Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 116 964
  • 938
  •   1
Отговори
# 135
............. Не мисля, че е нормално да се стигне до смяната на жилище поради неразбирателства с ЕС  Peace

Според мен пък е съвсем нормално, ти каза "не съм милионер, за да мога да си позволя да им уйдисвам на желанията...аз какво да правя?'', щом ти е скъпо защо да не потърсиш друго място, аз точно така бих направила.

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не ме разбирайте неправилно, но аз също съм против да се правят разходи, само защото някой нещо е поискал.  Peace

на едното събранията ни се предложи да си сменим входната врата, защото... съседния вход е сменил тяхната, а ние защо да оставаме по-назад.
за щастие разумът надделя.

или да сменим домофоннта система, защото "сега имаме пари, а фирмата на познат е готова да даде отстъпка".
това при положение, че във мазето влиза вода през фуга между стената и тротоара.
естествено гласувахме и това, но се прие да се оправи фугата, а домофонната уредба (работеща) да сменим на по-късен етап.

Peace решенията все пак се взимат от всички, и ако хората бяха гласували за, аз също щях да платя.

казвам го не за да предизвикам спорове, а защото трябва да се отчете всяко предложение, но трябва да се действа в интерес на всички - и тези с парите и другите, с по-малките възможности  Peace

# 137
  • при късмета
Със st. Dobri съм напълно съгласна.
Правят се първо належащите ремонти. После като се посъберат някакви пари се дават няколко предложения и се прави първо това,  което повечето хора искат.

От асансьорната подръжка ни дадоха предписания за изграждане на аварийно осветление във всички шахти. Има промяна в наредбата и трябва да се направи навсякъде с краен срок май 2016г. Излиза различно като сума навсякъде от 100 да 500 лв. заради различно изградените шахти.
Ние извадихме късмет, според тях ще ни излезе 130лв. защото си имало някакви кабели и по-голямата част от инсталацията от начало. Където трябва да се изгражда изцяло може и 500лв. да прехвърли. В наредбата пише, че и телефон е задължително да има в кабината, ама това за сега няма да се спазва стриктно разбрах. Иначе не знам на колко места ще оцелеят.

Някой назад спомена за фирма, която плаща за реклама в асансьора. Някакъв напредък има ли? И с бившата домоуправителка са се свързали

# 138
не ме разбирайте неправилно, но аз също съм против да се правят разходи, само защото някой нещо е поискал.  Peace ...............

Аз също съм против такива разходи. Но не и против Разходи които са приети и гласувани на събрание на ЕС.
Писнало ми е от такива, които все са опозиция, все се оплакват че нямали пари, били безработни, и т.н.   ooooh!

С какво мнозинство трябва да се приемат такива разходи - примерно за чип в асансьорите?

# 139
Цитат
Приемане на решения от общото събрание
Чл. 17. (1) В общото събрание собствениците имат право на глас, съответстващ на притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
(2) Общото събрание на собствениците приема решения:
...
3. (изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) за извършване на полезни разходи и за получаване на кредити - с мнозинство не по-малко от 75 на сто идеални части от общите части;

....

ЗУЕС

а как сте ги приели и гласували, като не знаете колко трябва да са процентите?
ако не е решено и прието според изискванията на закона всеки от недоволните може да изисква отмяна на решението на ОС. и да напомня, че наказанието за незаконосъобразно решение се налага на управителя/управителния съвет персонално.

# 140
Цитат
Чл. 38. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2014 г.) Ползвателите на асансьори, на които няма монтирано устройство за контрол на товара и площта на пода на кабината е над определената по т. 8.2 от БДС EN 81-1:1998+А3 (за електрически асансьори) или т. 8.2 от БДС EN 81-2:1998+А3 (за хидравлични асансьори), трябва да осигурят асансьорите да имат устройство за контрол на товара или:
1. врата, която да ограничи площта на пода на кабината, която се използва от пътниците, до площта, определена в т. 8.2 от БДС EN 81-1:1998+А3, съответно т. 8.2 от БДС EN 81-2:1998+А3, и
2. електрическо предпазно устройство, което да предотврати движението на кабината на асансьора, ако вратата по т. 1 не е затворена, и
3. устройство, което да позволява движението на кабината, когато вратата по т. 1 е отворена, и което се задейства със специално приспособление от инструктирани съгласно чл. 9, ал. 1, т. 1 лица.
По този член имаме предписание за устройство, за което ни искат 600 лв. Други цени? Някой да има подобно предписание?

# 141
  • при късмета
Ние явно имаме всички тези неща, защото не съм гледала точно за какво е предписанието, говорих с момчето и той каза аварийно осветление. Даже ми показа един кабел, който сме имали вече и щяло много да ни спести. Т.е. повечето от инсталацията на това осветление я има, трябва да се сложат лампи по етажите. Тази над самата кабина си я има и даже свети

# 142
........................
ЗУЕС

а как сте ги приели и гласували, като не знаете колко трябва да са процентите?
ако не е решено и прието според изискванията на закона всеки от недоволните може да изисква отмяна на решението на ОС. и да напомня, че наказанието за незаконосъобразно решение се налага на управителя/управителния съвет персонално.
Под въпрос е дали въобще сме го решили, затова питах. Събираме подписи поименно само на ползвателите на асансьора - от 3ти етаж нагоре, защото само те ще го плащат и само те ще го ползват. Дотук са се подписали 75%, но не по "процент от общата част" а от броя апартаменти.. Явно трябва да се смята още...

# 143
асансьорът е на всички и ремонт/поддръжката плащат всички - според дела си. наличието на асансьор се отразява на оценката на имота;

за ползването, можете да решите партера да не плащат, но със спазване на закона, а това значи, решение на ОС с определения процент. (преди промените а ЗУЕС се изискваше всички на съответния етаж да откажат да ползват и вратата да се затвори трайно с катинар или заваряване. това май отпадна.)
при нас всички плащат, защото на практика на партера няма жилища, първия етаж ползват.

да. ще трябва да се смята.
ако не направите всичко по закон всеки ще може да го оспорва. решението ви ще бъде отменено, разноските (по евентуално дело) ще са за ваша сметка, глобите също.

# 144
да, така е, благодаря.
Точно този разход не е поддръжка и не е необходим, нито задължителен. Прави се за да не се ползва асансьора от тези, които "нямат пари" и не могат/не желаят да си плащат мизерните такси за входа.... Хората, които са редовни с таксите за асансьор и ток за него не са длъжни да плащат за бедните и безработните....
1 и 2 етаж не ползват асансьора, не му плащат разходите и няма да им трябват чипове, така че не ги засяга.

# 145
да, така е, благодаря.
Точно този разход не е поддръжка и не е необходим, нито задължителен. Прави се за да не се ползва асансьора от тези, които "нямат пари" и не могат/не желаят да си плащат мизерните такси за входа.... Хората, които са редовни с таксите за асансьор и ток за него не са длъжни да плащат за бедните и безработните....
1 и 2 етаж не ползват асансьора, не му плащат разходите и няма да им трябват чипове, така че не ги засяга.

за чипа - да  Peace
но месечния абонамент към асансьорна фирма е общ разход, и не зависи от ползването.
май вече приеха всяка година да има надзор - пак са такси, които трябва да се поемат от всички иначе асансьора се спира.
какво ще стане ако не плаща за да работи асансьора три години, а после внезапно реши да ползва, защото му се е родило дете и количката тежи? или е пострадал/инвалидизирал/остарял...

# 146
Ako някой реши да ползва асансьора ще си плати дължимото към входа и колкото чипа са му необходими.
Общ разход при нас е малко "общо" понятие... 1 и 2ри етажи плащат по 1 (един!) лев на човек на месец такса за входа. Останалите етажи плащат по 3 лв на човек за месец. Който не желае да ползва асансьор ще плаща по 1 лв...

# 147
  • Тра-ла-ла
Депутатите приеха глоби за управителя на жилищна сграда за неизвършен неотложен ремонт. Въвежда се и забрана за промяна на фасадата на жилищни сгради занапред.

http://dnes.dir.bg/news/zhilishtna-sgrada-zakon-etajnata-sobstve … st-20493122?nt=10

# 148
  • Варна
" ...забрана за остъкляването на балконите и всяка друга промяна на цялостния архитектурен вид на фасадата, както и санирането само на отделни апартаменти, което ще може да се прави само по общ проект на цялата сграда."

Тук надявам се отговорността да е на отделния собственик.
Важно е също Общината като направи проекта да предостави копие на управителя.

# 149
Здравейте, имам едно сериозно питане относно парното. Надявам се някой да може да ми помогне.
Аз съм домоуправител на нашия блок и вече втора зима нямаме парно, защото миналата година се събрахме разни тупани и събираха подписка и уж събрали повече подписи за да го спрат (демек разбирайте над 67%). Тънкия момент е че ние тръгнахме да събираме подписи на хората които ИСКАТ парно и събрахме 52 подписа (апартамента) от 86. СЛедователно има някаква измама на тия които не искат парно. Ходих в топлофикация и поисках да я видя тая подписка и да видим кой се е подписвал и дали някои апартаменти не са подписвани от тия хубавци които събираха подписи....
От тец-а ми смотлявиха нещо че едва ли не всеки един от тия ходил до там да си пуска молба че не иска....имам чуството че са направили няквка врътка, още повече, че единия съсед който е събирал подписката се познава с някои хора в топлофикация и може по този начин да са "събрали" тези 67%. Някой по запознат ако може да ми даде съвет как да изискаме тая подписка да я видиме и като я вземеме лично да видиме кой и кога се е подписвал....

И още едно въпросче....имаме детска градина в блока чиито собственик си направи един твърд навес по който обаче може крадци да се покатерят в апартамент отгоре, та въпроса ми е има ли право да си прави той такива навеси без решение на общото събрание или не? Цитира ми някакъв закон който казва че за навес без подпори не се изисквало разрешение за строеж или нещо такова....

Общи условия

Активация на акаунт