Православието като начин на живот 5

• 50 281
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
Това, че децата от невръстна възраст свикват с това не ви плаши?
Това ме плаши и чистосърдечно си признавам, че не винаги знам как да реагирам. Съгласна съм с Куркума, не Вярата ми е застрашена, но преиначаването, подмяната на доброто и красивото със грозно и пошло и най вече налагането му като нещо нормално.
 Моят"бунт" е насочен срещу чуждопоклонничеството в традициите. Имаме такъв празник, който въпреки, че си е чисто езически е запазен от векове. Не ме интересува колко се глобализира света и какви възможности се откриват, какви поликултурни модели се налагат. Искам децата ми да познават и да могат да запазят нашата си, българска идентичност. Културата ни, начина ни на живот, ако щете морала ни са изградени на православна основа. Това не искам да бъде изгубено или подменено.

# 226
Нещо съвсем различно:
Някаква идея за нощувка в околностите на Рилски манастир- може да не е хотел, а къща за гости в селата или наблизо. newsm78  Просто не искам да е мизерия.Ако може да е топло и да има къде да се хапне. Благодаря bouquet
Ето това ми излиза с търсачката. Някой нощувал ли е в някое от изброените?
http://www.booking.com/searchresults.bg.html?aid=323175;label=ri … ity;src=city&
Има и някакви бунгала на Бг пощи в местността Елешница, както и други със странното име:Горхим

# 227
За Хелоун, и моите опасения са, че може да навреди на детската впечатлителна  душа. А знаем какво е казано за този, който съблазнява едного от тия най-малките. Ние като родители сме отговорни за децата си. И по тези въпроси аз лично задължително се допитвам до сигурен свещеник. Мартеници, дядо Коледа, кукери... Питам си за всеки конкретен случай.

Кумата наскоро беше на поклонение в Рилския. Много й харесали бунгала Зодиак. Каза, че е топло и  има детска площадка. (Пак ще питам за името, да не те заблудя.) Нещо друго интересува ли те?

# 228
.

Кумата наскоро беше на поклонение в Рилския. Много й харесали бунгала Зодиак. Каза, че е топло и  има детска площадка. (Пак ще питам за името, да не те заблудя.) Нещо друго интересува ли те?
Наскоро ми казаха за тези бунгала. Чудех се- като чуя бунгало и си представям мизерия и жега/ лятото/ и студ/зимата/. Ще съм ти благодарна на всяка допълнителна информация за тях bouquet

# 229
Сутринта много рано писах, но защо не съм публикувала не знам.
Плашат ме не самата идея за празнуването , а това че всичко най - лошо и грозно е копирано.Не мисля че е нормално да се разхождат деца с забити в главите ножове, кървави ръце и лица....
То не че и извън този ден не се разхождат мрачни ЕМО деца...
Яд ме е на търсенето на неща с които да покажем колко сме отворени към всичко идващо "отвън".
Пример за това е детската градина на сина ми.Школи народни танци, футбол,приложно изкуство,школа по религия, дотук добре очаквам да чуя така чаканота айкидо ( което предната година имаха 4-5 пъти и за която непрекъснато повтаря че иска пак да го запиша), но изненада бойни изкуства няма да има , но ще има йога- "един добър начин да си отпочинат в края на деня".В главата ми нахлуха хиляди думи ..., но се усмихнах и замълчах.Не го разбирам.
Nil desperandum! лятото обмислях нощувка в района бях набелязала Зодиак  , но в последния момент направихме промяна и не се наложи да търся място за нощувка, но след месец децата от училище ще са на екскурзия и ще  нощуват в хотел Рила.Нямам идея как е .

# 230
  • Пазете Гор
Комерсиалната естетика на хелоуин, както и на много други, традиционни или не чак толкова, празници, често е потресаваща, и никак не ми харесва. Но това е положението - та почти всяка служебна вечеринка е тежък удар върху морала и добрия вкус, с пиянските изпълнения и чалгията. Как предпазвам децата си ли? Трудно, бавно, доколкото мога, и винаги с  убеждението, че не трябва да ги пазим да не видят, а да проумяват какво виждат. Кое добро, кое е важно, кое е само забавление, кое не бива, кое е на ужким, а кое и на ужким не е редно и така.

Това малко етнографско - културологична дискусия обаче, в предмния си пост разглеждам въпроса само от гледна точка дали е заплаха за православието. И отговорът ми е - дори и да е заплаха, то е някъде след 15 място по опасност.

Що се отнася до традициите - аз съм горещ изследовател и техен следовник. И съм твърдо на мнение, че бива да се познават и по възможност - спазват, без фанатичност, обаче. И да се знае, че обичаите са се изменяли през хилядолетията, и ще се изменят, харесва ли ни или не. Основният проблем при търсене на максимална автентичност е колкото смесването с неместни ритуали, толкова и неизтребимия балкантуристки кич, пропил се доста дълбоко. Но и това е мнение по дискусия, ама не за тук.

Накара ме да се замисля,  J_M_M, за разликата между йога и айкидо - според мен и двете са с доказан с положителен ефект върху физическата култура. Та според мен в момента  разликата е една -  просто  на едното му се случи да го захапе пропагандна машина, а  другото  - все още не. Можеше и обратното да е. Може и скоро и това да стане. Може и да не стане. Зависи от настройващите машината, не от друго.

Може би една от интересните ни бъдещи дискусии би била  как да отделим вярата от злободневната политика. И още подобни теми:
Застрахована ли е Църквата и Вярата от политическа и геополитическа злоупотреба с нея?
Трябва ли държава и Църква да са отделени. Ако да - къде да минава границата?
Национална или наднационална е Вярата?

# 231
  • по пътя
Жени, да смятам го за за демагогия. При силна вяра в семейството и родителите, Круд е прав, че това е само един есенен карнавал. Дъщеря ми се облече като червена шапчица и единствената украса, която избра беше на някаква тиквен фенер. Не виждам драма в това.Мисля, че се прекалява и отново се измества целенасочено фокуса от наистина важните проблеми в духовенството и обществото изобщо. Peace

# 232
Привет!
Надявам се да не прозвучи глупаво въпросът ми  Embarassed
Искам да прочета Библията. Гледах он-лайн книжарници, за да си я купя, но съм много объркана. Има стар и нов завет. Има със и без тълкувания.... Коя да си купя  Rolling Eyes

# 233
Писала съм и преди за този празник.
Когато беше поднесен като карнавал (в детската градина на сина ми) той участва. Пяха песни, играха и се веселиха. Не намерих нищо лошо.
Разликата е в картинката, която намирам сега, в училището, в което учи. Карнавала не е просто карнавал, а с дрескод. Задължително беше децата да са страшни. Този факт, гарниран с фотографиите, които описах по-горе, заедно с прилежно изпълненият труд на невръстни ръчички ме разтресе. Явно трябва човек да го изпита, за да разбере.
Да, на децата трябва да се говори много и така, че да те разберат. Това не значи, че не се повлияват от средата, която ги заобикаля. Може и за не съм права, но ролята на родителя/"ръководител" в днешно време не виждам как точно ще продължи и след деветата-десетата година на детето. В тази възраст вече сами подбират средата си, и ако родителят не се е погрижил до тогава да сведе грешките до минимум ще е трудно в семейството. Това се отнася и до "санитарната" обстановка около него. Агресията на налагането на този "празник" е грозна. Не я приемам.
Никога не съм смятала, че ще си отгледам сина в стъклен буркан. Не е това. Не желая детето ми да намира за нормално грозното и пошлото. Да приема, че това е новата норма. Да смята, че то като част от непошлото е извън нея. И естествено да се стреми да е част от нормата, а не обратното.
Надявам се този път да съм се изразила по-ясно от първия.

Лунно момиче, много си ми симпатична. Това не го пиша просто така. И те питам отново (след като сверих познаният си с тълковният речник, за да не съм аз в грешка). Считаш, че борбата с пошлото е демагогия, сиреч този който се бори с пошлото иска да постигне всъщност един друг резултат? Считаш, че някой има користна цел като застава на обратната на пошлата страна?
Това, което пишеш може да е прекомерна тревога у родителя, но демогагия ...

Incognito, ето линк http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible.xml .
Чети като начало Новият завет.

# 234
ЖДК, благодаря за линка, но има ли начин да си чета на хартия, не в електронен вариант  Sad

# 235
Incognito, почти във всеки храм има място, от което могат да се закупят свещи. В повечето храмове се продава и Светото писание (ако споделиш населено място, което ти е достъпно ще можем по-добре да те насочим).
За съжаление не мога да съм ти полезна дали да си купиш и тълкувание към него. Може би някой друг от темата ще те насочи по-добре от мен Simple Smile.

# 236
  • по пътя
Жени, мисля че излишно се акцентира върху този ден, колкото по-малко се акцентира на детето, толкова по-добре. Не одобрявам зловещите и страшните неща, но мисля че се прекалява.
Аз например винаги подготвям подарък за любимия мъж на 14 ти февруари, правя и коледна елха и купувам дядо Коледа и други играчки, освен яслата с Младенеца. Смятам, че е много дребно това нещо и не може да накърни една душа устремена към любовта, просто ще мине покрай нея.
Използвах демагогия в смисъла на едностранчиво тълкуване и преувеличаване, като нямам предвид лично твоя случай, не смятам че трябва да има такива неща.Мен много ме възмути онази глупост в морската градина във Варна, даже по новините го даваха, отвратително е.
Жени ти също си ми много симпатична. bouquet

# 237
  • Пазете Гор
Incognito - Има много и различни издания на Библията - кои по-луксозни, кои не чак толкова, кои с нов правопис, кои със стар, има и с картинки, вскякави има. Препоръчвам изданието да бъде на Св. Синод на БПЦ - за да няма разминавания с превода. Предлага се в книжарници и онлайн.

Библията се състои от 77 книги, групирани така: 50 във Стария и 27 в Новия Завет. Новият Завет описва в четири книги (Евангелия) живота, смъртта, заветите и Възкресението на Господ Иисус Христос, деянията и посланията на светите апостоли. Мнозина (в т.ч. и аз) считат, че текстът и темите на Новия Завет са по-леки за четене и разбиране, и затова той се предлага отделно и по-често.

Цялата Библия в зависимост от шрифта често е над 1500-1700 страници, и от тая гледна точка е по-удобно да се вземат отделно.

Демагогстват не притеснените родители, а онези, които със съвсем не духовни цели пускат БПЦ и част от вярващите да хабят енергия в дребни, ненужни и несъществени битки с неясен и често напълно измислен противник. Насаждат апокалиптични настроения, несигурност и страх. Внушават обсадно мислене - как отвсякъде дебнат врагове и опасности.

# 238
  • София
Сигурна съм, че доста от вас са го прочели вече, защото следите отец Владимир Дойчев. Ще го споделя, защото смятам, че по- добре не може да бъде казано. ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА "ШИРОКО СКРОЕНИ"

Наистина, този празник не може да накърни нашата Вяра, но нали тя не е егоистична? Докато гледах днес репортажите с маскирани дечица, ми се доплака. И за тях, и за моите деца, и за всички ни. С какво ли още трябва да се сблъскаме, да се преборим? И тези уж малки и незначителни нещица, като Хелоуин са най- опасни, защото голямото, немаскирано зло го виждаш отдалеч и му противостоиш, без да се замислиш. А малкото, направено под формата на игра, на маскарад, на малки дечица с рогца и вампирски зъбки, си готов да гушнеш, да му дадеш бонбонче и да го прегънеш... Бог с нас!

mama Barba,  Hug. Обмислям да наемем едно помещение за два часа, да поканим много деца с условието да са маскирани като положителни герои. Ще има музика и всеки ще донесе по нещо за почерпка. Всичко това, ако е рекъл Господ.

Мисля, че е важно в утрешния ден да заведем децата на църква.

Последна редакция: сб, 31 окт 2015, 22:38 от Надето :)

# 239
Надето, Simple Smile точно!

Лунно момиче, Круд, разбирам защо сте на това мнение и донякъде го споделям.

И все пак, не ви ли карат  да се позамислите  поне малко  текстове ката  този:
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=artic … =39&Itemid=75

Общи условия

Активация на акаунт