?Въпроси всякакви за СО?

• 1 844 116
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 20 805
Simple Smile е ясно е какво съм имала предвид Simple Smile

# 20 806
Анонимна, аз също не подарявам на порасналите ми деца  за Коледа. Само на внучетата.  Това не значи, че не държа на синове и снаха, че не ги обичам или уважавам. Подарявам им за РД.  По-добре един път нещо по-голямо, отколкото по всеки повод  прахосъбирачки. Същото важи за мен от тяхна страна.  
И друго да ти кажа. Хич не ме е еня какво подаряват или не подаряват сватовете. Това си е между тях , дъщеря им и сина ми. Всеки се простира според чергата. И хич не си мисли, че твоите родители като го засипват с подаръци, ще ги впечатлят и засрамят. Хората са с различни възможности. Уважение не се купува и не се печели с подаръци. Хич не ми е по вкуса такова наддаване и "вижте ме колко го обичам моя зет - респ. моята снаха". Лично аз предпочитам снахите ми да дойдат с желание и усмивка, отколкото със скъп подарък и намусени.

Последна редакция: нд, 23 дек 2018, 15:42 от K.A.G.

# 20 807
Анонимна, сега като отидеш, купи само един обикновен пакет сладки да отбиеш номера  Laughing
Миражките са хубави.

# 20 808
То май въпросът е, че не се чувстваш зачитана и приета в семейството им като сериозна приятелка на сина им, както твоят приятел е приет от родителите ти. Ами насила хубост не става.

# 20 809
никога не се съобразявам с измислени обществени норми.
Жестовете, които радват близките хора, са всичко, но не и измислени обществени норми. А след като съм приела да отделя от времето си и да отида в дома на определени хора, значи те са достатъчно близки. Бутилка вино, хубав шоколад или нещо друго, което домакините обичат са жестове, които носят радост, а не измислени обществени норми.

# 20 810
Ами като има желание да носи момичето. Ама защо разследва какво получава насреща? Все пак това са родители на гаджето й, не са й нейни приятелки.

# 20 811
И отиваш с ръце в джобовете! Нито бонбони, нито бутилка вино, нито цвете за домакинята!?
Грозно е това!
А пък куртоазията е срам и позор направо Joy

Да, представи си, не всички живеем за очакванията на околните, особено когато са истерично презентирани. Wink
Аз лично правя нещата само по мой калъп и никога не се съобразявам с измислени обществени норми. Живея си отлично.
Ако по твой "калъп" е да не се правят дори и малки жестове, които се приемат за нещо нормално и произтичащо от добро възпитание и чувства към хората, на които ходиш на гости, това далеч не означава, че извън този "калъп" става дума за "измислени обществени норми".
Лошото възпитание и култура не са повод за гордост.

# 20 812
Ами като има желание да носи момичето. Ама защо разследва какво получава насреща? Все пак това са родители на гаджето й, не са й нейни приятелки.

А те защо се оправдават, че няма да има нищо насреща? Явно са на такъв етап, че подаръците са очаквани и нормални.

# 20 813
Според мен е грешка родителите ти да му правят толкова много подаръци. Точно заради това ти смяташ, че неговите родители са длъжни да правят същото. Ако твоите не даваха толкова, не мисля, че щеше да очакваш подаръци от неговите. Не го разбирам това, че като дадеш нещо, то задължително трябва да получиш друго в замяна. Като някаква търговия ми звучи. Все едно като си подарил на някого или си направил жест, после човекът ти остава длъжен и става едно... Ти какво даде, пък аз какво съм дал и такива тънки сметки до безкрай могат да се правят.
Като се ходи на гости се взима десерт или нещо такова и толкова.

# 20 814
Ами тя може да постъпи както иска - да им дава подаръци, да не им дава. Нали?

Аз никога не ходя на гости с празни ръце. Може да е нещо дребно, но нося.

Обаче на родители на гаджетата ми не съм подарявала никога нищо значимо, не съм се чувствала просто в положение да им подарявам, какви са ми те в крайна сметка. Но това си е мое усещане. Кутия бонбони е ОК, големи подаръци при гаджета - не ми е ясно защо.

# 20 815
Добрият етикет изисква като се ходи на гости, да се носи нещо. Дори е добре, преди това да се обадите на хората и да попитате какво да занесете. Цивилизованите и отворени хора ще кажат - донеси нещо за пиене, донеси нещо сладко или онези вкусни неща, които ти приготвяш, а по нашите ширини най-често ще чуеш "нищо недей да носиш"... И въпреки това, трябва де се занесе нещо.
Размяната на подаръци вече е съвсем друго нещо. Тези неща пак се уточняват предварително - дали по време на гостуването ще се разменят подаръци, или не. Аз лично не предпочитам толкова близки отношения, които да налагат персонални подаръци.

# 20 816
До усещане е. И аз не одобрявам безразборното купуване на подаръци, ей така по задължение. Но, когато отивам в чужда къща, специално за Коледа, намирам за любезно, мило и възпитано да уважа дома и домакините като занеса нещичко. Мъничко може да е – коледна звезда, бутилка вино или друг алкохол, кошница сладкиши, малък коледен сувенир, но да е жест. Без значение дали ще са приятели, роднини или не толкова близки. Това за мен е проява на отношение, не фалшива любезност.
Иначе и аз не съм по някои самоубийствени ритуали покрай други празници – кръщенета, сватби, годежи, прощъпулници и тем подобни.

# 20 817
А мен много ме учудва как разни младежи гаджета искат да празнуват празниците с родителите си. Когато аз бях на 20+ бяхме винаги някъде извън града с компания по всички празници, обикаляхме заведения до късна доба и т.н. Много рядко някой да е останал с родители. Сега явно е различно Simple Smile

# 20 818
  • София
Доколкото видях, само Уиш и Басила са засегнали въпроса с гостуването. Не е само в повода (Коледа) проблемът. Доколкото прочетох, и когато идват на гости не носят нищо. Не е нужно да е подарък за домакинята, но може да е нещо, което всички ще похапнат/попийнат.
Когато отиваш на гости, носиш нещо. И това за мен не е догма, а възпитание, което не е нужно да е куртоазия, а може да съвпада с желанията ти и навиците ти. И да не ти тежи.

# 20 819
Но нима очаквате хората да се променят?

Общи условия

Активация на акаунт