Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 511
  • 938
  •   1
Отговори
# 330
О, нашите бяха същите. Имаха шкаф! за обувки, ама от онези пластмасовите от магазин за 1лв, обувки, детска количка и май тротинетка още. Първо мина инвеститора, изчезна шкафа за обувки, даже си бяха мили стената след това. После след не особено мил разговор изчезна количката, която дори не се ползваше. Излишно е да споменавам, че сме апартамент в края на коридора и буквално се налагаше да им ритам обувките, за да вляза вкъщи.  ooooh! Сега си ги прибират и имат само по 2 чифта пред вратата.  Mr. Green Освен с разговор, не мисля, че нещо друго може да подобри положението.

# 331
  • Варна
Здравейте! Предварително се извинявам, ако мястото на въпросът ми не е за тук и ще помоля да ме насочите къде да попитам.
Преди няколко месеца възрастна жена купи апартамента над нас. Скоро й поставиха климатик върху железният парапет. Резултатът е силно дрънчене и вибриране във всички стай у нас. Качих се (нямаме домоуправител) и я помолих да намери някакво решение на проблема , защото е невъзможно да се спи при такъв шум. Но тъй като тя не чувала шум, нищо не предприе. Комшията от апартамента под нашия също й се оплака от шума, но отново никаква промяна. В петък се качихме със съседа от долният апартамент при жената и тя обеща да извика майстор, който да сложи някакви тампони, за да спре дрънченето. Вчера някакъв уж майстор е пипал нещо по климатика, но дрънченето си продължава и промяна в шума няма.
 Според съседката проблем нямало, защото майстора сложил необходимото. Не желае да слезе , за да чуе шума. Моля ви кажете ми какво мога да направя?
Благодаря!

Явно трябва вие със съседа да предприемете някакво обезшумяване на климатика т.е. да платите на майстор и да навиете бабата да го пусне да го направи.

# 332
Според мен си зависи от хората. Ако им направиш забележка и се озлобяват, ако напишеш жалба, ти отвръщат със същото. И ние имаме такива съседи, които използваха и продължават да използват стълбището, площадката, стаичката между етажите, дори помещението за асансьора да си съхраняват боклуците - хладилници, бидони,  печки, дограма...

# 333
  • при късмета
Ние имахме проблем със задръстени стълбищни площадки. Стояха обемисти боклуци, като разглобени мебели. 9 етажен вход и точно където не трябва, двете площадки м/у 2и3 етаж и м/у 3 и 4, т.е. почти най-долу, където биха се събрали най-много хора в случай на бърза евакуация.
Имахме предписания от пожарната да ги махнем иначе глоба. Никаква реакция известно време. След това се обяви на таблото, че глобата ще плащат собствениците на нещата, които не са изнесени и имената им.
Махнаха ги. Едните имаха нужда от писмено известие от домсъвета и решение на ОС те да платят глобата, а не да се натоварва касата на входа и те ги махнаха

# 334
  • София
Българинът е изключително чувствителен на тема пари, ще стане само, ако му бръкнеш в джоба! Naughty

На мен лично не ми пречат, защото са далеч от нашата врата, но е супер тъпо сутрин да излезеш от вратата си и да гледаш в другия край битак. Иначе са от с голямо самочувствие, а пред вратата им цигания. Първи предявиха претенции да се махне предпазната облицовка на асансьора, която беше сложена да предпазва страните от надраскване при нанасянето на всички, защото имал огледало, бил лъскав и т.н. Да им имам претенциите за "лъскаво" като пред тях е все едно са у някое гето. ooooh!

Абе, думи нямам! ooooh!

# 335
И до кога ще събирате пари за покрива? Съседите не се ли сърдят или си дават безропотно, защото обичат да ги лъжат?
пари няма да се събират , съседите знаят за проблема и вдигат рамене.Донякъде са си прави.Затова и реших да взема мерки да си търсим правата .

без документи нищо няма да можете да направите.

а доколкото разбрах, всичко е направено преди вашия избор за домоуправител и документи няма.

остава ви само да ударите на съвест  Blush

общо събрание, в което да изясните какво се е случило, да напомните, че фирмата е избрана по идея/съвет/препоръка на лицето Х и да гласувате то да се ангажира в откриването  на изпълнителите и да поиска отстраняване на дефектите.
всичко това да се запише и протоколира и вече ще има документ, на който да стъпите в бъдеще.

от сега предвиждам нулев успех, но опитайте все пак  Peace

Скрит текст:
смятам, че нито изпълнителите, нито лицето ще можете да осъдите.
жалба в полицията няма за какво да подавате - имате договор, изпълнен е. пито-платено. възражения и оплаквания към оня момент не е имало.
гаранцията е сложно нещо, зависи как сте го формулирали в договора, но както и да е написано има вратички: някой е сложил метална конструкция за сателитна чиния/антена/ на покрива и е нарушил целостта на материала и гаранцията отпада.
Така добрах се до документите за закупуването на материалите и договора - има егн имена и адрес на въпросният човек -майстор.Отивам в райжонното МВР ще подам оплакване за измама

# 336
Пиши след това, че и ние имаме подобен казус.

# 337
Скрит текст:
Има ли някакъв закон, който забранява използването на етажните площадки като склад за лични вещи (по 2 реда обувки пред врата, детски колички, велосипеди и т.н.)?

да, има го в Наредба за обществения ред и в примерния правилник на ЕС в ЗУЕС.
Изискването идва от някакъв правилник на пожарникарите  Peace

тази е на столична община, предполагам има такава наредба във всяка община  Peace
НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община

Цитат
(3) В сгради, етажна собственост, се забранява складирането на строителни материали, отпадъци и предмети в общите части на сградата (коридори, стълбищни и етажни площадки, тавани, подпокривни пространства, мазета, шахти и други), които трябва да се поддържат свободни и проходими.

Мерси! bouquet

Сега остава да ме разберат, че това се отнася и за 2-3 реда обувки пред тяхната врата врата. Голяма простотия. ooooh!

Къде трябва да си отраснал, за да си изнесеш 6 чифта обувки на стелката пред врата и да стоят там цял сезон? ooooh!
Ужас ,това е от 20-ти век .През 1980г и пред нашите врати в блока редовно се оставяха чехлички с които да ходиш да си хвърлиш боклука или до мазето.Много се дразнех и на майка ми и на бащами.Някакви стари чехли пред вратите. Laughing Laughing Laughing

# 338
И до кога ще събирате пари за покрива? Съседите не се ли сърдят или си дават безропотно, защото обичат да ги лъжат?
пари няма да се събират , съседите знаят за проблема и вдигат рамене.Донякъде са си прави.Затова и реших да взема мерки да си търсим правата .

Относно покрива  там никой не се качва и нямаме сателити и т.н Ключа е в мен и никой не може да се качи без аз да знам.
 документи нищо няма да можете да направите.

а доколкото разбрах, всичко е направено преди вашия избор за домоуправител и документи няма.

остава ви само да ударите на съвест  Blush

общо събрание, в което да изясните какво се е случило, да напомните, че фирмата е избрана по идея/съвет/препоръка на лицето Х и да гласувате то да се ангажира в откриването  на изпълнителите и да поиска отстраняване на дефектите.
всичко това да се запише и протоколира и вече ще има документ, на който да стъпите в бъдеще.

от сега предвиждам нулев успех, но опитайте все пак  Peace

Скрит текст:
смятам, че нито изпълнителите, нито лицето ще можете да осъдите.
жалба в полицията няма за какво да подавате - имате договор, изпълнен е. пито-платено. възражения и оплаквания към оня момент не е имало.
гаранцията е сложно нещо, зависи как сте го формулирали в договора, но както и да е написано има вратички: някой е сложил метална конструкция за сателитна чиния/антена/ на покрива и е нарушил целостта на материала и гаранцията отпада.
Така добрах се до документите за закупуването на материалите и договора - има егн имена и адрес на въпросният човек -майстор.Отивам в райжонното МВР ще подам оплакване за измама

# 339
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Има ли някакъв закон, който забранява използването на етажните площадки като склад за лични вещи (по 2 реда обувки пред врата, детски колички, велосипеди и т.н.)?

да, има го в Наредба за обществения ред и в примерния правилник на ЕС в ЗУЕС.
Изискването идва от някакъв правилник на пожарникарите  Peace

тази е на столична община, предполагам има такава наредба във всяка община  Peace
НАРЕДБА № 1
за обществения ред на територията на Столична община

Цитат
(3) В сгради, етажна собственост, се забранява складирането на строителни материали, отпадъци и предмети в общите части на сградата (коридори, стълбищни и етажни площадки, тавани, подпокривни пространства, мазета, шахти и други), които трябва да се поддържат свободни и проходими.

Мерси! bouquet

Сега остава да ме разберат, че това се отнася и за 2-3 реда обувки пред тяхната врата врата. Голяма простотия. ooooh!

Къде трябва да си отраснал, за да си изнесеш 6 чифта обувки на стелката пред врата и да стоят там цял сезон? ooooh!
Ужас ,това е от 20-ти век .През 1980г и пред нашите врати в блока редовно се оставяха чехлички с които да ходиш да си хвърлиш боклука или до мазето.Много се дразнех и на майка ми и на бащами.Някакви стари чехли пред вратите. Laughing Laughing Laughing

Аз на чехли ще съм доволна даже, че поне ще са само 1 чифт. Mr. Green Ама, ботуши, боти, маратонки, апрески ..........  ooooh! ooooh! ooooh! Утре очаквам чорапи, гащи и потници. Навличат всичко пред вратата и тръгват. Laughing

Скрит текст:
Мислех да снимам вратата и да я пльосна във форума. Майката може да пише тук, защото имат бебе. Laughing Може да си познае битака пред вратата. Laughing

# 340
  • Пловдив
Хора споделете към кой да се обърнем. Комшииката развъжда котки в кооперацията и в дворчето. Над 10 са. Акат пикат във входа. Помолихме я няколко пъти.......... не става множат се.

# 341
  • София
Хора споделете към кой да се обърнем. Комшииката развъжда котки в кооперацията и в дворчето. Над 10 са. Акат пикат във входа. Помолихме я няколко пъти.......... не става множат се.

Няма спасение. Комшийка на родителите ми (от съседен вход) събираше над 10 котки пред нашия вход, хранеше ги, поеше ги. Те по 24 часа лежаха пред входната врата и я чакаха. Взеха да се събират все повече, навсякъде имаше купички, хартии, ядене, пикано, а**но и т.н.  ooooh!
Говорихме, оплаквахме се, никой не предприе нищо. Накрая един кошия взе всички неща и ги премести пред нейния вход. Така няколко пъти и котките свикнаха да я чакат там. Нямаше друго решение.

# 342
Здравейте. От около седмица ми се появяват мокри петна по стената на коридора, която граничи с банята.
Не можем да установим дали е теч и откъде е теча. Над нас апартаментът е празен,( някаква лихварска фирма го е взела от собственика). Те не искат да се занимават с нищо, дали са ключ на домоуправителя, но апартаментът е в плачевно състояние и никой не се грижи за него. Ходихме, гледахме в него, водата е спряна, стените му, таванът и пода изглеждат сухи, въпреки че в началото мислихме, че течът е от него.
Сега майсторът предполага, че може би има пробив в циркулационната тръба между нас и въпросния апартамент, някъде в плочата. Ще къртят и в онзи апартамент и нашия таван и ще се подмени поне част от тръбата. Ясно е, че с лихварите няма да се оправим, майстор имам и ремонтът ще е за моя сметка, все пак се мокри при мен, аз имам зор Mr. Green
Само че си мисля, ако проблемът е в тази циркулационна тръба на топлата вода, това не е ли обща част и действително ли аз трябва да поема ремонта?
Блокът е ЕПК, бетон, ако се кърти ще е трудно и скъпо Sad

# 343
Здравейте, имам следния казус:
Последния етаж на кооперацията ни е един голям апартамент , около който минава огромна тераса. Тя се води към този апартамент и никой друг няма достъп до нея. Никой няма достъп дори до самия последен етаж - копчето на асансьора е блокирано и може само с чип да се активира.
Сега въпросната тераса е протекла и собствениците са прочели някъде съдебна практика, в която съдията е решил, че ако терасата се пада като покрив на долните апартаменти (както е в случая), то тя се води обща площ. И следователно искат да се поеме ремонта на терасата от всички.
Моля, ако някой има подобен опит, да сподели с мен. Или да ме упътите къде мога да намеря информация. Благодаря Ви предварително.

# 344
  • Бургас
Здравейте, имам следния казус:
Последния етаж на кооперацията ни е един голям апартамент , около който минава огромна тераса. Тя се води към този апартамент и никой друг няма достъп до нея. Никой няма достъп дори до самия последен етаж - копчето на асансьора е блокирано и може само с чип да се активира.
Сега въпросната тераса е протекла и собствениците са прочели някъде съдебна практика, в която съдията е решил, че ако терасата се пада като покрив на долните апартаменти (както е в случая), то тя се води обща площ. И следователно искат да се поеме ремонта на терасата от всички.
Моля, ако някой има подобен опит, да сподели с мен. Или да ме упътите къде мога да намеря информация. Благодаря Ви предварително.

аз живея на такъв терасовиден етаж, а освен това съм и юрист, наистина тези тераси се водят покривни и според съдебната практика  са общи части
за съжаление при нас съседите отказаха да дадат пари за ремонта и го платихме само аз, като собственик на  терасовидния етаж с терасите  и тези, които са на долния етаж, защото на тях им течеше по стаите и те напираха за ремонта, всички други отказаха с довода, че само аз ползвам терасите и не ги интересува, че по закон са общи части, защото фактически били мои, даже бяха писали писмо до общината да питат и  някакъв архитект им беше отговорил нещо, което те тълкуваха в своя полза, ставаше въпрос за немалка сума от 6000 лева, накрая ни писна да се разправяме и си разделихме сумата със съседите отдолу, като освен парите, трябваше и да преживея ужасен ремонт и съответното чистене след това
но юридически тези тераси се водят покрив на сградата и са общи части

Последна редакция: вт, 02 фев 2016, 10:04 от asya02

Общи условия

Активация на акаунт