Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 193
  • 763
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Това, че не работя, не означава, че не ми се налага.Но претеглихме нещата и за нас си взехме решението.
Ами ок, но не всеки може да вземе такова решение, разберете! С една заплата от 600 лева примерно 3-4 членно семейство не оцелява! Няма начин! Да, ако детето боледува често и тежко пак не става, тогава наистина нямам представа какво е решението, може би работа вкъщи. Макар че аз съм работила вкъщи и честно казано е отвратително, това би ми било супер краен вариант за наистина безнадеждни случаи. Та всеки си знае положението, ако детето му не боледува тежко много ясно, че ще предпочете да ходи на работа, а то на градина, отколкото да си остане вкъщи с детето и да се чуди после какво да сложи на масата. Има ситуации и ситуации, това, че едно решение е работещо в твоя случай не го прави работещо в общия.

# 661
Да не говорим, че работа от вкъщи има само за определени професии, не е като да е опция за всички  Peace Месечинке, съгласна съм с всичко, казано от теб  Peace
Да не разводняваме темата, но все пак искам да споделя, че няблюдавам, че често родителите сами спомагат за по-лесно разболяване на децата, ама после другите са им виновни.

# 662
  • Варна
Месечинке, аз разбирам, че възможностите на всеки са различни и не всеки може да си позволи.Но просто застанете от другата страна, че има деца, които ще се заразят и вместо обикновен сопол ще стигнат до пристъп, бронхит, пневмония.Това искам да кажа, че имат две страни нещата.
Ако имаше повече контрол, децата нямаше чак толкова често да боледуват и съответно да се налагат и чести болнични.Честото боледуване е резултат именно от липсата на контрол и от вързаните ръце на учителките и сестрите в градината.Защото и да искат, няма как да ограничат дори видимо болните деца.

Да се допълня само - никъде не съм твърдяла, че трябва някой да си остане вкъщи и да не ходи на работа.Само написах, че ние взехме това решение за нас.

Последна редакция: чт, 03 дек 2015, 14:33 от mmilityy

# 663
липса на контрол от страна и на лекарите....мен,ако питаш!Нашата педиатърка дава бележки без да прегледа детето-т.е. може и да е пред разболяване,може и недоизлекувано да е(някой път не ни вика на контролен преглед),но тя си дава бележката  Peace
Спомням си тая година на 9 септември ходих с детето на зъболекар и нашата педи е в съседство с кабинета на зъболекарката и докато чакахме ни видя и понеже нямаше хора ни извика да ни дадяла бележка за 15!...на следващия ден той вдигна Т над 39 и се оказа с херпангина.Не е нужно да казвам,че ако го беше прегледала щеше да разбере,че е пред разболяване по гърлото поне,а тя въобще не го погледна....Как от 9-ти ще даваш бележка за 15-ти като не знаеш това дете до тогава как ще е здравословно  ooooh!

# 664
  • Варна
Това искам да кажа, че имат две страни нещата.
Има, разбира се Hug Съчувствам на всички, които имат такива тревоги, от здравото дете по-хубаво нещо няма. Просто е нормално всеки да гледа първо себе си и своето семейство (като естествено се старае да не вреди на другите, доколкото е възможно). Просто гледам да съм някъде в златната среда, нито поставям моите нужди на пиедестал, потъпквайки нуждите на другите, нито пък считам за нужно да принасям спокойствието и добруването си в жертва, за да угодя на света.

# 665
  • София
В нашата градина не връщат болни деца - сополи, хрема, кашлица, пневмококи си посещават. Е, сега ако някой е с висока Т и повръща, разбира се, обаждат се на родителя.
За сметка на това, не спират да мърморят. Персоналът мърмори на родителите. Родителите мърморят на персонала. Направо байгънясах от мърморене. Да вземе веднъж завинаги да си каже директорката, че така ще е при нас - и болни, и здрави на градина, или да измислим нещо по-адекватно, но да започнем да си следваме правилото, защото сега се скъсваме от недоволство. Омръзна ми. Искам да сме по-позитивни.

# 666
  • София
Тете, имало е задължителен контролен гърлен секрет на преболедувало дете след скарлатина до 30.01.2004 г.
Скрит текст:
Наредба № 2 от 4.02.2003 г. за организация и провеждане на профилактични прегледи при лица от 0 до 18 години и диспансерно наблюдение на задължително здравноосигурени лица,Приложение 2, раздел I
сега може да е в някой от медицинските стандарти, но нямам време да ги огледам.

Дами, намерих две наредби, които правят задължително регистрирането и лабораторното изследване при скарлатина в детската градина: НАРЕДБА № 21 ОТ 18 ЮЛИ 2005 Г. ЗА РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ, СЪОБЩАВАНЕ И ОТЧЕТ НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ и НАРЕДБА № 5 ОТ 6 АПРИЛ 2006 Г. ЗА ДИАГНОСТИКАТА, ПРОФИЛАКТИКАТА И КОНТРОЛА НА МЕСТНИТЕ ПАРАЗИТОЗИ

# 667
Ashia, благодаря, момиче, страшна си. ще ги погледна при първа възможност, та да мога да стана още по-устата от сега като ми се наложи да кръстосам шпаги с мед. сестрата в градината. то ние вече и на риокоз функциите ще изземем  Laughing

# 668
Ашиа, как ги откри бе? Браво...
Прегледах набързо първата наредба, но според мен тя урежда правоотношенията по регистриране и водене на регистри и т.н. на някои заразни болести. не намирам в нея на първо четене задължение за вземане на гърлен секрет например от всички контактни и т.н неща, които ни интересуват нас в случая. Пак ще я чета по-внимателно де...

Сега отивам и втората да разуча Peace

# 669
Във втората наредба - намерих следното:

Чл.15, ал.1) При провеждане на профилактични изследвания за контактни паразитози медицинското лице, обслужващо заведенията по чл. 12:

1. взема материали за изследване и ги изпраща в РИОКОЗ;

2. уведомява общопрактикуващия лекар на опаразитеното лице, когато в заведението няма лекар;

3. след приключване на лечението изпраща в РИОКОЗ списък на лекуваните лица.

(2) Лечението на откритите опаразитени лица при профилактични изследвания или по епидемиологични показания се извършва, без да се отстраняват от колектива.

(3) След приключване лечението на лицата с контактни паразитози се извършват контролни изследвания на 10-ия и 20-ия ден

По принцип за скарлатината тази наредба няма да ни свърши работа. Тук се третират паразити. По тази наредба например мед сестрата един път в годината взема проба с тиксо от децата и ги носи в РЗИ за профилактика. Един ден я срещнах нашата на спирката и тя сподели, че тъкмо била взела такива проби и ги носеше в РЗИ. Съобщения или уведомяване на родителите нямаше, естествено.

Отивам да дочитам...

Допълвам се за първата наредба  - тя касае съобщаването за наличието на заразни болести и болни, обявяване на карантина и вписването в регистри. Тоест някаква статистика си правят и нищо повече. Те това ДГ го правят - лепват бележка на вратата за скарлатина и дотам. Наредбата урежда реда за разменяне на съобщения между ЛЛ, детска градина, родител, РЗИ...кореспондират си и се записват данни за броя на болните. Само това...
Въпреки това ми е интересно и полезно да се запозная с тези нормативни актове, за което благодаря..

Последна редакция: чт, 03 дек 2015, 19:01 от teta75

# 670
  • София
Тете, по наредба 21 скарлатината е включена в списъка на паразитните болести - т.е. за нея важат постулатите от Наредба 5, чл. 15, който си цитирала много правилно - поне аз така го интерпретирам.

# 671
Наредба № 21 е за съобщенията и отчетите само.Скарлатината я има там, защото е заразна болест.Валицела, вариола също.. Наредба 21 не е за паразитози май..

# 672
  • София
Наредбата (21) касае и заразните, и паразитните болести - навътре в текста го пише; самата скарлатина е посочена изрично като "заразна и паразитна болест".

Също така - нали в детската градина едно дете се смята за контактно, когато има 2 или повече случая (така ми каза ЛЛ, така написа и Силвиана). Ето от къде идва верооятно: § 1. По смисъла на тази наредба (наредба 21) "епидемичен взрив" е възникването на два и повече случая на едно и също заразно заболяване, епидемично свързани по време и място.

Последна редакция: чт, 03 дек 2015, 22:49 от Ashia

# 673
  • shumen
Да се оправят всички болни.
Мимиту,аз няма как да не работя.Имам дете и си го гледам сама.Ако остана вкъщи няма да има кои да ни издържа.
При нас болни деца уж връщат,но след ден пак ги виждам,че са там.

# 674
  • София
Нали знаете, че в училище ходят и със зелени сополи, и с антибиотика в чантата. Само казвам, така, да не се изненадате след някоя година.

ЕДИТ: и да питам. При нас от този месец има опция да се плати на ПОС таксата за градина. Супер, ОБАЧЕ не ми дадоха квитанция (с изписано име на детето, сума, месец на таксата, присъствени дни и т.н.), а само разписката от ПОС терминала (сума, име на градината). Така ли е и при вас  newsm78

Последна редакция: пт, 04 дек 2015, 05:43 от зелено човече

Общи условия

Активация на акаунт