Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 117 007
  • 938
  •   1
Отговори
# 150
Колко % от собствениците трябва да са съгласни, за да се сложат камери във входа и да се наеме охрана?

Скрит текст:
Здравейте, имам едно сериозно питане относно парното. Надявам се някой да може да ми помогне.
Аз съм домоуправител на нашия блок и вече втора зима нямаме парно, защото миналата година се събрахме разни тупани и събираха подписка и уж събрали повече подписи за да го спрат (демек разбирайте над 67%). Тънкия момент е че ние тръгнахме да събираме подписи на хората които ИСКАТ парно и събрахме 52 подписа (апартамента) от 86. СЛедователно има някаква измама на тия които не искат парно. Ходих в топлофикация и поисках да я видя тая подписка и да видим кой се е подписвал и дали някои апартаменти не са подписвани от тия хубавци които събираха подписи....
От тец-а ми смотлявиха нещо че едва ли не всеки един от тия ходил до там да си пуска молба че не иска....имам чуството че са направили няквка врътка, още повече, че единия съсед който е събирал подписката се познава с някои хора в топлофикация и може по този начин да са "събрали" тези 67%. Някой по запознат ако може да ми даде съвет как да изискаме тая подписка да я видиме и като я вземеме лично да видиме кой и кога се е подписвал....
И още едно въпросче....имаме детска градина в блока чиито собственик си направи един твърд навес по който обаче може крадци да се покатерят в апартамент отгоре, та въпроса ми е има ли право да си прави той такива навеси без решение на общото събрание или не? Цитира ми някакъв закон който казва че за навес без подпори не се изисквало разрешение за строеж или нещо такова....

За навес се иска разрешение на Общината + проект. Искат се също и подписите на преките съседи. Ако ги няма тези неща, подавате жалба в Общината.

# 151
Здравейте.
Скрит текст:
При нас касиера обявява дата, на която ще събира парите и си е негова грижа да си издири живущите. До сега не е имало проблем със собствениците, но има проблем с наематели, защото апартаментите, които са под наем са дадени на фирма за управление на имоти и собствениците, респективно - касиера и домоуправителя (в случая - аз) никога нямат точна информация къде колко души живеят. Многократно сме говорили с фирмите, управляващи имотите за своевременна информираност, но тях не ги е грижа. Освен това, казват, че в Х апартамент живеят 2-ма души, а те очевидно са повече от 4. Последното няма как да докажем, защото ни отговарят, че всеки може да си кани гости с преспиване и никой няма право да им се бърка в нещата. В крайна сметка, месечни такси плащат толкова, колкото са благоволили да ни обявят за живущи.

Бих искала да попитам, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем - в нова сграда сме и нямаме ограда. Такава не е заложена в проектите. Понеже сградата ни е на ъгъл на две улици, маса народ преминава през двора, за да си спести обиколката на блока и всички си хвърлят буклуците в двора (ползват го и за тоалетна  Shocked). Искаме да си направим ограда, но от общината искат проекти като за нов строеж, с виза за проектиране и т.н., и т.н. Сметнахме, че сумата, която излиза накрая е главозамайваща (без изпълнението на оградата даже). Ние сме 5-ма собственици в цялата сграда и ни е непосилно да съберем необходимата сума в скоро време. Та, питането ми е - дали трябва задължително да минаваме през сложната и скъпа процедура на общината или можем да направим заграждение, тип "подвижно" или "декоративно", за да ограничим достъпа на външни лица в имота ни?
Благодаря предварително.

мисля, че за ограда с мрежа не се иска виза, проект и разрешение. цената е приемлива, само вземете от тази с пластмасово покритие, за да не ръждясва и да не се налага да я боядисвате  Peace

Няма частен, няма общински, искаш ли да преградиш дори с мрежа- заверяваш проект. Аз се борих 9мес., но изкарах разрешително да заградим общинска площ, доста голяма при това. Минахме през трасировъчен план, проект и заверка. Проекта го искат заради коловете, които трябва да забиете. Има си задължителни параметри за дупките- ширна, дълбочина. Има си изискване на височина, която не можете да надминавате, дори с жив плет. Нашите разходи по проекта и заверката за 80 л.м. ограда с пики, с височина до 180см, 2 портала и 3 пешеходни врати е 700 лв. Няма такова нещо като заверка от пожарната. С думи описвате как предвиждате достъпа до входа на коли със спец. предназначение /линейки, пожарни/ и това е.

# 152
да, така е, благодаря.
Точно този разход не е поддръжка и не е необходим, нито задължителен. Прави се за да не се ползва асансьора от тези, които "нямат пари" и не могат/не желаят да си плащат мизерните такси за входа.... Хората, които са редовни с таксите за асансьор и ток за него не са длъжни да плащат за бедните и безработните....
1 и 2 етаж не ползват асансьора, не му плащат разходите и няма да им трябват чипове, така че не ги засяга.
Ммдадада, бедни, нещастни...все едни и същи, а мъкнат телефони за по 1000лв и не вадят цигарите от устата си. Такива си ги имаме и ние. Знаеш ли какво правят, защото нашия асансьор е с чип? Ходиха известно време пеша, в един момент започват да цъкат с чипове и да се возят. Оказа се, че са копирали чип на съсед. Сменихме целия контролер с по- модерен, с некопиращи се чипове. Ходиха известно време пеша. Един ден ги гледам возят се щастливи с цел и без цел, но не чувам да цъкат с чип. А те намерили аварийното ключе на контролера и го спрели. Е, пуснахме го. Та така, тарикатите на дребно не може да се озаптят лесно.

По повод неплащането на това или онова, някой минал ли е през трънливата пътечка за осъждане на длъжник с решение от ОС за това? Колко време му е отнело и какъв е крайният резултат?

# 153
Момичета, моля за помощ!   
  В нова кооперация сме. От 23 апартамента 9 се обитават целогодишно, 3 -само през лятото за 3-4 месеца а  останалите 11 апартамента не са населени.  Месечните разходи -ток, чистачка ,поддръжка асансьор 
се поемат само от постоянно живущите т.е по- малко от половината собственици.А това са големи суми. Въпросът ми е -Трябва ли собствениците,обитаващите апартаменти само през лятото, да  заплащат целогодишна такса или само за месеците на пребиваване?  А  собствениците на ненаселените апартаменти  ? (повечето живеят в чужбина и нямат намерения да ги използват в близките години) 

# 154
  • при късмета
Собствениците на необитаемите апартаменти не дължат режийни, но дължат такса за "фонд ремонт". Той трябва да е не по-малко от 1% от МРЗ. Т.е. това е долна граница, на ОС може да гласувате повече. Правите ОС и определяте сумата. Може да решите да се събира на месец, или веднъж годишно или както го измислите. Собствениците трябва да са уведомении за събранието и за решението.
В нова и още ненаселена сграда най-добре веднъж годишно да се събират.

# 155
  • София и там където не се пуши
Ми не е съвсем така, защото такса за един човек може да се събира целогодишно за празен апартамент.

.

# 156
  • при късмета
Така е. "Фонд ремонт" не се събира на човек, а на имот. Дължи се независимо дали се обитава или не. Режийните т.е. ежемесечните разходи се събират на живущите.
Не знам какво имаш предвид под "такса". Ако са само режийните не им се събират на необитаемите имоти. Но "фонд ремонт" се събира допълнително от режийните и си се дължат за имота. Тук брой собственици нямат значение, не е на човек

# 157
  • София и там където не се пуши
При нас и празните апратаменти плащат, поне за един човек., но това стана откакто доста станаха празни. Все пак хигиена жиевееш не живееш е нухна. Как така няма да плащаш.

# 158
Ама няма такова нещо да не плащаш изобщо такса РУП! Трябва собственика да е подал писмено известие за срока му на отсъствие според чл 51, ал.3 и повече от 50% от присъстващите на ОС да са решили той да плаща 50% от такса РУП. При нас не се прие. За празен ап. се плаща 5лв, като за 1 обитател. Защото! От тези пари се плаща на чистачка, ток, асансьор и т.н. месечни задължителни такси и консумативи. Чистачката чисти И пред техните врати, лампите светят И пред техните имоти, асансьора, когато се приберат ще работи, защото е поддържан въпреки липсата им. Тези собственици така ли ходят в НАП да реват да не им се начислява в имотния данък такса смет, щото не изхвърлят боклук? Или не си плащат по 3,20лв/ мес абонамент електромер? Като са им тежест на домашния бюджет 5лв, да се освободят от имота си. Никой не е длъжен да носи някой друг на гърба си!Това е по такса РУП.
По фонд Ремонт не събираме пари, защото имаме приходи от наеми на общи части и с тях си плащаме ремонтите. Има ли наеми - има и ремонти.

# 159
  • при късмета
Каква е тази такса 3.20 лв. за електромер?
При нас има 2 необитаеми апартамента. И в двата никой няма да живее или поне в скоро време, не са единствени на собствениците. Т.е. основните им жилища са на друго място. Единствения наем който получава входа е 20лв. от един интернет доставчик, защото апаратурата за 2 входа е в нашия. Събираме им "фонд ремонт" само.
Аз съм съсобственик също на необитаем имот на друго място, където също плащаме само "фонд ремонт"

# 160
Здравейте, извинявам се, ако въпросът е бил обсъждан вече, но ако някой знае би ли споделил как се вадят индивидуални партиди към Топлофикация? Става въпрос за нов блок с акт 16, сградата е присъединена към топлопреносната мрежа, правени са топли проби. Толкова знаем от строителя, от тук нататък ни остави сами да се оправяме и да си вадим партиди и т.н. Търсих в сайта на Топлофикация София, но не намерих никаква информацията там, а по телефона ми казаха упълномощеното лице да отиде, то ще бъде наясно (само дето никой от блока не е наясно, включително и строителя). Избрахме си и професионален домоуправител, само че и той не знае какво се прави.
Ако някой се е занимавал с тази процедура и може да ме ориентира горе-долу какви документи ще са нужни или поне къде можем да ги прочетем ще съм страшно благодарна.

# 161
Нищо не плащам в имота в,който НЕ живея.И никой не ми е искал пари!Какво като чистачката мие и пред мойта врата?Ами аз да искам тогава и гостите на живеещи да плащат такса вход например понеже цапат или лампите светят заради тях?Никаква такса електромер не съм плащала,след като нямам потребление на ток.Пари за ремонт на дограма,покрив съм давала.

# 162
По този повод имам питанка:
до този момент сме плащали на "калпак".
Сега касиерчето са го "светнали на мързел", че вместо да смята кой от къде е и колко време е тук,
да се дращиме за такива елементарни простотии и видиш ли вече сме хвналаи демокрацията за чУрапите,  да се заплаща на обща част- примерно имаш 120 кв.м- плащаш примерно 20 лв всеки месец- и няма никакво значение колко човека живеят там...
И ся кво праИме!? Щото така е и по евтинко, и далеч по- мързеливичко, пък и наистина няма никакво значение колко хора живеят, цапат, ползват и т. н.
Нещо ЗУЕС- а го нямаме за нищо май  newsm78
Та има ли такова нещо, като плащане на такса на обем жилище?

# 163
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
По този повод имам питанка:
до този момент сме плащали на "калпак".
Сега касиерчето са го "светнали на мързел", че вместо да смята кой от къде е и колко време е тук,
да се дращиме за такива елементарни простотии и видиш ли вече сме хвналаи демокрацията за чУрапите,  да се заплаща на обща част- примерно имаш 120 кв.м- плащаш примерно 20 лв всеки месец- и няма никакво значение колко човека живеят там...
И ся кво праИме!? Щото така е и по евтинко, и далеч по- мързеливичко, пък и наистина няма никакво значение колко хора живеят, цапат, ползват и т. н.
Нещо ЗУЕС- а го нямаме за нищо май  newsm78
Та има ли такова нещо, като плащане на такса на обем жилище?

аз нищо не разбрах Peace

по ЗУЕС
режийните/месечни разходи за ток, чистачка, асансьор - се заплащат на обитател.
фонд ремонт (% от МРЗ на месец) се заплаща на процент идеални части (квадратура на имота), независимо дали има обитатели или не.

# 164
st. Dobri обобщено звучи така:
- дреме ми колко броя са собственици, обитателите, домашни любимци, наематели, кой живее тук и кой - не и др.- бройката подлежи на промяна по всяко време... нЕма всеки ден да ви я смятам  Crossing Arms
- не ми се занимава с такива простотии като кой цапа, кой чисти и т.н.- оправяйте се сами, като те дразни- ай вземи та си го изчисти или пий 2-3 валериана и го прескачай, до като дойде чистачката  Crazy
- за всичко останало се обърнете към домоуправител, щото аз съм само прост касиер  Stuck Out Tongue Winking Eye
- проверил съм, че вече това е новия модел на плащане на ЕС, па като не ви харесва.../валериана и прескока вече го знаете/
Фонд ремонт за блок в гаранция? Ми събираме си  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт