Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 242
  • 938
  •   1
Отговори
# 495
  • София и там където не се пуши
Пожарните инспектори правят предписания и глобяват. Трябва да се попита

# 496
  • София
Няма как да  го глобят няма лична карта и пари. И телевизия викахме.Ефект никакьв.Отнася се за блок 208 Надежда.

# 497
Здравейте. Не съм домоуправител, но искам съвет от вас. В нашият блок првди около 1-2 години почина домоуправителката. От тогава една комшийка се ангажира да събира парите и прочее.. Но онзи ден гледам на асансьора залепено писмо от общината , адресирано до починалата ни домоуправителка Shocked Днес питах госпожата , която уж се занимава с таксите, тя казва че е така защото реално нямаме домоуправител, никой не искал. А градинката пред блока се превръща от време на време в боклучарник ... По този повод е и писмото от общината- Да почистваме общите си части... Та  с нея св разбрахме, някоя събота можем да поизчистим и позасасим градинката. Имам въпроси, а пък всеки ми казва да не се захващам с домоуправителстелството? Ама в блока е такава анархия... Тук съм от 5 години почти вече, преди живееех в къща , а така ми се иска хубава градинка и вход...  Трябва ли разрешенив от общината за залесяване? Може ли да се отпуснат някакви средства?

# 498
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Здравейте. Не съм домоуправител, но искам съвет от вас. В нашият блок првди около 1-2 години почина домоуправителката. От тогава една комшийка се ангажира да събира парите и прочее.. Но онзи ден гледам на асансьора залепено писмо от общината , адресирано до починалата ни домоуправителка Shocked Днес питах госпожата , която уж се занимава с таксите, тя казва че е така защото реално нямаме домоуправител, никой не искал. А градинката пред блока се превръща от време на време в боклучарник ... По този повод е и писмото от общината- Да почистваме общите си части... Та  с нея св разбрахме, някоя събота можем да поизчистим и позасасим градинката. Имам въпроси, а пък всеки ми казва да не се захващам с домоуправителстелството? Ама в блока е такава анархия... Тук съм от 5 години почти вече, преди живееех в къща , а така ми се иска хубава градинка и вход...
 Трябва ли разрешенив от общината за залесяване? Може ли да се отпуснат някакви средства?

попитай ги
  Peace

ако искаш всичко да е наред - захвани се с домоуправителството, но преди да започнеш, изчети ЗУЕС и действайте по закон. Peace

# 499
rumen_iankov а човека има ли спихически проблеми?

# 500
  • София
Нормален човек е.Но събира пияници .Полицията идва ,но после пак се събират.

# 501
А мислите ли , че градинката пред блока може да се огради като " частен" двор? Crazy да си е само за живущи? Въобще има ли го това някъде?

# 502
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А мислите ли , че градинката пред блока може да се огради като " частен" двор? Crazy да си е само за живущи? Въобще има ли го това някъде?

според ЗУТ и Наредба 6, около всеки блок може да има "прилежаща площ".
в общината може да се провери от къде до къде е.
подържането и почистването на прилежащата площ е задължение на ЕС, но това не ви дава право да променяте достъпа, предназначението и т.н. Simple Smile
с една дума, не можете да я третирате като собствен двор.

цитат от Наредбата

Цитат
Чл. 7. (1) Предоставянето на определената прилежаща площ и начинът и контролът по поддържането и използването й от съответната етажна собственост се извършват при условия и по ред, определени с наредба на общинския съвет.
(2) Предоставените прилежащи площи не могат да бъдат обект на разпоредителни действия от страна на съответната етажна собственост, на която са предоставени.

# 503

според ЗУТ и Наредба 6, около всеки блок може да има "прилежаща площ".
в общината може да се провери от къде до къде е.
подържането и почистването на прилежащата площ е задължение на ЕС, но това не ви дава право да променяте достъпа, предназначението и т.н. Simple Smile
с една дума, не можете да я третирате като собствен двор.

цитат от Наредбата

Цитат
Чл. 7. (1) Предоставянето на определената прилежаща площ и начинът и контролът по поддържането и използването й от съответната етажна собственост се извършват при условия и по ред, определени с наредба на общинския съвет.
(2) Предоставените прилежащи площи не могат да бъдат обект на разпоредителни действия от страна на съответната етажна собственост, на която са предоставени.
Благодаря Peace Така и си мислех, но можеше да има някаква вратичка.  Бях длъжна да питам  Laughing

# 504
rumen_iankov щом не е невменяем, а причинява щети на входа. Не се ли предприемат парични санкции или такива неща? Общото събрание, домоуправителя.. никой ли не се намесва?

# 505
Няма спасение - и ние имаме един такъв, жена му и децата се изнесоха и го оставиха, той се прави на болен и получава някаква пенсия, не работи, има 2 квартиранти, не плаща една стотинка за нищо за входа, казва че няма пари... С БГ закони и съд не можем да рискуваме съдебни такси и разноски за адвокати защото един господ знае какво ще им скимне да решат че не е достатъчно законно в решенията на общото събрание. Я някой подпис липсва или някоя дата е по-ранна или по-късна... Беше се напил и направи пожар, замалко да изгори дограмата на съседите му отгоре. Те подадоха писмено оплакване до полицията, никакъв резултат.... Единствено би помогнало явно да го хване някой и да го набие, в България вече само така се оправят нещата  ooooh!

# 506
  • София
rumen_iankov щом не е невменяем, а причинява щети на входа. Не се ли предприемат парични санкции или такива неща? Общото събрание, домоуправителя.. никой ли не се намесва?
От 12 апартамента само аз и един пенсионер пускаме жалби.Останалите хора все едно не живеят там.Когато стана предпоследния пожар не смееха да звъннат на 112,за да не ги търси полицията нищо, че можеше да изгори блока.Иначе по закон трябва да се направи сьбрание и да се гласува за изгонването на клошара от апартамента за срок от 3години.Но и това не се прави.

# 507
Моля за повече инфо за този закон - може ли само с решение на събранието да се изгони от ЕС? Какво основание, кой член, кой изпълнява изгонването? Каква е процедурата?
Благодаря!

# 508
  • София
Утре ще видя предписанието от Столична община и ще пиша.

# 509
  • виртуално
Няма спасение - и ние имаме един такъв, жена му и децата се изнесоха и го оставиха, той се прави на болен и получава някаква пенсия, не работи, има 2 квартиранти, не плаща една стотинка за нищо за входа, казва че няма пари... С БГ закони и съд не можем да рискуваме съдебни такси и разноски за адвокати защото един господ знае какво ще им скимне да решат че не е достатъчно законно в решенията на общото събрание. Я някой подпис липсва или някоя дата е по-ранна или по-късна... Беше се напил и направи пожар, замалко да изгори дограмата на съседите му отгоре. Те подадоха писмено оплакване до полицията, никакъв резултат.... Единствено би помогнало явно да го хване някой и да го набие, в България вече само така се оправят нещата  ooooh!

Правиш си застраховка на жилището.
Полицията може и да не помогне, но застрахователите със сигурност ще го погнат ако с нещо повреди твоето жилище

Общи условия

Активация на акаунт