Реших да не отварям специална тема, а да пиша тук - виждам, че доста и различни теми се обсъждат.
Накратко: преди 25 дена станах майка на момиченце. Детето носи моите имена, с таткото се разделих след като разбра, че съм бременна. Известно време след раздялата имаше много караници, като последните месеци от края на миналата година прекратихме всякакви контакти. До ден днешен. Бях решила, че ще се справя като самотна майка, а т. н. баща, напълно го бях изключила. Нищо не търся и нищо не искам от него. Разбрал, че съм родила от наша обща позната, днес се обади с претенцията, че иска да дойде за почивните дни да видел детето. В различни градове живеем. Искал да си прави тест за бащинство, макар, че бил сигурен на 90%, че детето е от него, искал да го припознае, че даже искал да изгради връзката баща-дъщеря като идвал поне 2 пъти месечно в къщи. Аз разбира се съм можела да си търся друг мъж или да си правя друго семейство. На целия този абсурд, отговорих -НЕ. Не очаквах, но ме заплаши със съд. Семейство нямало да бъдем, ама той можел да бъде дистанционен баща. Желаел да поддържаме нормални отношения.
Той беше този, който се раздели с мен, защото забременях, не искаше детето.
Въпросът ми е: Защо според Вас този човек не ме остави да си изградя истинско семейство и не се махне един път завинаги, при условие, че нищо не искам от него?
P.S. Извинявам се, ако съм допуснала грешки, пиша от телефона си
Честито момиченце, да Ви е живо и здраво, много радости да Ви носи!
Ще се постарая да отговоря на въпроса Ви с минимални отклонения: колкото и странно да изглежда понякога, мъжете също имаме някакви чувства или най-малкото емоции/убеждения по въпросите за децата ни. И това, че един мъж може да се е проявил като безотговорен/лош спрямо Вас (и по този начин в някакъв смисъл и спрямо детето, което носите), по никакъв начин не значи, че би отписал просто така биологично свое дете.
Разбирам Ви напълно, че искате да забравите, че този човек изобщо е съществувал в живота Ви. Вероятно всеки се е чувствал така при неуспешна връзка. И това изтриване от живота е в голяма степен възможно, но само тогава, когато няма деца. Съжалявам, че не мога да Ви дам друг отговор, но на мен това, което той иска, ми се струва и разумно, и негово право като биологичен родител. Аз на негово място бих постъпил по сходен начин, независимо колко не можем да се гледаме с майката на детето и независимо чия е вината (ясно, че на база дадената от Вас информация приемаме, че вината е 99.9% негова в случая, но това не променя нещата).
Съжалявам и че ще го кажа по такъв директен начин, но моментът да се мисли и преценява дали парнтьорът е подходящ за баща е преди да се започне с опити за дете. След като вече е факт това дете, човек трябва да живее с грешките си и да взима решения, свързани с детето, не на база емоции, а на база рационална преценка кое е най-доброто за детето. А последното няма как да го определите от отношението му към Вас, можете да го разберете единствено като му дадете шанс за някакъв контакт с детето. Връзката баща-дете все още не е била компрометирана от негово поведение и според мен не е коректно да я прекъсвате в зародиш, само защото не искате да го виждате (защото Вашата връзка с него е компрометирана).
На Ваше място (ако искате съвет) бих се примирил вече с грешния избор на партньор и не бих се опитвал по подобен начин да го изключвам от живота на детето му. С дипломатичност може да се постигне много, а детето има право на шанс да опознае биологичния си баща и да получи това, което той е склонен да му даде - време, отношение, внимание, ресурси. Дистанцирайте се като емоции и чувства от техните отношения и ако се държи отговорно и добре с детето - оставете ги да общуват. От описанието му до момента смятам, че нямате основания да очаквате лошо отношение към детето, агресия, заплаха за детето или нещо такова.
Така че помислете каква Ви е мотивацията да му откажете бащински права и ако се крие във Вашите чувства и емоции - опитайте се да го преглътнете. Ако е свързана със загриженост за детето - помислете рационално дали имате наистина основания за притеснение и говорете с него от подобна перспектива.
Но не превръщайте едно невръстно бебенце в заложник или в оръжие при военни действия между враждуващи екс-партньори. Това със сигурност не е в неин интерес. Ако можете да решите въпроса с дипломация - добре, но ако не можете - изхождайте от това кое е най-добро за детето, а не как се чувствате Вие, колкото и да е трудно това...