Православието като начин на живот 5

• 49 586
  • 745
  •   1
Отговори
# 345
Не ми се отварят и двата линка от работа и не мога да прочета.
Мариус Куркински ми е слабост, някой спомена по-горе, за съжаление много от чувствителните и интелигентни хора залитат  в разни учения.
Специално за гейовете, не ме дразнят те самите, а лобитата им, които прокарват закони. И тези холивудски филми, в които има ли гей двойка или евреи, оскарът е в кърпа вързан.

# 346
Честит празник на всички! По молитвите на Пресветата ни Майчица, Господ да дари вас и семействата ви със здраве и щастливи дни  Simple Smile!

Интересна статия за довеждането на децата при Христос

# 347
  • по пътя
Честит празник на вас и семействата ви!

# 348
ЧЕСТИТО ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО  и  ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО!
Бъдете здрави и нека Христовата любов да цари във всяко семейство!

# 349
  • по пътя
Виждам затишие по поставената тема и предлагам една, която мен много ме трови и вълнува, пуста суета. Става дума за обличането на християнската жена, която е вече майка и съпруга( не само в храма, по принцип), намерих един текст, който разглежда подробно въпроса споделям го тук, ако искате да дискутираме, за мен ще е полезно.

http://c-dikovski.blogspot.bg/2009/10/blog-post.html

# 350
Ок променям темата Simple Smile
За облеклото  на християнската жена.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 15:10 от J_M_M

# 351
  • по пътя
 J_M_M, няма проблем, както кажете така ще са темите.

# 352
Хихи- суета на суетите, всичко е суета: печели темата на лунно момиче за обличането
Редакция: сега видях, че са само два гласа.  Laughing
 Ама пак мнозинство.. Crazy

# 353
  • В царството на игрите:)
Не смятам, че има някакъв дрескод за жената - християнка. Разбира се изключвам големи деколтета, прекалено къси поли и предизвикателни мотиви. Даже /може да ме упрекнете за това/ прекалената смиреност в църква ми идва понякога в повече. Човек може да е облечен прилично и без да е увит от горе до долу в шалове, дълги фусти и т. н.. Малко прекалено ми идва. Thinking

# 354
Тази тема ли остава последно?

# 355
Не възприемам и възразявам срещу него, в облеклото, е с къси панталони и потник да се влиза в храма, без значение дали има или няма служба в момента, дали човекът е мъж или жена.
Това е неуважение не просто към Църкавата, а към самия себе си.

# 356
  • по пътя
На мен също ми идва малко в повече, да не кажа , че ме плаши как изглеждаха жените сега в събота, ( не е само тогава, това ми е най-пресният спомен)-бледи, неугледни, с едни дълги лелчески обаче фусти, сякаш се носят само за църква и никъде другаде, така не пасващи на цялостното облекло, едно елементарно правило е когато полата е дълга, горната дреха да е по-къса, иначе се получава доста странно.Защо казвам уплаши, онзи ден гледах случайно някакво предаване, в което говореха за секти и опасността и жените, които показаха имаха същия неугледен вид-рошави, не говоря дори за прическа, без капчица грим( за червилото съм съгласна, че пречи), с едни цветове, които ги състаряват и правят да изглеждат някак тъжни и неадекватни.Не искам никого да обиждам, не ми е това целта, но отдаван се чудя каква е ползата от това -да кажа, че това бяха млади жени, млади майки,момиченцата по същия нелеп начин, с дълги до долу поли, които не отиват на такова малко момиче и най-малкото му пречат.Не говоря за сексуално и предизвикателно облекло, но за мен например е важно да си хубав и спретнат за църква, да се нагласиш, именно защото отиваш в църквата-пак казвам , може полата да е дълга,но какво пречи тя да е съчетана както трябва, да се среши косата, да изглеждаш чист поне. newsm78 Силно се надявам никой да не се засегне, но ми идва в повече това обезличаване на женското и то го казвам точно аз, която изповядвам от най-женските ценности и каквото каже мъжът , това е.

# 357
  • Пазете Гор
Симпатикония сравнително неотдавна разказа една по моему твърде многозначеща случка - за едно красиво момиче с относително предизвикателна рокля в храма в момент на вземане на причастие. Много поучителна и истинска. Та в нея се съзираше и Божият промисъл, и знакът Му, и любовта Му. Ще бъде сложно да я преразказвам (ах, тези недоучени уроци от средното училище), а съм абсолютно неумел в търсенето на неща из форума, та те моля, Симпатикония, ако се досещаш - сподели я пак. Намирам я за много илюстративна за темата ни тая седмица.

С риск да бъда определен като "лигав либерал", ще споделя, че през "строгите" (а според мен лицемерни и неадекватни) изисквания към облеклото на жените прозират твърде често фарисейство, еснафска дребнавост, а и нерядко - нелекувани и неосъзнати сексуални подтиснатости. Разбира се -  в никакъв случай не смятам, че няма неприлично облекло - напротив, има, и се среща много често, за съжаление.

Нерядко  в подкрепа на мнения срещу "неприличното"облекло (да речем панталон за жена) се извикват цитати от Писанието, напълно неуместно според мен. Казано е: "Жена да не носи мъжко облекло, нито мъж да се облича с женска дреха" (Втор 22:6). Така де, ама какви панаталони е имало тогава? Написано е с оглед на дрехите преди няколко хиляди години, и е принципно, а не импреатиовно послание оттук до края на дните всички да се носят като тогавашни отшелници. Смятате ли, че ако аз се появя облечен с прилично мъжко облекло в дизайн от онези времена, бих приличал на друго, освен на евтин травестит? Та защо е тая плювня по панталоните за жените? Изобщо напъхването на Църкавата в ролята на моден съдник и гуру е силно погрешна линия. Жалко е, че някои свещеници и даже епископи се втурват в тая задънена писта, да не говорим за миряни.

# 358
  • по пътя
Симпа, ще ми бъде интересна случката, ако успееш да я намериш. Поставих темата не само заради облеклото в храма.  Ако една омъжена жена, майка се облича сексуално привлекателно, извън храма, то това знак за какво е? Че не харесва съпруга си, че има нужда от още един мъж? В нашата култура за съжаление се прокрадват едни женски учения, че жената трябва да е постоянно привлекателна, дори предизвикателна, иначе мъжът й ще си намери любовница, в същото време изискванията от църквата са противоположни. И в двата случая се изпада обаче в крайност и си мисля, че съвременните жени сме доста объркани-между женските съвети от типа на Кобилкина, до строгите жени с дълги фусти и забрадки.Каква е съвременната християнка и какви са нейните ценности и желания, къде намира себе си тя в тези толкова разнопосочни, лицемерни и противоречиви послания?

# 359
Не мога да взема сериозно отношение по темата. Работя в строго формална среда, която изисква етикета си на обличане. У дома и навън спазвам същите тези норми. Та едва ли мога да съм много полезна.
Вероятно объркването на част от днешните млади момичета идва от липсата на мярка, т.е. непознаване на границите на приемливото и вулгарното.
За другите граници - красиво/грозно нищо не мога да кажа. Аршина там е твърде субективен и всеки оценява сам според него какво е. И така се представя и в храма и навсякъде - според собствената си мярка.

Последна редакция: ср, 25 ное 2015, 07:46 от ЖДК

Общи условия

Активация на акаунт