризмата и.

# 521
Имам няколко растения вигна за проба. Сега започва да цъфти. Цветчетата са по-едри от тези на фасула и са много красиви. Simple Smile Засяла съм я при една пуклива царевица и тъй като там поливам, царевицата е станала невероятно висока, а вигната явно се кефи в тази компания. Другата ми царевица (за варене) почти не се полива и не знам дали ще успее да направи нещо.

# 522
   Привет на всички в темата! Simple Smile

Влизам тук с две молби  :първо,искам да ме  ориентирате какъв сорт зелен боб да си купя, за да посея малко в градината.Искам такъв боб,на който шушулката му е кръгла-такъв съм яла на времето от консерви и беше много вкусен,но сега сякаш не мога да открия подобен сорт.Предпочитам да е нискостъблен,но и  друг не бих отказала.
А другата ми молба може да ви се стори нахална,за което се извинявам предварително,но просто искам да помоля някой,който има Левурда-Мечи лук ,да ми изпрати поне една две луковички или семенца-не знам всъщност как се разсажда,но  отдавна мечтая да си засадя  от това нещо  в градината . Blush

Сега да ви споделя,че отглеждам в градината си райски нар,не знам дали сте виждали и дали някой е отглеждал такова нещо-подариха ни семенцата миналото лято в Турция. Растение е подобно на  високостъбления боб,но расте на много по-високо и връзва едни интересни и много вкусни плодчета.Проблема при мен е,че нещо са кекави-едни бледички са листата и не расте толкова,че да достигне ония височини,които видяхме в Турция. Понеже го посях близо до череша,за да може да се катери,може би това му влияе по някакъв начин,но много искам да го подсиля и да тръгне да се развива добре. Дайте някаква идея.

# 523
  • София/Варна
Алис ти кога си сяла вигната, да се ориентирам дали има някакъв шанс, ако си насея поне да нацъфти. Стана ми много интересно, като разгледах из нета.
Та прочетох още малко и сега въпроса е-от къде да се сдобия с такива семена?
Wonderrr,това за което пише Алис ми прилича на боба който искаш.

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 10:17 от Gerundiq

# 524
Gerundiq,не е това.Такова съм отглеждала преди две години и не ми допадна особено,а и няма нищо общо с боба,за който писах.Той е един крехък и с много приятен аромат и вкус,но не мога да разбера как се казва сорта ,че да го търся по сайтовете.

Общи условия

Активация на акаунт