Прием за детски ясли гp. Варна 2015

• 73 377
  • 914
  •   1
Отговори
# 705
С пантофи ходят, но под пантофи всеки различно разбира. Пантоф в класическия му вид изобщо не съм видяла в яслата, има едни като платнени сандали, много са популярни. Някои са с гумени сандали, които също не са никак комфортни, има и с естествена кожа, какво си купиш на детето, предлагането е голямо. За зимата също е подходящо да са тънки и с дупки, защото зимата вътре не е по- хладно от лятото. Даже сега с климатиците ми се струва, че е по- хладно, от колкото зимата с парното + климатици, голяма жега е. Всички сестри и лелки са с къси ръкави, децата с дълги, макар че няма нужда, но са все с тънки блузки. И панталони ватирани в никакъв случай. Много е топло. Пантофите предпочитат да са с велкро, учат децата сами да ги събуват и обуват. Да не са с катарами, с връзки. С ластик също може, но някъде, някои лелки се правят на интересни за модели с ластик, все си искат с велкрото.

# 706
  • Варна
С тези изисквания малко прекаляват. Моето дете откакто е с пантофи е само с такива с ластик и вече сам ги събува и почти успява и да ги обуе. Е, пантофи с велкро няма да му купя само, защото лерята е решила, че такива иска.
Това за дрехите също ми идва малко в повече на мен имайки предвид, че на вякой места се цупят и на декоративни връзки на панталони, които така или иначе нямат ангажимент да стягат и връзват. Момичетата ок, ходят си масово с клинчета, въпрекиче и на това се цупят, а момчетата само с долници ли трябва. Не казвам да ги пускаме с ризки или нещо съвсем трудоемко, но се оливат с изискванията.
Пантофите пък специално кой каквого иска и смята за удобно. За мен е преди всичко комфорта на детето ми, а лелята каквото и да обува все ще го прави.

# 707
Под пантофи имат предвид нещо чисто за вътре. Вече според сезона, родителя си решава. Аз лично я пускам с пантофи, защото от климатика краката й са студени и предпочитам да е обута. Иначе съм виждала деца със сандали тип крокс, гуменки и какво ли още не. Аз лично купувам един вид пантофи с лепенка, защото са дишащи и с хубава стелка. Simple Smile

# 708
Здравейте, мамчета ! Имам следното питане към вас Simple Smile Малкия стана на 2 април и от май съм безработна с право на обезщетение от бюрото по труда. Сега ни приеха на ясла с 5 точки,защото ми казаха ,че не губя точка когато съм с право на обезщетение ,но искам да знам дали някоя от вас е била в моята ситуация. Притесних да не би да не е така и да се окаже ,че не сме с реални точки .Благодаря ви !

# 709
Не се притеснявай, с точка сте си, бележка ще ти дадат от БТ, те знаят, няма проблем.

# 710
Момичета, да напомня, че имате право дакандидатствате и за градини, освен за ясли, ако децата ви са родени в първото полугодие на 2014г.

https://gradini-varna.com/

Община Варна информира родителите, че тези свободни места ще бъдат обявени отново на 25.07.2016 г. като за тях ще могат да кандидатстват не само родителите на 3-годишните деца, а и родители на деца на 2 навършени години към началото на учебната година/ родени през 2014 г./, с които ще се допълнят първите групи съгласно новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Ако ви устройват свободните места, вариант е детето да тръгне от тази година и догодина да не се блъскате отново в класирания и да се молите да ви се падне хубаво случайно число.

# 711
Здравейте момичета, нашия татко работи в чужбина и отсъства от страната по 6-7 месеца в годината.При кандидатстване в ясла съответно губя 1т. и участвам с 4т.Има ли вариант тази 1т. да не я губя?Как стои въпроса при работещ родител/ли извън БГ,ако детето е в страната?Моля,ако има майчета с подобен казус да се включат с инфо и съвет.

# 712
Благодаря ви ! Точката си я запазвам ,защото получавам обезщетение  Simple Smile

Нашият татко също работи в чужбина и е с двойно гражданство.На мен ми казаха да донеса служебна бележка,че работи и копие на трудов договор,който ще трябва да легализирам.

# 713
Здравейте и моето дете е класирано за ясла, но аз искам да попитам, комплекта с документите за записване трябва ли да включва и заявление? Знаете ли от къде трябва да изтегля това заявление или го дават в детската ясла?

# 714
  • Варна
Утре ще ходя да записвам малката в яслата и нахвърлям разни въпроси към директорката.
Бихте ли споделили вие какво сте питали преди тръгването на ясла?
Не се притеснявам за яденето и спането, по-важно е как се държи с другите децата, с лелите и т.н.
Но все си мисля, че нещо ще забравя да питам...

# 715
Най- вероятно няма да имаш и възможност. Отпред ще се извие опашка от майки, дошли за същото, ще те подканят да побързаш и, че затова ще говорите по- нататък, а това по- нататък няма да дойде никога и така. Телефона няма да спира да звъни с въпроси от други майки, които вс недоразбрали и питат едно и също по 20 пъти.  Ти ще се включваш някъде между телефонния звън и отварящата се врата, последвано от молби да изчакат отвън.

# 716
  • Варна
Хах, Pina, и аз така съм се настроила че няма да ми обърнат внимание, пък все тайно се надявам да успея.
Правят ли род.срещи преди тръгването на децата?
Или поне предварително да се запознаем с лелките от нейната група?
Все с някой трябва да говоря за това какво прави и не прави детето, а и всеки родител има въпроси най-малкото за организацията по водене, прибиране и всичко свързано с яслата.

# 717
В някои ясли правят родителски срещи. В Зайо байо (сме ние), нямаше. При самото тръгване, на вратата, сестрата, която беше на смяна попита някои неща набързо, отговори на други и така. Не е за вярване, но се получи. Без много обяснения.

# 718
Хах, Pina, и аз така съм се настроила че няма да ми обърнат внимание, пък все тайно се надявам да успея.
Правят ли род.срещи преди тръгването на децата?
Или поне предварително да се запознаем с лелките от нейната група?
Все с някой трябва да говоря за това какво прави и не прави детето, а и всеки родител има въпроси най-малкото за организацията по водене, прибиране и всичко свързано с яслата.
Директорката няма досег с децата. Сестрите са тези, които са цял ден с тях и знаят кое как се случва. Има родителски срещи за новите деца. В началото е добре да кажат как протича адаптацията и кои хранения ще хваща, какво трябва да има в шкафчето. Другото изниква в движение. Като водиш и взимаш детето ти казват какво се е случвало, как се е държало.  Peace

# 719
  • Варна
Здравейте момичета, нашия татко работи в чужбина и отсъства от страната по 6-7 месеца в годината.При кандидатстване в ясла съответно губя 1т. и участвам с 4т.Има ли вариант тази 1т. да не я губя?Как стои въпроса при работещ родител/ли извън БГ,ако детето е в страната?Моля,ако има майчета с подобен казус да се включат с инфо и съвет.
на мен ми е интересно защо губите 1т. ? и нашия татко работи в чужбина, но аз точката не съм я махнала  Naughty
https://public-one.is-vn.bg:1443/babyvn/c/normur.php
на стр.8 в пдф файла: за работещи в чужбина - преведно заверено копие от договор за работа

usmiv4ica също там в този файл пише за родители с право на парично обезщетение за безработица - сл.бележка от Бюрото по труда и разпореждане от НОИ.

по принцип всичко го пише в нормативната уредба, но е по-лесно да се пита във форума, или по телефона в яслата и така се получава това, за която Pina говори

Последна редакция: пн, 18 юли 2016, 16:26 от PISSSanka

Общи условия

Активация на акаунт