Православието като начин на живот 5

• 49 869
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Симпа, на практика са съвсем различни нещата при жени и мъже, в книгата, която препоръчах има доста по въпроса,жената си е жена, тя има съвсем различни функции слава Богу. Става дума за реални жени, в наши дни, на които им е доста трудно, поне според мен, високата духовност е запазена територия за мъжете, жената в християнството е насочена навътре, към семейството и съпруга, децата.Много знания и четене на книги често са проблем в приемането на чисто женската роля, жената започва да се конкурира навън, става амбициозна, горда, превъзхожда понякога мъжа си и смята ролята на майка и домакиня за по-долна.Това имах предвид, при мъжете такъв проблем няма.

newsm78

Може пък аз да не съм разбрала нещо. Но все пак и други потребителки се включиха по темата...
Всъщност никак не ми е работа да се бъркам в мнението ти, нито пък имам за цел да го променям. Моите разсъждения по темата можеш съответно абсолютно да ги игнорираш.
 Исках само да подчертая, че книгата не е православна, защото все пак това е общодостъпен форум. На теория информацията, която даваш би могла да достигне до някой без особен опит и познание в православието и да доведе до заблуда. Сигурна съм, че не си целяла това, но според мен е хубаво, когато се препоръчва информация в православен форум да се споделя и източника й.

Последна редакция: вт, 26 яну 2016, 11:35 от FiloTea

# 496
Леле, това моето изказване как съм го отсекла с балтията! Имах предвид книги за самопомощ и  практическа психология. Човек трябва да е чел много от светите отци и непрекъснато да е нащрек това, което му се предлага като съвети в този род книги дали е съгласно с техните писания.

Най-пресният пример е книгата на Ивинела Самуилова "Животът може да е чудо". Когато писах мнението си, още бях под нейното въздействие. От там и емоцианолният ми коментар. Тя се самоопределя като православна, но практиките, които описва и рекламира чрез книгите си мога да определя само като окултни, съответно бесовски. Например, лекува хъркането на любимия си като рисува лекар по хъркология и го слага под възглавницата на човека. Така нареченият психотерапевт, който обучава нея, си поправя хладилника като слага отгоре боядисана в розово клечка за уши. Защо? Защото така му е дошло. Ако в автобуса бабка се бута във вас, трябва да използвате техника за отразяване. Тя ви ръга, и вие мислено я ръгате. Тя ви настъпва, и вие мислено я настъпвате. Мисля, че това е предостатъчно.

Авторката на тази и още три подобни книги решава да отговори на въпроси на читатели за вярата си и написва "Гатанки от небето". Там има и хубави неща: православни притчи, цитати от светите отци, но всичко е пречупено през нейния мироглед, а вие вече добихте представа кое заема централна част в него.

Иначе аз чета и то с огромно удоволствие художествена литература, писана от християнски автори - протестанти и католици: Джейн Остин, Дикенс, Толкин, К. С. Луис. Но там няма догмати, а Христос, макар и неправославен слага юзди на перото, така че няма неприятни изненади.

# 497
  • където мечтите се сбъдват

Най-пресният пример е книгата на Ивинела Самуилова "Животът може да е чудо". Когато писах мнението си, още бях под нейното въздействие. От там и емоцианолният ми коментар. Тя се самоопределя като православна, но практиките, които описва и рекламира чрез книгите си мога да определя само като окултни, съответно бесовски. Например, лекува хъркането на любимия си като рисува лекар по хъркология и го слага под възглавницата на човека. Така нареченият психотерапевт, който обучава нея, си поправя хладилника като слага отгоре боядисана в розово клечка за уши. Защо? Защото така му е дошло. Ако в автобуса бабка се бута във вас, трябва да използвате техника за отразяване. Тя ви ръга, и вие мислено я ръгате. Тя ви настъпва, и вие мислено я настъпвате. Мисля, че това е предостатъчно.

Това ми звучат като големи глупости  Laughing

# 498
На мен ми звучи като наръчник за практическа магия. Simple Smile И всичкото това е подкрепено със солидна научна теория, квантова физика.

# 499
Четох книгата Беседи от митрополит Атанасий Лимасолски, линк на която беше даден тук. Почти цялата я изчетох и усещах голямо проникване, в дълбочина, радвах се, че намирам отговори на мои търсения в тълкуване на Евангелието. Защото имам нужда от това. Не мога да го чета на глухо....
Какво беше обаче съкрушението ми, когато днес случайно попаднах на този материал:
Митрополит Атанасий Лимасолски като пропагандатор на аморализма
Трудно ми е, когато се подхлъзна  в измамна, подвеждаща посока. Само на сърцето си разчитам, а то е още така глупаво...уж отсявам, но с цената на  грешки Confused Cry Ами ако се окажат фатални?
Чета и слушам д-р Николай Михайлов. Вдъхновява ме, разтърсва ме. Моля, споделете мнение за него/неговите възгледи. Hug

Последна редакция: пт, 29 яну 2016, 01:21 от take a smile

# 500
  • В царството на игрите:)
Трудно ми е, когато се подхлъзна  в измамна, подвеждаща посока. Само на сърцето си разчитам, а то е още така глупаво...уж отсявам, но с цената на  грешки Confused Cry Ами ако се окажат фатални?
Чета и слушам д-р Николай Михайлов. Вдъхновява ме, разтърсва ме. Моля, споделете мнение за него/неговите възгледи. Hug

Кой е той?

# 501
бг- психиатър, теолог. Изказванията му, светогледа му , кредото му  са през  призмата на Православието.

# 502
  • София
 Да, той е православен. Първоначално, когато го чух преди време, ми се стори, че говори твърде тежко, сложно. Но когато наистина се заслушах... невероятен! След това имах щастието да го видя няколко пъти на живо и видях и светлината в очите му. Благодарна съм, че го има. Слава на Бога за такива хора. Ето едно интервю за в. "Стандарт" и една беседа в "Къща за птици" с негово участие.

Това за митр. Атанасий Лимасолски не ми се коментира. Обичам да чета проповедите му и освен радост, мир и любов, друго не съм усетила, нито забелязала. Всеки има право на мнение и свобода да го изрази, но ние избираме на кого да вярваме.

# 503
Надето Simple Smile , ле ле ле, колко хубаво го описа! Ако имам и аз благословията да срещна някога д-р Михайлов наживо, бих го прегърнала. Възхищавам му се много, пълни ми душата. Дано така, както той ни дарява, да има как и на него да му се дава.
благодаря и за мнението ти за митр. Атанасий Лимасолски.   bouquet Поуспокоих се.....

# 504
  • София
 Значи, take a smile, има някои изказвания на д-р Михайлов, с които не съм съвсем съгласна. Малко са, но има. Но това не значи, че не му се възхищавам. Той самият казва, че говорейки, себе си убеждава. И той се бори със своите си изкушения, нали е човек. Както и митр. Атанасий Лимасолски, както и аз, както и ти... Господ ни е дал свободната воля и можем да избираме на кого да вярваме. Това става пак с молитва. Когато се помолим на Него да ни упъти, а не разчитаме на нашето човешко мнение, Той помага. Някак си знаеш къде е Истината, без много разсъждения. Оставяш се Господ да те води.Това не е плод на ума, това е плод на душата. Мисълта, че всички сме грешни, не означава, че не трябва да вярваме на никого.
 Виж тази статия- Защо ни е толкова трудно да вярваме. Наскоро я прочетох и ми се стори много полезна.
 Прощавайте, ако прекалено съм се размъдрувала. Гледам да се пазя от това и затова не пиша често напоследък. Коя съм аз, че ще давам акъл. Имам толкова още да уча- цял живот  Simple Smile

# 505
Леле, какви скодоумни нападки срещу митр. Атанасий..., направо не ми се четеше докрай! Ето затова съм с големи резерви към руското благочестие и духовенството им, което винаги заема едни крайни позоции. Забелязала съм, че често очернят някой духовник по съвсем други подбуди от посочените публично, или пък твърде повърхностно тълкуват думите му. Ето затова човек трябва да има свой личен филтър, а да не бъде кошче за душевни отпадъци на болни мозъци.

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 21:42 от linskia

# 506
  • по пътя
Фило, прости ми ако нещо съм те разсърдила, сега си давам сметка, че си приела лично моята гледна точка.Не изключвам, че има и много духовно ориентирани жени, но аз говоря за нещата по принцип.Жената е призвана да се грижи и да продължава живота, иначе не можем да оцелеем, а това си е материалното начало, не е случайно, че няма жени духовници и философи.С извинение, към дамите които са такива, не целя никого лично да засягам. Някак ми е далечна връзката между еманципацията и православната жена, но човек цял живот учи. Peace

# 507
Аз също харесвам д-р Михайлов, и изказванията му не само по църковните въпроси, но и относно политиката и социалните теми.

# 508
Lunno momi4e, не си ме обидила по никакъв начин. Както казах, не ми беше цел да променям мнението на когото и да било.  Hug

take a smile, да ти призная честно даже не бях видяла линк, който си пуснала. Мнението на линскиа ме заинтересува, та се върнах да го отворя. Статията не съм я чела, няма и да го направя  Grinning. Но още в началото ми направи впечатление, че нещо в сайта не ми е по вкуса. Отне ми точно една минута, за да намеря това
 http://www.budiveren.com/index.php?option=com_phocadownload& … =1&Itemid=122 

Които иска да си прави съответните изводи, просто ставам вече досадна.

Само да обобщя- за да не те смущава различната литература, провервай първо източника й. После пък ако искаш чети.

Между другото при втори поглед на страницата намерих нещо, което ми допадна и бих използвала (детските филми). Тях вече съм ги гледала от сайта на Бигорски манастир.

Последна редакция: сб, 30 яну 2016, 22:46 от FiloTea

# 509
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Аз също съм присъствала на една беседа с д-р Михайлов, истински православен мирянин, който с поведението си ни показва и ние, че можем да бъдем в живота си с останалите действащи православни християни.
По повод книгата на лимасолския митрополит Атанасий, и аз в момента я чета. Но видях, че това, което си постнала, е от Бъди верен, а това е сайт, който аз не посещавам. Списва се от Божидар Главев /познат като бивш член на "Ахат", автор на песента "Черната овца"/. Сега е свещеник, мисля, че в Сливенска епархия някъде. Но е изключително краен, не търси диалог, а конфронтация, доста съмнително е отношението му към много светци, свети отци и като цяло с крайностите си във вярата, твърдото отстояване на стария стил може да отблъсне неукрепналите християни. Не се учудвам, че е нападнал и лимасолския митрополит. Както казват в нашата църква, ако нещо те притеснява, като автори, като текстове, обърни се към духовния си изповедник.

Общи условия

Активация на акаунт