Частни училища - информативна тема 8

• 64 417
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Правят, разбира се! Само колко групи четвъртокласници и седмокласници имат!

# 286
  • София
От името на лъскавите джипове да кажа, че макар фасадата да е на последно място при избора на училище, чистотата има огромно значение, ако имаш дете с астма.

Последна редакция: чт, 02 юли 2015, 09:04 от Sharky*

# 287
От името на лъскавите джипове да кажа, че макар фасадата да е на последно място при избора на училище, чистотата имат огромно значение, ако имаш дете с астма.

Макар и не с лъскав джип и аз да кажа, че освен това добрата спортна база изобщо не е за пренебрегване. И затова искам да споделя една статия, която видях от приятел
Скрит текст:
Лени   bouquet
https://magiblagoeva.wordpress.com/2015/07/01/%D0%B7%D0%B0%D1%89 … 1%81%D1%82%D0%BE/

# 288
  • София
ТришаР, запишете догодина сина си на някое от състезанията в ПЧМГ, така ще имате отзиви и оттам лично от него. Иначе ние уважихме решението на щерката, когато трябваше да избира м/у наличните три  възможности. Като родител мога да кажа, че е трудно да вземеш различното решение, под натиска на близки, познати и далечни познати, дори непознати във форума, и да пренебрегнеш нещо известно в полза на нещо, което тепърва прави име и струва пари.
Блисс, статията е страхотна, споделям напълно написаното, за дребосъците е много важно да могат да тичат на воля  Peace

# 289
  • София
Абсолютно важна е и сградата, и двора на едно училище, и колко излизат навън и тичат, за да могат после да седнат и концентрирано да учат, и тоалетната колко е чиста е важно. Може би защото ми е малко детето,  но са ми важни тези неща. На мен и на работното място ми е важно да ми е прятно, предполагам, и на вас, в такъв случай защо приемате, че за децата това е маловажно...? Странна логика - ако изглежда гадно - сигурно ще е по-добро обучението, или ако е лъскаво - сигурно ще привлече лъскави родители. Аз в София лъскаво училище досега не съм видяла, тези с най-добра визия  по моите критерии са нормални и задоволителни, нищо  повече от това,  да не говорим, че на някои от тях училищните стаи са малки и тъмни... къде ги видяхте тези лъскави училища? По-скоро някои са в графата "мизерия",  както  е двора на Питагор например, ама това прави ли другите да изглеждат лъскави?

# 290
Аз, като учител държа да работя в приветлива и нормална битова среда, вие за децата си твърдите, че не е важно. С триста се пръждосах от място, в което като влезеш, имаш усещането за беднадежност.

# 291
  • София
Аз така и не разбрах какво точно се опитва да каже авторката на статията. Че децата трябва да тичат повече и да играят на открито? Да, дотук добре. Обаче какво общо има това с децата с хиперактивност, които действителност са с ХАДВ? Те се движат постоянно, за да си "събудят" мозъка. Отделен е въпросът с диагностиката и залитането по свръхдиагностицирането - знайни и незнайни диагностицират наред. Хубаво, педиатър, но не може да не знае, ХАДВ е за невролог и цял клиничен екип диагностицира кое дете е с ХАДВ и кое не. Разбирам, че статията е написана за мноооого широката публика и целта й е да популярицира и рекламира, но малко прилича на гювеч. В най-добрия случай мога да тълкувам нещата в смисъла на свръхдиагностициране с ХАДВ на деца, които всъщност просто са, така да го наречем, жертва на системата като изискване за дълго време да са на едно място и да поддържат високо ниво на концентрация. Не е зле по-критично да се четат такива статии. Движението навън и креативности, дейности с тялото са полезни за всички деца, затова шляпването на децата с ХАДВ е странно.Децата с хиперактивност няма да станат по-концентрирани, ако цял ден тичат на поляната или се катерят, защото малко трудно движейки се ще си решат задачите по математика. 

# 292
В най-добрия случай мога да тълкувам нещата в смисъла на свръхдиагностициране с ХАДВ на деца, които всъщност просто са, така да го наречем, жертва на системата като изискване за дълго време да са на едно място и да поддържат високо ниво на концентрация.

Ами според мен точно това е смисъла. И какво искаш да кашеш? Какво значи да четем по-критично такива статии? Според мен е написана много достъпно и идеята на посланието е пределно, пределно ясна. Изобщо не засяга проблемите на деца с ХАДВ.

# 293
  • София
Има и лъскави ЧУ с отлична спортна база. Което не значи, че там няма трески за дялане, но те са в сферата на учителския състав...поне имаме волята на собственика и там да се посгнат подобрения.

Иначе, преди 10 години, аз преместих баткото (дете номер 2) от държавна езикова гимназия в ЧУ  насред учебната година точно заради тоалетните: след като го хванах 3 пъти да бяга от училище - с такси до вкъщи - заради голяма нужда, реших, че сме дотам: няма как да науча директор на ЧУ защо тоалетните трябва да са чисти, да им се затварят вратите, да има течен сапун и тоалетна хартия. Ако за ДУ важеха изискванията на ХЕИ като към ЗОХ, едно ДУ нямаше да е отворено.

# 294
Има и лъскави ЧУ с отлична спортна база. Което не значи, че там няма трески за дялане, но те са в сферата на учителския състав...поне имаме волята на собственика и там да се посгнат подобрения.

Иначе, преди 10 години, аз преместих баткото (дете номер 2) от държавна езикова гимназия в ЧУ  насред учебната година точно заради тоалетните: след като го хванах 3 пъти да бяга от училище - с такси до вкъщи - заради голяма нужда, реших, че сме дотам: няма как да науча директор на ЧУ защо тоалетните трябва да са чисти, да им се затварят вратите, да има течен сапун и тоалетна хартия. Ако за ДУ важеха изискванията на ХЕИ като към ЗОХ, едно ДУ нямаше да е отворено.

Боже, горкото дете. С ужас си спомням тоалетните в училище.

# 295
  • София
В най-добрия случай мога да тълкувам нещата в смисъла на свръхдиагностициране с ХАДВ на деца, които всъщност просто са, така да го наречем, жертва на системата като изискване за дълго време да са на едно място и да поддържат високо ниво на концентрация.

Ами според мен точно това е смисъла. И какво искаш да кашеш? Какво значи да четем по-критично такива статии? Според мен е написана много достъпно и идеята на посланието е пределно, пределно ясна. Изобщо не засяга проблемите на деца с ХАДВ.

Тогава защо са споменати в статията, щом не ги засяга? Именно за това говоря - започва с децата с ХАДВ и си пробутва програмата и бизнеса! Е, сори, ама за мен е доста плитко! Просто разчита на това, че драгите читатели хич не са наясно с нещата и ще се вържат, точно защото изглежда достъпна. Нищо конкретно не казва, освен че си споменава името и името на програмата си.

# 296

Тогава защо са споменати в статията, щом не ги засяга? Именно за това говоря - започва с децата с ХАДВ и си пробутва програмата и бизнеса! Е, сори, ама за мен е доста плитко! Просто разчита на това, че драгите читатели хич не са наясно с нещата и ще се вържат, точно защото изглежда достъпна. Нищо конкретно не казва, освен че си споменава името и името на програмата си.

Ти серизоно ли? Дори не съм обърнала внимание, че има името на някаква си програма. И засягат ХАДВ именно защото има преекспониране на темата и свръхдиагностициране на деца без всъщност диагнозите да са уточнение от специалист. Спомням си как една учителка се опита да ми обясни, че дъщеря ми е с ХАДВ, а всъщност проблемът беше, че тя не успява да й грабне вниманието и да я дисциплинира. Смених учителката (в същата школа) и нещата внезапно се оправиха. Детето вече не беше с ХАДВ, а първо по успех.
Според мен си прекалено мнителна. Бас ловя, че голяма част от читателите дори не са видели(не са обърнали внимание) името на програмата (като мен).

П.С. Върнах се да видя за какво говориш. Изобщо не го приемам като реклама, а като споделен опит на човек, който се занимава с казуса.

# 297
Много е хубава статията. Аз също не забелязах рекламата и нямам намерение да се връщам да търся. В днешно време всяко по-активно дете му лепват диагнозата хиперактивност, дори учителки от детската градина.

# 298
  • София
не съм мнителна, а чета такива статии с критично око, защото се засягат важни неща и зная какво е ХАДВ, как се диагностицира и характеристиките му. На децата с ХАДВ няма да им помогне да търчат по цял ден, а се работи по подобряване на концентрацията.  Движението има някаква връзка с ученето, но не и точно по начина, по който се опитват да се връзват нещата в статията.
На учителките, дори на педиатрите не им е работа да диагностицират ХАДВ. За тази работа се прави екип.

# 299
В тази тема научих, че има много ЧУ с лоши битови условия; а сред тях - и значително по-скъпи от ПЧМГ, а и без техните академични постижения.
Това много ме изненадва. Все пак, към учебни стаи и тоалетни нямам забележки, което означава, че са ОК - не бих се нарекла непретенциозна в нито едно отношение Grinning

Иначе спортната база е супер бонус, но никаква спортна база не можа да ме мотивира в посока "Българско школо" например, предвид останалите недостатъци на училището.
---

Относно статията - въпреки известни залитания във внушенията, не мога да кажа на черното бяло - на деца на 6-7-8 години не им е работа да седят 8 часа дневно на чин. Пък дори и на 12-13 г. Обаче ако тоалетните е лесно да се ремонтират, в това отношение трябва дълъг път да бъде изминат - и не се знае дали въобще ще се случи.

Общи условия

Активация на акаунт