Православието като начин на живот 5

• 49 516
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
Спасителен пост на всички. Praynig

моля, тези, които имат повече опит , бихте ли коментирали, грях ли е ако по време на пост се посещава фитнес с леки упражнения ( и спорадично)?

# 556
  • София
Аз също влизам с въпрос. Искам да изтегля православна Библия, за да мога да чета, докато пътувам и в работата. Знаете ли от къде?

# 557
Аз също влизам с въпрос. Искам да изтегля православна Библия, за да мога да чета, докато пътувам и в работата. Знаете ли от къде?

Има в торентите, само се увери, че е православна. На електронна ли книга искаш да я четеш или на таблет?

Иначе ако пътуваш с кола, в youtube има Аудио-Библия и може да си я свалиш и да си я слушаш, докато пътуваш. Четец е Петър Евангелатов - много приятно чете, изразително и въздействащо и много често си слушаме Библията в колата. Човекът си е направил труда да прочете цялата Библия.
Ето линк:

https://www.youtube.com/watch?v=GWC6OjxKBKk&list=PLsJQsrrO_R … arW8WTDojGj1qgBJq

# 558
  • София

Библия - стар завет
Библия - нов завет

Библия - книги на стария и нов завет - от сайта на Българската патриаршия

# 559

моля, тези, които имат повече опит , бихте ли коментирали, грях ли е ако по време на пост се посещава фитнес с леки упражнения ( и спорадично)?

Защо да е грях? Особено пък, ако спорта е предписан като лечение не виждам къде е проблема?
Съвсем сериозно питам, аз по предписание трябва да спортувам  Embarassed.

# 560
  • София
Благодаря ви! Heart Eyes

# 561
спортуването би могло да се възприеме (теоретично) като грях ако се прави от суета - за отслабване, за увеличаване на мускулите, за придобиване на по-изразен релеф и т.н. когато спортът се прави с цел каляване на тялото и на духа, той би следвало даже да е препоръчителен. в хубавия си вариант спортът възпитава в смирение и в издържливост, усилва волята, държи ума буден, същевременно държи тялото далеч от плътски изкушения.... много зависи от гледната точка и от личното си усещане. ако след фитнеса ще се фръцкаш какво стегнато дупе и коремче си оформила, ако ще се фукаш пред дружките колко килограма си свалила или колко дълго можеш да тичаш на пътеката - това си е суета.  Heart Eyes

# 562
ЖДК , fitblond,  Много благодаря за отговора.  bouquet
Заех се на своя глава да спазвам пост и ми е трудно без персонални насоки и пряк контакт с духовник или човек, който има опит и е добронамерен и благочестив.... Чета и се опитвам да съм в правия път (с храната и рецептите нямам  проблем), обаче, има много други капани и капанчета, които са далеч по- важни и съществени за мен....
Изповедта и причестяването принадлежат ли изрично към постите?

# 563
Искам да изтегля православна Библия, за да мога да чета, докато пътувам и в работата.

А аз я търся като приложение за Андроид (аудио-вариант), за да мога да я слушам, докато отивам на работа. Засега съм намерила аудио-вариант само на руски език. А на български език ми е известен само посочения вариант от Дядо Хаджия, но той може да се ползва само през Ютуб и май не е много удобно през телефона.

Ако някой има повече опит в технологиите нека сподели опит  Grinning.

# 564
  • София
Искам да изтегля православна Библия, за да мога да чета, докато пътувам и в работата.

А аз я търся като приложение за Андроид (аудио-вариант), за да мога да я слушам, докато отивам на работа. Засега съм намерила аудио-вариант само на руски език. А на български език ми е известен само посочения вариант от Дядо Хаджия, но той може да се ползва само през Ютуб и май не е много удобно през телефона.

Ако някой има повече опит в технологиите нека сподели опит  Grinning.

Душатааа, има софтуер наречен доунлаудери, дека тегли видеоклип, ама може ти запише само аудиото под форма на МР3. И туй нал после можеш и на андроид да го пуснеш без проблеми.

# 565
Знаех си аз, че има и по-лесен начин Peace.

# 566
  • където мечтите се сбъдват

Смяташ да постиш без изповед и причастие ли?Според мен няма смисъл така,получава се просто една диета  Peace

# 567
  • София

Смяташ да постиш без изповед и причастие ли?Според мен няма смисъл така,получава се просто една диета  Peace

Ами то това си е въпрос на виждане. За да получиш причастие обаче, трябва да си постил и да си се изповядал.

Аз обаче съм имал собствен пост без последващо изповядване и причастие.

# 568

Смяташ да постиш без изповед и причастие ли? Според мен няма смисъл така, получава се просто една диета  Peace

Смисъл има, според мен, защото постът ни учи на въздържание и това малко или много ни променя. Той въздейства на тялото и на душата едновременно.

А колкото до изповедта и причастието - всеки трябва да извърви своя път. Не трябва да е нещо, което да се налага по необходимост, а да не говорим пък и по задължение.
Постът е заповед, която Бог е дал на човека още в Рая - "Не яж...." от забраненото дърво... А заповед за покаяние няма дадена, а и не може да има. Тя зависи единствено от свободната воля на човека. Щом Бог не е насилил човека в това да се покае, то и ние не бива да го правим.

# 569

Смяташ да постиш без изповед и причастие ли?Според мен няма смисъл така,получава се просто една диета  Peace
Не, съвсем не смятам. Просто нямам избор. За обстоятелствата, в които съм.

Покаяние имам. И не го правя по задължение, а от вътрешна дълбока потребност.

Не знам може ли някой да си представи каква мъка е да искаш да се изповядаш , да се причестяваш и да нямаш къде и при кого......

Общи условия

Активация на акаунт