Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 259
  • 938
  •   1
Отговори
# 480
Има ли в закона текст, който регламентира ремонтите в апартаментите? От 3 месеца съседи ремонтират жилището си и по цял ден се чука, трака или нещо се пробива
Наредба номер 1

Благодаря

# 481
Спешно питане -спукана обща тръба за мръсна вода \канал между 3и4 етаж . Кой трябва да поема разхода за ремонт . Общо входа или собствениците?
Това е малко трудно за обяснение.
Тази тръба е обща етажна собственост.
Обаче - Законът за собствеността (чл.38) дефинира общата собственост като такава, която е неделима и се явява обща за няколко имота. И съответно се явява обща собственост на тези имоти.
Но дали тази тръба е етажна собственост за апартаментите, които са на друг щранг?
Тук ЗС позволява договаряне.

Решението не е лесно, защото ако решите едното, ще трябва при всеки бъдещ подобен случай да постъпвате по същия начин.
Затова моят съвет е - ремонтът да се поеме от онези апартаменти, които са пряко засегнати, в случая 3-ти и 4-ти етаж.
Случаят е аналогичен на подмяната на вертикални щрангове - цената се поема само от апартаментите, в които този щранг се подменя.
Каналът има и общи части (общи за цялата сграда), които са разположени в мазето - ако те също трябва да се подменят, тогава парите идват от всички собственици в сградата.

Между другото, колегите домоуправители трябва много да внимават при неотложен ремонт - поясненията в следващия ми постинг.

# 482
Когато на мен ми протече, неясно откъде, първо мислехме, че проблемът е в тръба в плочата между нас и горния етаж. Принципно трябвало двата засегнати етажа да си разделят ремонта, но тъй като ми течало на мен, практиката показвала, че ремонтът плаща този, на който му капе!
Изобщо не е справедливо, но обикновено този, който е отгоре не иска да си кърти  банята, нали при него няма нищо. Та в тези случаи другият, който е на зор, поема ремонта. Е, има и такива съседи, които излизат хора и си делят ремонта, но е рядкост.

# 483
ВАЖНИ НОВИНИ!

Излезе поправката ва ЗУЕС - днес е публикувана в Държавен вестник, брой: 26, от дата 1.4.2016 г.:

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=8DE8 … 89B9?idMat=102036

Интересното тук:
§ 7. В чл. 17, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:
...
2. В т. 6 думите „не по-малко от 67“ се заменят с „повече от 50“.

Коментар:Това означава, че "за присъединяване на сградата към топлопреносната, водоснабдителната, електроснабдителната и газоснабдителната мрежа и за прекратяване на топлоснабдяването и газоснабдяването в етажната собственост" вече няма да се иска мнозинство от две трети, а ще се иска само обикновено мнозинство от "над 50 процента".
С което се прекратява възможността едно малцинство да се инати и да пречи на мнозинството собственици да се освободят от топлофикация (примерно).

Друго:
§ 28. В чл. 56 се създават ал. 4 и 5:
„(4) Председател на управителен съвет (управител), който не изпълни задълженията си по чл. 49, aл. 1 – 3, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв.

Коментар: Чл.49 от ЗУЕС изисква домоуправителят да реагира незабавно при необходимост от неотложен ремонт и да отпусне средства от фонда за тая цел. А ако там няма пари, да вземе да събере. Глобите са сериозни, а всички знаем, че в почти всяка етажна собственост има някой, който мисли лошото на домоуправителя и само чака такава ситуация. С други думи, тук домоуправителят е силно уязвим и трябва да внимава.

За мен това са най-важните промени. Има важни промени и за сдруженията, но аз тая тема я отбягвам.

# 484
Спешно питане -спукана обща тръба за мръсна вода \канал между 3и4 етаж . Кой трябва да поема разхода за ремонт . Общо входа или собствениците?
Това е малко трудно за обяснение.
Тази тръба е обща етажна собственост.
Обаче - Законът за собствеността (чл.38) дефинира общата собственост като такава, която е неделима и се явява обща за няколко имота. И съответно се явява обща собственост на тези имоти.
Но дали тази тръба е етажна собственост за апартаментите, които са на друг щранг?
Тук ЗС позволява договаряне.

Решението не е лесно, защото ако решите едното, ще трябва при всеки бъдещ подобен случай да постъпвате по същия начин.
Затова моят съвет е - ремонтът да се поеме от онези апартаменти, които са пряко засегнати, в случая 3-ти и 4-ти етаж.
Случаят е аналогичен на подмяната на вертикални щрангове - цената се поема само от апартаментите, в които този щранг се подменя.
Каналът има и общи части (общи за цялата сграда), които са разположени в мазето - ако те също трябва да се подменят, тогава парите идват от всички собственици в сградата.

Между другото, колегите домоуправители трябва много да внимават при неотложен ремонт - поясненията в следващия ми постинг.

Последна редакция: сб, 02 апр 2016, 08:02 от elin12

# 485
В крайна сметка платих от касата ,обаче се оказа че проблема не е спукана тръба.Викнахме ВиК с камера и се установи че когато комшиите от етаж 4 са правили ремонт, майстора им е избутал почти до край тръбата ,която влиза в общата/голямата,дебела за мръсната вода/ и по този начин оставя един малък процеп ,през който да минава мръсната вода. След това комшиите от незнайно кой апартамент ,без да искат изпускат в тоалетната един парцали и познайте какво става - тапа.Та ползвани са и мокри кърпи които започват да не преминават в канала а се трупат в/у този парцал и в един момент всичко избива.И така става наводнението до мазето.
Проблема е- комшийката нито иска да плати на ВиК-то нито пък иска да си разбива банята защото и била нова/ 4години/.А майсторите казаха че в този случай периодично трябва да викаме фирма да ни продухва там около тази тръба .И понеже аз не съм присъствала на случката ,защото ходя на работа ,всичкото това инфо ми беше спестено от виновниците.Аз го разбрах като плащах на фирмата на следващият ден.
Така седят нещата ,много е сложно и като опре до пари всеки се покрива ,иначе всички са филосови и скандалджии

# 486
Някой да е чувал скоро за програмите за обновяване на предблоковото пространство.Преди 2-3 години имаше ,сега дали пак ги има.
Или пък да знаете къде трябва да се пита.
Пред нашият вход е лунен пейзашПреди години заради нов блок , от Топлофикация са ни разбили площадката.На тогавашнияп домоуправител явно не му е направило впечетление и не се е занимавал.
Иначе 4 входа минават през нашата площадка и само мрънкат че е кално,че е неравно.Ама никой не иска да го оправи.И се сетих че преди години имаше такива програми -оправят ти пред входа я градинката ,я плочките.

# 487
Някой да е чувал скоро за програмите за обновяване на предблоковото пространство.
Предполагам, че имаш предвид това:
http://www.sofia.bg/tu1.asp?intlink=79

Миналата година имаше. Ние се класирахме и сега се опитваме да си опазим фиданките пред блока от вандали.

# 488
  • София и там където не се пуши

Пред нашият вход е лунен пейзашПреди години заради нов блок , от Топлофикация са ни разбили площадката.На тогавашнияп домоуправител явно не му е направило впечетление и не се е занимавал.

Опитай като пишеш на общината чрез виртуалното деловодство, като разкажеш за случая. Топлофикация би следвало да си оправи бакиите.

# 489

Опитай като пишеш на общината чрез виртуалното деловодство, като разкажеш за случая. Топлофикация би следвало да си оправи бакиите.

По скоро сигнал в сайта call.sofia.bg
Маркирайте мястото и опишете случая, като изберете подходяща категория от падащото меню.
Но според описанието " преди години" може и да не стане.
Но въпреки това ще приемат сигнала.

# 490
Точно за тези програми питам , много е трудно.
Ама като са спали толкова време и нищо не са направили.....
Само мрънкачи и никой не си е мръднал пръста за нищо
Искам да го оправим това пред блока ,проблема е че не знам като е предблоково пространство ние ли трябва да си поемем разходите т.е наше ли е или е собственост на общината.Между другото от 3 входа минава през това място и всичките все мрънкат -няма ли да си го оправите??!!
Питах миналата пролет искаха ми около 5хил. лв от една фирма да го направят ,като питах и другите входове искат ли да си поделим средствата отказват.Е няма как да събера толкова пари от 20 апартамента.

# 491
elin12 отидете на място в общината  и питайте. По телефон и имейл не вярвам да си дадат зор да вникнат в проблема и да са изчерпателни в отговорите.

# 492
  • София
По кaкъв нaчин може дa се изгони собственик клошaр,който прaви пожaри в aпaртaментa си и нямa личнa кaртa от 5 години.

# 493
  • София и там където не се пуши
Да се извикат социалните да му помогнат, евентуално те да го настанят в психиатрична клиника.

Пожарната да се пита също.

# 494
  • София
Пожарната гаси пожари.Полицията идва и си отива, а проблема остава. Този собственик сьбира пияндета. Отделно от 5години няма и ток.Столична община прехвьрля топката на етажната собственост.

Общи условия

Активация на акаунт