Ще се опитам да обясня по казуса на Криста. Сега е по този начин: Детето има акт за раждане, с вписана само майката. Бащата самостоятелно решава, че и той ще става родител. Подписва декларация пред нотариус, подава я в общината и те пращат известие на майката, че има 3 месеца срок да обжалва. Да приемем, че тя обжалва, но на това дело изхода е предопределен автоматически. Няма вариант да не впишат бащата. (пак да попитам в кой друг правен казус изхода от дело е без алтернатива. Предварително да е решен само и единствено по един единствен начин. Аз не се сещам за такъв, посочи ми го, ако не го знам)
Как трябва да бъде според мен: Бащата решава да припознае детето, но тогава трябва той да заведе дело, а не само някаква си декларация да подаде в общината. В това дело да си докаже родителския капацитет и ако успее, припознаването да го отреди съда. Отсрещната страна обаче, защитавайки се да има възможност да докаже, че бащата не би бил добър баща. Ако не се интересувал от детето, заявявал е, че не го иска, искал е аборт т.е. да го няма и т.н. да са доводи в това дело, които да се взимат предвид. Изхода от това дело да не е предопределен предварително, а и двамата да си доказват заинтересоваността към детето и родителския капацитет и грижи.
Дано сега е по-ясно. Ако е по този начин би било предотвратено, баща, който припознава дете само за да изнудва майката и да я тормози, да го направи толкова лесно, като заверяването на декларация. Ако му се налага да мине през дело, надали ще го направи само напук, заащото ще трябва да вложи време и средства.
За общия случай, когато детето има в действителност двама родители е от ясно по-ясно. Но там пък трябва да променят критериите за "покриване на родителски капацитет", защото както на всички е ясно родителски права отнема само държавата в нейна полза. Не се отнемат от единия в полза на другия никога. Дори на родител, който доказано тормози децата си или брачния партньор, дори е осъден по дело за домашно насилие. Колкото и да е чудно родителските права на такъв човек си остават. А това не би трябвало да е така