Частни училища - информативна тема 8

• 64 393
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Всъщност какво правят психолозите в тези училища? Освен да подготвят част от подборната процедура и предполагам да съдействат при конфликти, имат ли някакви общи занимания с децата?
Ние също имаме психолог /млад мъж/,но за първи път го видях на първия учебен ден и то случайно ми го представиха.
в Св. София в ПУК, 1 и 2 клас има часове с децата, в които играят различни ролеви игри, обсъждат приказки и реални ситуации... съдейства и при конфликти. Аз съм доволна от намесата на психолога при нас, определено ни помогна и беше адекватна намесата ѝ

# 676
Благодаря за отговорите. Ние имаме предмет "Личностно развитие",но не зная кой ще го води. Звучи логично да е психолога.

# 677
Ами добре, ако още нещо ново и лошо някой познат ти разкаже, може да го споделиш с нас  Confused От толкова хиляди хора, дето познаваш с деца в това у-ще, пък как един не е доволен и като не са хепи, за чий си държат децата там?!?!?!? Ако детето ми не се чувства някъде добре и/или аз не съм доволна, бих действала на секундата, а не да ходя и да се жалвам на Блис, ма на, хора всякакви....

Е детето ти като завършва 6 клас  не е много подходящо да го местиш. Или пък едното е там и се справя сравнително добре, а другото не чак толкова, но ще е свръх неподходящо да се разкъсваш между две училища. Или пък все си казваш, че ще дойде време и детето ще се аклиматизира. Все пак това е най, най, най елитното училище. Може би пък не е чак толкова зле да направиш компромис с аклиматизацията за сметка на зубренето по английски, математика и български. А и местенето може да не е сполучливо. Още да продължавам ли?

Хиляди чак не са. Но вече достатъчно с приети и неприети деца познавам за да си направя изводите за позицията и поведението и на двете групи. И отзивите на учащите там е че нивото в сравнение с преди 2-3 години пада стремително. Не нивото на обучение, а на средата и организацията им. И го отдават на разрастването и на комерсиализацията.  Grinning

И не ми се жалват. Аз ги питам, а те отговарят. Любознателна съм когато става въпрос за бъдещето на детето ми и не само.  Mr. Green

Триша, чудя се докъде можете да стигнете с Онна? И аз мога да влагам ирония и подигравка, но мисля, че възпитанието не ми го позволява. А вие олеквате доста с това си поведение.

# 678
Всеки си решава за собственото дете, ако за местене в 7 клас наистина не бих го направила, то за другите 2 случая със сигурност, бих! За какво разкъсване става въпрос като ЧУ-ща са с транспорт, та дори това не е мотив. Какво да кажат хората с дете в 5-и клас в СМГ и по-малко в друго у-ще, които всеки ден ги карат и прибират.
Може би пък не е чак толкова зле да направиш компромис с аклиматизацията за сметка на зубренето по английски, математика и български. А и местенето може да не е сполучливо. 
Аз лично не бих! На мнение съм, че, ако детето ми се чувства зле, то няма как да учи качествено и също ако за детето и родителите се налага зубрене или го приемат така, по-добре да го махнат от там. Горкото детенце... Ще ми отговориш ли, ама съвсем честно, дали ако детето ти не се чувства добре в сегашното училище, ще го оставиш и догодина с надежда, че ще се аклиматизира?
За мен не е елитно училище, следващо програмата на МОН  Close Но такива са реалностите, няма как да избягаме от тях, опитваме се да извлечем максимума... Факт е, че в училището доста учат и е факт, че не всички деца издържат на темпото. И много внимавам, когато някой ми се оплаква от нещо, защото ние родителите (особено пък майките) имаме склонността да идеализираме отрочетата си и все в друг да търсим и намираме вината. Та винаги слушам с едно наум в такива случаи. Защото, когато става въпрос за здравето и образованието на детето ми, вярвай ми и аз много проучвам  Mr. Green
От втория абзац разбирам, че впечатленията ти са главно от хора сега кандидатствали, а не толкова от хора с посещаващи го вече?
За нивото - аз имам същите притеснения, дори си мисля, че може и на обучението да се отрази, затова и не съм хич радостна, че така бързо се разраства у-щето.  Както казах, продължавайте да пишете лоши неща  Wink
Последното ще го подмина, нека всеки прецени дали пък ти не прекали на моменти.

# 679

Аз поименно мога да посоча примери за деца приети в Петър Перон, Българско школо и Немското посолско училище след разговор с директорите. И?
Достатъчно негативни мнения има за "Света София" и категорично не мога да се съглася, че написалите ги са замеряни с камъни. Напротив, аз оставам с впечатление, че ха си написал нещо положително, ха са те обявили за клакьор.

......
Как би коментирала случая със summmertime. Ако това беше се случило с моето дете буквално щях да ги "взривя". Няма начин да остане безнаказана такава "грешка". Това все пак е психика на дете на 5 г. И никой няма право да си играе с нея безнаказано. С подобни примери за безпринципно поведение на това училище само показват какво е нивото им на мислене за децата. Вероятно това обобщение не важи за всички учители. Например учителката, която препитаваше дъщеря ми беше супер симпатична и с явно неудобство реагира на нашето учудване за корекциите в теста.  Mr. Green Но това е обобщение за ръководството на училището. Един познат обобщи за нея(познавайки я доста отдавна): тя е хиена, която не би се спряла пред нищо.

summmertime и при нас имаше желаещи да ни свържат с директорката. И ние се отказахме по същите причини. След като минава време и събираме все повече информация смятам, че е късмет случилото се и е било за добро.

Ами, Блис, как да го коментира? Точно никак. Много удобно го подминава, виждаш.  Rolling Eyes Rolling Eyes
То и случилото се при вас е достатъчно ... хм, противоречиво? Скандално.

Онна,
ако искаш да участваш в дискусията, без да звучиш пристрастно и като клакьор (цитирам те), може да пробваш с това: "съжалявам, че ви се е случило такова нещо, трудно ми е да повярвам, понеже училището ни е страхотно и се спазват правилата, но явно нещо се е издънило при вас..."  Схващаш разликата, нали?

Що се отнася до примерите, които даваш, да поясня, че до преди 2-3 години приемът в Българско школо си беше по документи, вероятно в това число и разговори с директорката. Simple Smile

А тази година, също както и миналата, напливът при нас беше сериозен, подборът - също. Познавам няколко деца, сещам се за 3 в момента, които не се класираха в БШ, но пък бяха приети и отидоха в елитната СС  Peace

Относно прословутия наплив в СС - в разговор през март зам.-директорката ми каза, че при тях тази година за ПУК са кандидатствали 220 деца. За 56 бройки. Всъщност, оказа се, че са с един клас повече, нали?.... Вече се обърках. Много ли е, малко ли - всеки да си пресметне.

Ако съдя от нашия опит - разговори и т.н., мога да заключа, че са приемали в ПУК само деца с "пълни шестици" или най-много с една грешка в тестовете и задачките. Дали?

Всичко това го пиша за ориентир на онези, на които им предстои трудният избор в това информационно и емоционално блато от противоречиви мнения. Надявам се, да гледат повече фактите... А не форумните междуособици и нападки.  bowuu

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 09:49 от summmertime

# 680
Онна това си е тове мнение. Естествено, че манджата за теб ще е пресолена.  Mr. Green
Бъркаш, повече са - пресолена (меко казано е и за мен, включи ме в горния списък). То бива хейт, но всичко трябва да има граници. И аз не обичам някои аспекти на СС, но това не означава да се отрича всичко друго хубаво в училището.
Оценките били високи, но другите предмети били занемарени - дрън, дрън. Няма данни да са по-занемарени, отколкото в което и да е друго училище. Резултатите от страничните изпити са много високи, децата от СС продължават образованието си в добри училища и се справят - значи имат необходимата база за това, дадена им от СС!
Влизало се по втория начин - навсякъде се влиза така, когато се предлага нещо хубаво и качествено има търсене за него. Значи училището е супер.
И в СМГ се влиза така. И какво - училището е скапано ли??? Скапано е само за тези, които не могат да влязат.

Няма случай в който се пише негативно за СС и да не си се появила ти, Жасмин(Луси) и още неколцина и да не сте обяснили, че пишем така защото не са приели децата ни.  Mr. Green И че с вашите деца такова нешо няма, а вие най-добре знаете защото познавате нещата от кухнята. Всичко друго е ЕЖК.  Mr. Green
Което е напълно нормално. Появява се родител, неудоволетворен от това, че са отрязали детето му и според теста и психолога се е оказало или че не е достатъчно подготвено, или не е подходящо като профил за училището. Разбира се се опонира на страничните му наблюдения при положение, че имаш преки.
От другата страна е абсолютно същото - няма случай, в който да се напише нещо позитивно за СС и кръг от родители с неприети деца веднага да не се появят. Ето това вече не е нормално.
Аре стига с плюенето по СС - стана крайно неинформативно.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2015, 09:14 от kodbg

# 681
kodbg с нетърпение чаках да видя кога ще вземеш отношение по темата и конкретно с нападки към мен персонално. Не ме изненада изобщо.  Wink А и не се забави.

Останалото в поста ти няма да коментирам, а и настоящия разговор се изчерпа. Което не означава, че за в бъдеще няма да коментирам отново това училище.  Wink

# 682
Ето, и kodbg чете избирателно.  Laughing

А какво ще кажеш за дете, което са го приели, пък след ден решили, че не им пасва нещо на сметките? Simple Smile

Ще ми се пак да цитирам думите на зам.-директорката от предварителната ни среща :

"Ние тук НЕ толерираме индивидуалността на децата!"

Доста ме притесни това изречение към онази дата, но си затворих очите тогава, заслепена от хвалбите за училището. Забележете - не става въпрос за разваляне на дисциплината...

No comment!  Stop

П.п. Това има ли достатъчната тежест на преки лични впечатления? Или са странични?

# 683
  • София - Рим и обратно

Ще ми се пак да цитирам думите на зам.-директорката от предварителната ни среща :

Доста ме притесни това изречение към онази дата, но си затворих очите тогава, заслепена от хвалбите за училището. Забележете - не става въпрос за разваляне на дисциплината...

No comment!  Stop

Е, това е наистина гадно.

# 684
близка съм с бившите собственици на едно от частните училища в софия.
не искам да дразня никого, но подборът освен децата включва и “пресяване“ на родителите. за собствениците това е бизнес, а за да върви бизнесът трябва да има две неща - училището да се ползва с добра репутация, и родителите да плащат редовно таксите.

# 685
Ето, и kodbg чете избирателно.  Laughing

А какво ще кажеш за дете, което са го приели, пък след ден решили, че не им пасва нещо на сметките? Simple Smile

No comment!  Stop

П.п. Това има ли достатъчната тежест на преки лични впечатления? Или са странични?

Какво ще кажа - много тъпа ситуация, голям проблем за СС и определен минус. Споменава се и всеки си прави изводите. Много е полезно да се напише, досадно е да се повтаря като контра аргумент на всяко положително мнение за СС.
Това за първата част от поста.
За втората част - чиста проба заяждане и реваншизъм. Дали е проблем общовалиден - не мисля, въпрос на подход. Има училища, които залагат на индивидуалност и други, които държат да моделират по своя собствена програма. Нищо изключително и скандално няма в подобно твърдение.
Сама си написала - казано е на предварителната среща. Ако наистина го отчиташе като проблем, нормалната реакция е да станеш и да си тръгнеш. Това не е станало, тоест приела си, че това е добър подход за твоето дете и си продължила с кандидатстването.  Ако от СС не бяха направили простотията, описана в началото, сега детето ти щеше да учи там и ти щеше да си доволна от системата им. Но... понеже не е така - обръщаш нещо, с което си била съгласна в минус.

Не мисля, че чета избирателно. Особено по отношение на СС, изказвам мнението си след прочитане на повечето написано. Не твърдя, че е правилно, но държа че е на 101% безпристрастно.
Просто във форума плюенето надвишава многократно хваленето и за мен създава грешна, негативна преценка на училището. Че има десетки трески за дялкане - така е, но има и много плюсове. Няма изцяло добро или лошо училище.

# 686
близка съм с бившите собственици на едно от частните училища в софия.
не искам да дразня никого, но подборът освен децата включва и “пресяване“ на родителите. за собствениците това е бизнес, а за да върви бизнесът трябва да има две неща - училището да се ползва с добра репутация, и родителите да плащат редовно таксите.

И аз така съм чувал, но относно плащането на таксите, не мога да разбера какво значение има за училището дали родителите са на заплата 3000лв или 30 000лв. ОК, да приемем, че предпочитат тези с петцифрената заплата, обаче защо? Те по-висока такса ли ще платят? Ами не, плащат същата такса. А този с 3-те бона заплата също може без проблем да си я плаща. Може би разчитат на влиянието на по-заможните в различни сфери на обществото? Но нали всички казват, че никой не иска от родителите нищо друго, освен да си плащат таксата.
Ами тогава дали Ганчо софтуерния инженер с 3 бона заплата е родителя или Вальо Златев шефа на Лукойл, каква е разликата, и едниния и другия ще плащат 4000 евро такса, което е 800лв на месец, напълно поносимо за Ганчо инженера с 3-те бона.

# 687
......
Как би коментирала случая със summmertime. Ако това беше се случило с моето дете буквално щях да ги "взривя".

Нормално е да има и подбор на родителите. По скоро не кой какъв е, а  кои как се държи. Представете си училище с 1000 родители (500 деца), които дебнат да допуснеш грешка и идват да "взривяват" и наказват за щяло и нещяло. Грешки винаги стават.

И не само грешки стават. Примерно моето дете не го приеха в Питагор. Когато ги попитах как да го готвим ми казаха че материала от детската градина бил достатъчен, даже не искали детето да е готвено предварително. Само дето на изпита с психоложката (на които присъствах) се извадиха предимно листа от азбука на мисленето (повечето от които ги няма в стандартните помагала за детската градина). Детето се справи супер (аз седях и гледах). Въпреки това не ни стигна 1.5 точки да ни приемат. Явно е имало още по добре подготвени деца (за които ме убеждава предварително че не ги искат). Това е положението. Няма да тръгна сега да ги плюя 5 години в форума че излъгаха и мен и детето и какви големи щети на психиката ни са нанесли. Това е живота и трябва да подготвим децата си за него.

Аз това с психиката не го разбирам. Хубаво е човек (особено децата) да се научи че няма 100% сигурни неща. Не може нещо като не се случи да ти се увреди психиката. Не се случва нещо за което си има дадени причини да не стане. Обясняват се причините и се анализират.
Пример: обещанието "довечера ще гледаме детско", може да не се изпълни поради някаква причина. Обяснява се причината "имаше задръстване и закъсняхме много а утре трябва да ставаш рано" разбирате се с детето и този ден не се гледа детско.
Пример: Ще учиш в СС. Да но нещата се провалят по незнайни за майката причини. Обяснява се на детето: "не е имало свободно място за теб" или "там са много неорганизирани и се притеснявам че ще ни създават проблеми" или "намерих по хубаво училище от СС, хайде да го пробваме и да те запишем там" ...

# 688
  • София - Рим и обратно

Аз това с психиката не го разбирам. Хубаво е човек (особено децата) да се научи че няма 100% сигурни неща. Не може нещо като не се случи да ти се увреди психиката. Не се случва нещо за което си има дадени причини да не стане. Обясняват се причините и се анализират.
Пример: обещанието "довечера ще гледаме детско", може да не се изпълни поради някаква причина. Обяснява се причината "имаше задръстване и закъсняхме много а утре трябва да ставаш рано" разбирате се с детето и този ден не се гледа детско.
Пример: Ще учиш в СС. Да но нещата се провалят по незнайни за майката причини. Обяснява се на детето: "не е имало свободно място за теб" или "там са много неорганизирани и се притеснявам че ще ни създават проблеми" или "намерих по хубаво училище от СС, хайде да го пробваме и да те запишем там" ...
И с това съм много съгласна. На мен също ми е ужасно мъчно, когато по някаква причина не съумея да изпълня дадено обещание или уговорка пред децата. Във всички случаи, не съм могла по независещи от мен причини. Да, знам, по книжките пише, че това е недопустимо. Обаче, реално ли е това? Нима в живота всичко ни идва, както сме го пожелали, или както някой ни е обещал? Добре е децата да свикват, че животът не е вълшебна приказка и обещания и уговорки понякога се провалят, но той си продължава.

# 689
  • Sf
Нормално е да има и подбор на родителите. По скоро не кой какъв е, а  кои как се държи. Представете си училище с 1000 родители (500 деца), които дебнат да допуснеш грешка и идват да "взривяват" и наказват за щяло и нещяло. Грешки винаги стават.

Това е точно така, никой не иска проблемни родители.

Което не изключва факта, че частното училище не е само разход за такса, но и за хиляда други неща, така че по платежоспособност също се подбират родителите, каквото и да си говорим. И по полезност за училището също - не отказват дарения, нищо че са частни.

Общи условия

Активация на акаунт