В очакване на СЕДМИ клас!

• 46 299
  • 801
  •   1
Отговори
# 390
Коментарът на сина ми: "Значи трябва да стана бележкар?"
Високата диплома ( високият успех) понякога е необходимо зло. Много университети имат определени изисквания в това отношение.

Понеже не са наясно как се взима диплом у нас.  Sunglasses

# 391
  • София
Коментарът на сина ми: "Значи трябва да стана бележкар?"
Високата диплома ( високият успех) понякога е необходимо зло. Много университети имат определени изисквания в това отношение.

Понеже не са наясно как се взима диплом у нас.  Sunglasses

+1 Peace Българите в чуждите университети са с едни от най-високите дипломи сред кандидатите.  Друг е въпросът какво стои зад тях като знание...Случаи всякакви.

# 392
Ще се усетят скоро и те в каква грешка са.  Laughing
Но ние вече ще сме си вкарали дълбоко заразата.

# 393
  • Варна
Оф. Защо подценявате децата и знанията им?
Бях на дипломирането на дете идващо от 1ЕГ Варна. Излязла от там с отличен, завърши образованието си в Австрия с отличен. С примери за похвали за широката и обща култура и знания от преподавателите и докато учеше там. Не е изключение. Сега е ваканция и обмисля предложенията си за работа.
Що за мислене как пък все сме най-зле.

# 394
  • най-шареното място
Оф. Защо подценявате децата и знанията им?
Бях на дипломирането на дете идващо от 1ЕГ Варна. Излязла от там с отличен, завърши образованието си в Австрия с отличен. С примери за похвали за широката и обща култура и знания от преподавателите и докато учеше там. Не е изключение. Сега е ваканция и обмисля предложенията си за работа.
Що за мислене как пък все сме най-зле.

А ти защо сравняваш отличната диплома от I ЕГ с тази кварталното училище или някой от разбитите бивши техникуми? Понеже и там има пълни отличници.

# 395
Леле няколко седмици ни нямаше, а то какви "приятни" изненади са спретнали от МОН. Shocked

До 21.08 можем да изпращаме мнения и предложения на имейла им, след това какво следва................ #2gunfire.

Някой от там / МОН/ няма ли публично да излезе със становище?
Как така толкова важни промени без обсъждане и т.н.Думи нямам просто!
А къде пише, че текстът на 2 модул по БЕЛ ще е от учебниците им , познат тоест?

# 396
Не става дума за втори модул, а за текстовете от първи модул. Вчера го чух по новините. Днес реших да изгледам репортажа отново. За съжаление се оказа, че е просто предложение на една от интервюираните учителки ( вчера само слушах без да гледам и съм останала с грешното впечатление, че е официално).

# 397
  • София
Flash, ничии знания не подценявам, затова и написах - случаи всякакви. Peace Както има множество примери на страхотно справящи се със следването навън отличници, така има и такива, за които предизвикателството се оказва непосилно - смяна на специалности в търсене на мекото на хляба,  влачене на невзети изпити, прекъсване. Peace Ама все  на входа са  в графата отличници с бг диплома, нали? Но хубавато е, че коментираните образователни системи функционират добре и макар фунията при тях на входа да е широка, псевдо отличниците не добутват до силно стеснения й изход. Нещо, което у нас го няма, каквото и да се лъжем, с изключение на няколко специалности, които се броят сигурно  на пръстите на едната ни ръка, хайде нека са на двете..

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 14:46 от пенсионирана русалка

# 398
Леле няколко седмици ни нямаше, а то какви "приятни" изненади са спретнали от МОН. Shocked

До 21.08 можем да изпращаме мнения и предложения на имейла им, след това какво следва................ #2gunfire.

Някой от там / МОН/ няма ли публично да излезе със становище?
Как така толкова важни промени без обсъждане и т.н.Думи нямам просто!

Ами следва бързо приемане на измененията на Наредбата.
Срокът това да стане е до 15.09.2015 г.
- според чл. 26а, ал. 7 на ЗНА :
(7) (Новa - ДВ, бр. 41 от 2006 г.) Условията и редът за проверка на възможностите на учениците не могат да се изменят по-късно от началото на съответната учебна година.

Ако протестите и журналисти не минат път на МОН, най-вероятно сроковете ще са:
- до 21.08.  - становища
- 2-3 дни за отразяване на бележки. Ако им е спешно, може да са събота и неделя, ако не им е - това са работни дни.
- Измененията се дават за подпис на Министър и се пращат в Държавен вестник.

Като гледам, до края на август промените може да са приети. После промени са невъзможни. Остава единствено отмяна по съдебен ред. Но се гледа само законосъобразност (дали не е нарушена някоя буквичка на закона), но не и по целесъобразност - и най-голямата глупост не може да се отмени, ако е приета по съответния ред.

Време нЕма.

# 399
Благодаря на Дидева и biborana за разясненията.

а липсата на мотиви, относно т.1 ?

на мен самата технология за балообразуването не ми е ясна.
Примерно за ЕГ удвоени БЕЛ и МАТ от матури, сбор от оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението за завършен 7 клас+среден успех от дипломата.Така ли е ?
ЧУдя се newsm78, дали няма да има сега масово изместване в по-"лесни училища" само за 7 клас и така да си напълнят "селските училища"или пък в частни ....

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 15:18 от kalona

# 400
  • Варна
Примерно за ЕГ удвоени БЕЛ и МАТ от матури, сбор от оценки БЕЛ и МАТ от удостоверението за завършен 7 клас+среден успех от дипломата.Така ли е ?
ЧУдя се newsm78, дали няма да има сега масово изместване в по-"лесни училища" само за 7 клас и така да си напълнят "селските училища".

Не,не е така. Удвоените  матури + 1 оценка от дипломата (според у-щето за което се кандидатства) +  средната оценка от дипломата.  Peace

А какво ще има след приемането на промяната следва да разберем .Аз лично не съм чак толкоз стресирана от факта и си мисля,че може пък и нещо добро да произлезе в някои аспекти.

П.П.От класа на големия в 7ми клас поне няколко деца заминаха в "лесни у-ща" ,останаха 20 броя и им беше много спокойно и тихичко ,чудесно за работа.  Peace

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 15:33 от Деска

# 401

Не, аз разбрах друго - само едната оценка от удостоверението (по избор на училището), а на мястото на втората среден успех от дипломата.

Липсата на мотиви - може да се напише в становищата до 21.08.2015 г. МОН  вероятно няма да обърнат внимание.
Скрит текст:
Това си е стандартна "грешка" при предложения за изменения на Наредби и Закони. Писала съм подобни жалби към други министверства и НС,  включително с мотиви за големи финансови загуби за националния бюджет. Но никой не им е обърнал внимание.
Е те, така - добре дошли в България
След като наредбата е приета - може да се заведе дело за отмяната й, мисля във ВАС, само от заинтересовани лица - т.е. от родители на 7-класници. Аз нямам дете в 7 клас и не мога да водя дело.

# 402

Не, аз разбрах друго - само едната оценка от удостоверението (по избор на училището), а на мястото на втората среден успех от дипломата.

Липсата на мотиви - може да се напише в становищата до 21.08.2015 г. МОН  вероятно няма да обърнат внимание.
Скрит текст:
Това си е стандартна "грешка" при предложения за изменения на Наредби и Закони. Писала съм подобни жалби към други министверства и НС,  включително с мотиви за големи финансови загуби за националния бюджет. Но никой не им е обърнал внимание.
Е те, така - добре дошли в България
След като наредбата е приета - може да се заведе дело за отмяната й, мисля във ВАС, само от заинтересовани лица - т.е. от родители на 7-класници. Аз нямам дете в 7 клас и не мога да водя дело.

Ясно bowuu
Отмяна, поради липса на мотиви във ВАС от нас /7-класните мами/.
Ще пиша и аз на имейла им.

Примерно моят син иска в ПМГ с биология и бала би следвало да се образува удвоени БЕЛ и МАТ от матури, оценка по биология+ среден успех от дипломата от задължителните предмети.

# 403
  • столицата
Аз вече писах до МОН. Направете го и вие, защото написаното тук си остава тук. Ако не се вдигне повече шум, по възможност и медиен , нещата ще се случат както са предложени.

Флаш, през моето обучение най-трудно ми беше с рисуването. Имай предвид, че за малко /стотни/ не влязох архитектура, където се държаха 3 изпита по рисуване и  един по математика.
Обяснението: просто две момичета се конкурирахме  като отличнички в класа и учителката по рисуване беше семейна приятелка на конкурентката.  Sunglasses Като си спомня колко нерви, и  сълзи съм пропиляла за това рисуване.
Аз мисля, че рисуване, физическо, ДБ и музика трябва да са със "взел/невзел", а не с оценки.
Детето ми тренира и дори ходи на републиканско първенство по този спорт /80 деца за страната покриха нормативите за участие/, но напр. не успява да бяга бързо и да скача от място, съответно не покрива нормативите за 6-ца. Въпросът е как следва да бъде оценено по физическо?

# 404
  • у дома

След това си приемат спокойно новостите и така...  #2gunfire #Cussing out Twisted Evil  Дискусия няма да има-никога не е имало,когато се въвеждат промени-чак се учудвам защо въобще изобщо има даден имейл-явно за успокоение на родителите,че може да се промени нещо,ако не са съгласни...

Била съм в системата по времето,когато се взимаше общата оценка от дипломата за кандидатсване-честно казано точно учителите по музика, ИИ, ФВС и прочие се изживяваха като най-велики и стресираха допълнително децата  Peace
Промените засягат най-вече децата в големите градове,където борбата е за всяка стотна Peace

Общи условия

Активация на акаунт