Православието като начин на живот 5

• 49 544
  • 745
  •   1
Отговори
# 210
  • В царството на игрите:)
Преди време, мисля, че в тази тема, някой препоръча една книга, в чието заглавие съдържаше думата "Православие". Нещо за православния живот беше, но не помня издателството, но видях че струва 10 лв.

# 211
Да, една монахиня казваше, че преди, например, играчките и нещата за храна са били като ангелче, като нещо мило, а сега...Децата свикват с грозното и с бесовщината от малки. Чак се чудя, както се вика:"Аз ли съм луд или другите?" Хелоин и всичките му 'аксесоари' са толкова пошли Stop, http://www.lidl.bg/bg/513.htm?id=843 абсурдни и отвратителни и гадни http://www.lidl.bg/bg/513.htm?action=showDetail&id=31044 Sick- че човек със здрав мозък не би си купил това...ДОБРЕ, КАЖЕТЕ МИ, КОЙ НОРМАЛЕН РОДИТЕЛ ЩЕ ОПЕЧЕ СЛАДКИШ НА ДЕТЕТО СИ ВЪВ ФОРМИЧКА 'КОВЧЕГ'/линк по-горе/?? Shocked
За съжаление- много бързо приемаме всичко лошо 'от запад', без капка критика и сме като овце.  ooooh!
По темата
http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=90317
http://www.pravoslavie.bg/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D … 1%80%D0%B8%D1%8F/ - 'Кой плаща за хелоин в България?"
http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=artic … -13&Itemid=78
J_M_M- наистина много гадно си се върнала в реалността- от църквата към костюмите на хелоин

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 19:39 от Nil desperandum!

# 212
С моите деца онзи ден водихме разговор за Хелоуин.  Използвахме за нагледен материал точно брошурата  на Лидл. И  мен ме потресе кексчето-ковчег. Прави ми впечатление, че в Америка майките правят костюми на децата си за този ден, но  нито веднъж не видях ужасии и  демонизми.  Принцеси, приказни герои... красиви и  избрани с вкус маскарадни костюмчета. Също нямам впечатление тийнейджърите  да хвърлят яйца по чуждите  къщи, както у нас. Но  виновни  за това сме само ние. Какво сме предложили на децата вместо това? Те гледат родители, които търсят удоволствията, удобствата, лукса. Кого  да откопират... В нашия град има родители, които нямат пари за храна, но купуват маркови дрехи на децата си. Приоритетите са много объркани. Не искам да ги съдя. Ние, които сме на кораба често изпускаме компаса, какво остава за другите! А да не забравяме, че основният възпитател в повечето домове е телевизорът. Пуснете който и да е детски канал за анимационни филми и опитайте да издържите да гледате. А децата гледат с часове, ако ги оставим.

Редакция: прочетох статиите от линковете. Текстът в православие.бг  е чудесен!!!

Nil Desperandum, нека стоят книгите. Ще им дойде времето. Wink  И аз така купувах, купувах на младите години. Сега не мога да купувам, а ми се чете и  нещо новичко. Вадя от тези трупани и  нечетени запаси. За светски автори и аз чета.
Скрит текст:
Предпочитам английски класици. Любими  са ми Джейн Остин, Дикенс, Толкин. Има значение, че са били християни. Наскоро открих и руската литература. Гогол, Солженицин. Но харесвам и съвременни автори. Сюзан Колинс с нейните "Игрите на глада". Съжалявам, май сбърках темата, но наистина много обичам да чета.

Не разбрах дали сте попадали на аудио книгите тук http://petkohinov.com/audioknigi/ Grinning

Последна редакция: пн, 26 окт 2015, 23:06 от mama Barba

# 213
Не разбрах дали сте попадали на аудио книгите тук http://petkohinov.com/audioknigi/ Grinning
Добавих ги на 1 страница.

# 214
  • София
mama Barba, благодаря ти за линка!  bouquet

По повод на Хелоуин, много ми е трудно да опазя децата от тази истерия. В училище ще се маскират- искат и те, особено синът ми. Вълнуват го тикви и вампири, а да кажеш, че всяка година не  говорим по този въпрос... ами, говорим. Не искам нищо категорично да забранявам, защото това има доказано обратен ефект. Последно дъщеря ми каза: "Добре де, не може ли да си измислим и ние един ден, да си го направим празник и да се маскираме?". Така че, сега мисля по този въпрос. Simple Smile Както ме успокои нашият отец- "То лошото работи, ама и доброто не си почива. "

Относно книгите. Зачела съм една книжка на св. Серафим Саровски, а след това ме чака Лествицата, но пусто време, все не стига  ooooh!

Последна редакция: чт, 29 окт 2015, 19:25 от Надето :)

# 215
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
и на нас с дъщеря ми ни се наби това кексче ковчег на очи, и тя се ужаси

# 216
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Надето Simple Smile, такъв ден нали е Сирни заговезни, на този ден в неделното училище към храма ни учителката им организира маскен бал с маски на положителни герои

# 217
Трудно е да се противодейства, когато действа всеобщата лудост.
Успокоително е, че по-малките деца не разбират истинската същност на нещата и забелязват единствено карнавала. Малката ми племенничка например ще се маскира като котенце. И вече цяла седмица тренира в образ Simple Smile. Но пък по-големите се увличат от гротескното и зрелищното, и съвсем съзнателно подражават на злото.

Най-лошото е, че в случая училището и детската градина абдикират от ролята да възпитават в доброто. Тя цялата държава е абдикирала, какво да говорим за училището.

Преди години когато в последния клас на гимназията имахме дискусия с преподавателката ни по обществознание върху въпроса как може да се преустрои българското училище (тогава беше епохата на перестройката Simple Smile) , тя ни каза нещо много вярно: "Училището е огледало на обществото". Каквото ни е обществото, такова е и училището - бездуховно, безнравствено и още много други "без"... Обществото ни много отдавна е поело широкия път в посока надолу. Трудно е за самите нас да се противим на всеобщата поквара, а още по-трудно е да научим децата да се противят на злото. А трябва, защото единствено този е спасителният път.

# 218
Симпа, според сега действащият закон за образованието възпитанието не е работа на учителя. На учителя работата му е да въведе компетенции /тъй звучна дума/.
Съсипа се здравеопазването, сега е ред на образованието. Личните ни лекари са търговци, а учителите администратори. Чудничко сме си го докарали.

ПП Ще се допълня. Четох скоро декларацията на БАН за промените в закона за образованието. Хората бяха възмутени, че учителят няма вече да възпитава. Емоционална декларация от "мухлясали старци" ще си кажем. Ама не е съвсем така. След като я прочетох ми дойде на ум името на една длъжност, известна по татово време - оператор на биологична единица (сиреч кравар). Даскалите ни ще станат едни оператори на био маса. Мъчно ми стана.
Къде остана времето, в което Даскала се е тачел наред с отчето в селото?
Работа в семейството много и серозна е нужна. Както и отпор на пошлото където, както и доколкото може .

Последна редакция: чт, 29 окт 2015, 19:09 от ЖДК

# 219
  • София
Надето Simple Smile, такъв ден нали е Сирни заговезни, на този ден в неделното училище към храма ни учителката им организира маскен бал с маски на положителни герои

Благодаря! Ще пробвам. Simple Smile Но е хубаво да има и други деца. Много ми се иска и в нашата църква да има неделно училище. През седмицата има часове по вероучение, но те са за възрастни.

# 220
Нищо не подготвям за този измислен  Хелоуин.
 Никой не чакам да ми се появи нито децата ми ще обикалят, днес позната обясняваше как трябвало да купи дребни неща да давала на децата.
В тази градина в която е малкия не съм забелязала да се готвят , но баткото като беше в градина то тикви се рязаха маски правиха  ooooh!
И аз смятам че Сирни заговезни е деня за маскиране, пазя много мили спомени от моето детство и от приготовленията  Crazy след това в тийнейджърските  години  цели обиколки се организираха и на Сирни заговезни и на Бъдни вечер, ама такава беше средата , а сега...
Учител съм, сред маскирани съм всекидневно , Жени много добре го е казала по зле и от кравар се чествам на моменти, макар че толкова много исках, молих се и се борих за работа по специалноста. Административната работа ми отнема повече време отколкото си мислех, колкото до уважението,всичко идва от отношението на родителите ,има деца които искат да учат и знаят защо са в училище , но има и такива ....  ( вчера на родителска среща нали се сещате кои родители не присъстваха).
Оставам ви и отивам да се готвя за урока утре.

# 221
  • по пътя
На мен пък цялата тая съпротива срещу неща, които са факт ми се струва чиста проба демагогия. Ако ние като майки се молим достатъчно искрено за децата си, никакъв Хелоуин не може да ни попречи. Заклеймяването и отричането, само прави забранения плод още по-сладък.

# 222
Надето, а  ако  организираш за рождения ден на децата  маскен бал? Хем,  да се  порадват на костюми, хем, да не е  свързано с Хелоуин. Съгласна съм, че със  забрани ще има само обратен ефект... Sad

Книжките, които  са ти  в списъка на мен са ми тежички в момента. Обичам да чета за живота на съвременни старци. Добрият пример на живота им е заразен. (Това и св. Паисий го беше казал.) А и книгите  им имат особена благодат. Simple Smile

Радвам се, че линкът ще ти е  полезен. Ние сме си записали "Отец Арсений" на диск  за  изпът. Като тръгнем на  дълъг път, децата сами молят:  " Тате, пусни за отец Арсений!"

J_M_M, аз също съм преподавала в училище. Някъде 2002 година. Още тогава учениците се сдобиха с права. А децата  са хитри и използват. Но главната причина е отношението на родителите, права  си. Показателен е фактът, че има учители, бити от родители. Sad   
Скрит текст:
Каква е твоята специалност?

# 223
  • Пазете Гор
Аз мисля, че вярващият човек би гледал на всичко това като на някакъв карнавал, забава - без задължение да участва или не - и не би съзирал особени заплахи за Вярата си. То пък, като се замислим, ако вярата ти се плаши от един тиквен фенер - то колко ли е Вяра тя?

Мен по никакъв начин не ме притеснява това - е, освен донякъде ме дразни естетически, доколкото като във всеки панаир, така и в този властва кичът - но не намирам никаква заплаха за Вярата ни. Ако подходим към всичко това като към обикновено забавление - то никакъв особен проблем аз не виждам.

Спасителят ни е напътил правилно - не самата храна прави жертвата езическа, а нашето отношение към нея. Не карнавалът е езически, а нашата убеденост, че е, го прави такъв.

Пиша от години това и по повод кукерските шествия, и по повод аматьорския, самодеен театър (което по същество е същото), и по какви ли не подобни случки.

# 224
А съблазняването на децата? Или и то не ви плаши?

Защо пиша горното. Детето ми вече е в предучилищна група, а при нас тя е в училище. На входа на училището, до ликовете на Левски, Ботев и Светите братя Кирил и Методий бяха наредени материали, съвестно изработени от малки ръчички. В тях децата разказваха легендата за този празник. Не съм виждала такива материали да се изнасят нито за Пасха, нито за Ханука, нито за Банго Васил ако щете.
На нивото на очите на малкият ми син, имаше изложени снимки на наистина страшно маскирани хора.
Това, че децата от невръстна възраст свикват с това не ви плаши?
И противодействието на пошлото ви се струва демагогия?
Сигурни ли сте?
Или от нивото на вашето (на възрастни) самоосъзнаване допускате грешката да смятате, че детето ще разсъждава точно като вас.

Последна редакция: пт, 30 окт 2015, 05:50 от ЖДК

Общи условия

Активация на акаунт