Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още...2

• 95 865
  • 657
  •   3
Отговори
# 165
На Дион внимавайте за змии  Peace Преди две години като ходихме се видях с доста приятелки  Mr. Green

# 166
На Дион внимавайте за змии  Peace Преди две години като ходихме се видях с доста приятелки  Mr. Green

Аз съм ги срещала да се печат на слънце по скалите на Тасос. Но са безопасни, само гадни.

# 167
  • София
Съгласно съвсем нов Закон 4403/2016год. се променя и допълва Display Special Information Card, която се поставяше в хотелите за информация на гостите. Тя е задължителна-клиентска информационна карта.
Информирайте се от картата, да не стават разногласия.
Г-жа Kountoura/министър на туризма-млада красавица-в миналото добра лекоатлетка/ даде информация за това, като засегна и много други сфери на туризма.
Тя подаде ръка на близката до нас Пела, за насърчаване на туризма там...

Летищата в Гърция посрещнаха до този момент 20 милиона пътници за 2016 год.

# 168
Кажете ми ако има хубави манастири около Серес ?

# 169
  • София

http://www.nasamnatam.com/statia/Serski_manastir_Sveti_Ioan_Predtecha-2929.html 

Много ми хареса. Имай предвид, че имат дъъъъълга обедна почивка.  Laughing Почакахме поне 2 часа, за да отворят.

п.п. Току-що прочетох последното изречение от статията - през 2010 е претърпял пожар. Ние сме били на 7 май 2010 г. Явно пожарът е станал след това и не знам в какво състояние е. Sad

Последна редакция: нд, 17 юли 2016, 16:00 от Тaня67

# 170
  • София
Скрит текст:

http://www.nasamnatam.com/statia/Serski_manastir_Sveti_Ioan_Predtecha-2929.html  

Много ми хареса. Имай предвид, че имат дъъъъълга обедна почивка.  Laughing Почакахме поне 2 часа, за да отворят.

п.п. Току-що прочетох последното изречение от статията - през 2010 е претърпял пожар. Ние сме били на 7 май 2010 г. Явно пожарът е станал след това и не знам в какво състояние е. Sad

Серес - Сяр или Сер и околности...

Съгласна съм с Тaня67, страхотен манастир…

Да, манастира се запали зимата на 2010 год. Щетите бяха големи, но и доста неща останаха, няма жертви от монахините. Надявам се да е възстановен, мисля да проверя.

Серес е доста подценявано място, не знам защо ? Повечето минават директно и много малко спират. А ние често ходим до там и района, само заради това.
Но това донякъде е запазило всички съкровища наоколо и града през 2010 год. получава  награда за отлична европейска дестинация (EDEN-European Destinations of Excellence).
Серес както много други не е стар гръцки град, а едва от 1913 год. Затова историята му е впечатляваща. Но това друг път.

Възможностите за разглеждане са огромни, не само този манастир…много повече.
За езерото Керкини е писано повече, но дотук.

Ако продължим можем да влезем в Македония покрай езерото и града Дойран. Но ние отиваме към Кукуш – Кълкъш – Килкис, наш град. До лошата 1913, когато всичко се променя в града на Гоце Делчев и Смирненски, родени тук. Пак друга история…
След като Гоце е убит костите му са пренесени в Серес, но по-късно са погребани в общия гроб до село Баница, над Серес. Място до което сме ходили специално заради това. Защото историята е зашеметяваща. След като селото е унищожено, тленните останки все пак достигат до България, но пак дълга история.
Но тук в Кукуш трябва да видим манастира Свети Георги откъдето тръгва града. Първото, което прави впечатление е страхотната гледка, чак до Дойран.
Това свещено място е видяло много, бежанци/не тези сега/, бомби, палежи, но оцелява в годините.

Връщаме се обратно, нали сме за Серес…Покрай езерото се отбиваме към Villa Belles/хубаво и евтино място за отсядане/ и продължаваме към Akritochori, малко селце.
Подминаваме го и след малко сме пред вратите на манастира Свети Йоан Кръстител, който като бяхме последния път беше в основна реконструкция, сега е достъпен.

Към Серес е Валовища-Демирхисар-Сидирокастро, обичайна замяна на българското.

Името идва от Вальо, но това пак е друга история. Всичко там е било българско, население, община и т.н.
Тук може да се потопите в минерална вода, има хотели за отсядане. Две красиви църкви Свети Димитър в скалите и Преображение Господне на висок хълм.
И веднага отиваме до следващия манастир, само на минутки от селището, Св. Св. Кирик и Юлита. Прекрасни сгради, женски манастир.
Още, Руини на две крепости. Не е далеч Lailias, ски. Фолклорен Музей Tsartsidis.

Имаме още няколко селца до Серес, на които засега няма да се спираме.

Серес
Като започнем от площад Свобода, ако не знаете тук са празнували освобождението си от нас през 2013 год.

Ще продължим с още манастири и забележителности...

Последна редакция: пн, 25 юли 2016, 19:05 от Bled

# 171
Опитвам се да направя едно екскурзионно пътуване в Гърция. Повече гледки и важни места отколкото стоене под слънцето. Този маршрут последния колко време би отнел за да продължим след това към Пелопонес ? Ще трябват нощувки нали ?

# 172
  • София
Опитвам се да направя едно екскурзионно пътуване в Гърция. Повече гледки и важни места отколкото стоене под слънцето. Този маршрут последния колко време би отнел за да продължим след това към Пелопонес ? Ще трябват нощувки нали ?

Това не е маршрут, особено ако е с мисъл за един ден на път. Няма как да стане дори с една нощувка. Отделете си повече време и се разходете до Серес и наоколо без да си нарушавате далечното пътуване.
Особено след това, което ще продължа да пиша.

Серес - Сяр или Сер и околности...2

Предполагали ли сте някога колко музея има в Серес и наоколо ?

Археологически музей - точно на центъра
Фолклорен Музей/на каракачаните/
Фолклорен Музей /на власите/
Фолклорен Музей Hadzilia /частен/
Църковен музей – в епархията
Природонаучен музей
Музея към Amphipolis също се води към Серес

Находки от миналото, а колко са те ?

Амфиполис – далеч от града, но една от най-ценните находки на днешно време
Древния Сирис, акропола – извисява се на хълм над града
Oldynon Komi – древен некропол
Berge – търговски център на Византия
Sintia – древно селище на север от Керкини
Ancient Tragilos – до Aidonohori
Полис на Филип II Македонски Gazoros – до същото селище
Tintos - Останки на древния град Tintos
Myrkinos – останки на тракийското племе Edonian
Ichne – останки от племето Edones около езерото Achinos

Други...

В близост е пещерата Alistrati Cave/до Алистрати/, посока Драма. 3 км., на места до 35 метра височина.
Наблизо е моста на Aggista – творение от миналото

Аквариум Vyronia на североизточния край на езерото Керкини

Клането в Горна и Долна Кердиля са увековечени с огромен монумент - Monument to Slaughtered Patriots –намира се към края на река Струма.

Района е пълен с винарни, включително производство на Alexandridis узо.

Туризъм...

Въпреки, че е разположен в равнина района предлага наоколо огромни възможности за планински туризъм. Съществуват 10 планини наоколо.

Katiga’s Rock е скала с невероятна гледка на около 25 км. от Серес. Местното момиче със същото име се хвърля от скалата, за да не я оженят за мюсюлманин.
Това е в Lailias Forest, защитена зона от Натура 2000.

Термални извори

Най-стария хамам е на минералните извори в Agistro с вода 40-41 градуса. Близо до Промахон.
Pighi Спа горещи извори, на 6 км от Siderokastro, вода 45 градуса.
Нигрита – Therma с много лечебни води.

Ще продължим с останалите манастири и църкви....

# 173
Тази година ще ходим в Парга и на Лефкада - какво можем да разгледаме в този район? Знам само за крепостта в Парга...  Rolling Eyes

# 174
  • София
Тази година ще ходим в Парга и на Лефкада - какво можем да разгледаме в този район? Знам само за крепостта в Парга...  Rolling Eyes

Това, което може да видите и посетите е страшно много да ти опиша всяко. Ще ти ги нахвърлям, а ако има нещо неясно ще питаш…

Парга

Круиз Паксос и Антипаксос
Пещерата на Афродита
Крепостта от 11 век, срещу пирати и турци, красива гледка
Река Ахерон, заслужава си
Некромантия/Necromanteion/ древен храм
Фабрика за зехтин
Остров Панагия и параклиса на Богородица
Село Anthousa
Доста църкви, да не ги изброявам
Отиване до Корфу
Посещение на Янина
Защо не и Албания за кратко
Наемане на лодка и обиколка откъм водата и островите
Плажовете са отделна тема
Разходки до други околни селища, които заслужават внимание Сивота, Пердика, Платария, Амудия и т.н.

Лефкада

Главен град/същото име/ и забележителности в него
Lefkata Cape
Cavo Dukato
Papanikolis Cave
Lefkata Lighthouse
Крепостта Агия Мавра
Древния град на Nirikos
Археологически музей
Църковен музей
Градината на поетите
Останки от циклопски стени
Вятърните мелници
Водопади в дефилето на Dimossari
Залива на Sivota
Село Voltoi
Grave Wilhelm Dörpfeld
Lefkata Lighthouse-фар
Манастир Of Faneromeni
Плажове за снимки, плажове за почивка
Близки острови
Мини круизи

Това е на първо четене. Сигурно има още места до които все още не съм стигнала.
Ако имаш въпроси питай…

# 175
Много благодаря.Със сигурност ще го направя,особено след тази информация, която чета тук.А дали може да помоля да ми помогнете за маршрут на Пелопонес без много плаж,а повече забележителни места.И много се чудя къде да спим?Опитвам се сама,но не ми се получава. newsm78

# 176
Не знам колко дни планирате.
Нафплио е задължителен стоп - удобна и за Коринт, Немеа, Микена и Епидавър.
Монемвасия и Олимпия са несъвместими спирки при кратко пътуване - избери югоизток или северозапад.

# 177
Много благодаря за първото,другото не го разбрах  newsm78
Не е кратко 10 дена всичко изброено става ли?

# 178
  • София
Много благодаря за първото,другото не го разбрах  newsm78
Не е кратко 10 дена всичко изброено става ли?

Azinka
Няма и да разбереш и не ти и трябва...
Само знай, че който ми каже "благодаря" веднага ми става роднина или съм си аз/де да имах време и за това/. И спира да пише тук, прехвърля се на лични. На хората им писна и има защо.
За да не си клонирана просто не ми благодари. Че роднините и клонингите ми станаха много.
Но приятелите още повече.

По същество, наистина ще ти пусна всичко необходимо за едно страхотно пътуване в Пелопонес. Така и няма да го напиша тук, че много пъти съм го правила, още повече лично.
Десет дена са си 10 дена и стигат ако знаеш как да го направиш. А ти ще знаеш, като имам възможност.
С карти и всякакви подробности. Също и нощувките.
Не ми благодари !!!

# 179
  • София
Серес - Сяр или Сер и околности...3

Обиколихме три манастира, продължаваме с останалите...

Както го споменахме и в началото, един от най-хубавите, в невероятна природа е
Monastery of Timios Prodromos

Манастира както писахме претърпя пожар и нямам представа дали вече всичко е реставрирано. Много искам да проверя и скоро ще ви кажа.
Как да стигнете до манастира ? КАРТА
Гърците казват, че в онези години манастира е бил разрушен от българи, но аз не вярвам.

СНИМКИ

Следва не много далеч
Monastery of Profitis Ilias

За този манастир се намира много малко информация, но на мен ми е един от любимите.

Как да стигнете, близо е до селцето Aghio Pnevma КАРТА

СНИМКИ

И двата манастира, които най харесвам са напълно достъпни с нормални пътища до тях.

Ще продължим...

Общи условия

Активация на акаунт