Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 116 934
  • 938
  •   1
Отговори
# 120
Благодаря много за споделеното  bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 121
Пак да питам нещо - какво се прави ако един единствен собственик не желае да даде пари за ремонт на общи части - в случая за дограма на входа и то след като всички са дали сумите.Има ли законов ред по който да изискаме сумата или трябва да се откажем на края?

# 122
В такива случаи останалите сме поемали частта на неискащият да плаща,а общината казва:''амии..разберете се нещо,ако не съдете го'' и си измива ръцете.Този смотан закон за ет.собственост е пълна заблуда,че нещата зависят от собствениците.Едно дело е скъпо с държавните таксите за ''Добър ден''.После онзи може да не се вестне в съда и така с години.

# 123
Да бе досега го четох и то се оказва че по-добре сами да си платим ремонта който е 125лв .Иначе адвокати ,държавни такси те ще надхвърлят тази сума.Обаче излиза и друг проблем че ако веднъж го направим така ,после никой няма да иска да плаща за ремонти.Егати и дрислата с извинение.Разиграва ни както си иска и ние сме безсилни.

# 124
И мен това безсилие ме дразни.И това е по всички въпроси,по които не можем да постигнем съгласие.
Аз конкретно на закона се дразня.За какво е този закон?!И без него може.Ако се разберем ок,ако не-анархия.

# 125
  • София
Пак да питам нещо - какво се прави ако един единствен собственик не желае да даде пари за ремонт на общи части - в случая за дограма на входа и то след като всички са дали сумите.Има ли законов ред по който да изискаме сумата или трябва да се откажем на края?

Трябва всички документи да са ти в ред - решенията на събранията и  документацията около тях - просто трябва да е според ЗУЕС - нищо сложно няма.

Съди се човека и се осъжда - ако иска и на 3-та инстанция да ходи ... само се набутва с пари.
Грубо по 350 лв. на инстанция е.
Делото може да стане бързо - за 6 месеца примерно, но може и 2-3 години да продължи ако се обжалва. Обжалването обаче само увеличава дълга на обжалващия.
Нека се има предвид, че и обжалващия ще плаща такси...

Ако му е 100 лева дълга примерно... Вие ще се бръкнете 350 лв. (но ще си ги разделите на броя апартаменти), но и той ще трябва да се бръкне толкова ако смята да наеме адвокат и т.н. ... ако не - направо съдия-изпълнител и т.н.

Безсилни били!? - Тарикатите трябва да се смачкат!!!!
А, че е най-добре да се разберете - най-добре е! Обаче ако е темерут - нека да плаща - и с лихвите ще го плати!

# 126
  • София
И при нас така - поемаме разноските на2 дрисли, едната нямала пари, другата не била съгласна точно такъв ремонт да се прави(бутахме козирка и стена и ги изградихме отново). Ако 350 лв. ще ни струва, пак трябва пари да събираме за адвокат. Щеше ни се и дограмата да сменим догодина, но никой няма да иска да плаща и чуждите сметки. Ще си живеем в кочината заради хитреците, които въпреки, че не са дали пари за нищо ползват направеното.

# 127
  • софия
Добре де, ами ако наистина някой е затруднен финансово и  няма възможност да отдели средства за ремонти във входа? От тяхна гледна точка мислили ли сте?
Аз живея в кооперация в центъра. При нас УС е една клика, която си взима решения за каквото си поиска защото имат мнозинство. Аз пък не съм милионер, за да мога да си позволя да им уйдисвам на желанията...аз какво да правя? Да се изнеса от блока? В случая моят интерес кой пази? Особено когато не е належащ ремонта...само дето мен не ме наричат дрисла. Използват други епитети  Grinning

# 128
  • София
Говорим за належащ ремонт - козирката се беше откачила заедно с площадката от блока и падаха парчета бетон отгоре ежедневно. Добре, че никой не пострада. Точно от ""нямам" дълго време се отлагаше този ремонт -  накрая платихме дебело за всичко, защото се изкърти до основи и изгради наново. И това ни е за урок.  Сега се планира кое е належащо за догодина, защото нецъфналите финансово и  пенсионерите искат отсега да знаят догодина за кога да заделят парите.
Дори и при ново строителство се налагат ремонти по различни причини. И ако нещо не се оправи навреме, после излиза двойно. Не може да се оставят нещата така.
И какво излиза - по-лесно е да кажеш нямам и другите да ти изгладуват твоя дял, а ти да си пазиш интереса.
Далеч съм от мисълта, че трябва да се събират пари за щяло и нещяло, но за смяна дограма, общи щрангове или покрив всички трябва да се включат.
Домът не започва от входната ти изтривалка.

# 129
Внимавайте с делата - четох за едно в Монтана мисля от миналата година, за една дама неплатила за ремонт на покрив и дължаща други пари за такси вход. За покрива - съдът решил, че ЕС не били спазили реда, не били изчислили точно, не били информирали както трябва и когато трябва и т.н. и т.н и - не са им признали иска. Наложило се е ЕС да плати маса съдебни разходи... Преди дело трябва много внимателно да се проверят всички точки от иска - дали са спазени законите и процедурите.....
Жени_К - ако не можеш да си позволиш да живееш в точно тази кооперация и да си плащаш частта от разходите за ремонти решени от ЕС то - да - може би ще е по-добре за теб да си смениш апартамента, сега поне избор има и то голям.

# 130
По закон, как се събират парите за входа - от врата или от броя живущи в апартамента ?

# 131
  • при късмета
По закон, как се събират парите за входа - от врата или от броя живущи в апартамента ?
На броя живущи се събират режиините, т.е. консумативите, ежемесечните разходи. Фонд ремонт е на апартамент. Дължат го дори собствениците на необитаемите.
А за фонда дали ще се събират ежемесечно по малко, веднъж на определено време или само ако има нужда от такъв си решават на ОС

# 132
На броя живущи се събират режиините, т.е. консумативите, ежемесечните разходи. Фонд ремонт е на апартамент. Дължат го дори собствениците на необитаемите.
А за фонда дали ще се събират ежемесечно по малко, веднъж на определено време или само ако има нужда от такъв си решават на ОС
Знаех, че е така, но съседите не са съгласни да се плаща на броя живущи за консумативи, тъй като така им изнася и излиза по-евтино за многолюдните семейства. Как мога да променя системата в блока ?

# 133
  • при късмета
На ОС. Просто разпечатай закона и да се прочете на събранието. направете компромис с нещо и така ще събереш повече съгласие за изпълнението на повечето точки в закона.
При нас например са само 2 кучета, едното от които на 1 ет., т.е. с по-ниска такса от останалите и сме взели решение да не се плаща за тях. (при взимане на решението беше 1). Има решение за децата да се плаща след навършване на 7, а не 6 години както пише в закона (тази точка е безумна просто). Ей такива дребни неща. Но с всяко се уйдисва на някой крив и започва да си плаща без да мрънка.
Направете компромиси и колкото повече хора са ангажирани с решенията на входа, обсъждане, взимане под внимание на мнение, приемане на предложения от хора които не са в УС и т.н., толкова повече ще се чувстват, че нещо зависи от тях и незаинтересованите и неплащащите ще са изключения.
Поне при нас е така.
Единственото нещо, за което са били съгласни 100% е, да не взимат еднолични решения домоуправител и касиер. Дори ако трябва за всяко предложение да правя таблица и да взимам писмено съгласие от всички.
Отгоре пише за какво е съгласието, дали предложение, дали по-голям разход няма значение, надолу са изброени апартаментите и имат възможност да напишат с думи "да" или "не" и се подписват.
Така е и черно на бяло % съгласие за всяко нещо, т.е. дали е спазен закона

# 134
  • софия
Говорим за належащ ремонт - козирката се беше откачила заедно с площадката от блока и падаха парчета бетон отгоре ежедневно. Добре, че никой не пострада. Точно от ""нямам" дълго време се отлагаше този ремонт -  накрая платихме дебело за всичко, защото се изкърти до основи и изгради наново. И това ни е за урок.  Сега се планира кое е належащо за догодина, защото нецъфналите финансово и  пенсионерите искат отсега да знаят догодина за кога да заделят парите.
За належащи ремонти да, разбира се, че е важно да се правят.
Исках да кажа, че много често не се обръща внимание на доводите на всички. А винаги може да се стигне до някакво решение.

Фри, благодаря ти, но аз не искам съвет. Не за това беше мнението ми.Тъй като съм била и домоуправител, а сега съм от другата страна, имам поглед върху нещата. Не мисля, че е нормално да се стигне до смяната на жилище поради неразбирателства с ЕС  Peace

Общи условия

Активация на акаунт