В очакване на СЕДМИ клас!

• 46 302
  • 801
  •   1
Отговори
# 300
Не съм в групата на предстоящо кандиданстващи,но от лично любопитство-реших задачите от примерния тест на МОН.Съглесна съм с Ганис-пак ще се печатат сбирници,но по стари учебници Mr. Green
Според мен промяната ,от към представяне на материала и по двата предмета е към добро.Дано!

# 301
Видях, че по БЕЛ са 16 въпроса, вместо 25 до тази година, но все си мисля, че няма да махнат цели 9 въпроса. Може би това са само въпроси, които подлежат на промяна, другите ще са както досега?  newsm78 Нищо не се пише за ІІ модул. Там какво? Аман от " умници" в МОН, на маймуни ни направиха #Cussing out

# 302
  • София
Прочети другия документ "Мотиви за оптимизиране на част от задачите, включени в първи модул от НВО по български език и литература и по математика в VІІ клас за учебната 2015/2016 година"
Там пише всичко. Промените са само върху първи модул.
На мен ми допадат промените - по БЕЛ има повечко задачи за мислене върху приятен текст. По математика също е така, но и тази година, без да е имало регламентирани промени, имаше повече ПИЗА.

# 303
Промените са само за първия модул.Според мен са в посока повече мислене и концентрация,което е хубаво. Статутковия модел за изпит води до по-голям дял на механичното му решеване,което не стимулира наистина знаещите.

# 304
  • у дома
Оооооооооф,на мен също ми е писнало от сборници по нов формат  #Cussing out
Според мен няма никакъв шанс да не влязат в сила,но каквото за другите,такова и за моето  Twisted Evil
Учебниците ,по които учат децата ни са влезли в сила през 2008 година-за тези 8 години три пъти се е сменявал формата на изпита,сега е четвъртия  #Cussing out

# 305
Прочетох, че задачите ще бъдат в съотношение 1:1 алгебра към геометрия. А досега в какво съотношение са били?  newsm78

# 306
  • у дома
Прочетох, че задачите ще бъдат в съотношение 1:1 алгебра към геометрия. А досега в какво съотношение са били?  newsm78
Определено малко повече алгебра-изпитът през 2010,когато пак е бил въведен нов формат са 15 алгебра и 10 геометрия,тогава първи модул е бил с 25 задачи  Peace
Тази година-на бързо погледнах отгоре отгоре задачите и са 13:7 в полза на алгебрата,тоест отношението е почти  2:1 ,другите години не съм ги гледала.

# 307
На мен не ми хареса единствено, че ще има от къде да гледат формулите, но.... Rolling Eyes

# 308
  • София
На мен не ми хареса единствено, че ще има от къде да гледат формулите, но.... Rolling Eyes

Формулите са много малко на брой и са основни. Няма лошо в това. Ако едно дете не умее да ги прилага, те няма да му помогнат, дори и да ги има пред себе си.

# 309
Записвам се с молба за отзиви за добри сборници най-вече по български език, но и по математика(там вече се поориентирах, защото ми е професия). Бихте ли ми препоръчали? Майка съм на бъдеща седмокласничка, но около мен няма близки семейства с по-големи деца.

Ползвам един от посочените тук сборници по БЕЛ понякога, но....за нито един не мога да кажа, че е перфектен. В смисъл, че отговаря 100% на изпитния вариант. Затова съм си съставила собствен набор от тестове. Има много добри в пощата, свалете си ги. И още нещо-много внимателно подбирайте школата. Всяка година има оплаквания от школите - от начина на преподаване, от тестовете, които се подбират за проверка, от какво ли не. Има една варненска школа, която даваше разкошни тестове миналата година. От софийските нито една не ме спечели. Деца, които имат пропуски досега, да се ориентират към частни уроци, за да се набляга на индивидуалните пропуски и да се отработят нещата, които не знаят. Школите са повече за деца, които се справят с материала и нямат дупки в знанията.
Тази година ще е трудна, щом подготвят промени в изпитните варианти. Съветвам децата, които се целят в най-добрите училища, да не се ориентират към самоподготовка, защото може сериозно да се затруднят или дори да се провалят.
Благодаря за съветите. Записала съм си детето на школа - и по математика и по български. Избрах я като разпитах абсолютно всички край мен, които можеха да ми дадат макар и късче сведение по този въпрос, също прочетох всичко достъпно в интернет. Дали изборът е правилен, все още е под въпрос. Ще видим догодина. По математика детето ми няма пропуски, благодарение на мен. Забелязах, че имаше след 5-ти клас, наваксвахме през ваканцията и оттогава я следя изкъсо. Уви, не е талант в областта, но каквото мога, правя. Надявам се школата и домашният тормоз да компенсират липсата на интерес по предмета. По литература - подчертани способности, пише и се изразява много добре и без никакви правописни грешки, но по български трябва да научи здраво формалните правила. Езици учи четири без напъване и с чудесни резултати, но за езикова гимназия битката ще е чутовна.

# 310
Grizantema, За коя езикова се очаква такава епична борба?

Впечатлена съм от 4- те езика. Явно това е талант на детето ти. Поздравления.

# 311
Прочети другия документ "Мотиви за оптимизиране на част от задачите, включени в първи модул от НВО по български език и литература и по математика в VІІ клас за учебната 2015/2016 година"
Там пише всичко. Промените са само върху първи модул.
На мен ми допадат промените - по БЕЛ има повечко задачи за мислене върху приятен текст. По математика също е така, но и тази година, без да е имало регламентирани промени, имаше повече ПИЗА.

Благодаря, погледнах го и прочетеното още повече затвърждава мнението ми, че това ще е само част от І модул, вероятно въпросите по български език. И в предишния вариант на изпитите досега въпросите по български бяха 16, а по литература 9. В предложения сега вариант не видях нито един въпрос по литература. А изпитът е по български език и литература, което се разбира като въпроси и върху изучаваните произведения в 7-ми клас. ІІ модул по БЕЛ е преразказ на непознат текст, където литературни въпроси няма. Бих се учудила ако литературата отпадне напълно като въпроси. Разбирам го така- промени в частта граматика, тоест първите 16 въпроса. Запазване на тестовата част с въпроси по литература- 9, включващи изучаваните произведения по литература, + писане на теза и запазен изцяло ІІ модул - преразказ на непознат текст.
Други предположения? Rolling Eyes
П.П. Искам да попитам за мат: тези 15 задачи обхващат ли целия материал, или има сериозни липси, както с цялата литература? Извинявам се за въпроса, но съм съвсем далече от мат Embarassed

# 312
  • у дома

П.П. Искам да попитам за мат: тези 15 задачи обхващат ли целия материал, или има сериозни липси, както с цялата литература? Извинявам се за въпроса, но съм съвсем далече от мат Embarassed

Има задачи от всички раздели,даже и такива,които се изучават само в шести клас като координатната система и кръговата диаграма.В учебника по математика за 7 клас такива задачи няма,чисто и просто защото си се изучават още в шести клас Обаче последните години почти винаги ги има на НВО ,така че не са изненада..

# 313
Видях, че и по български език има въпроси от 6-ти клас, като например залог на глагола, обаче литературни нито един.... Rolling Eyes Ще изчакаме официалните обяснения от МОН, пък ще видим какво ще излезе... Пак ще трябва да правя нов набор тестове.... ooooh!

# 314
Видях, че и по български език има въпроси от 6-ти клас, като например залог на глагола, обаче литературни нито един.... Rolling Eyes Ще изчакаме официалните обяснения от МОН, пък ще видим какво ще излезе... Пак ще трябва да правя нов набор тестове.... ooooh!

Ще се радвам , ако решиш да ги споделиш с нас.

Общи условия

Активация на акаунт