Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 196
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Тете, имало е задължителен контролен гърлен секрет на преболедувало дете след скарлатина до 30.01.2004 г.
Скрит текст:
Наредба № 2 от 4.02.2003 г. за организация и провеждане на профилактични прегледи при лица от 0 до 18 години и диспансерно наблюдение на задължително здравноосигурени лица,Приложение 2, раздел I
сега може да е в някой от медицинските стандарти, но нямам време да ги огледам.

# 646
  • София
Ами сега, имах предвид най-добронамерено, че на мен ми е безразлично дали моето дете ще седи до кихащо или до кашлящо (като пак казвам изключвам тежките случаи). И в двата случая моето ще се зарази.

Просто ми е странно как някой родител се впряга, че чул дете да кашля в коридора на градината, а не вижда друго дете, което е с хрема. Детето на въпросния родител може да се зарази и от хремавото дете толкова успешно, колкото и от кашлящото.

Не вземам страна - трябва ли да е позволено или забранено да се водят болни деца. Единствено виждам като проблем това, че няма ясно правило и всеки си тълкува нещата по свой начин.

# 647
  • Варна
Аз изобщо не го разбирам това с пускането на болни деца в градината, защото ако за някои е само хрема, друго дете може да получи след заразяването усложнения.На много такива родители изобщо не им идва на акъла, че има деца съжителстващи с хора с понижен или липсващ имунитет - визирам хора със  някои заболявания, които изобщо не трябва да пипват вируси.
Ако имаше малко повече контрол и се връщаха болни дечица щеше да е по-добре.За съжаление сестрите в градината нямат право да оборват лекарско становище и затова всичко цикли.
Това с воденето на болни деца го е имало още, когато аз съм  била на градина и не виждам индикации изобщо нещо да се промени.

# 648
Нашите дечурлига вчера са правили това :

# 649
Аз изобщо не го разбирам това с пускането на болни деца в градината, защото ако за някои е само хрема, друго дете може да получи след заразяването усложнения.

Проблемите около тази дискусия идват от факта, че дефиницията за "болни" деца е субективна - ето, Тета например в другата тема каза, че за нея дете без Т не е болно. Тете, само илюстрирам с пример, защото за това се сетих най-лесно  Hug, не е нищо лично, аз разбирам тревогите ти около Т.
Моето също първите две години от ДГ и годината/по-скоро няколкото месеца/ на ясла правеше спазми от всеки сопол. Но приятелчетата й си ходеха през цялото време почти сополиви без усложнения. Е, питам аз, щом им се позволява/т.е. няма изрично разписано, че със сопол не се ходи на ДГ/ кой родител би взел болнични? Какво им пука на хората, че моята Кристина пак ще е на Вентолин, след като техните деца  перманентно са сополиви, но видимо здрави?
Та в тази посока си мисля, че всеки знае себе си и докато няма наистина строг контрол на входа, всичко друго са лични интерпретации.

# 650
  • Куциндрел
На моето дете му тече носа почти цяла зима. Вече съм се научила кога да го спирам от градина. Ако тръгна да го спирам при първия сопол, то детето въобще няма да посещава градина.
От понеделник ще го пускам пак в градината и съм сигурна, че до сряда ще има пак сопол. Mr. Green

# 651
  • Пловдив
И аз да си кажа мнението. Незнам как е във другите градини, но в нашата единствено за въшки ги гледат сутрин. Според мен не би трябвало да е така, но...Възмутих се обаче един ден, когато дори учителката подметна на таткото на едно момиче, че не е могло да заспи от кашлица. Постоянно кашляло. Ами то си е мъчение за самото дете там да стои, а не вкъщи! 

# 652
  • Варна
То точно от дефиницията за болест идва проблема.И все пак хремите се причинияват от вируси / коронавирус, риновирус/, та колкото и да не ги броят за болни децата, то реално те са си заразни.
Моята дъщеря напр. е с 3-та сливица и лесно лепи такива бацили.Но докато при повечето деца за няколко дни няма проблем, то тя влачи над 10 дни сополи, кашля и т.н.. И питам аз - защо моето дете трябва да се мъчи, понеже някой родител е решил, че е ОК да си пусне сополиво детето на градина?Въпросът е риторичен.Наясно съм, че няма оправия, а и дъщеря ми е последна година в градината и вече изобщо не ми се разправя....

# 653
Мили ,и ние бяхме като вас ,точно с проблемна трета сливица ... и заради деца ,които имат само едни сополи докъде сме стигали ...  Shocked

# 654
  • Варна
Мили ,и ние бяхме като вас ,точно с проблемна трета сливица ... и заради деца ,които имат само едни сополи докъде сме стигали ...  Shocked
Най-кофти беше, когато след едно боледуване, което започна с хрема, направи ларингитна кашлица, която след оздравяването влачихме месеци буквално.От 1-ви юни / това по-миналото лято/ до октомври.
А третата сливица я нямахме до преди едно яко боледуване в градината - отвратителен грип точно преди празниците и естествено всички болни деца на линия за тържеството.След това боледуване имахме признаци и така я установиха...
Най-прясното - близо 4 седмици боледуване ПАК тръгнало само от хрема, която си домъкнахме от градината - почна с хрема, после кашлица, храчки и не знам си какво, тамаааан да се оправи, и хайде пак.Накрая направи усложнение и се наложи да мине на АБ.Междувременно групата оредя до около 10 деца и ги бяха сложили в сборна група....Понеделник вече се върнахме в градината, днес пак има едно с яка влажна кашлица, сутринта се засякохме като водих детето.
И ей така.....
Аз не работя, няма кой да ми дава през 1-2 седмици по 10 дни болнични.Няма кой друг да ми я гледа.

# 655
Мили ,напълно те разбирам.
След точно 7 дни ще стане година ,откакто махнахме третата сливица ,пак се разболява ,но не е каквото беше.
Напълно те разбирам за какво говориш ,минахме през този ад.

# 656
  • Варна
Аз не работя, няма кой да ми дава през 1-2 седмици по 10 дни болнични.Няма кой друг да ми я гледа.
Ами това е причината, няма кой да дава болнични постоянно, няма и работодател, който би ги преглътнал. Само че не всяка майка може да си позволи да не работи, за нашето семейство например е тотален абсурд! Е, какво следва оттук? Ние си имаме дядо и аз винаги спирам сина си от градина, дори и симптомите му да са съвсем леки, за мое собствено спокойствие. Но много хора нямат на кого да разчитат и се принуждават да пращат "леко" болните си деца на градина. Факт е, че и на запад доколкот съм чувала хрема и кашлица не се брои за болест и никой не си спира детето от градина заради това. Хубаво-лошо - това е. Да, и аз страдам от факта, че моето дете се разболява в градината, в яслата да не говорим какъв ужас беше, но не мога да променя света.

# 657
  • Куциндрел
Имам чувството, че и едно дете да е я групата и то за една седмица ще се разсополиви.
Има деца от нашата група, които боледуват по веднъж-два на учебна година. Моето по няколко пъти, а има деца, които правя постоянно усложнения и деца, които не ги пускат на градина, защото хващали сопол.
Последно си водих детето на частен педиатър и той ми каза - детето ви е абсолютно здраво, тази кашлица е градинска кашлица, не виждам основание да отсъства от градина.
Мен повече ме притесняват коремните вируси/бактерии. Миналата година четири пъти детето ми беше с коремен вирус от градината, тази година веднъж.

# 658
  • Варна
Това, че не работя, не означава, че не ми се налага.Но претеглихме нещата и за нас си взехме решението.
Както казах - последна година сме, неприятно е, но ми е ясно, че няма оправия и наистина вече съм вдигнала ръце и не ми се занимава.

Колкото до "градинските" сополи и "градинската" кашлица - тези неща ми ги говори сестрата от градината.Веднъж ги споменах пред педиатърката на дъщеря ми, тя ме изгледа странно и ми заяви, че това били глупости.Вярвам ѝ  Peace Особено, когато от такива уж безобидни неща групата се опразни, че и учителките се тръшват болни и отсъстват.Миналата година едната госпожа влиза в болница даже, заради усложнение.

# 659

Ами аз какво казвам  newsm78 И пак повтарям, че и аз съм минала по пътя на усложненията от всеки сопол, но вече със съвсем други очи гледам на нещата, може би защото. пу-пу, се израстанаха проблемите. Но е факт, че само се съсипваме от подобни притеснения - защо някой си не спрял детето от градина.... Пак повтарям, за обикновен сопол говоря, не за нещо по-сериозно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт