?Въпроси всякакви за СО?

• 1 843 794
  • 20 915
  •   1
Отговори
# 20 820
Другият проблем е, че Анонимен повече търси проблема в родителите на приятеля си, обаче не се замисля за поведението на приятеля си в тази ситуация, а то май липсва всякакво поведение.

# 20 821
А как приятеля може да накара родителите си да правят подаръци Simple Smile Simple Smile

# 20 822
И какво точно му е нередното в поведението на приятеля в този конкретен случай, че не разбрах?
Да не приема подаръци от нейните роднини или да се скара с неговите си! Казал й е най-нормално, че няма нужда от подаръци, че родителите му са предупредили и помолили. Тя се муси. Ама била ги купила преди 2 седмици още!? Е, и? Защо е бързала, а и защо не е обсъдила с него преди покупката какво ще се прави тази година. Те двамата не си ли говорят!

# 20 823
И аз не виждам проблем – наумила си е, купила, подарява. На нея проблем ѝ е, че има очаквания към родителите – нищо не подарявали, не проявяват явно отношение, което тя тълкува като неуважение. Ами, такива са си, хората са различни. Не всички са родени с добри обноски и етикет в отношенията. Може да са по-грубовати, недодялани, познавам такива хора, не са лоши, просто си имат определени порядки. По-ведро, Коледа е хората да се порадват на семейното и топло, човешко общуване, не са важни подаръците.Simple Smile

# 20 824
Не става ясно подаръци за всеки член от семейството ли е купила, или подарък за гостуването? Както написах в предишния си пост, размяната на персонални подаръци се уточнява предварително, но носенето на подарък за дома е задължително, когато се ходи на гости. От поста на Анонимен става ясно, че тези хора, когато ходят при младите на гости, не носят нищо, ходят с празни ръце. И няма да се скара господинът с родителите си, ако им обясни, че етикетът изисква като отиваш на гости, да носиш нещо за дома или за вечерята. Не е престъпно да се опиташ да възпиташ родителите си. Ако този млад човек не знае това, ясни са ми всякаки бъдещи отношения. Ето такива дребнави неща изникват все от липса на елементарно възпитание.
Другото странно е, че родителите на Анонимен правят лични подаръци на приятеля й - това го намирам за ненужно.  Щом са двойка, допустимо е родителите да правят подаръци като към двойка, а именно такива са и подаръците, които могат да се поднесат при гостуването.

# 20 825
  • Sofia
А след като съм приела да отделя от времето си и да отида в дома на определени хора, значи те са достатъчно близки.

О, изобщо не е задължително. В много случаи може да става въпрос и за стечение на обстоятелствата, а не точно за израз на неописуемо желание. Peace

# 20 826
Съдейки по някои постове, има хора, които не са ме разбрали. Аз НЕ искам персонален подарък, нито аз съм купувала персонални подаръци. Писала съм, че нося нещо за къщата. Най-малкото купувам бонбони, вино и цвете в саксия.
Сега също накупих неща за домакинството, не лични вещи за тях двамата. Винаги като ходя някъде *даже и в приятелка* нося сладки или нещо за хапване. Неудобно ми е с празни ръце.
Принципно досега не съм обръщала внимание и не е било проблем, но  това, че предварително в аванс се оправдават, че нямали време да ни изберат нещо ме издразни. Издразни ме и, че и скоро си купихме дом, в който дойдоха с празни ръце.
За мен да отидеш на гости, камо ли пък за сефте в нов дом, с празни ръце е грозно!
Явно на тях разбиранията са им други.
Иначе на майка му за рождения ден наскоро заедно избирахме и купувахме подарък.
Няма да им нося нищо този път, ако ще и приятеля ми да ми се сърди. Така реших.

# 20 827
Естествено е, че подаръкът е жест и не е задължителен, но ако някой ми направи подарък ще искам да му отвърна, особено пък ако е адресиран персонално към мен. Това, че те не отвръщат е или лошо възпитание или тотално неуважение към човек, който вероятно ще бъде член на семейството им. В този смисъл разбирам, че Анонимната се засяга, смята че това е насочено персонално. Аз също не смятам, че трябва да се отговаря жест за жест, до пълно изравняване, но пък и никога да не ти подарят нещо - колкото и да не държиш на тези неща, това говори за липса на уважение към теб. Пък и не винаги е нужно подаръкът да е боклук от Левчето.

# 20 828
Е, човекът си познава родителите, едва ли ще се сърди. Пък ако се сърди - вече той да купува вино и цветя, тъкмо да е сигурен, че няма да забравиш.

Аз не виждам драма в цялата работа - има по-затворени, темерутести или както там искате ги наречете хора. Колкото по-бързо свикнеш да спреш с очакванията да се променят, толкова по-малко разочарования ще преживееш.
Весела коледа при проектосвекърите!

# 20 829
Подаръкът носи удоволствие на подаряващия го.   Щом вече не носи такова на анонимната, просто да не го прави.
Превърнало се е в проблем за нея. Не е проблем за другите в историята.  Излишно е.

# 20 830
Анонимен, в такъв случай поведението на тези хора е невъзпитано. Тези неща, които се купуват, когато ходим на гости, се купуват в повечето случаи именно по пътя към семейството, на което гостуваме. Оправданието "нямахме време" е тъпо. Но приятелят ти може малко да се опита да възпита родителите си, защото в случая освен себе си, излагат и него.

# 20 831
А след като съм приела да отделя от времето си и да отида в дома на определени хора, значи те са достатъчно близки.

О, изобщо не е задължително. В много случаи може да става въпрос и за стечение на обстоятелствата, а не точно за израз на неописуемо желание. Peace
Честно, не мога да си представя какво стечение на обстоятелствата би ме накарало да вляза в дома на хора, които са ми противни. А ако не са ми противни, бутилка вино, кутия шоколад, кафе или сладки ще са приятен жест.

# 20 832
  • Sofia
Честно, не мога да си представя какво стечение на обстоятелствата би ме накарало да вляза в дома на хора, които са ми противни. А ако не са ми противни, бутилка вино, кутия шоколад, кафе или сладки ще са приятен жест.

Противоречиш си. Между "близки" и "противни" има много други варианти. Аз просто оспорих изказването, че "след като съм приела да отделя от времето си и да отида в дома на определени хора, значи те са достатъчно близки".
Ако се озовеш в нечий дом, това не означава автоматично, че чувстваш домакините близки. Нито пък противни. На мен, например, 98% от хората, които познавам, ми спадат в графа "безразлични".

# 20 833
Анонимна, разбираемо е да ти е криво, но не си го слагай. Има такива хора, дебелокожи им викам аз. Нищо не ги трогва, не са фини, имат си някакви свои разбирания и ги следват. Ти се радвай, че ти не си такава. Спирай да им купуваш и ти, пък ще е интересно дали ще се усетят и ще има ли реакция.Simple Smile

# 20 834
  • София
Може проектосвекървата да те саботира. Има всякакви чуми Laughing
Жалко, че в такива ситуации нормалният и възпитаният излиза "лошият", имащ претенции. И също жалко, че се приема като нищо особено липсата на възпитание. Щото хората са свикнали с всякакви прояви вече и са обръгнали. Виж, че дори в темата не прави кой знае какво впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт