БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 60 420
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 10 586
Момичета, как се готви без запръжка? По принцип. Конкретно ще правя кюфтета в сос. Та как да действам стъпка по стъпка? До сега все съм запържвала и сега ми е мъгла. Как да сложа брашно, черв. пипер, мазнина?
Аз приготвям сосовете без запръжка.
Скрит текст:
Например такъв сос го правя по следния начин:
Настъргвам един домат и го слагам едновременно с олиото да се сгъсти (не чакам олиото да се сгорещи и после да го добавя).
Брашното го разбивам със студена вода в чашка. В момента, в който вече ще го добавям, наливам малко топла вода в тази чашка, издърпвам съда със сгъстения домат от котлона, прибавям разбитото брашно с бъркане, връщам на котлона и след малко пускам  червения пипер и други подправки.
Малко е сложно, но ми спестява доста неприятности след истинска запръжка.

# 661
  • Мнения: X
И аз не правя запръжки. Нещо дребно искам да добавя, защото в началото не го знаех - водата се добавя по малко към брашното, а не обратното. Simple Smile

# 662
  • Мнения: 22 867
И аз не правя запръжки. Нещо дребно искам да добавя, защото в началото не го знаех - водата се добавя по малко към брашното, а не обратното. Simple Smile

Разбивам с едно малко телче в чашата, почти не остават топченца. Понякога сипвам в тенджерата  през цедка размитото брашно, за по-сигурно. Simple Smile

# 663
  • Мнения: 550
Момичета хванах се да правя сладко от смокини, но сега прочетох че трябвало смокините да се обелят, а аз ги сложих без да ги беля. Дали ще има проблем, ако не са белени?

# 664
  • Мнения: 1 316
mariana900, аз правя сладкото без да ги беля, защото предпочитам цели плодове в бурканчетата. След като са добре измити не виждам да има проблем.

# 665
  • Мнения: 550
mariana900, аз правя сладкото без да ги беля, защото предпочитам цели плодове в бурканчетата. След като са добре измити не виждам да има проблем.
Благодаря за бързия отговор! Simple Smile

# 666
  • Добрич
  • Мнения: 6 239
И аз съм правила сладко от смокини без да ги беля, но помня, че ги бях надупчила.

# 667
  • Мнения: 9 464
като се обелят са по-нежни и трябва да се ввнимава да не се разкъсат. Затова се държат във варна вода.

Алис, солени мъфини  Peace

# 668
  • София
  • Мнения: 4 053
Никога не запържвам, но ястията ми са гъсти, защото ги обичаме - тип яхния. Моята "тайна" е наследена от свекърва ми и баба му на ММ. Каквото и да готвя - чушката, лукът и морковът са цели, а когато са готови ги "пасирам" с вилица, връщам в ястието и воала - гъсто, вкусно и безбрашняно. Разбира се, добавям червен пипер и домати, ако ястието го допуска или ако го обичаме така, зависи.  Peace
Скрит текст:
Само, в леща добавям картоф, с който сгъстявам  допълнително  chef
Това е МОЯТ начин Peace

# 669
  • Мнения: 807
чудесно!

# 670
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
   Да се намеся и аз  Wink. Когато готтвя бобови (боб, зелен фасул, леща, нахут, грах...) ползвам и мноооого зеленчуци (лук, червени чушки, по 5-6 големи моркова), които блендирам с блендера прадварително - така те "сгъстяват" манджата и е по-полезно да "скрия" зеленчуците от необичащите ги  Wink. Не ползвам брашно за сгъстяване.
   За супи използвам настъргана на едро ренде тиквичка, която прибавям десетина-петнадесет минути преди края на готвенето. Тя се "размива" и почти не се усеща, но придава плътност.

# 671
  • Мнения: X
Тъй като имам доста сухо картофено пюре, сега сгъстявам с него (понякога), особено добре се получава при леща. Мислех, че само аз варя леща с картофи.  Hug

# 672
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 574
А зимата съм готвила туршийка със зеле и кисели краставички с месо и ориз и става също вкусно. Simple Smile

Готвена туршия и кисели краставици  Shocked

# 673
  • Мнения: 807
аз подкрепям готвената туршия - баба ми правеше страхотна супа от туршия - фантастична е за зимата.
А пък аз лично обожавам ориз с пиле на фурна с туршия.  /предварително сварен ориз и пиле - след това омешвам с туршията и пъхам във фурната да се запече/

# 674
  • Варна, Пловдив
  • Мнения: 1 165
Здравейте, искам да направя едни немски  сладки, оприличавам ги на "меденки" (Printen), но се затруднявам с една от съставките Potash. Възможно ли да се пропусне,използвали ли сте я в готварството? Засега това ме спира да ги направя, а много ми харесаха като ги опитах в Германия. Simple Smile За малко да забравя рецептата Aachener Printen. Спрях се на тази, но ако някой ги е правил и знае друга рецепта, която максимално да се доближава до оригинала, може да сподели  Simple Smile
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт