(Био)зеленчукова градина - тема 30

• 73 450
  • 735
  •   1
Отговори
# 525
  • София/Варна
Май се сетих за какво говориш.
Примерно да е това http://www.sortovisemena.bg/bg/product/766-fasul-blue-lake-uviven-/

В този сайт видях, че има и разни други кръгли бобчета.

# 526
# 527
      Много ви благодаря момичета   bouquet  bouquet  bouquet
 Реших да си купя и двата,като Виктория-та ще сложа сега,а другия-живи и здрави на пролет.

# 528
Герундия, вигната сях заедно с царевицата в края на април или началото на май, не помня, но със сигурност преди 5 май. Започна да цъфти преди няколко дни с по едно цветче на ден и сутринта е бяло, а вечер вече е жълто или нещо подобно, пак ще ги заглеждам. Simple Smile После изкарва едни шушулки като клечки за зъби и лекичко растат и имат зрънца вътре. Доста време си беше на една и съща височина и му се чудех на това растение какви ги върши, но в жегите дръпна добре и на листа, и на височина, и на цвят с плод. Simple Smile Имам една шепа бобчета, мога да ти дам, ако искаш. Зрънцата са дълги 7-10 мм, ето ги на фона на клавиатурата http://prikachi.com/images.php?images/331/8266331l.jpg (не знам кое е на фокус и кое не, размазано ми е, но в общи линии се вижда Simple Smile)
Wonderrr, имам в градината ето такъв боб http://www.semenabg.com/bg/product/bergold-neuviven-cena-1-00-lv-br-226, но не мога да споделя за вкуса и аромата, защото ще го чакам да узрее.

П.П. Още малко за вигната. Моята е такава  (цвят и бобчета) http://www.plantarium.ru/page/image/id/162674.html http://www.ehau.ru/img/2013/vigna.jpg
Понеже ми дадоха бобчетата индиректно, дори не знаех какво ми дават, та се рових в нета. И една статия с инфо

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 23:20 от Анонимен

# 529
    Алис,благодаря за предложението,но аз поръчах вече и днес ги чакам двата сорта боб.Колкото до вигната-моята беше с едни много дълги шушулки-към 50 до 70 см и висящи надолу.за да се сготви с шушулките трябва в начален стадий да се обере,защото после стават едни такива, не много подходящи за готвене.

Аз продължавам с просията обаче  Blush : моля ви за семена или луковици на Левурда,готова съм да заплатя цената,каквато и да е тя.  Praynig

# 530
Днешното цветче. Ще видим колко дълги ще станат. Съмнявам се да продължа да сея вигна, но сега ми е интересно. При Хр. Христов има семена за вигна (за дълги екземпляри).
Снимах малко домати покрай вигната - Розов мед, моите розови, Паулина или Калина, Лабрадор в компанията на по-високи домати, Ямал, от който съм брала вече.

# 531

Wonderrr, не ми е известно някой да гледа левурда. Тук живее в горите, смесени габър и липа, на доста усойно и сенчесто. Смятай, щом местността се казва Вълчите ями. Едва ли опитът ти да я култивираш ще е успешен. Пък и луковици се бутат и преместват наесен, когато хранителните вещества са се изтеглили от листата в корените и луковиците, през зимата почвата покрай луковицата се сляга и на пролет тръгва с летящ старт.

# 532
  • Варна-София
.... Понеже го посях близо до череша,за да може да се катери,може би това му влияе по някакъв начин,но много искам да го подсиля и да тръгне да се развива добре. Дайте някаква идея.

Права си. Вината е в черешата. Почвата около всички костилкови е лоша за други растения, обаче черешата бие всички по саможивост. Избери друго място в двора.

... в големите жеги всички твари ядат и кълват каквото им попадне от жажда, а не от глад.
Наслагай съдинки с вода и виж дали няма да помогне.
Можете и да държите варелите пълни с вода. Внимавайте винаги да са пълни догоре за да могат птичките лесно да пият от ръба. Ако нивото на водата е по-ниско сложете във варела един прът, за да могат да се качват и слизат по него. Това е и от гледна точка на безопасност. Аз съм намирала удавен гълъб във варел и оттогава много внимавам.

Не почиствайте всички лободи от двора. Те са любимо място за врабчетата. По-добре да се люлеят и да кълват лободата, отколкото другите зеленчуци.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 11:31 от amica1

# 533
amica1 а на какво растояние се сее от череша,че аз имам тъкмо 3броя череши по дължина на градината ,отделно сливи ,круши и кайсии?

# 534
  • на пъпа на Златията
Значи и аз си садих картофите късно., че едва се оправих с буците.На всичкото отгоре ги насадих иплитко.
Докато ги обринах добре ,нападна ги и колорадеца, докато го обрах и засуши страшно. Редовно поливах но тези които бяха поизядени от колорадеца , изкараха по-дребни листа .То хубаво , но като рекох сега да вадя от понападнатите попаднех на картофче, коренче, картофче, коренче. Има много дребни.Дали първите картофки не са поникнали отново. И какво да ги правя сега?
Да ги поливам ли , че са дребосъци?
чушките ми растат на ден по сантиметър.

# 535
  • София
Значи и аз си садих картофите късно., че едва се оправих с буците.На всичкото отгоре ги насадих иплитко.
Докато ги обринах добре ,нападна ги и колорадеца, докато го обрах и засуши страшно. Редовно поливах но тези които бяха поизядени от колорадеца , изкараха по-дребни листа .То хубаво , но като рекох сега да вадя от понападнатите попаднех на картофче, коренче, картофче, коренче. Има много дребни.Дали първите картофки не са поникнали отново. И какво да ги правя сега?
Да ги поливам ли , че са дребосъци?
чушките ми растат на ден по сантиметър.

Мен ако питаш, направо ги оставяй за догодина.
Аз така направих и сега имам прилична " леха" с картофи.
На плитко са, през две педи разстояние са садени.
Имам и 3 засадени картофа в полиетиленов чувал, които така и не видях да цъфтят, но продължавам да ги поливам и чакам стеблата да пожълтеят.
Само да дойде време за вадене и ще дам отчет каква реколта съм събрала... Joy
А, чушки вече откъсвам и наистина дърпат бързо, особено откакто почнах да ги дъждувам всяка вечер.
Доматите зреят, но отдолу нагоре листата жълтеят- като прежарени от слънцето.
Хич няма и да ги пръскам повече- направих си такава алергична реакция, че щях да се задуша!

# 536
  • Варна-София
За черешата - гледай развитието на короната.
Най-активните корени са разположени точно под проекцията на периферията, защото там дъждът се стича към земята в най-големи количества. Цялото кореново пространство е оплетено от ситна мрежа от корени - няма друго такова дърво. Поне аз не съм виждала.

# 537
Абсурд,щом жътеят по този начин почти сигурно имаш акари.Напръскай с Нимазал или Нийм ,напръскай със Софт гард-безопасна био тор или натори с нещо и ще ти се отплатят до късна есен...............................Рорик,догодина живот и здраве при първи появи на Колорадски напръскай с Актара.Няма да ги видиш повече!Аз колко си измъчих картофите -събирах на ръка,а те от ден на ден повече.Нанесоха големи поражения.Като напръсках-край!Извадих добри картофи,но представям си ако не бяха се увредили стеблата пък колко по-хубави щяха да са! Grinning                                                                  ......Поставихме тровни примамки за моите плъхове доматоядци Laughing и тези дни не съм ги мяркала,но то и узряло домати в този край не остана та....ще видим.

# 538
Сяхте ли ряпа и поникна ли ви или при тези жеги е мисия невъзможна?

# 539
  • София/Варна
Алис, аз сях преди 10 дни сигурно. Нищичко не е поникнало, а всеки ден поливам. Ще ръсна тези дни пак и ще видим какво ще стане. Точно се канех да те питам дали ти е поникнала ряпата, но явно и при теб е същата ситуация.

Последна редакция: чт, 30 юли 2015, 09:28 от Gerundiq

Общи условия

Активация на акаунт