Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 236
  • 938
  •   1
Отговори
# 540
Чудят се какво да измислят, за да вземат пари от хората

кой и какви пари взема?
 Tired

Имам предвид глобите за нерегистрирано сдружение. Хората нямат пари, собствените си сметки да плащат, а камо ли на някакви външни домоуправители, които имат за задача само да нанесат едни параметри в екселска таблица и като им се обади човек, че броят на живущите във входа е повече, ти казват, че не можели да вземат за минал период, нищо, че са информирани няколкократно от съседите. Към кого трябва да се подаде жалба против професионален домоуправител?

# 541
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не съм чувала за глобена ЕС или домоуправител  Peace
не че е изключено да има, просто не съм попадала на такава информация.

дриим тиим, не е задължително да се учреди и регистрира сдружение, може да се избере управление с управителен съвет.
професионалния домоуправител също не е задължителен.
регистрирането в общината е безплатно.

# 542
st. Dobri, тогава кое е по-добре, така да си стоят нещата, или да се ходи да се каже, че е сменен?

# 543
според мен е добре да се даде информация, че е сменен за да нямате в бъдеще проблем с взетите решения.

# 544
Здравейте! Ще следя темата,интересувам се от задълженията и правомощията на домоуправителя. Също и от мнения за професионалните домоуправители,тъй като сме пред избор на нов домоуправител.  Hug

# 545
И аз така мисля. Ще видим колко са благосклонни откъм лека забава Simple Smile

# 546
Здравейте! Ще следя темата,интересувам се от задълженията и правомощията на домоуправителя. Също и от мнения за професионалните домоуправители,тъй като сме пред избор на нов домоуправител.  Hug

първите два поста и ЗУЕС отговарят на повечето ви въпроси. Peace

# 547
  • София
Скрит текст:
Здравейте! Ще следя темата,интересувам се от задълженията и правомощията на домоуправителя. Също и от
мнения за професионалните домоуправители,тъй като сме пред избор на нов домоуправител.  Hug

Без пари нищо не става!
Определете каква сума да се плаща на този, който се занимава с входа ви и ако може да намерите човек от входа е най-добре! Ако - няма такъв човек - тогава търсете професионален, но ... добър и съзнателен  няма да намерите.
За мен най-добрия вариант е да се плаща на човек от входа, който обаче трябва да има време да се занимава с тази работа!

# 548
Скрит текст:
Здравейте! Ще следя темата,интересувам се от задълженията и правомощията на домоуправителя. Също и от
мнения за професионалните домоуправители,тъй като сме пред избор на нов домоуправител.  Hug

Без пари нищо не става!
Определете каква сума да се плаща на този, който се занимава с входа ви и ако може да намерите човек от входа е най-добре! Ако - няма такъв човек - тогава търсете професионален, но ... добър и съзнателен  няма да намерите.
За мен най-добрия вариант е да се плаща на човек от входа, който обаче трябва да има време да се занимава с тази работа!

Не знам защо имаш такива впечатления, ние сме с професионален и при нас изобщо не е така. Плащаме същото, както и когато домоуправители бяха от блока, но разликата е от земята до небето - чисти се абсолютно редовно и съвестно (не както преди, когато чистачката позамазваше с мръсната кофа), всички такси за блока, които се събират, са си тези, които сами сме си определили с Общото събрание. Те само ни помогнаха с изготвяне на примерен бюджет, след като с технически екип направиха оглед на състоянието на всичко, за да си предвидим и за фонд ремонти. Нещо, което преди тях не успявахме, е че събират редовно и от онези, които не искаха да дават и заплашваха комшиите както им скимне, именно защото бяха хора от блока и се притесняваха от междусемейни конфликти. А за една натрупана сума задължения на блока ни към
ЧЕЗ, се заеха и направиха споразумение за постепенно изчистване, за да можем да го изчистим и да не ни товарят с още и още лихви. И все неща, които човек от блока няма нито време, нито стимул да се занимава. И изобщо не ни излиза по-скъпо от преди.

# 549
Нали все пак сте ЕС. Това, че не сте регистрирали домоуправител е друго и не значи, че не сте ЕС. На всеки вход или друга ЕС могат да си се налагат глоби независимо дали имат домоуправител или не. Уведомлението може да се връчи на всеки, както и просто да го залепят на входа. Не само общината, а и пожарната например, може да направи същото за задръстени с боклуци площадки на стълбищата и други неотговарящи на мерките за безопасност нарушения. А това как ще се плаща е отделен въпрос. Обикновенно има срок, минават да видят дали са спазени предписанията и ако не са по-висока глоба.
Това за пожарната от личен опит. Преди 2-3 години имаше предписания за разчистване на стълбищата иначе глоба 500 лв.. Да видиш как изчезнаха всички боклуци стояли с години. Спазихме си сроковете и не ни глобиха. Предполагам, че глобите от общината са на същия принцип

Така е вече 2 г. какво трябва да направя, да отида в общината и да ги помоля да ни глобят ли?  newsm78

# 550
  • София
Здравейте

Моля ви да ми помогнете да се справя със следният проблем:

Моите родители починаха преди 5 и 6 месеца и сега апартамента им от тогава е празен и необитаем.
Има ли някъде написано дължат ли се някакви такси за празно жилище. Скоро ще ходя до там за да се срещна с домоуправителят, който чух, че недоволствал че от 6 месеца не сме си плащали месечните такси, което много ме шокира. Мислех, че се плаща на бройка живеещи , а на празен дом за какво и за кого?
Надявам се ми разбрахте питането и ще съм ви благодарна ако ми помогнете в тази ситуация.

# 551
  • при късмета
Mrs. Jones, зависи какво е решило ОС по този въпрос. В повечето случаи консумативи не се плащат, но се плаща "фонд ремонт", който е отделно. Него го дължат всички собственици. И в това как се събира също е различно. Някои с месечната такса за консумативи, някъде на веднъж годишно. Трябва да са обсъждани и решени тези неща на събрания.
mamaivana, отиди в общината и попитай. не се притеснявай няма да ви напишат актовете само защото си отишла. Но имай предвид, че може да ти се наложи ти да се заемеш с всичко. Може преди да опреш до общината да го напишете, това, че трябва да се проведе събрание и да се избере домоуправител, цитира се ЗУЕС и да се опиташ да го организираш, като наблягаш, че подлежите на глоба и ще я плащат всички, независимо, че няма домоуправител. Ако се провали събранието отиди в общината, обясни случая и може и с легитимно предписание да се сдобиеш от тях, т.е. с техен печат и тогава и него залепи на видно място, за да се види, че ще се случи в крайна сметка.
Друго не знам какво да те посъветвам

# 552
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Без пари нищо не става!

Не знам защо имаш такива впечатления, ние сме с професионален и при нас изобщо не е така. Плащаме същото, както и когато домоуправители бяха от блока, но разликата е от земята до небето - чисти се абсолютно редовно и съвестно (не както преди, когато чистачката позамазваше с мръсната кофа), всички такси за блока, които се събират, са си тези, които сами сме си определили с Общото събрание. Те само ни помогнаха с изготвяне на примерен бюджет, след като с технически екип направиха оглед на състоянието на всичко, за да си предвидим и за фонд ремонти. Нещо, което преди тях не успявахме, е че събират редовно и от онези, които не искаха да дават и заплашваха комшиите както им скимне, именно защото бяха хора от блока и се притесняваха от междусемейни конфликти. А за една натрупана сума задължения на блока ни към
ЧЕЗ, се заеха и направиха споразумение за постепенно изчистване, за да можем да го изчистим и да не ни товарят с още и още лихви. И все неща, които човек от блока няма нито време, нито стимул да се занимава.
И изобщо не ни излиза по-скъпо от преди.
[/quote]
Даже се досещам коя е фирмата ви Wink ... всяка си има почерк Wink ... радвам се, че всичко ви е наред ...
Не ви излиза по-скъпо, понеже и преди това сте плащали за касиер и домоуправител.
А по-горе говоря за идеалния случай - да е човек от блока и т.н.
Де да бяха всички доволни, като вас Wink

# 553
  • София
Здравейте

Моля ви да ми помогнете да се справя със следният проблем:

Моите родители починаха преди 5 и 6 месеца и сега апартамента им от тогава е празен и необитаем.
Има ли някъде написано дължат ли се някакви такси за празно жилище. Скоро ще ходя до там за да се срещна с домоуправителят, който чух, че недоволствал че от 6 месеца не сме си плащали месечните такси, което много ме шокира. Мислех, че се плаща на бройка живеещи , а на празен дом за какво и за кого?
Надявам се ми разбрахте питането и ще съм ви благодарна ако ми помогнете в тази ситуация.
Моите съболезнования за родителите ви!
Вноската се състои от две части - за ремонт и за поддържане. ОС решава каква е сумата - трябва да има протокол с това решение:
1. За ремонт се плаща без значение дали е празен или не апартамента и е на апартамент според идеалните части (не трябва да е по-малка от 1% от мин. раб. заплата);
2. За поддържане е на човек - там влиза общия ток, асансьор, чистачка и др.
Трябва да информирате домоуправителя, че броя на живеещите е променен, за да ви се промени и вноската.
Ако са живеели примерно двама човека и вноската за поддържане е била 4 лв., а тази за ремонт 5 лв., значи се дължи 2 х 4 + 5 = 13 лв.
Просто домоуправителя трябва да ви покаже протоколите от ОС на които са взети решенията за тези вноски, а и да попитате комшии колко се плаща, за да сте в час с подробностите.

# 554
Моля, доволните от професионален домоуправител/фирма за управление на ЕС да ми даде координати на такава, благодаря ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт