Детската градина- всичко, което ни вълнува- 13

• 45 208
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
Ceca, да не си в нашата група. И ние имахме скарлатина. Случаите бяха два, но още първия имаше залепена бележка, че трябва консултация с ЛЛ и гърлен секрет. Веднага ми дадоха направление за гърлен секрет и на другия ден на гладно и жадно в микробиологията. Беше ОК ама знам ли кой видял бележка, кой не видял, кой имал време да ходи на лекар и т.н. Има доста нехайни родители.
Мне, в нашата група ги преброихме 7-10 деца с доказан скарлатинен бацил за 1 седмица. Crazy
А преди да дойде в нашата група, мина през по-горната и през ясленската.
Уж карантина се слага и т.н. обаче при нас пламна групата.
Накрая се наканиха да вземат секрет от децата, обаче казаха, че мед. сестра в групата е вземала. ХЕИ не знам дали е идвало или ще идва и дали трябва да обезпаразити помещението.

Ashia, докато не станат 3 доказани случая, т.е. с бързо известие от ЛЛ на децата, то секрета е пожелателен.
Както и да се взима секрет, ако родителите не действат разумно и с добра воля и в полза на децата си, винаги могат да се справят с манипулирането. Вода да напоят децата, гладни да не отидат, че и зъбките ще измият за по-сигурно.

# 616
За скарлатината да се включа и аз с актуална информация...
Няма никъде нормативна разпоредба, било то Наредба, инструкция, закон и т.н., в която да съществува механизъм да се задължат родителите на останалите деца от групата, в която има обявена карантина, да представят отрицателен гърлен секрет. Няма. Просто няма, не е разписано никъде. Всичко е пожелателно, РЗИ може само да препоръча, но не и да задължи...всичко опира до съвестност и отговорност на ЛЛ, на родителите, на сестрата и персонала в ДГ.

Цеца, при скарлатина не се обезпаразитява помещението, тъй като между паразит и бактерия има огромна разлика. Скарлатината се причинява от бактерия. Затова не можеш да настояваш за обезпаразитяване... Peace

При нас скоро имаше скарлатина, само едно дете се разболя и след 7 дена сестрата свали карантината. Аз съм даже още на тръни, бях спряла и детето си по време на карантината, нищо че беше вече контактно...

Редактирам се и допълвам....когато болното дете трябва да се върне на ДГ, също няма изискване да представи отрицателен резултат от гърлен секрет, доказващ, че е излекувано. Отново ЛЛ бил този, който преценявал дали детето е здраво и може да се върне в колектива...Глупост е това според мен, никакъв контрол...ако въпреки АБ бактерията не е изтрепана, то се връща и продължава да сее зараза...
Мила родна картинка...тоест нещо нормално за БГ. Никой за нищо не е отговорен и нищо не контролира..

# 617
  • Куциндрел
Ох добре, Тета - обезбациляване.
Скарлатината може да се предаде и чрез замърсени предмети. Crazy

Сестрата в градината ми каза, че при 3 бързи известия към ХЕИ от една група за скарлатина, то се взема секрет от всички деца, както и стана в нашата група. Утре излизат резултатите. От там ще видим дали има още заразени деца и какви ще са мерките.
Основният проблем при скарлатина в градините било, че лекарите не дават бързото известие за скарлатина и от там ХЕИ няма как да зачете случая. Повечето лекари третирали леката проява на скарлатина, разбирайте без обрив, като ангина. Mr. Green

# 618
Сестрата в ДГ да ти каже къде е разписано, моля....това за вземането на секрети от всички и че е задължително.

Всичко е въпрос на добра воля. Ако сестрата не прати останалите за изследване, ти нищо не можеш да направиш. Както и ако мен ме прати, а аз не искам-пак нищо няма да може да направи тя.
Браво на вашата сестра, че се е размърдала.

Да, предава се по въздушно капков път или чрез заразени предмети. Изчела съм почти всичко за тази болест.
Обезбациляване - какво да правят, да пръскат с АБ ли Rolling EyesКак да утрепят бактериите..
Понеже ти попита за обезпаразитяване, ти отговорих, че тук си нямаме работа с паразити и съответно е неприложимо..

Информацията ми е от РЗИ.

# 619
  • Куциндрел
Оф, не знам дали има обезбациляване или обезпаразитяване, не намерих на ХЕИ наредбата как се действа при такива случаи.
Спокойно може да обезБацилят като пуснат антибацилна лампа, измият играчките, минат хубаво помещенията с белина и т.н.
Това за АБ-то беше тъпо.

Повтарям - при три доказани случая минават и вземат секрети от ВСИКИ, писах какво значи доказан случай и писах, че  В ПОНЕДЕЛНИК МИНАХА И ВЗЕХА СЕКРЕТ ОТ ВСИЧКИ ПРЕИСЪСТВАЩИ ДЕЦА В ГРУПАТА. Ако трябва, Тета и ще го напиша по-бавно или на друг език, че да ме разбереш.
Спокойно мога да питам сестрата къде са на ХЕИ разпоредбите за тези неща като се завърнем в градината, едва ли ще откаже да ми сподели. Crazy

# 620
http://www.riokoz-vt.com/skarlatina.htm
Препоръчва се дезинфекция. Аз вярвам, че в градината се провежда, но не съм сигурна, че се прави с играчките и п,едметите, които ползват децата в домовете им.

# 621
Цеца, сподели после, моля те, в коя наредба, на коя министерство е уреден този въпрос.
Защото аз за такава незнам. Пак пиша-няма разписано в нормативен акт подобен механизъм, за който пишеш.

Вярвам, че ще е полезно за всички.

Ами сега е писала - препоръчва. Тук е разковничето. Препоръчва се...

# 622
  • Куциндрел
Цеца, сподели после, моля те, в коя наредба, на коя министерство е уреден този въпрос.
Защото аз за такава незнам. Пак пиша-няма разписано в нормативен акт подобен механизъм, за който пишеш.

Вярвам, че ще е полезно за всички.

Ами сега е писала - препоръчва. Тук е разковничето. Препоръчва се...
Казах, че не намерих никаква наредба. Писах и какво ми каза сестрата и как се процедира при нас, защото успяхме няколко родителя да занесем бързо известие за скарлатина от ЛЛ-ри на заболелите деца.
Едва ли ще се емне ей така сестрата от градината да взема секрет и да се разкарва до ХЕИ, ако не е задължена.
Значи механизма е - от една група 3 случая на скарлатина, които са документирани от ЛЛ-ри. После градината действа от там нататък.
В другите групи нямаше 3 документирани случая.

# 623
Момичета, моля ви когато поднасяте информация, тя да е проверена и да посочите къде е разписано това. Всичко останало са свободни съчинения и подвежда аудиторията. Благодаря.

Цеца, по повод твоето питане за обезпаразитяване на помещението -намерих следното -  в чл.27, ал.4 и ал.5 от НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 10 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.64 от 21 Август 2012г., изм. ДВ. бр.85 от 6 Ноември 2012г.

Чл. 27. (1) Разпространението на заразни заболявания в детската градина се предотвратява чрез:

1. минимум двукратно дневно проветряване на помещенията, в отсъствие на децата;

2. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) ежедневно изтупване на спалното бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците);

3. термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия;

4. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) ежедневно извършване на дезинфекция на подовете, измиване с вода и сапун на играчките, масите, и при необходимост на столовете, леглата и стените; при дезинфекция с биоциди, съдържащи хлор, се прилагат предпазни мерки за предотвратяване неблагоприятното въздействие на отделящия се във въздуха хлор - достатъчно добро проветряване, при необходимост избърсване и изплакване на дезинфекцираните повърхности и предмети;

5. неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните; при извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи се използва специална престилка с отличителен знак, като след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си;

6. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) задължително измиване на ръцете на децата преди хранене и след използване на тоалетната;

7. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба;

8. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) използване на индивидуални кърпи за ръце и чаши за вода за всяко дете;

9. ежедневно наблюдение на здравословното състояние на децата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2012 г.) Дезинфекцията се извършва с препарати с разрешение от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара на биоцидни препарати съгласно Наредбата за условията и реда за пускане на пазара на биоциди, приета с ПМС № 336 от 2007 г. (ДВ, бр. 4 от 2008 г.).

Тук е предвидено като задължение на ДГ всекидневно да се почистват подовете, играчките, работните площи в помещенията. Отделен въпрос е как и дали се прави и как се контролира. Съмнява ме мен лично, всеки божи ден лелката да минава с парцала количка по количка, кукла по кукла и т.н. всички играчки. Едва ли го правят, нали? Но е разписано в нормативен документ, което ми дава право да пусна например оплакване до РЗИ че това не се върши. Как ще го проверят те и какво ще констатират, е друг въпрос, но механизъм тук има.

Подобно разписано задължение за тези секрети, за които ти говориш, аз не намирам, а не е като да не съм търсила. Ако ти намериш, сподели тук в коя точно наредба и в кой член е написано.

http://lex.bg/laws/ldoc/2135543722/ тук може да се види цялата наредба.

# 624
  • Куциндрел
Тета, пеем различни песни в момента. Последно ти пиша, явно няма да се разберем.
Интересуваме обезпаразитяването или каквото при скарлатина, т.е. след 3-тия доказан случай.
Това искам да намеря и ще питам сестрата къде са разпоредбите, едва ли ще има проблем да ме насочи.
Сестрата за сега ми обясни само устно и това, което каза се случи.
Останалото не ме интересува. Не съм намерила в НЕТА и аз информация по темата.
Вече ти обЯсних, че се взема задължително секрет от всички присъстващи деца в групата след 3-тия случай. Поне това запомни, както и какво е доказан случай, че може да е от полза за вашата група в ДГ.

# 625
Цеца, при положение, че ежедневно се обезпаразитява, няма смисъл от нарочно такова обезпаразитяване. При скарлатина или друго заразно заболяване. Чети наредбата. При ежедневно обезпаразитяване се предполага, че няма да се допусне разпространяване на заразно заболяване, пък било то и скарлатина.

Помолих да си конкретна, като посочиш нормативен акт. Дотогава говориш празни приказки и пожелания.

Ще се включа отново, когато напишеш къде е разписано това, което потретваш за секретите и че е задължително. Нали знаеш, че за да е задължително, трябва да е залегнало в нормативен акт, да има такава правна норма?

# 626
  • Куциндрел
 Tired

# 627
Всеизвестен факт е, че българите не си знаят нито правата, нито задълженията. Правната култура е под всякакво ниво. По принцип няма лошо, защото никой не се е родил научен. Лошото идва, когато някой се опита да те насочи къде можеш да провериш какви точно са правата ти в даден случай, а ти не го правиш . Tired Не говоря за мен и теб, казвам го най-общо..

Давам пример - при прием в ДГ директорката може да ти каже, че се изискват 10 документа. По закон и наредби обаче се изискват само 3 документа. Може да представиш и десетте документа. А можеш и да се поинтересуваш колко действително се изискват и да представиш само трите. Защото в действителност имаш задължение само за трите документа и е неправомерно и незаконосъобразно да ти се изискват останалите.
Въпрос на избор.

# 628
  • София
Сори, че чак сега се включвам по спора. Съгласна съм с Тета - и аз търся закона/наредбата и прочее регламентирана политика, която да задължава за тестване за бацила при 3 доказани случая в групата. Като имам този документ в ръцете си, е сигурно че мога да накарам другите родители да си размърдат д-то и да направят това, което правя аз, за да спра разпространението на болестта. Иначе, без нормативна база - не мога. Освен ако самата градина не предприеме такава политика и каже - или тествате, или сте аут.

Търси се значи, прословутото изискване на ХЕИ в разписан вид, което да казва, че децата се връщат в групата след доказан чист гърлен секрет ...

# 629

Търси се значи, прословутото изискване на ХЕИ в разписан вид, което да казва, че децата се връщат в групата след доказан чист гърлен секрет ...

Аз лично питах в нашето РЗИ и оттам ми отговориха, че ЛЛ е този, който преценява дали е оздравяло детето и дали може да посещава ДГ. Може да напише бележка, че е здраво и без да пусне гърлен секрет..всичко е възможно на практика. Тоест те не се месят. Нямало подобна наредба. Аз още ровя и търся, но не намирам нищо.

Това не пречи да се пускат жалби и сигнали, но незнам доколко си заслужава. Има битки и битки. Всека сам си избира битките с други думи..
Или както е случаят, който Цеца описа-за 10 случая на скарлатина в една група, което е безумие направо. Значи нещо там е сбъркано. Някой по веригата не си е свършил като хората работата. Те са се задействали вече, макар и след десетия случай..Там има възможност да се пусне писмен сигнал/жалба/оплакване/запитване до РЗИ-то да провери какъв е случая, какво, защо и писмено да отговори. Защото когато някой чиновник напише нещо и трябва да си сложи подписа отдолу, ще се замисли какво точно ще напише, нали?

Общи условия

Активация на акаунт