БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 60 918
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Имам смокини...дайте предложение за някакъв лесен тарт или нещо подобно Thinking

п.п.Пепчо,предполагам твоят сладкиш с крема сиренето ще стане и със смокини newsm78

Бонго ти е казал  да  Peace

# 646
Давайте идеи за готвене на краставици, но не трябва да включват пържене. Пробвала съм преди време панирана краставица и изобщо не се различава от тиквички. Дали като мусака или нещо подобно ще стане? Имам и тиквички, та може нещо смесено.  newsm78

# 647
  • Sofia
Краставици, освен пресни и на туршия, не съм виждала приготвени по друг начин.
Ще ми бъде интересно да науча нещо ново  Peace

# 648
аз си правя "спагети от краставци и тиквички'  сурови- страхотна гарнитура са. Може и в салата с маслинки и магданоз примерно. Вкъщи много се ядат като канапе за някоя мръвка /това за мъжете/
Аз лично си правя порция картофено пюре, от тези спагетки, маслинки и брускетка - много вкусно засищащо. Много е подходящо за жегите.

# 649
Давайте идеи за готвене на краставици, но не трябва да включват пържене. ...........

Краставици, освен пресни и на туршия, не съм виждала приготвени по друг начин.
Ще ми бъде интересно да науча нещо ново  Peace

Пълнени краставици

Пак пълнени крставици

За предястие

По-различно оформени

Лодчици

Тая рецепта е с пържене

И още няколко:

Скрит текст:
Огурцы, запеченные в сметане
Ингредиенты:
600 г свежих огурцов, 1 ст. ложка муки, 30 г сливочного масла, 1/2 стакана сметаны, 3 яйца, соль, молотый перец.
        Приготовление
Свежие огурцы разрезать вдоль, посыпать солью, перцем, обвалять в муке и обжарить на сливочном масле до образования румяной корочки.
Обжаренные огурцы положить на сковороду, залить сметаной, смешанной с яйцами, и запечь в духовке.

Огурцы, запеченные с сыром
Ингредиенты:
600 г свежих огурцов, 1 луковица, 1,5 ст. ложки сливочного масла, 1 ст. ложка муки с верхом, 200 г сметаны, 50 г тертого сыра, соль, молотый перец, мускатный орех.
        Приготовление
Очищенные огурцы разрезать вдоль на 4 части, удалить семечки и нарезать кусочками. Опустить нарезанные огурцы в кипящую подсоленную воду и варить около 10 мин, затем процедить.
В кастрюле пассеровать на сливочном масле мелко нарезанный лук, не давая ему подрумяниться.
Добавить муку и, помешивая, влить сметану.
Когда соус загустеет, залить им огурцы, положенные в смазанную маслом огнеупорную форму, и сверху посыпать тертым сыром.
Можно, кроме того, по вкусу посолить, поперчить и заправить мускатным орехом.
Запечь в духовке.
Примечание. Такую запеканку можно подать как закуску или на гарнир к запеченному или жареному мясу.

Фаршированные огурцы тушеные
Ингредиенты:
4 больших свежих огурца, 2 ст. ложки масла, 200 г вареного мяса или субпродуктов, 1 яйцо, 1 луковица, зелень петрушки, соль, молотый перец, 2 ст. ложки сметаны, 1 ст. ложка муки.
        Приготовление
Огурцы очистить, разрезать вдоль пополам, удалить семена. Натереть огурцы солью, перцем, начинить каждую половинку, после чего сложить вместе, обвязать ошпаренной белой ниткой, положить в кастрюлю с горячим жиром.
Тушить под крышкой на слабом открытом огне или в духовке.
Готовые огурцы вынуть, снять нитки. Залить огурцы соусом, приготовленным на отваре от огурцов, добавить муку, сметану и зелень.
Приготовление фарша. Мелко нарезанный лук обжарить с кусочками шпика или маслом, добавить молотое мясо или субпродукты.
В остывший фарш добавить взбитое яйцо, мелко нарезанную зелень петрушки, соль и перец по вкусу.

Огурцы, фаршированные по-гречески
Ингредиенты:
6 свежих огурцов средней величины, 300 г рубленого мяса, 100 г белого хлеба или 2—4 ст. ложки отварного риса, 2 большие луковицы; 2 сырых или сваренных вкрутую яйца, петрушка, соль, молотый перец, 2—3 ст. ложки томатной пасты, сметана, укроп, сок лимона, жир для жарения.
        Приготовление
Огурцы очистить, разрезать вдоль и вынуть ложкой семена. Очищенные половинки заполнить фаршем, сложить вместе, перевязать ниткой и уложить в смазанную жиром огнеупорную посуду.
Несколько ложек сметаны смешать с томатной пастой. Полученный соус вылить на подготовленные огурцы, сбрызнуть соком лимона и поставить тушить под крышкой на 20 мин.
Готовые огурцы посыпать рубленой зеленью укропа и подать с белым хлебом.
Приготовление фарша. Рубленое мясо смешать с мелко нарезанным репчатым луком, размягченным белым хлебом или рисом, добавить сырые или рубленые крутые яйца, зелень петрушки, соль, перец.
Примечание. При желании в соус можно добавить немного муки.

# 650
  • Sofia
labrex,

пробвала ли си някоя от рецептите? Имам предвид готвените?

# 651
Лабрекс, златна си!   bouquet  Heart Eyes ANONIMEN_3, благодаря! Ще комбинирам за следващото готвене. Сега сложих експериментално на фурна. Обикновено си измислям, та и сега така. Щом са зеленчуци, трябва да е вкусно. Нарязах краставиците на кубчета (обелих ги, за да са по-нежни), а останалите зелении са - чушки, домати, моркови, копър, магданоз, листна целина и листно цвекло, два стръка зелен лук, чесън. Няма да обяснявам подробности, за да не е отегчително, но в един момент разбърках всичко и добавих сирене с яйца и пак разбърках. Сега се пече. Надявам се да изври водата на краставиците. А, също олио и сол сложих (никаква вода!) Трябва да не е пикантно, затова пропуснах пиперите. А зимата съм готвила туршийка със зеле и кисели краставички с месо и ориз и става също вкусно. Simple Smile

П.П. Много вкусно се получи. Трябва да се пече, докато омекнат краставиците. Моите леко хрупаха, но изключих фурната, оставих тавата вътре и после всичко беше добре. Изобщо не се разбира, че са краставици. ММ яде с апетит, дори не ме попита какво ядем. Притесненията ми бяха, че краставиците може съвсем да изчезнат, но се държат точно както тиквичките.

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 21:45 от Анонимен

# 652
labrex,

пробвала ли си някоя от рецептите? Имам предвид готвените?

Tari Tasartir, "лодките" с кайма и кашкавал и тези къдраво нарязаните кошнички за предястие. Ако човек не е предубеден, няма огромна разлика, нали са от едно семейство тиквички и краставици. Трудно ми беше до убедя познати и приятели да хапнат оная салата от суровите тиквички в началото. Когато не уточнявах от какво е, хрупат и чак след време питат, а като кажех, че са тиквички, мусенето и физиономиите бяха сигурни, че и се отказваха да ядат. След време всички я правеха без проблеми. Simple Smile Peace

Алис, дано ти допаднат!  bouquet

# 653
alys, мъжът ми прави бял ориз със зеленчуци - стар лук, 3 цвята чушки, тиквички зукини и доволно количество краставици, всичко нарязано на дълги ивици. Аз също бях скептична в началото, но става много вкусно с краставиците.

# 654
Mary Jo, много ми хареса измишльотината ми с краставици и направо виждам как до края на сезона ще ги въртя и суча. А ориза кога се слага и как да преценя колко ориз? Не, че не съм правила, но слагам много малко ориз. Сигурно на око ги докарва. При мен не остана много вода в тавата, така че оризът трябва да е три лъжици сигурно.

# 655
Хм, ами той прави отделно ориза и отделно зеленчуците. После смесва. Или може да се сервира отделно на купчинки като гарнитура за месо/риба.
Всичко на котлон, не на фурна. Зеленчуците са хрупкави, задушени за кратко с малко масло/олио и сол в тиган/уок. Може и черен пипер. Вода не добавя, те зеленчуците си пускат.
А оризът е класически - 1:3 или 1:2,5, зависи колко разварен искате да е ориза, лук, сол, масло/олио, малко черен пипер и добавя за тази рецепта съвсееем малко кимион. Загрява водата с подправките, изсипва ориза във врящата вода, разбърква и намалява котлона (на 2 степен от 9). Оставя го да се готви сам под капак за 15, максимум 20 минути. Когато е готов, маха от котлона и оставя да си "почине" без да отхлупва. После смесва със зеленчуците.
Може и оризът отдолу като канапе, отгоре зеленчуците и полива със соса който са пуснали зеленчуците.
За количество - зеленчуци, колкото си прецениш и в каквито искаш комбинации. Аз не ги харесвам особено, ако останат за другия ден, например, защото не са така хрупкави, но някои хора ги обичат по-меки.
Не е сложно, сравнително бързо става, ако ползваш два котлона едновременно. Само рязането на зеленчука не обичам аз, затова рецептата се приготвя от милото.  Laughing

# 656
мъфини с настъргани краставици, вместо тиквичките, както и кюфтета от краставиците с пилешко (вместо тиквичките пак) Печени обаче. Но краставиците са по-водни от тиквичките и трябва да се изцеждат повече, сещаш се.

# 657
Mary Jo, Пеп-4о,   bouquet За ориза разбрах. За кюфтета, печени, не се бях сетила. А мъфините солени или сладки? Няма да правя мъфини, но може в тава като кекс.  newsm78

# 658
  • Точно където трябва
Момичета, как се готви без запръжка? По принцип. Конкретно ще правя кюфтета в сос. Та как да действам стъпка по стъпка? До сега все съм запържвала и сега ми е мъгла. Как да сложа брашно, черв. пипер, мазнина?

# 659
Момичета, как се готви без запръжка? По принцип. Конкретно ще правя кюфтета в сос. Та как да действам стъпка по стъпка? До сега все съм запържвала и сега ми е мъгла. Как да сложа брашно, черв. пипер, мазнина?

Брашно разтварям в студена вода и го сипвам накрая, когато е почти готово ястието, така се сгъстява, ври 5-6-7 мин и свалям от огъня. Червен пипер просто можеш да ръснеш и да разбъркаш по време на готвенето, мазнина просто сипваш - олио или зехтин, колкото ти трябва. За подобни кюфтета слагам вода със зеленчуци да заври, пускам кюфтетата, добавям останалото и ври до готовност на кюфтетата. Накрая сгъстявам с размитото брашно, ръсвам магданоз и готово.

Общи условия

Активация на акаунт