Частни училища - информативна тема 8

• 64 417
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
И наистина стига с тази математика. Може да развива мисленето и т.н. доводи(да не ги повтарям), но има прекрасни професионалисти във всевъзможни сфери(вкл. и свързани с финанси и т.н.), които са ужасни математици. И не им пречи да са добри в професията си.

Нали това писах и аз вчера и никой не се съгласи.

За математиката като "гръбнак" на всички науки, не съм много убедена, но както и да е.

Нали това писах вчера.

Вижте какво, не бъркайте математиката с аритметиката. Да можеш да изравниш едно химическо уравнение не е математика. Да можеш да си сметнеш сметката в магазина не е математика. За повечето задачи по физика, особено на училищно ниво, сметките, които има в тях, не са математика. А са аритметика. Вече физиката на университетско ниво използва математически апарат, да, но на училищен, това не е математика.

Истинската математика дори не е с цифри. Тя е с букви, така наречените параметри. Математиката не е сметки! Да, сметките, елементарната аритметика, се използва навсякъде около нас във всяка област на живота. Но това е все едно да знаеш азбуката и правописните правила, за да пишеш грамотно. Нима това е филология или лингвистика? Аритметиката е част от математиката, да, но както правописът примерно е част от лингвистиката. Елементарна, азбучна част.

Истинската математика, тази на високо ниво, не е необходима на повече от 0,1% от хората. Нещо такова писах вчера. Това, че лекарят да можел да си сметне дозировката на лекарствата извинявайте, ама не е математика. То и всеки плочкаджия може да сметне колко плочки му трябват за дадена площ и всеки бояджия - колко литра боя му трябва.

Оставете университетската математика и да вземем училищната, и то тази до 7 клас дори. На колко от вас в ежедневната работа ви трбяват квадратни уранения, дискриминанти, логаритми, коренуване?
Без да знам кой от вас какво работи, нека ви отговоря - на никого.

Тинкърбел имаше наглостта освен да ме нарече трол, да ми каже също и нещо от сорта, че съм имал много ограничено възприятие за математиката или нещо такова. Именно защото аз съм математик, а тя е просто един фен на Света София, ограниченото възприятие е нейното, след като въобще не е разбрала тезите ми.

За да бъде човек успешен лекар, преводач, филолог, счетоводител, певец, писател, журналист, ръководител, художник, дори финансист или инженер - математика не му трябва. Трябва му аритметика, това е друго! Трябва му да може да смята. Много често вече смятат калкулаторите.

Смятането не е математика, разберете го това! Смятането е смятане. Математиката не високо ниво дори не е с цифри, а само с букви. Или предимно с букви.

# 181
Не познавам човек, който да умира от кеф да се явява на кандидатски изпити. .

На мен винаги ми е било страхотен кеф да се явявам на всякакви изпити. На всякакви!

# 182
  • Sofia
Частни училища - ИНФОРМАТИВНА ТЕМА!

# 183
Частни училища - ИНФОРМАТИВНА ТЕМА!

Потребителката Йо-йо още преди няколко страници зададе въпрос:
Цитат
Бихте ли споделили как се развива подготовката на децата ви извън тези 3 предмета? В Питагор ми направи впечатление н-р много добре оборудвания кабинет по химия/физика за учениците след 3ти клас.
,
към който и аз се присъединявам Simple Smile

# 184
  • София - Рим и обратно
Математиката не е сметки! Да, сметките, елементарната аритметика, се използва навсякъде около нас във всяка област на живота. Но това е все едно да знаеш азбуката и правописните правила, за да пишеш грамотно. Нима това е филология или лингвистика? Аритметиката е част от математиката, да, но както правописът примерно е част от лингвистиката. Елементарна, азбучна част.

Истинската математика, тази на високо ниво, не е необходима на повече от 0,1% от хората. Нещо такова писах вчера. Това, че лекарят да можел да си сметне дозировката на лекарствата извинявайте, ама не е математика. То и всеки плочкаджия може да сметне колко плочки му трябват за дадена площ и всеки бояджия - колко литра боя му трябва.

Смятането не е математика, разберете го това! Смятането е смятане. Математиката не високо ниво дори не е с цифри, а само с букви. Или предимно с букви.
Мецане, прав си!
Обаче виж какви истерии се получават покрай седмокласните НВО. Безумни. За да влезе детето в училище с що-годе читава среда, трябва да се пребори с още няколко хиляди деца, като някой път борбата е за стотни и е направо безумна. В осми клас децата са изпушили отвсякъде, не ги интересува ни математика, ни аритметика, за химия и биология да не говорим. Моята отваряше само по езика да чете цяла година. И какво се постига с всичко това? Нито математици стават, нито обща култура имат.

# 185
  • София
Точно да се откажа да се запиша в темата от глупости на квадрат в 13 страници.  ooooh!

Отговарям за ПЧМГ - предметът ЧП има двама учителя - един по физика и химия, и друг по биология. Това е извънредно рядко срещано деление, а абсолютно нужно. По физика правиха проект, по химия редовно правят опити в лабораторията. По биология имаха цялостен проект, свързан с храненето, тъй като учиха за човешкото тяло. Отделно са имали външен лектор на раздела за половото развитие при човека. По история имаха няколко проекта през учебната година. Понеже всеки урок е един синтез на твърде дълъг период от време, децата получават различни теми, които да развият и оформят на презентации по двойки, след което да представят пред останалите. Така за някои от уроците целия клас слуша още 12 теми. По география проекти извън материала не помня да са имали, но пък имат атласи и някакви тетрадки, с които се упражняват доста. Или накратко - по всички разказвателни предмети всяко дете, ако има желание може да научи още доста неща, които ги няма в учебника, само ако слуша в часовете учителите и съучениците си.

# 186

Вижте какво, не бъркайте математиката с аритметиката. Да можеш да изравниш едно химическо уравнение не е математика. Да можеш да си сметнеш сметката в магазина не е математика. За повечето задачи по физика, особено на училищно ниво, сметките, които има в тях, не са математика. А са аритметика. Вече физиката на университетско ниво използва математически апарат, да, но на училищен, това не е математика.

ОК, ако приемем тази гледна точка обаче следва логическото заключение, че в такъв случай в училище изобщо не се учи математика. А щом не се учи математика за какво са всички протести, че прекомерно се толерирала математиката? Нали ако приемем тезата на Мецан се оказва, че математика изобщо няма в училищната програма до 7 клас?  И НВО в такъв случай не е математика, а нещо от областта на плочкаджийството и зарзаватчийството Joy Ми стига вопли в такъв случай Mr. Green

# 187
  • София - Рим и обратно
И НВО в такъв случай не е математика, а нещо от областта на плочкаджийството и зарзаватчийството Joy Ми стига вопли в такъв случай Mr. Green
Искаш да кажеш, че плочкаджията разлага многочлени и решава квадратно уравнение, преди да пристъпи към лепене на плочките ли? Laughing. Хайде стига, наистина много се отплеснахме.

Надявам се да прочетем за протичането на учебния процес по разказвателните предмети и в други училища.

# 188

ОК, ако приемем тази гледна точка обаче следва логическото заключение, че в такъв случай в училище изобщо не се учи математика. А щом не се учи математика за какво са всички протести, че прекомерно се толерирала математиката? Нали ако приемем тезата на Мецан се оказва, че математика изобщо няма в училищната програма до 7 клас?  И НВО в такъв случай не е математика, а нещо от областта на плочкаджийството и зарзаватчийството Joy Ми стига вопли в такъв случай Mr. Green

Нищо такова не е казал Мецан.  Grinning Може и да пише емоционално човека, но аз лично му схванах идеята още от първия пост и до голяма степен я споделям. Че се хващате за третата дума от 10-тия ред ... и вадите от контекста и преиначавате, не допринася за спора.

Сега дали са 13 страници глупости мога да поспоря. Вярно, не са по темата на темата, но все пак касаят и ЧУ.

# 189
Черна станция, Абе точно пък от теб не съм очаквал. Как да няма математика в училище? Има, разбира се - това са функции, линейни и квадратни, логаритми, степенуване, коренуване, формули на Виет, теореми на Талес, еднаквости, подобия, Питагорова теорема - това си е математика, как да не е!

Нищо от това обаче не го използваш после в работата си. Ееее, ама чети първо де, преди да пишеш, че тезата ми била, че няма математика в училище. Такава глупава теза не мога да напиша аз.

Блис,  bouquet Ето ти си разбрала какво съм искал да кажа.

# 190
  • София - Рим и обратно
Много ясно, всички разбрахме какво искаш да кажеш, казваме го и ние. Разбирам аз, че много хора от гилдията са заинтересовани тия истерии покрай НВО и придружаващите ги масовки с частни уроци и школи да продължат, цял бизнес е това Mr. Green.
Няма вопли, просто обсъждаме, а Мецан в случая е напълно прав.

# 191
Това, че се смята с букви, са ни казвали, но по физика Laughing По математика и да са ни казвали, не съм чула, но го прилагах, а после го обясних и на детето. Още едно доказателство, че човек може да си помогне по математика, учейки по друг предмет. Но ако учиш по всички предмети, не виждам къде се вмества двойният и троен хорариум по БЕЛ, мат. и английски. Че понякога и частни уроци.

# 192
  • София
Сега дали са 13 страници глупости мога да поспоря. Вярно, не са по темата на темата, но все пак касаят и ЧУ.

... След известен брой години всички, които сега спорят за многото математика,  стигат до момента в който, прибирайки се отрочето вкъщи с проект за примерно - "Развитие на музейното дело през еди кои си години" и не намирайки нищо по темата в нета, или само един труд от 200 страници сменят позицията и започват да се вайкат - "ама за какво сега да учат толкова много неща по история (биология, география и т.н. ) децата?" И се стига до фундаменталния въпрос, че на него нищо от това не му било послужило в живота  hahaha Примери за горното съм видяла не веднъж и два пъти по родителски, градинки и т.н. , вкл. и тук по форумите.

# 193

... След известен брой години всички, които сега спорят за многото математика,  стигат до момента в който, прибирайки се отрочето вкъщи с проект за примерно - "Развитие на музейното дело през еди кои си години" и не намирайки нищо по темата в нета, или само един труд от 200 страници сменят позицията и започват да се вайкат - "ама за какво сега да учат толкова много неща по история (биология, география и т.н. ) децата?" И се стига до фундаменталния въпрос, че на него нищо от това не му било послужило в живота  hahaha Примери за горното съм видяла не веднъж и два пъти по родителски, градинки и т.н. , вкл. и тук по форумите.

Въпросът в този случай е доколко е адекватна темата на проекта, а не въпросът дали ученето на история е излишно и дали ще послужи в живота.
Аз пък декларирам, че никога и за нищо Питаторовата теорема не ми е послужила в живота.
 Та въпросът е именно не дали един предмет е маловажен и не следва да наблягаме на него за сметка на математиката, а до колко е полезен за образоваността и общата култура на децата. И доколко адекватно им се поднася така че да ги завладее и да го заобичат. Но съм наясно, че това е в сферата на мечтите.

# 194

Общи условия

Активация на акаунт